Gyadai - túra 

Túra megnevezése: Gyadai tanösvény - gyermek kirándulás 2. (Cserhát)
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
érdeklődés: Viola Zsolt Tel. : (+36) 30 228 8042 / vagy E-mail: zsolt.viola@erstebroker.hu
Túra időpontja: 2012.április 22. (vasárnap)
Találkozó hely: Szendehely-Katalinpusztán, 10:00-kor
Megközelítés: A tanösvényhez, erdészházhoz a 2-es úton Rétság felé haladva Szendehely-Katalinpuszta Rétság felőli végénél jobbra letérve jutunk. Parkolni a tanösvény elején, az erdészháznál lehet.
Túra útvonal: Gyadai tanösvény 13 állomása
Túra táv: 5 km
Túra szintemelkedés: -
Túra kezdete: várhatóan 10:15-kor.
Túra időtartam: kb. 6 óra pihenőkkel együtt.
Túra vége: A túra tervezett vége 16 -17 óra körül lesz, de nincs kötött időpont.
Túra nehézsége (1-10): 2
Jelentkezési határidő: 2012.04.16.
Utazás vissza: egyénileg autóval vagy busszal lentebb látható menetrend szerint
Visszaérkezés: -
Költségek:

utazási költségek 1650.- a teljes árú autóbuszjegy (oda - vissza) ** (- Unilever SE kedvezmény)

Részvételi feltételek: gyermeki lélek

Program : A Gyadai Tanösvény mentén felállított természetismereti állomásokat fogjuk bejárni, mellékelve küldöm a hozzá tartozó füzetet.
Az erdő, a természet ébredésében” gyönyörködni vágyó családokat, túrázókat várjuk. A víz, talaj, erdő, vadászat, madarak, botanika témakörökben játszhat, tanulhat, tapasztalhat a család apraja-nagyja. A Naszály északi oldalában, gyönyörű természeti környezetben haladó Gyadai Tanösvény végigjárása során számos élménnyel, bővülő ismeretekkel gazdagodhatunk.
A völgyben ivóvíz nincs!

Az Ipoly Erdő Zrt. a következőket írja a tanösvényről: "Az 5 km hosszú körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe, így a környék természeti és kulturális nevezetességeinek bejárása során érdemes beilleszteni napnyitó vagy épp napzáró programként is a Gyadai tanösvény meglátogatását. Természetesen, végig természet búvárkodva az útvonal megszámlálhatatlan makro és mikro szépségeit-értékeit, egész napos program lehetőségként is kitölti a kikapcsolódásra, élményszerzésre, pihenésre szánt időtartamot. A télen-nyáron, minden évszakban bejárható tanösvénynek külön-külön névre hallgató (csertől a faszénig)

Látnivalók: 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be. A gyermekek részére külön munkafüzetet szerkesztettünk, amiben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket.

Az út fáradalmainak kipihenésére vagy csak csendes menet közbeni szemlélődésre, pihenésre a tanösvény mentén több pihenőhely áll rendelkezésre. A Gyadai tanösvény felfedező bepillantást enged többek között: a naszályi erdők-rétek és az itt élő, gazdálkodó ember kapcsolatába a gyadai rét virágpompájába az itt élő gazdag állatvilágba az erdő mindennapi, de nem mindennapos életébe" "A völgyet délről határoló Naszály hegy fő tömegét a Tethys óceánból 200 millió éve lerakódott dachsteini mészkő alkotja. Ez csaknem vegytiszta kalcium-karbonát, amit a közeli bányában a váci DCM számára termelnek ki. A Gyadai rét alatt is javarészt ez a kőzet húzódik, de a Lósi-patak völgyében fiatalabb képződményekkel is találkozunk. Ilyen az eocén édesvízi mészkő, az oligocén hárshegyi homokkő, a kiscelli agyag és a pleisztocén lösztakaró. Az eocénvégi vulkanizmus kísérőjeként hévizek törtek fel és járták át a kőzetrepedéseket. A 120-130 °C-os oldatokból kivált kalcit jellemző, vörösesbarna színárnyalata a vas- és mangánszennyezésnek köszönhető. Szép kristályaival a völgy kőfejtőiben találkozhatunk. Az eocén rétegek helyenként barnakőszenet rejtenek, amelyet a közeli Kosdon bányásztak is, amíg a bánya karsztvíz betörés miatt el nem pusztult. A hárshegyi homokkövet több helyen fejtették, építőkőnek használták. Számos helyen megtalálható Vác barokk épületeinek lábazatában, faragott kapukon, köztéri szobrokban. A Katalinpuszta felőli oldalban tűzálló agyag rétegek is vannak. Kisebb-nagyobb gödrök jelzik, hogy a környék lakossága régebben fazekak készítéséhez, kemencék tapasztásához bányászta ezt is. A Gyadai-rét környéke az őskortól kezdve lakott terület volt. A középkori Gyada községről és templomáról 1389-ből maradt fenn az első írásos emlék. A török korban a falu elnéptelenedett. Templomát a törökök 1563-ban elbontották, és köveit a Vác körüli fal megerősítésére használták fel. A török kiűzése után a váci püspök birtoka lett. Az egykori falu közelében egy árválkodó gémeskút jelzi, hogy a területet a XVIII-XIX. sz.-ban legeltetésre használták. A völgytalpon húzódó keskeny rét fokozatosan kiszélesedett, felvette mai formáját. A völgy bejáratánál kőfejtőt nyitottak, beljebb erdészeti őrházat majd egy vadászházat építettek. Az egykori legelőkből mára gazdag növényvilágú rétek illetve vadföldek lettek. Az ember és a természet együttélését bemutató tanösvényt 2005-ben hozta létre közös erőfeszítéssel az Ipoly Erdő Rt. Váci Erdészete és Corvinus Egyetem Tájvédelmi Kara. Az ösvényen a jelzés vezet végig, hossza kb. 5,7 km. Az egyetem diákjai évről évre részt vesznek a terület fejlesztésében. Az ő alkotásuk az „Óriások Pihenője” is. Itt, nagyjából a túra felénél kényelmesen lehet piknikezni. A bátrabbak innét indulva a tehetnek kitérőt a Naszályra. Ehhez a tanösvény 8. állomásától egy földúton kell átvágni a jelzésre, ami a Naszály-csúcsra visz."

Utazás: egyénileg autóval vagy busszal - használható a következő menetrend:

induló megállóhely érkező megállóhely indul érkezik összidő jegyár **
4

Budapest, Árpád híd autóbusz állomás

Szendehely-Katalinpuszta 8:35 9:36 1:01 825.-

Visszaút: egyénileg autóval vagy busszal a következő menetrend szerint:

induló megállóhely érkező megállóhely indul érkezik összidő jegyár **
10 Szendehely-Katalinpuszta Budapest, Árpád híd autóbusz állomás 15:01 16:10 0:59 825.-
12 Szendehely-Katalinpuszta Budapest, Árpád híd autóbusz állomás 16:03 17:00 0:57 825.-
11 Szendehely-Katalinpuszta Budapest, Árpád híd autóbusz állomás 18:13 19:13 1:00 825.-

** kedvezmény nélkül - (sporttagoknak kedvezmény)

Jó tanács:

Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok.

E-mail : klikk-klikk !!

Térkép: