Ausztriai túra tábor

Túra megnevezése: Weichtalklamm túra...
Túra vezető: Viola Zsolt (Tel.: +36 (1) 920 2183 / vagy E-mail: alapkezelo2@t-email.hu
Túra időpontja: 2015.08.21 - 23. (péntek - szombat - vasárnap)
Találkozó hely: 10:01 óra
Túra útvonal: Budapest - Raxseilbahn / 298 km
Raxseilbahn - Budapest / 298 km
Túra táv: 7,5 - 18 km
Túra szintemelkedés: 830 m / 700 m / 300 - 400 m
Túra időtartam: 5 óra
Túra nehézsége (1-10): 3
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: -
Jelentkezési határidő: 2015.05.02
Utazás oda: autó
Utazás vissza: autó
Visszaérkezés: A visszaútról: akik együtt utaznak és együtt is túráznak a vasárnapi napon, azoknak egyértelmű, hogy amikor közösen visszaérkeznek a kocsikhoz, akkor tudnak majd hazaindulni. Ha egy autóban mindenki vasúttal jön lefele is, akkor nagyjából ¼ 6 körül tud majd hazaindulni. A többieknek értelemszerűen be kell várniuk egymást. A nagy túrára terveim szerint kb. 5-6 órát kell számolnunk, így kb. 18 órára érkezünk vissza Puchbergbe. Van még egy olyan lehetőség is, hogy akik olyan autóban utaznak, ahol vegyes a csapat, akkor ott a – ha van sofőr, aki odavezessen – Szalamandra Vasúttal 17:00-re visszaérkező elé tud menni a Sebastian-vízeséshez vezető út parkolójáig és ott tudnának találkozni, de ez egyeztetést igényel. Erről majd szombat este beszélünk még.
Költségek: autós utazási költségek: megbeszélés szerint
szállás költségek: felnőtteknek 64,40 EUR, gyerekeknek 45,40 EUR (be nem töltött 15 éves korig) - félpanziós
Szalamandra-vasút: 36 EUR a teljes árú menettérti jegy, 26,10 EUR az egyirányú, gyerekeknek 50% kedvezmény van.
belépőjegyek (Unilever Se. támogatással)
Részvételi feltételek: életvidámság - kitartás - szeretet


Részletek:

 

Túra indulási pontunk:

Weichtalhaus melletti parkoló

Szélesség:

N 47° 44' 53.1342"

N 47,7480927,15
Hosszúság:

E 15° 46' 7.7262"

E 15,76881274,17
Magasság: 574 m  
Megye / ország: Ausztria
 

Részletek:

A túránkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik még nem jártak 2000 méteres hegyekben, vagy nem túráztak ezen a vidéken, és szeretnék megismerni a Rax-Alpok világát. …

 

Pihenők: ( "egyéni kívánságok" szerint).

1 nap.

A pénteki napon az utazást rövid pihenőkkel megszakítva (Kávészünet - guggolással) villámgyorsan kb. 3,5-4 óra érkezünk Ausztriába. A Weichtalklamm-túra alkalmával a Schneeberg DNY-i részén fekvő szurdokvölgyet vesszük célba. A találkozási pont a Weichtalhaus melletti parkoló. A találkozó időpontja ½ 10-kor lesz. Mivel nagyrészt autópályán kell haladni, ezért nem igazán tudunk majd együtt haladni. Ebből kifolyólag nem szükséges előtte találkozni bárhol is, ott gyülekezünk majd Ausztriában.

A túra 10 órakor indul. A táv kb. 7,5 km, de a szint meglehetősen nagy, kb. 830 méter fel és le. Magát a szurdokot akár 3 óra alatt is be lehet járni oda-vissza, de a hüttével, gyerekekkel és a pihenőkkel számolva szerintem nekünk kb. 5-6 órára lesz szükségünk. Ha valaki nem szeretne erre a túrára jönni (bármilyen ok miatt – nehézség, magasság, fáradtság, stb.), akkor alternatív lehetőségként tudom ajánlani a Mária-főút Terz-Höllental-Schottwien közötti szakaszának egy részét, ami a Rax -Schneeberg között völgyben halad el a Schwarza folyó mentén. A Weichtalklamm-ot úgy kell elképzelni, mintha a pilisi Rám-szakadékot és a Holdvilág-árkot összegyúrtam volna és megszorzom kb. 5-tel. Vannak benne meredek emelkedők, láncok, létrák, sziklák és a végén vár minket a Kienthalerhütte, ahol meleg ital, innivaló és esetleg étel is várhat. Ha tartjuk a tervezett időt, akkor lehetőség lesz még megtoldani egy kicsit a Schneebergre vezető út kereszteződésénél található keresztig is, ez tovább kb. 1,5 km-t és 120 m szintet jelenthet majd. A hütte mellett található egy mászó szikla is, aki hoz felszerelést magával az erre is fel tud kapaszkodni, nagyszerű kilátás nyílik a tetejéről. A visszafelé út a szurdok NY-i oldala felett ereszkedik lefele, a nagyobb szintkülönbségeknél szerpentinezve. 16:30-16:45 között kell visszaérnünk a parkolóba, ugyanis innen kb. 10 percre van a Raxseilbahn alsó állomása és a parkolója. Itt fogjuk hagyni a kocsikat, majd csak vasárnap reggel ereszkedünk ide vissza.

Képek vannak pl. itt a szurdokról

FONTOS tudnivaló: amire fent a turistaházban szükség van, azt nekünk kell magunkkal vinni majd a felvonón. Próbáljunk meg úgy csomagolni, hogy csak a lehető legszükségesebb dolgokat kelljen felvinni, ne személyenként 2-3 bőrönd legyen!

A vasárnapi napra szükséges egyéb felszerelést, kaját, innivalót stb. pedig lent lehet hagyni a kocsik csomagtartójában is. A turistaház biztosítja nekünk a 17:00 órától a liftet, így 2 járattal mindannyian felérünk majd. Az utolsó járat 17:30-kor indul lentről, ezért nem szabad késnünk innen. A túránkat is úgy fogjuk alakítani, hogy biztonságosan ideérjünk időre. Péntek este már kapunk vacsorát! A szálláson már nagyjából beosztottam a szobákat, ezt még egyeztetni fogom veletek is a héten.

2.nap:

A szombati nap során a Rax-fennsíkon fogunk túrázni. A számos túralehetőséget nem írom ide, a kis sétálástól kezdve a nagy, izzasztó körtúráig mindenféle túrára van itt lehetőség. Ezt majd péntek este vacsora közben megbeszéljük, hogy ki-ki melyiket választja majd. Amit én terveztem nagy túrát az nagyjából 15 km-s, 700m szinttel és a gerincen halad végig, érintve több csúcsot és hüttét is. Amit fontos tudni! Ez az a nap, amikor végig a fennsíkon vagyunk és rossz idő esetén sincs lehetőség tartalék programra. Erre való tekintettel kérlek Titeket, hogy akinek van kedvenc játéka, társasjátéka (tavaly a Tártában ’Ország, város’-t játszottunk este), az egyet hozzon magával, így ha esetleg nem tudnánk túrázni (NEM ÍGY LESZ!), akkor értelmesen tudjuk eltölteni az időnket.

3.nap:

Vasárnap reggel a 8:00-8:30 közötti felvonókkal ereszkedünk majd vissza a völgybe. A bepakolás után irány Puchberg am Schneeberg, a Szalamandra Vasút melletti parkoló

Ez az út nagyjából 50 percet (max. 1 órát) vesz igénybe annak ellenére, hogy csupán 40 km-re van távban. Megpróbálunk mihamarabb átérni Puchbergbe és vagy a 9:30-as vagy a 10:00 járattal fogunk felmenni 1800 méter magasra a fenti állomásra. Itt két lehetőség közül lehet majd választani:
- aki csak a fenti körtúrát választja és lefele is vonattal megy, azokra 7,5 km gyaloglás vár majd, kb. 300 m szintemelkedéssel. Ők a 16:15-kor induló vonattal érkeznek majd vissza a puchbergi állomásra.
- akik a teljes túrára vállalkoznak, azok nagyjából 18 km fognak gyalogolni, és összesen 400 m szintemelkedés és 1400 m lejtmenet vár rájuk. Az Edellweishütte-től van lehetőség 4 üléses felvonók használatára, ezzel 2 km-t és 360m lefelé menetet, illetve időt is lehet megtakarítani, ez sokak részére nagy könnyebbséget jelenthet majd. Ennek a felvonónak a használata 7,50/5,50 EUR, de ezt elég majd ott eldönteni.

A Szalamandra Vasút hegyi állomásánál a következő látnivalók vannak még: 1880 m magas elő csúcs a kisgyerekeseknek nagy kereszttel (Waxriegel), családoknak (ez összesen 80m szintemelkedést jelent csak), játszótér, kiállítás, az Erzsébet-kápolna, panoráma körút (2,5km), étterem, ajándékbolt. A túra közben a hegyen több lehetőség is van étkezésre, az innivalók pótlására: a Damböckhaus, a Fischerhütte, az Edellweishütte. A tervek szerint a visszaút során érintjük a csodálatos Sebastian-vízesést is. Tudom már sokan válaszoltatok, de a biztonság kedvéért kérlek Titeket, hogy holnap reggelig még egyszer erősítsétek meg, hogy a Szalamandra Vasútra milyen típusú jegyet kértek: menettérti vagy csak fel. A jegyeket most 13-án csütörtökön fogom megrendelni.

A felszerelés: mivel már szinte mindenki volt túrázni velünk, ezért nagyjából tudjátok mit is kell hozni. Amit semmiképpen ne felejtsetek otthon: esőruha, tartalék cipő, papucs, tisztálkodó szerek, bakancs, tartalék ruházat. A tartalék ruházatot/lábbelit akár a parkolóban lent lehet hagyni vasárnapig. Szintén lent hagyható a vasárnapi innivaló és étel is. Előfordulhat fenn a hegyen hirtelen időjárás változás is, ezért egy meleg ruházatra szükség lehet. A szállásunkon a mosdó/fürdő/WC a folyosón van, közös használatú, ennek megfelelően kell készülni. Félpanziós ellátást kapunk, tehát csak a túrákra kell külön elemózsiával készülnötök. A hegyi terep miatt szükség lehet plusz kalóriabombákra is: csoki, energiaszelet, stb. kinek-kinek ízlése szerint. J Néhányan kérdezték, hogy milyen is lesz a terep, milyen ruházattal készüljenek? Arra kell számítani, hogy egy könnyű sportcipő nem jó választás a túrákhoz. A szurdokban kell menni köves úton, földúton, köveken-sziklákon, lesznek láncok és létrák is erdei ösvény is van. A lefele vezető út során lesz kavicsos út is. célszerű biztonságos, merev túracipő vagy túra bakancs viselése. Jó szolgálatot tehet mindhárom nap során túrabot. Ez nagyban segíti a közlekedést és a térdet is kíméli. A ruha úgy legyen összeállítva, hogy lehessen útközben is változtatni: legyen réteges, könnyen cserélhető. Esőkabát, esőruha legyen bent a zsákban!
A Raxon és a Schneebergen igazi hegyi terepre kell készülni. Lesz sok szikla, köves út, földút, nagy emelkedők és lejtők.

Utazás: megvan az autók beosztása, csak azokat írom ide, akiknek külön egyeztetniük kell a reggeli találkozóról (ha nem tudtok elérhetőséget egymáshoz, akkor hívjatok fel és megadom a telefonszámokat):

a. Bogár Józsival mennének: Tar Emese, Tar Noémi, Brezvai Szilvia, Kincses Antal és párja, Mónika
b. Vadas Hajnival utazna: Gomkötő Kati néni, Bognár Detti és barátnője
c. a Bendzsuk családdal utazna: Nemcsics Anna
d. a többi autó rendben van és mindenkinek van helye.

Nem szeretek ilyenről beszélni – mert úgyis jó idő lesz!!! –, de azért a biztonság kedvéért készüljünk fel mindenre. Azt már említettem, hogy a szombati napon nincs lehetőségünk lejönni a fennsíkról. A vasárnapi napra azt találtam ki tartalék programnak, hogy ha nincs esély sem túrázni a Scneebergen, akkor reggel elmennénk Bécsbe és a következő kiállítások közül választhatunk: - Belvedere: Klimt kiállítás, Rembrandt-Tiziano-Bellotto a Drezdai Képtárból és az állandó kiállítás a hatalmas barokk, impresszionista gyűjteménnyel; - Albertina: Monet-tól Picasso-ig, a világ egyik legnagyobb grafikai gyűjteménye; - Bécsi Szépművészeti Múzeum: ókori kiállítás, ékszer- és érme gyűjtemény, hangszerkiállítás, fegyverek története, Rubens kiállítás, a világ egyik legjelentősebb képtára.

Jelentkezők:és a többiek ...
 

 

Kérek minden résztvevőt, hogy a nyári időre való tekintettel öltözködjön, és kényelmes túra cipőben jöjjön.

Jó tanács:  legyen a hátizsákban fényképező + gyógyszer

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

E-mail: klikk-klikk !!