Tarjánka - túra

Túra megnevezése: Kalandtúra
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.: 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com
érdeklődés: Viola Zsolt Tel. : (+36) 30 228 8042 / vagy E-mail: zsolt.viola@erstebroker.hu
Túra időpontja: 2012. június 10. (vasárnap)
Találkozó hely: 07:30 órakor Budapest, Újpest Városkapunál - Lorántffy Zsuzsanna sarok  - 09:00 Domoszló
Túra útvonal: Domoszló - Tarjánka- szurdok - Tarjánka- völgy - Szár-hegy - Oroszlánvár - Domoszlói-kapu - Závoz- völgy - Domoszló
Túra táv: 17,5 km
Túra szintemelkedés: 692 m
Túra időtartam: kb. 7 óra
Túra nehézsége (1-10): 7
Jelentkezési határidő: 2012.05.31.
Túra kezdete: 09:15 óra
Túra vége: 16:00 óra
Visszaérkezés: 19:30 óra
Költségek: nevezési díj nincs, benzin költség megosztás
Részvételi feltételek: kitartás

Pihenők: a szurdokban akár többször is, Szár-hegy teteje, Oroszlánvár, rövid pihenők szép kilátóhelyeken.

Látnivalók: a csodaszép Tarjánka - szurdokvölgy, hatalmas sziklák, kövek útközben, kilátás a Szár-hegyről, Oroszlánvár, visszafelé sok lejtő.

Vissza út: egyénileg autóval / helymegosztással egyeztetve.

Figyelem !

Ez a túra inkább tapasztaltabb túrázók részére kerül megrendezésre, a Tarjánka- szurdok a Rám-szakadékhoz, a Holdvilág-árokhoz hasonlítható, de azoknál egy kicsit vadregényesebb.
Több helyen kell sziklára kapaszkodni kötél, lánc segítségével, sokat vezet az út a patak mellett, köveken is akár.
Fontos lehet, hogy a lábbeli vízhatlan legyen vagy sok csere zoknira van szükség. Hasonló helyek vannak útközben, mint a bakonyi Ördög-árokban, aki ott volt velünk az bizonyára még emlékszik rá. A megérkezés ugyan oda történik mint ahonnan elindultunk, ezért lefelé is meg kell tenni a szintkülönbséget.

A következőkre kell nagyon figyelni:
Domoszlóról Markaz felé kell elindulni visszafelé, majd kb. 1-1,5 km után van egy földút ÉNY-i irányba - ott kell befordulni.
Ez az út beleütközik a Tarjánka-patakba, innen a patak egyik/másik oldalán haladva vezet az ösvény.
Egy idő után választani lehet, hogy a patak völgyében, köveken, sziklákon, kavicsos oldalon megy az ember vagy fent a szurdok felett - ez a vészkijárat is egyébként folyamatosan a szurdokból (ez nem annyira vadregényes).
Ha a pataknál mentek, akkor feltétlenül kell készülni arra, hogy - főleg magasabb vízszintnél, közvetlen esőzés után - akár a vízben is kell járni. Vagy nyitott szandál, vagy cserecipő/zokni szükséges lehet. Volt, aki egyszerűen mezítláb haladt. Ahogy beérsz a szurdokba, fokozatosan magasodik két oldalt fölénk a sziklafal, szűkül a patakmeder.
Vannak kisebb zubogók, kanyarok, majd a vízesésnél lesz izgalmasabb a dolog. Régen kitámasztott farönkön lehetett felmászni, nem tudom megvan-e még. 2010-ben a májusi heves zivatarok derékba törték ezt a rönköt, így azóta mindenki egyedi módszerekkel mászik itt át: van aki egyszerűen kikerüli, fel a hegyoldalra, majd vissza. Van, aki mászókötelet visz és azzal kapaszkodik fel. Mi egész egyszerűen odacipeltünk egy farönköt és azt használtuk. Erre a részre kell legjobban odafigyelni, a vízesés előtti medret már nagyon mélyen kivájta a víz, az oldalsó sziklákon nem lehet lépkedni, eléggé csúsznak is. Nekem a régi fényképezőm bánta a kalandot! 2011-ben valaki ácsolt oda egy létrát is, meg kötelet feszített a sziklába - nem tudom most megvan-e még!

Ha itt átjutottatok, akkor már csak tovább kell követni a patakot a szurdokban - továbbra is előfordulhat, hogy vízben kell járni! Lesz feljebb egy oldalsó ág, ahonnan egy szép vízesés bukik alá - ez közvetlenül ott van mellette.
A felső szakasz már a Tarjánka-völgy. Amikor eléritek a vadkerítést, ott nem szabad a kerítés mellett jobbra fel menni! Tovább kell haladni egyenesen, így juttok el a Hármashatár-erdészházhoz (meg alatta van egy forrás is).
Innen már egyszerű követni a jelzéseket: OKT-n haladva K felé - Nagy- Szár- hegy (meredek fel) - Oroszlánvár (meredek fel/le) - Domoszlói- kapu. Itt pedig a piros sáv jelzést választva D felé vezet majd vissza az út Domoszlóra. Fontos még ezt az idei változást is figyelembe venni:   http://bnpi.hu/hir/csak-szervezetten-latogathato-a-tarjanka-patak-szurdoka-830.html.
A biztonság kedvéért vigyetek magatokkal egy újabb kiadású térképet - a Tarjánka talán a Faragó-szarvas féle térképen van a legjobban jelölve (map.hu). A Carthographiás térkép picit sötét és nem is jelezte annak idején olyan láthatóan a szurdokban lévő ösvényeket! Lehet , hogy az újabb kiadás már jobb.

 Még néhány dolog:

1. A térkép a szaggatott vonallal a „menekülő” földutat jelzi. Ti nyugodtan mehettek a patakban!
2. A térképen látjátok az Alsótarjánkai- vadászházat jelölve. Utána van egy Y elágazás a pataknál: balról a Csonka-patak érkezik a Tarjánkába. Ne kanyarodjatok el itt balra! Tovább egyenesen a Tarjánkát követve kell menni.
3. Ha megnézed a térképet, akkor kb. 500-800 méterre a Háramashatár-erdészház alatt vannak a kerítések. A térkép a patak mindkét oldalán jelez kerítést: nem tudom, hogy a bal oldali megvan-e még. Itt láthatod, hogy van egy szaggatott út K-DK irányába a Macskavár felé. Nem ez a jó út!!! Itt is folytatni kell tovább egyenesen, nem sokkal utána éritek el az erdészházat (ami amúgy OKT bélyegzőhely is).

Kérek minden résztvevőt, hogy a várható változékony időre való tekintettel rétegesen öltözködjön, esőkabátot mindenki hozzon magával a váratlan záporok kivédésére, kényelmes de ne a legvékonyabb cipőben jöjjön, ha van túrabakancsban, túracipőben.

Jó tanács:  legyen a hátizsákban süti vagy csoki !) /lehet mindkettő is/

térkép:

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

E-mail :                  klikk-klikk !!