Levendula túra

Túra megnevezése: Balaton-felvidék: Tihanyi-félsziget
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2015. június 20. szombat
Találkozó hely: 07:10 órakor  Újpest Városkapu távolsági busz végállomás. (Temesvári utca - Lorántffy Zs. sarok)
vagy autósoknak 10:10 órakor, Tihany Levendula-ház,
Túra útvonal: Tihany, Belső-tó – Aranyház-gejzírkúp – Kerek-hegy (Átjáró-barlang) – Kis-Erdő-tető – Szélmarta-sziklák – Külső-tó – Belső-tó, családi élménypark
Túra táv: 1./ 12 km
2./ 6,5 km
Túra szintemelkedés: 90 m
Túra kezdete: várhatóan 10:00 körül.
Túra időtartam: egész napos program
Túra vége: 16 - 17 óra körül (pihenőkkel együtt)
Túra nehézsége (1-10): 3/10
Jelentkezési határidő: 2015.06.01-ig
Utazás vissza: autóbusszal, egyénileg autóval.
Visszaérkezés: esti mesére Budapestre érnénk.
Költségek: utazási költség: 2 800,- Ft, Levendula-ház + belépő 750.- Ft (Unilever Tömegsportegyesület tagok részére 1 000.- Ft/fő utazási támogatás)
Részvételi feltételek: életvidámság + fürdőruha


Részletek:

 

Túra indulási pontunk:

Tihany Levendula-ház cím: 8237. Tihany, Major u. 67.
Szélesség: N 46° 54' 32.04" / 46,908901
Hosszúság: E 17° 53' 17.85" / 17.888293
Magasság: 140 m
Megye / ország: Veszprém / Magyarország http://openmaps.eu/rastermaposmt


Látnivalók:
Belső-tó, szürkemarhagulya, gejzír-kúpok, kilátók, levendula-mező,
Családi Élményparkban játékos feladatok,

Geoláda: 1163.Sajkod (GCSAJK)
Szélesség: N 54° 54,637'
Hosszúság:E 17° 51,151'
Magasság: 221 m
Megye / Ország: Veszprém / Magyarország

Jó tanács:

  • Kérek minden résztvevőt, hogy a kora nyári, változékony időre való tekintettel esőkabátot mindenki hozzon magával, réteges öltözet ajánlott.

  • Lehet játékokat is hozni, illetve a feladatok megoldásához íróeszközre is szükség van.

  • Kicsiket, nagyokat, tehát mindenkit szeretettel várunk.

  • Kérlek Titeket, hogy a részvételi szándékot előre jelezzétek, hogy tudjuk kire számítsunk a találkozásnál.


Program: A hosszabb túra hossza: 12 km Időtartam: 4-5 óra, kényelmes tempóban

A túra jellege: Közepesen hosszú túra, kitűnően jelzett ösvényeken, néhol közepesen meredek emelkedőkkel, az út nagy részében árnyék nélkül. Vizet feltétlen vigyünk magunkkal.

Kiindulópont: Tihany, Ófalu központja, apátság elől. Gépkocsival tavasztól őszig fizetős a parkolás, ingyen, korlátlan időkeretben a falu szélén a sportpálya és temető közötti parkolóban lehet letenni az autót.

Utunk legnagyobb része azonos a Lóczy Lajos tanösvénnyel, több helyen is találunk magyarázó táblákat a különböző látnivalókról. Túránk az apátság elől indul, az itt kezdődő sárga kereszt jelzésen megyünk le a falu főutcájára, a Kossuth utcára, majd az első jobbra, lefelé tartó utcára térve egy kis jobb, majd bal kanyar után leérünk a Belső-tó partján létrehozott, új, impozáns Levendula Ház Látogatóközponthoz. A házban érdekes filmeket ill. interaktív kiállítást láthatunk a félsziget múltjáról és jelenéről, ajándékboltot, és szerény büfét is találunk.
A ház környékén további látnivalókat találunk, legérdekesebb talán a Belső-tó nádasába benyúló fapallós tanösvény. A háztól a nagyon hangulatos Belső-tó partján megyünk tovább a sportpálya széléig, ahol balra kanyarodunk a szürkemarhagulya legelőjének kerítésénél. A kerítés sarkánál újra megpillantjuk a sárga kereszt jelzést, jobbra tartunk, majd két perc múlva egy kereszteződésnél utunk balra tart az erdőbe. Gejzírmező Enyhe emelkedőn érjük el első gejzírkúpunkat, a csodálatos kilátást nyújtó Hármas-hegyi kúpot. Innen már nincs messze a leghíresebb sziklaalakzat, az Aranyház-gejzírkúp. A panoráma valami elképesztően szép, belátjuk szinte az egész félszigetet, a Belső-tavat, a falut az apátsággal, a félsziget peremén körbefutó dombok láncolatát, a Füredi-öblöt. A félszigetre jellemző gejziritkúpok vulkáni működés utóformái, kova-és mésztartalmú forró vizes iszap feltöréséből származó földtani alakzatok. Száznál is több található itt a félszigeten belőlük, a tanösvény is jó pár mellett elhalad, változatos neveket adtak legtöbbjüknek, leglátványosabb, az egyedülálló panorámájú Aranyház.
Érdemes balra tartanunk tovább a tanösvényen, az út egy kört ír le a hangulatos tölgyerdőben, érintve néhány érdekes sziklaalakzatot, az Átjáró-barlangot és a Kalapos-követ többek között. Egy terméskövekből kirakott barlangszerű mélyedésben a félszigetre jellemző kőzetekből találunk egy kis kiállítást, majd innen a tanösvényen, ill. a sárga kereszt jelzésen tartsunk tovább a Gejzírmező irányába. Több érdekes gejzírkúpot érintve, pl. Borz, maradjunk továbbra is a tanösvényen egy elágazásnál jobbra tartva, a Hálóeresztő felé, pár perc múlva a Félbevágott kúp mellett érjük el a kereszteződést a Hálóeresztőnél, ahol immár a sárga sáv jelzést fogjuk követni jó darabig a Csúcs-hegy irányába. Fantasztikus kilátóhegyeken keresztül Utunk le-föl hullámzik a Szarkádi-erdő romantikus tölgyerdejében, néhol pazar kilátást nyújtva a Balaton víztükrére.
Hamarosan leérünk egy köves útra, az Erdei Iskola elé, itt balra tartunk, majd a jelzett út jobbra befordul az erdőbe, és felkapaszkodik a Gurbicza-tetőre.

Az út legszebb szakasza itt kezdődik, a következő 2 kilométer Magyarország legpazarabb turistaútjai közé tartozik, parádés a kilátás a Balatonra, egészen a Badacsonyig ellátunk, a Köröshegyi völgyhídtól a Sajkodi-öbölig. Utunk végig a gerincen fut, a Balaton partja közvetlenül, mélyen alattunk, majd hamarosan meredekebben kezd emelkedni a Csúcs-hegy (232 m), a félsziget legmagasabb hegycsúcsára. Mielőtt elérnénk a sziklás csúcsot, kis kitérőt tehetünk balra az oldalában nyíló Sobri Jóska-barlanghoz, amely egy gejzír forrásbarlang. Mondanunk sem kell, hogy a Csúcs-hegyről nyíló kilátás is lenyűgöző, főleg nyugati irányban a Balaton felé. Közvetlenül a csúcs alatt jobbra ágazik le a zöld háromszög jelzés a Belső-tó felé, itt lerövidíthetjük utunkat, ha már elegünk van a csodás kilátásból.

Tovább a sárga jelzésen a gyönyörű gerincen érjük el a Nyereg-hegyet (223 m), kimerészkedve a gejzirit sziklákra, jutalmunk ismét csak a lenyűgöző panoráma. Kissé leereszkedve kereszteződéshez érünk, a sárga jel a tanösvénnyel együtt balra tovább megy az Apáti templomhoz, mi válasszuk a jobbra tartó sárga háromszög jelzésű ösvényt, amely a nagyon hangulatos Apáti-hegyen keresztül ereszkedik le a félsziget belsejében lévő szőlőkkel és gyümölcsösökkel tarkított medencébe. Az Apáti-hegy füves, sziklás tetejéről a Külső-tó nádas rengetegére és meg-megcsillanó vízfelületére nyílik megkapó panoráma. Az úton lefelé a régi nagy, de mára már elvadult levenduláson megyünk keresztül. Késő tavasszal, nyár elején mámorító a levendulaillat. Kiérve a ritkás, meseszép erdőből a szőlőültetvénynél találkozunk a zöld háromszög jelzéssel, és balra kanyarodunk rá. Több mint egy kilométert megtéve a szintben haladó, széles földes úton a szőlők és a mandulafák között, egy újabb táblával jelzett elágazáshoz érünk. A jobbra tartó tanösvényen a Belső-tóhoz jutunk, tovább egyenesen haladva a tanösvény a Kis-Erdő-hegyre kapaszkodik fel egy kerítésnél balra leágazó úton. Amennyiben nem kanyarodunk balra a Kis-Erdő tető felé, egyenesen a széles úton maradva a szőlők aljában pár perc alatt elérjük a falu szélső házait. Ha van még energiánk, érdemes felmenni a Kis-Erdő-hegy (203 m) tetején lévő szél marta sziklákhoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a falura és az apátságra. A ligetes hegyoldalban leereszkedve kiérünk a főútra, ahol jobbra kanyarodva pár méter után elérjük a temető melletti parkolót, tovább haladva pedig pár perc alatt bent is vagyunk a központban, az apátságnál.

Látnivalók a környéken: Örvényes, Vízimalom Hangulatos vízimalom a Balaton partján A Balaton-felvidék egyik legszebb ipartörténeti emléke a hangulatos, máig működőképes örvényesi...

Térkép kivágat: Balaton (Szarvas-Faragó), Tihany melléktérkép 1:20 000 itt

Pihenők: ( "egyéni kívánságok" szerint).

Jelentkezők:

Dikácz Attila
Dikácz Attiláné
Paduch Edit
Gomkötőné Tóth Katalin
Gomkötő Gyula
Resch József
Reschné Budai Zsuzsa
Magyar Alexandra Fanni
Szterecska József
Puskás Éva
Lengyel Balázs
Goldoványi Kriszta
Goldoványi Péterné
Vizler Botond
Patkós Magdolna
Szunyogh Tünde
Fülöp Flóra Anna
Kövér Évi
Feruska Gabriella
Péntek Zsuzsanna
Kovács Bernadett
Lénárt András
Pallagi Ildikó
Krizsán Zsolt
Veszprémi Pálné
Hosták László
Hosták Lászlóné
Mecsnóber Attila
Mecsnóber József
Mecsnóber Józsefné
Nádudvari Ágota
Fekete Gábor
Andavölgyi Teréz
Somogyi Valéria

 
Pintér István id
Pintér István ifj.
Pintérné Mészáros Jolán
Pintér Anna

Szabó Andrea
Csengery Csilla
Bea

és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

E-mail: klikk-klikk !!