Aggteleki - túra 

Túra megnevezése: Túrák a felszínen és a mélyben
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.: 305 2472/ vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com
Túra időpontja: 2012.04.13-15 (péntek - szombat - vasárnap)
Találkozó hely: 06:50 órakor Újpest Városkapunál - Lorántffy Zsuzsanna sarok
Túra útvonal: Budapest -  Aggtelek - Budapest
Túra táv: 8 km
Túra szintemelkedés: 150 m
Túra időtartam: 2-4 óra menet idő
Túra nehézsége (1-10): 5
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: megbeszélés szerint (Baradla_Kemping_Turistaszálló)
Jelentkezési határidő: 2012.02.15.
Utazás oda: 2012.04.13. - 07:00 autóbusz
Utazás vissza: 2011.04.15. - 17:40 autóbusz
Visszaérkezés: várható érkezésünk Budapestre a esti órákra tehető.
Költségek: 15 000 .- Ft amely magában foglalja a szállás költségeket, külön autóbuszos utazást, a barlangi belépőket, a túravezetést, és egy háromfogásos közös ebéd költségét / Unilever Se. támogatással a bekerülési ár csökkenni fog :)
Részvételi feltételek: stabil mozgáskoordináció, - barlangtúrán résztvevők: zárt tértől való félelem hiánya, - jó kedv


Látnivalók:
A Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, az aggteleki Baradla-barlang - a Világörökség része - a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek. Magyarországi szakasza 19 kilométeres, földalatti patakkal, sziklacsarnokokkal, ámulatba ejtő nagyságú cseppkövekkel teli, sejtelmes mesevilág.

pihenők: ("egyéni kívánságok" szerint).

Létszám: 26 fő

 1.     Kossuth-barlang: - Nehézségi fokozat: közepesen nehéz. A túra időtartama: kb. 1,5 - 2 óra. Korhatár: 14 év. Létszám: 10 fő
  A Nagy-Tohonya-forrást megbontva 1956-ban fedezték fel a Jósvafőn nyíló Kossuth-barlangot, amely az Aggteleki Nemzeti Park látogatható barlangjai közül jellege miatt elsősorban barlangászokat fogad, de a nemzeti park ún. különleges túra keretében kis létszámú, gyakorlott túrázóknak is készséggel megmutatja. Az aktív patakos barlang bejárását a mély vízzel kitöltött szakaszok felett a falakon rögzített lépések segítik. Nagyszerű és feledhetetlen élményt jelent a patakban, illetve a fölött elhelyezett drótköteleken vezető túra, lábunk alatt zubogó vízzel. A Kossuth-barlang a forrásbarlangok egyik szép iskolapéldája, látványos oldás formákkal. Túránk a búvárbázist jelentő fémkonzolig tart.

 2.     Vass Imre-barlang: - Nehézségi fokozat: közepesen nehéz. A túra időtartama: kb. 5 óra. Korhatár: 14 év Max. Létszám: 10 fő
  A Jósvafőtől 2 km-re északnyugatra terpeszkedő Tohonya-völgy önmagában is kellemes felszíni túrát biztosít. A völgy felső, északi végén nyílik az 1954-55-ben felfedezett Vass Imre-barlang. Az 1 km hosszú, időszakosan patakos rendszert látványos cseppkőalakzatok díszítik. A Lagúnás-szifonig terjedő néhány száz métert beépített villanyvilágítás mellett csodálhatjuk meg.

 3.     Béke-barlang: - Nehézségi fokozat: közepesen nehéz. A túra időtartama: kb. 4 óra. Korhatár: 10 év. Létszám: 15 fő
  Az 1952-ben felfedezett Béke-barlang valamivel több mint 7 km-es hosszával az Aggteleki Karszt második, hazánk harmadik legnagyobb barlangja. A Szár-hegytől délre, 1954-ben nyitott mesterséges bejáraton juthatunk be a Komlós-patak föld alatti rendszerébe.
  A Béke-barlang a Baradla után a nemzeti park második legnépszerűbb túracélpontja. A csodálatos cseppkőalakzatokkal díszített, 2-3 méter széles és az átlagosan 10 méter magas főág viszonylag könnyen járható, nehézséget csupán az időszakosan váltakozó vízszint jelenthet, melyet közel 430 mésztufagát duzzaszthat fel, kisebb-nagyobb tavakat alkotva. A vízszint folyamatos változása miatt előre nem kiszámítható a szárazon megtehető szakasz hossza.

 4.     Baradla-barlang: - Nehézségi fokozat: könnyű túra. A túra időtartama: kb. 5 óra.  Korhatár: 6 év. Létszám: 40 fő
  Hazánk legnagyobb barlangrendszere Aggtelek, Jósvafő és a szlovákiai Domica között húzódik, hosszúsága megközelíti a 25 km-t. Túránkkal az Aggtelek-Jósvafő között húzódó 7 km-es szakaszt járjuk végig. Az ún. Hosszútúra alapvető túrafelszereléssel járható, az egyéni világítóeszköz azonban itt is szükséges, kötelező! Túránkat a gyönyörű cseppkőalakzatokkal szegélyezett időszakos barlangi patak medrében tesszük meg, hatalmas csarnokokat, folyosókat átszelve. A kirándulást a Hangverseny-teremben, illetve az Óriások termében biztosított zenehallgatás teszi még emlékezetesebbé.


felszerelés: Elektromos világítóeszköz, gumicsizma, koszolható öltözet. Fontos a réteges öltözködés, amelynek ajánlott elemei a következők: hosszú ujjú aláöltözet (alsó és felső), túra zokni, polár pulóver, vízálló kabát és nadrág, sapka, kesztyű, kamásli. Célszerű kis hátizsákba pakolni a napi felszerelést, ételt, italt (szendvics, csoki, müzli szelet, termoszban meleg tea, víz, stb.).

élelem: A túrára célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal.

csomag: Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, tartalék pulóvert, és az egyéb szükséges felszerelésedet (célszerű hozni egy váltás cipőt!).

biztosítás: Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják.
Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen, vagy nem megfelelő (sport extra érvényes kategóriával nem rendelkező) biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt sport extra kategóriára is! Európai Utazási Biztosító (EUB) biztosításának megkötésére van lehetőség legkésőbb az indulás előtti napon.

jelentkezők: max 26 fő / itt látható nyilatkozat ismerete és kitöltése kötelező

         
 
 
   
Sofőr úr

Jó tanács:  (A Kossuth- és Béke-barlangban előfordulhat, hogy ruhánk átázik, ezért száraz váltásról (alsó ruházat is) célszerű gondoskodni. Sisakot minden résztvevőnek biztosítunk.
A barlangok hőmérséklete 10 Celsius-fok. (És sok-sok folyadék!!!!) legyen a hátizsákban melegítő (tea + forralt bor). A játék tovább folytatódik
...

Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok.

E-mail :                  klikk-klikk !!