Alcsútdobozi Arborétum - gyalogtúra 

Túra megnevezése: Hóvirág túra
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2015. február 28 (szombat)
Találkozó hely: 8:50 óra Újpest Városkapu távolsági busz végállomás. (Temesvári utca - Lorántffy Zs. sarok)
Túra útvonal: Budapest - Alcsútdobozi Arborétum (58,8 km) - Tata (37 km) - Zsámbék (43,5 km) - Budapest (37,6 km)
Túra táv: 3 km
Túra szintemelkedés: kb. 5 m
Túra kezdete: 10:15 óra
Túra időtartam: egész napos program
Túra vége: 18:52 óra körül (pihenőkkel együtt)
Túra nehézsége (1-10): 3
Jelentkezési határidő: 2015.02.12.
Utazás: autóbusz - autó
Visszaérkezés: esti mesére haza érnénk.
Költségek: utazási költségek 2 500.- Ft/ Fő + belépőjegy összesen: 1 200 Ft/ Fő (Unilever Tömegsportegyesület tagok részére 1 000.- Ft/fő utazási támogatás)
Részvételi feltételek: jókedvű túrázók

 

 

Túra indulási pontunk:

Alcsútdobozi Arborétum

http://openmaps.eu/rastermaposmt
Szélesség: N 47° 25' 24.2" / 47.4234
Hosszúság: E 18° 35' 23.7" / 18.5899
Magasság: 120 m
Megye / ország: Fejér / Magyarország

A tavasz első és talán legszebb virága a hóvirág, amely a még élettelen egyhangú erdő talaján, mint valami hófehér szőnyeg terül el. Az Alcsútdobozi Arborétumban megtekinthető a több mint kéthektáros fantasztikus látványt nyújtó hóvirágmező, amely február végén és március elején nyílik, időjárástól függően. Hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája nyílik a hatalmas területen, a látvány meghatározásához nem tudnánk megfelelő szavakat használni, de az biztos, a természet kedvelők számára lenyűgöző! ...A park melletti csaplári erdőben áll Magyarország legidősebb libanoni cédrusa (1825) és az etyeki úton a 175 éves platánsor.

Jó tanács:

  • Legyen a hátizsákban minimum 2 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz, ivóvíz, meleg tea.


1. Geocaching titokláda találhatósága: 672. Alcsúti arborétum (GCALAR)

Szélesség N 47° 25,315'
Hosszúság E 18° 35,227'
Magasság: 129 m
Megye/ország: Fejér
Geo láda típusa: Hagyományos geoláda

Alcsúti Arborétum nevezetességei:

- Habsburg kastély maradványai
- Kastélykápolna
- Pálmaházi romok
- Kutatóház
- Babaház
- Medveház
- Gloriette
- Grotta
- Oroszlános kút
- Koronás-híd
- Óriás platán
- Óriás tuja

Tata:

Vár: A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

Vízimalmok: Az írott forrásokban a 13. században és a 14. században találunk már említést a vízimalmokról. 1268-ban Mária királyné tatai malmát "Walter Comes"-nek adta el. Zsigmond király 1388. évi oklevele, amelyet Péter apát beiktatása alkalmából állítottak ki, közli a malmok helyét. Az apátságnak hat, Walter utódainak és az esztergomi szigeti apácáknak egy-egy malma volt, de az egyik nem működött.

Fellner Jakab Kilátó: Kálvária kápolna és kilátó: A Tatára érkező már messze a város határától megpillantja a kopár dombtetőt, s a meredek, fehér sziklák ormán álló kálváriát, Schweiger Antal 1770 körüli alkotását. A kápolna és kilátótorony a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszó Fellner Jakab emlékét őrzi. A kápolnát az egykori Keresztelő Szent János tiszteletére épült, majd később megsemmisült templom alapköveire építették újjá. A kilátótorony egykor sörétöntő toronyként funkcionált. 40 méter magas, tetejére közel 200 lépcsőfok vezet.

Kálvária kápolna: Kápolna a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszó Fellner Jakab emlékét őrzi. A kápolna az egykori Keresztelő Szent János tiszteletére épült később megsemmisült templom alaköveire épült.

Víztorony: A kápolnától keletre található a 1968-ban épített, a város vízellátását szolgáló 500 m³–es víztorony. Tervezője Csaó Imre volt, jellegzetes tömbszerű, sokszögű, vakolatlan tégla falazatú torony, 30 méteres magasságával hozzátartozik a domb látványához. Napjainkban a torony műemléki védettséget kapott, és az üzemeltető vízmű nemcsak műszaki létesítményként használja, hanem a toronybelső nagy terében alkalmanként kiállításokat, sőt - az épület kiváló akusztikájának köszönhetően - hangversenyeket is rendeznek.
Forrás: Wikipédia

Kamalduli-ház: A Majkon 1733-ban letelepedett kamalduli szerzetesrend tagjai 1747-ben Esterházy Józseftől állandó tatai tartózkodásra kapták ezt a házat, és egy telket az Öreg-tó partján. Utcai homlokzatán hét rokokó kovácsoltvas díszítésű ablakkal, egyszerű gyalogbejárati és kosáríves kocsibejáró kapuval. A benti ajtón vörös márvány keret, felette ovális nyílásban rokokó vasrács van. Az épület 1750 körüli években épült, a tatai református egyház tulajdonában van.

Kiskastély: Az Angolpark legkorábbi épülete eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi.

Török mecset: A szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves kis épület érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt.

Zsámbék: Lámpamúzeum / http://www.mizsambekunk.hu/muzeumok/lampamuzeum

Gombkötóné Tóth Katalin
Resch József
Magyar Alexandra Fanni
Reschné Budai Zsuzsa
Lehoczki István
Lehoczki Istvánné
Lehoczki Attila
Lehoczki Attiláné
Hosták László
Hosták Lászlóné
Goldoványi Péterné
Vizler Botond
Mecsnóber Attila
Vass Erzsébet
Horváth Irén
Feruska Erika
Szathmáryné Sebők Katalin
Sinkó Tamás
Somlainé Mengesz Olga
Somlai Lajos
Sidó Béláné
Bordás Sándor
Sidó Katalin
Bordás Bendegúz
Bordás Karolina
Fekete Gábor
Nádudvari Ágota
Kovács Bernadett
Lénárt András
Szathmáry Kinga
Sinkó Dániel
Sinkó Gergő
Dikácz Attila
Dikácz Attiláné
Szabó László Zoltán
Zubor Julianna Mária
Zsidákovits Péter
Zsidákovits Dóra
Borsi Zsuzsanna
Borsi Hajnalka
Andavölgyi Teréz


Somogyi Valéria
Szathmáry Noémi
Fazekas Ramónaés a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!