Tisza tavi - bicikli túra

Túra megnevezése: Horgász - bicikli - vízi és gyalogtúra
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2011.07.25 - 31 (hétfő - vasárnap)
Találkozó hely: 8:00 órakor ha kocsival megyünk későbbi egyeztetés szerint
Túra útvonal: Budapest - Tisza-tó - Budapest
Túra táv: 234 km, szakaszosan
Túra szintemelkedés: 20 m
Túra időtartam: - óra
Túra nehézsége (1-10): 3 (a hőség miatt)
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: Poroszló - Nyárfa kemping / sátor, 2-3-4  ágyas faházak,  2x2 apartman
Jelentkezési határidő: 2011.03.28.
Utazás oda: 2011.07.25. - MÁV - Budapest-Keleti (péntek) vagy gépkocsik
Utazás vissza: 2011.07.31. (vasárnap)
Visszaérkezés: 20:00 órakor
Költségek: utazás, szállás, múzeumi belépő díj,  + utazás biztosítás egyénileg, költőpénz, étkezés. (Unilever SE. támogatás tagoknak: 5 000 .- Ft /fő)
Részvételi feltételek: Jókedv

Program: választás joga mindenkit megillet

1. nap: (hétfő) - 25.
Megérkezés Poroszlóra a kerékpártúráink kiindulópontjába. 10:00 és 11:00 óra között találkozunk a szálláson, ahol túravezetőink várják az érkezőket, majd rövid ismertetőt tartunk a Tisza-tóról. Az időjárástól függően evezés vagy bicikli túra közötti választás, kerekezés a környéken ismerkedés a biciklivel és egymással.
Vizi túra - útvonal: Poroszló és környéke bejárása vízi úton szakavatott túravezetővel kialakított vízösvényen.  Első vacsora a szálláson.

2. nap: (kedd) - 26.
09:00 reggelit követően indulás 10:00 órakor. Miután mindenki felkészült a túrára és összebarátkozott a kerékpárjával, megkezdjük többnapos biciklitúránkat a Tisza-tó körül. Kiegészítő program a horgász verseny a kijelölt területen.
Bicikli túra - útvonal:  Poroszló - Borsodivánka - Tiszavalk - Tiszabábolna - Tiszadorogma- Tiszafüred - Poroszló
Az útvonalunk egy nemrégiben kiépített kerékpáros útvonalon vezet, mely Európa legsíkabb kerékpárútja, és végig a tavat körbevevő töltés tetején halad; így folyamatosan gyönyörködhetünk a Tisza-tó festői látványában. Az Apota ingoványát megkerülve közvetlen a Tisza-tó partján folytatjuk utunkat Ezt követően Tiszavalk és Tiszabábolna falvak mellett elhaladva tekerünk Tiszadorogma faluig, ahol átkelünk a Tiszán egy kicsiny komp segítségével. Az élő Tiszát követve folytatjuk kerékpártúránkat Tiszafüredre, egy hosszabb pihenőt tartunk és elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiát. Majd átkelünk egy kishajóval, és hamarosan megérkezünk  a szállásunkra Poroszlóra. A nap hátralévő része a pihenésé. Második vacsora a szálláson.
Táv: 69 km, szint: fel 10 m, le 10 m.

3. nap: (szerda) - 27.
Vizi túra - útvonal:
Poroszló és környéke bejárása vízi úton szakavatott túravezetővel kialakított vízösvényen. Harmadik vacsora  a szálláson.

4. nap: (csütörtök) - 28.
a./ Bicikli túra - útvonal: Poroszló - Sarud - Tiszanána - Kisköre - Abádszalók - Tiszaderzs - Tiszaszőlős - Tiszafüred - Poroszló
6:30 órai indulás reggeli és ebéd útközben. A jó időre való tekintettel ahol tudunk strandolunk 1-1 órát pihenés képen. Negyedik vacsora a szálláson. (térképen pirossal jelzett útvonal)
Táv: 111 km

vagy

b./ Bicikli túra - útvonal: Poroszló - Kisköre - Abádszalók - Tiszaderzs - Tiszaszőlős - Tiszafüred - Poroszló
8:30 órai indulás reggeli és ebéd útközben.  A jó időre való tekintettel ahol tudunk strandolunk 1-1 órát pihenés képen. Negyedik vacsora a szálláson. (térképen zölddel jelzett útvonal)
Táv: 70,1 km

5. nap: (péntek) - 29.
Bicikli túra - útvonal: Poroszló - Tiszafüred - Tiszaörvény - Tiszavirág tanösvény - Tiszafüred - Poroszló
Reggel Poroszlóról, a szállásunkról indulunk, de az előző távolságnál kevesebbet fogunk tekerni, mivel kitérőt teszünk egy igen érdekes helyre, a Tiszavirág tanösvényre. Rövid időre elbúcsúzunk itt kerékpárjainktól, majd egy kishajóra szállunk, mely átvisz minket a Tiszán a tanösvény kiindulópontjára. Gyalogosan fogjuk bejárni a tíz állomásból álló, másfél kilométeres Tiszavirág Ártéri Sétautat, mely egy 2007-ben létesült ökoturisztikai program. Végigjárva az állomásokat rengeteg érdekességet tudhatunk meg többek között a tiszavirágokról, azaz a kérészek életéről, a térséghez szorosan köthető kosár- és gyékényfonásról, a teknővájásról, a hagyományos halászat eszközeiről, valamint a hajdani ártéri gyümölcsösök vadkertészetéről. Két madármegfigyelő toronyba is felkapaszkodhatunk, ahonnan elénk tárulnak a Borzanat - és Göbe-tavak, és azok változatos élővilága. A sétaút legtávolabbi pontja a sziget belső tava, a Göbe partján csónakok várnak minket, amik segítségével evezés közben is szemügyre vehetjük a Tisza-tó mesebeli világát. A Tiszavirág tanösvény belépője az ebédet is tartalmazza, ami bográcsban készült gulyás és rétes lesz. A szabad ég alatt elfogyasztott ebéd után ismét nyeregbe szállunk. A Tiszafüredi-medence partvonalát követve tesszük meg a hátralévő néhány kilométert a poroszlói szállásunkig. Este tábortüzes sütögetés
Táv: 45 km, szint: fel 10 m, le 10 m

6. nap: (szombat) - 30.
Bicikli túra - útvonal:  vasúton 9:32 Poroszló vasútállomás - Tiszafüred - 10:15 Hortobágy vasútállomás (4 megálló, 39.8 km, 43') - Máta - Hortobágy - Egyek - Tiszafüred - Poroszló
Biciklitúra végén egy jókora csobbanással zárhatjuk "hétvégénket". Ötödik vacsora a szálláson.
Táv: 50 km

7. nap: (vasárnap) - 31.
a program végeztével hazautazunk Tiszafüredről. (megbeszélés szerint).

A programok szabadon választhatóak, több pihenővel fürdéssel megszakítva.

Ami biztos, hogy minden nap a horgászok horgászhatnak, a horgászverseny csütörtökön és vasárnap lenne számukra. Napijegy váltható 1700 .- Ft os áron a kempingben.

A kerékpártúrák nehézsége

Bebringázott útvonal összesen kitérőkkel együtt kb. 234 km - 15 km/órás átlaggal.

A tervezett útvonal Térkép itt látható.


Jelentkezők: eddig 46 fő

Sátorhely / 9

Faház 1x3 személyes / 2

Faház 2x2 személyes / 6

Faház 2x2 személyes /  6

Csatlakozók / 9

Mecsnóber Tamás
Gerémi Enikő
Dregán Roland
Tóth Rudolfné
Kántor Zsolt
Kántor Gábor
Keresztély János
Keresztély Éva

Tóth Balázs

Gyurkó János ifj.
Gyurkó János id.
Bereczki Ági

 

Mecsnóber Melinda
Mecsnóber Attila
Méray Horváth Bence
Holly Dóra
Méray Horváth Ili
Tóth János


 

Szabó István
Szabóné Reggel Mónika
Szabó Lili
Szabóné Bence
Szabó István
Szabó Istvánné


 

Sidó Béci
Sidó Kati
Bordás Sándor
Bordás Karolina
Bordás Bendegúz
Bana Ádám
Bana Vivien
Bana Róbert
Bana Róbertné

 

További jelentkezők: Dikácz Attila / Dikácz Attiláné / Horváth Róbert / Zsoldos Daniella / Klement Melinda / Horváth Szabina / Szűcs Gyula / Szűcs Benedek / Szűcs Boglárka / Kurtz Judit / Henter Zsolt / Henter Ági / Paduch Edit / Samu István /

Jó tanács:   Kérek minden résztvevőt legyen a hátizsákban fényképezőgép, fürdőruci és érvényes baleset-, betegség- és poggyász biztosítás.

Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok.

E-mail :                  klikk-klikk !!