Magas-Tátra túra

Túra megnevezése: Gyalog túra a Magas-Tátrában, gyerekeknek is ajánlott ...
Túra vezető: Viola Zsolt (Tel.:  (+36) 1 235 5183 / vagy E-mail: zsolt.viola@erstealapkezelo.hu
Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2014. augusztus 22-24 (péntek - szombat - vasárnap)  2 éjszaka
Találkozó hely: 4:30 óra Újpest-városkapu (autóbusszal utazóknak) vagy 10:30 órakor (autóval utazóknak) Strbské Pleso parkoló.
Túra útvonal: 1 napi túra útvonal részletesen itt
1 napi túra útvonal részletesen itt
2 napi túra útvonal részletesen itt
3 napi túra útvonal részletesen itt
Túra táv: - km
Túra szintemelkedés: - m
Túra kezdete: - óra
Túra időtartam: egész napos program
Túra nehézsége (1-10): 3
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: szállás a Poprádi-menedékházban http://www.popradskepleso.com/hu/fooldal/
árak: http://www.popradskepleso.com/en/ubytovanie/
http://www.magas-tatra.info/2014/01/popradi-tavi-hegyi-szallo-horsky-hotel.html
 

A szállással kapcsolatban a következő kérésem lenne: a szoba típusokat megtaláljátok a fenti honlapon, árral együtt. Aki jelentkezik kérem, hogy jelölje meg azt is, melyik típusú szállást választaná. A szabad helyek függvényében ez az választás még módosulhat. NAGYON FONTOS! Mivel a nyárra már ilyenkor lefoglalják a hétvégéket, ezért a jelentkezés április 10-ig tart majd. Akkor az addig jelentkezettek részére véglegesen lefoglalom a szállás, az utána jelentkezők már egyénileg tudják majd intézni ezt.

Jelentkezési határidő: 2014.04.10. - aki nem autóval jön, annak gépkocsi beosztás lehetséges. (minél kevesebb cuccot pakolj)
Utazás: autóbusszal vagy autóval - előzetes megbeszélés szerint
Költségek:

A menedékházban lehetőség van étkezésre is: vagy egyénileg, helyben választva, mint 2 éve vagy félpanziós ellátásban. Ennek költségei: 14 EUR/ fő felnőttnek, 6 EUR/ gyermek egy éjszakára. Ezt is előre meg kellene adni!
A szállás jelentkezéskor felnőtteknek 5.000,- HUF, gyerekeknek 2.500,- HUF előleget kell fizetni.
Unilever Tömegsport támogatás a tagok részére  2500.- Ft/fő
(ha a pályázati döntés kedvező számunkra)

Részvételi feltételek: Jókedv - Gyermeknek szükséges személyi igazolvány vagy útlevél.

 

 

Túra indulási pontunk:

Poprádi-tavi Hegyi Szálló

Szélesség: N 49.154668°
Hosszúság: E 20.079378°
Magasság: 1500 m
Megye / ország:  / Szlovákia

Elkészült a részletes tervezet az idei nyári Tátra-túrához. Idénre egy különleges hétvégét találtam ki: a szokásos egy csúcs támadás helyett, idén két újabb tátrai csúcsot fogjuk meghódítani. Az idei túra is ajánlott családok részére is, nem lesz nehezebb, mint a tavalyi Nagyszalóki - csúcs.

Jó tanács:

  • Meleg ruha, mert addig még lehűlhet a hőmérséklet

  • Legyen a hátizsákban minimum 1 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz, ivóvíz, meleg tea.

FONTOS INFORMÁCIÓ! Mint azt ti is tudjátok a Tátra időjárása elég szeszélyes, így az is előfordulhat, hogy egyes napok, de akár a teljes túra lebonyolítása meghiúsulhat. Erre az eshetőségre is számítunk, így lesznek tartalék programok is: ezekről később fogok tájékoztatót küldeni (ilyenekre gondoltam: az Alacsony - Tátra tavaly kimaradt hosszú barlangtúrája, kirándulás a Liptói-Tátrába, túra a Szlovák Paradicsomba, várlátogatások: Árva, Nedec, Késmárk, Márkusfalva), séta Lőcsén.


 A főbb tudnivalók:

1. nap./  Az útvonal részletei: a Csorba-tótól a Szoliszkó - menedékházig nyitott lanovkával is megtehető, akár oda és vissza is. A tervezés során úgy számoltam, hogy lefele jövet ezt vennénk igénybe.
Ennek az árlistája itt található: http://www.vt.sk/hu/arlistak/koetelpalya-arlistak/.
Ez a napi út gyerekekkel is teljes egészében bejárható a menedékházig, vagy akár a csúcsra is. A menedékháztól a csúcsig 292 m szint különbség van, oda-vissza nagyjából 1,5 óra az út.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Magas-T%C3%A1tra%2C_Szoliszk%C3%B3_mh.jpg/800px-Magas-T%C3%A1tra%2C_Szoliszk%C3%B3_mh.jpg

http://www.magas-tatra.info/2012/09/elulso-szoliszko-az-elso-csaladi-2000-es.html

Visszaérkezés után a tótól a Poprádi-menedékházig az ismert útvonalon, kb. 0:45-1:00 óra nem túl megerőltető gyaloglás vár még ránk!

2. nap./ Ez a nap lesz a komolyabb túrázás, az igazi hegyi kirándulás: a Kapor-csúcsot hódítjuk meg. A Poprádi-tótól a kék jelzést követve indulunk a Menguszfalvi- völgyben felfelé. Nagyjából 1,5 - 2 óra alatt érjük el a Magas-Tátra déli oldalának legmagasabban fekvő, legnagyobb és legmélyebb tengerszemét, a Nagy - Hincó-tavat.

A Nagy-Hincó-tó (szlovákul Veľké Hincovo pleso) a Magas-Tátra déli, szlovák oldalának legnagyobb és legmélyebb tava. A Menguszfalvi-völgy fölső végében, 1946 m tengerszint feletti magasságban, a Hincó-tavi- katlanban fekszik. Területe 20,08 hektár, legnagyobb mélysége 53,7 m. A tóból ered a Hincó-patak (szlovákul Hincov potok), amely a Poprád egyik forrása. A Hincó-tavi-katlanban található még a Kis-Hincó-tó és néhány apró tavacska. Az összes tó gyűjtőneve Hincói-tavak. Ha egyes számban, „Hincó-tó” formában találkozunk vele, akkor ez mindig a Nagy-Hincó-tavat jelenti. Így kell érteni az idősebb Buchholtz György 1719-ben megjelent Das weit un breit erschollene Ziepser-Schnee-Gebürg című művében a Hensko-See elnevezést is.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Velke_Hincovo_pleso.jpg/800px-Velke_Hincovo_pleso.jpg

Innen választani lehet majd, ki akar tovább menni a csúcsra: a vállalkozó kedvűekre vár még innen kb. 400 m szint, de azt hiszem a páratlan panoráma megéri a menetelést. A csúcs 2363,3 méter magasan van.

Kapor-csúcs vagy más néven Koprova-csúcs (szlovákul Kôprovský štít) 2363,3 méter magas hegycsúcs a Magas-Tátrában, Szlovákiában. A Menguszfalvi-völgy felől szép sziklagúla formája van, a Szmrecsini-völgyből (Fenyves-tavi-völgyből) vad fallal tör fel, míg a Hlinszka-völgy oldalán végig omladékos lejtő húzódik a hegy tetejéig. Csúcsában három felől futnak össze a gerincek. ÉK felé a Szmrecsini-hágó (Fenyves-tavi-hágó) választja el a Csubrinától, DK-re tőle a Kapor-hágó (Koprova-hágó) széles nyílása fekszik, míg ÉNY. irányban igen hosszú oldalgerinc ágazik ki belőle, amely a Hlinszka- és a Szmrecsini-völgyet (Fenyves-tavi-völgyet) választja el egymástól. A Magas-Tátra legkönnyebben elérhető kilátóhegyei közé tartozik. Kilátása egyike a legszebbeknek. Megközelítése a Felső-Kapor-hágóból, a déli hegyoldalon készített ösvényen. A hágóból az ösvény kissé kitér a csúcsnak a hlinszka-völgyi omladékos D. lejtőjére, és ezen – balra a DK. gerinctől – szerpentinekben visz a csúcsra (30 p).

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Koprowy.jpg/800px-Koprowy.jpg

Aki nem szeretne felmenni, annak sem kell elkeserednie: a Hincó-tavak páratlan szépsége le tudja kötni a kevésbé edzettebbeket is. Ők itt maradhatnak addig, míg a csapat visszatér a csúcsról. A visszaút ugyanarra történik mint felfele.

3. nap/ Az utolsó napon reggeli után elhagyjuk a menedékházat, majd irány a Csorba-tó. A felesleges terheket az autókba (buszban) helyezzük és a híres és gyönyörű Fátyol-vízesés irányába indulunk.

A Fátyol-vízesés (szlovákul Vodopád Skok) a Magas-Tátrában, Szlovákiában található, a Malompataki-völgyben (Mlinica), 1720 méteres tengerszint feletti magasságban. A völgy alsó, erdős részét magas harántfal választja el a felsőtől, ezen hull alá a vízesés. Csorbatótól északi irányban kb. 4 km-re található, kényelmes sétával 1 óra 45 perc alatt érhető el a sárga jelzésen. A vízesésig az út télen is járható.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/f/fc/F%C3%A1tyol-v%C3%ADzes%C3%A9s.jpg/800px-F%C3%A1tyol-v%C3%ADzes%C3%A9s.jpg

Miután megnéztük a vízesést – itt is fel lehet menni a tetejére is – visszamegyünk az autókhoz és délután haza indulunk. Érkezés várhatóan vasárnap az esti órákban.

Aki autóval jönne, az feltétlenül jelezze vissza ezt és még azt is, hogy marad-e szabad hely még nála.

Jelentkezők:

és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!