Szlovéniai túra

Túra megnevezése: Szlovénia gyöngyszemei: Vintgár-szurdok, Bled és Postojna ...
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.: 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com)
Túra időpontja: 2015.07 23 - 26. (csütörtök - péntek - szombat - vasárnap)
Találkozó hely: 07:48 óra
Túra útvonal: Budapest - Lendva - Bled - Kanjska Gora / 556 km
Kranjska Gora - Bohinji -tó - Ukanc - Kranjska Gora / 140 km
Kranjska Gora - Bovec - Tolmin - Kranjska Gora / 168 km
Kranjska Gora - Ptuj - Postojna - Budapest / 651 km
Túra táv: 4 - 13 km
Túra szintemelkedés: 200 m
Túra időtartam: 5 óra
Túra nehézsége (1-10): 3
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: -
Jelentkezési határidő: 2015.05.02
Utazás oda: autó
Utazás vissza: autó
Visszaérkezés: vasárnap 22:00 óra körül
Költségek: 36 000.- Ft/ fő - utazási költségek + szállás költségek - belépőjegyek (Unilever Se. támogatással)
Részvételi feltételek: életvidámság - fürdőruha :)


Részletek:

 

Túra indulási pontunk:

Kranjska Gora

Szélesség:

N 46° 29' 5.193"

N 46.484776
Hosszúság:

E 13° 47' 31.311"

E 13.7920305
Magasság: 810 m  
Megye / ország: Szlovenia
 

Részletek:

A Júliai-Alpok leglátványosabb völgyei Igen kevés olyan ország van, ami annyi természeti csodával és változatossággal rendelkezne, mint délnyugati szomszédunk, Szlovénia. A mindössze néhány megyényi területű ország két régiójából kapunk szép képet ezen a túrán. Felfedezzük a Júliai-Alpok legszebb völgyeit, köztük olyan szűk szurdokot, ahova még egy ösvény sem fér be (Tolminka-szurdok) és olyat is, amit eddig csak a történelemkönyvek lapjairól ismerhettünk (Isonzó-völgy). Sétálunk fenyvesekkel övezett völgyben, meglesünk pici, „titkos” vízeséseket és fenséges robajjal aláhullókat. Sétálunk Bledben, krémest eszünk, kávézunk és tervezzük, hogy mikor térünk ismét vissza Szlovéniába…

 

Pihenők: ( "egyéni kívánságok" szerint).

1 nap./

Utazás rövid pihenőkkel megszakítva (Kávészünet - guggolással) Szlovéniába. Bemelegítésként Lendva az első hosszabb megálló, a szimpatikus Magyar - Szlovén kisváros, ahol megtekinthetjük az éppen bemutatásra kerülő Picasso kiállítást is a helyi állandó gazdag kiállítás mellett. Lendva híres szülötte Zala György szobrászművész, legismertebb alkotása a milleneumi emlékmű a budapesti Hősök terén. rövid kanyarral felkeressük a Makovecz Imre 2004-ben tervezte jellegzetes formájú színház és hangversenytermet. Utunkat tovább folytatjuk és Szlovénia egyik jelképét, Bled városát keressük fel. A kedves kisvárosnak páratlanul szép fekvése van: az Alpok láncai között megbúvó tó partjára települt városra egy sziklaszirt tetején épült vár vigyáz, míg a tó apró szigetén kedves templom teszi teljessé a látképet. A fellegvár megtekintése után sétálhatunk a tó partján, beülhetünk egy cukrászdába kipróbálni a messzi földön híres krémest.

2 nap./

Szlovéniai utunk második napján Bled környékére utazunk. Reggeli és összepakolás után a Vintgar-szurdokhoz indulunk, ami a környék egyik legszebb és leghíresebb kirándulóhelye. A szurdokban fapallókon haladunk az alattunk sebesen futó patak felett, a völgy túlsó végéről visszafordulva más nézőpontból láthatólag végigjárjuk a visszautat vagy a fennsíkon térünk majd vissza. Megbeszéléses választást követően lehetőség lesz, hogy mielőtt tovább indulnánk egy eldugott szépséget, a Pokljuka-szurdokot keressük fel. Itt már nem folyik sebes patak a szurdok aljában, de a félelmetesen fölénk tornyosuló sziklák, a helyenként pár méterre szűkülő átjárók és természetes kőhidak látványa pótolja ezt a „hiányosságot”. (Vintgar-szurdok: 3 kilométer, 100 méter szint fel és le, kb 2 óra; Pokljuka-szurdok: 6 kilométer, 300 méter szint csak felfelé. kb 2 óra.) A túrázás után pihenésképpen egy kis fürdőzés következik a Bohinj-tóban, megcsodálva kristály vízben úszkáló pisztrángokat, amelyeket puszta kézzel próbálunk majd elkapkodni. Az állat emlékműve a tó mellett áll. Ha nem sikerül akkor sem csüggedünk és következik a kis Száva forrása 20 perc erőltetett menet meredeken és lépcsőkön. A késő délután rövid megálló egy fényképezési ponton, a Czerkev Sv. Janeza Krstnika templom előtti hídról. A térség a Zlatorog ("Aranyszarv") kecskebak legendája fűződik. A szállásunkra való visszatérés előtt még a Vrata-völgybe utazunk, ahol rövid sétát teszünk. Az ösvényt fenyvesek és a közülük ki-kibukkanó sziklás csúcsok kísérik. A séta csúcspontját a Peričnik-vízesés jelenti, melynek magasból lezúduló vízoszlopa mögé merészkedhetünk. Miután kigyönyörködtük magunkat, a patak túlpartján futó ösvényen térünk vissza a gépkocsikhoz, amivel közeli szállásunkra utazunk. (Túratáv: 6 kilométer, szint: 100 méter, kb. 1,5 óra könnyű séta).

3 nap./

A Vršič-hágón keresztül, a Soča forrásához indulunk. A forrás a Soča -völgy legészakibb szegletében található. A forrás szűk szurdok mélyén bújik meg. A sötét barlangszáj mögött kristálytiszta karsztvíz csillog. A víz a kövek közül bugyog elő, majd pár méter után egy hasadékban, zúgó vízesésként zuhan alá. A Soča forrása igazi aktív forrásbarlang. A vízesés megtekintése után Kobaridba indulunk tovább. Kobarid egy festői városka a kétezer méteres Krn lábánál. Itt található a híres Napóleon híd, amely a Soča egy 200 m hosszú szorosán ível át. A híd 1750 óta itt áll, ezen keltek át Napóleon seregei a Predel hágó irányába, erre az eseményre utal a neve is.

- első választható lehetőség a hídon átkelve egy rövid túra keretében a Kozjak-vízeséshez indulunk, útközben az I. világháborús frontvonal bunker maradványai mellett is elhaladunk. A 15 méter magas vízesés a sziklák közül bukik ki, majd a felülről besütő napsugarak csillogásában látványosan zuhan a mélybe.
(Kobarid-Kozjak-Kobarid körtúra: 8 kilométer, 200 méter szint, kb 3,5 óra)

- a másik választható lehetőség, hogy egy levezető túrára indulunk a Tolmin mellet elterülő szurdokvölgybe. Az égig nyúló sziklafalak közül a Tolminka-folyó zúdul le, maga a szurdok olyan szűk, hogy a víz teljes egészében kitölti a medrét. Szép látványt nyújt a 60 méteres mélységet áthidaló Ördög-híd. Szintén a szurdokvölgyben található, két sziklakapuként összezáruló orom között a híres „medvefej”, amely egy groteszk módon beszorult jókora szikladarab.
 (Tolminka-szurdok: 1,5 kilométer, 150 méter szint, kb 2 óra)

A szurdok bejárása után visszatérünk autóinkhoz és irány a szállásunk Olaszországon keresztül. Tartunk egy fotószünetet a Predil-tó partján, hogy kapjunk egy kis ízelítőt a Júliai-Alpok olasz részéből is.

4 nap./

Utolsó napi programunk a híres szlovéniai cseppkőbarlang Postojna barlangja (szlovénül: Postojnska jama), mely az egyik legnagyobb a világon! A 20 570 méter hosszú barlangot a Pivka folyó vájta ki évmilliók alatt. A barlangban állandó 8 C fok uralkodik, ezért érdemes melegen öltözni! Akik mégis elfelejtenék, azoknak a bejáratnál lehetőségük van melegebb ruhát bérelni. A csoportok óránként léphetnek be a hegy gyomrában található kisvasút állomásra, ahonnan villamos mozdony vontatja be a kocsikat. Az utazás az amerikai kalandfilmekhez fogható, ahol a főhős egy bányacsillében menekül a barlangból. Szűk alagutak, éles ívek, majd hirtelen hatalmas termek váltják egymást, miközben az arcunkba fúj a hideg szél, a mennyezetről meg a víz csepeg állandóan ...
A következő állomás Ptuj (római nevén Petuvium), Szlovénia legrégebbi városa, melyet egykoron osztrák és magyar hercegek irányítottak. Megtekintjük a Dráva fölé magasodó Ptuj-i várat, mely története Kre 1000-től kezdődik, igen jó a stratégiai elhelyezkedése, a domb pedig vár építésre kiváló. A gázlók miatt igen jó átkelőhely volt a folyón. Ptuj urai mellet (után) itt is megjelentek az Attemsek, az Eggenbergek, Herbersteinek is (Mátyás király is uralta kb 10 évig, de utána tisztán stájer uralom alatt volt). A Herbertsein tulajdonlás tulajdonképpen megmentette a várat, mivel akkora már erősen leromlott, viszont Ők (1873-tól voltak tulajdonosok) teljesen felújíttatták, rendbe hozatták a várat. 1945-ben "természetesen" államosították a várat.

Jelentkezők:és a többiek ...
 

 

Kérek minden résztvevőt, hogy a nyári időre való tekintettel öltözködjön és kényelmes cipőben jöjjön és üzembiztos kerékpárral.

Jó tanács:  legyen a hátizsákban fényképező + gyógyszer

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

E-mail: klikk-klikk !!