Kis-Fátra túra

Túra megnevezése: Gyalog túra a Kis-Fátrában, gyerekeknek is ajánlott ...
Túra vezető: Viola Zsolt (Tel.:  (+36) 1 235 5183 / vagy E-mail: alapkezelo2@t-email.hu
Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2016. augusztus 12-14 (péntek - szombat - vasárnap)  2 éjszaka
Találkozó hely: 1. / 4:25 óra - 1185. Budapest, Tátrafüred tér (autóbusszal utazóknak)
2. / 5:00 óra - 1043. Budapest, Újpest-városkapu
(autóbusszal utazóknak)
Túra útvonal: 1 napi túra útvonal részletesen itt

2 napi túra útvonal részletesen itt
3 napi túra útvonal részletesen itt

Túra táv: - km
Túra szintemelkedés: - m
Túra kezdete: - óra
Túra időtartam: egész napos program
Túra nehézsége (1-10): 4
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: Hotel Boboty (http://www.hotelboboty.sk/ ) A mellékletben megtaláljátok a szobák felépítését.
GPS: https://www.google.hu/maps/place/Hotel***+Boboty/@49.2360166,19.0486837,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47145241df9df5b1:0xc28aa02a643eae2e?hl=hu
Jelentkezési határidő: 2016. április 13. estig
Előzetesen 50 főig foglaltak nekünk szobákat, a jelentkezéseket időrendi sorrendben tudom majd elfogadni. Jelentkezni lehet 50% előleg befizetésével.
Utazás: Utazás: autóbusszal, illetve egyénileg autókkal. - előzetes megbeszélés szerint
Költségek:

A szállás és ellátás költségei a következők szerint alakulnak:

felnőtt: 2 éjszaka félpanziós ellátással, jegy a Vratna felvonóra, szauna, beltéri medence, biliárd, asztalitenisz és csocsó használatával – 85 EUR/fő;
gyerek (6-12 év között): 2 éjszaka félpanziós ellátással, jegy a Vratna felvonóra, szauna, beltéri medence, biliárd, asztalitenisz és csocsó használatával – 67 EUR/fő, pótágyon történő elhelyezésnél – 47 EUR/fő;
gyerek (6 éves korig): 2 éjszaka félpanziós ellátással, jegy a Vratna felvonóra, szauna, beltéri medence, biliárd, asztalitenisz és csocsó használatával – 61 EUR/fő, pótágyon történő elhelyezésnél – 41 EUR/fő.

Unilever Tömegsport támogatás a tagok részére  2500.- Ft/fő (ha a pályázati döntés kedvező számunkra)

Részvételi feltételek: Jókedv - Gyermeknek szükséges személyi igazolvány vagy útlevél.

 

 

Túra indulási pontunk:

Šútovo-Rieka (Szlovákia) parkoló

http://openmaps.eu/rastermap
Szélesség: N ° 49.113861
Hosszúság: E ° 19.0366686
Magasság:  m
Megye / ország:  / Szlovákia

Az idei célpont egy méltatlanul háttérbe szorult terület Szlovákiában, a Kis-Fátra. Ez egy nagyon különleges része a szlovákiai turista régióknak. Többször jártunk a Fátrában az elmúlt években, és a mai napig ez az egyik, leginkább a szívemhez közel álló terület odakint. Nem olyan nagy kiterjedésű, mint a Tátra, nem is olyan magas, de kis területen szebbnél szebb látnivalók találhatók benne. Igazából egy keveréke a különböző közép/magashegységi tájaknak: vannak itt létrás, vízeséses szurdokvölgyek, mint a Szlovák Paradicsomban, vannak sziklás hegygerincek és csodás kilátást nyújtó sziklaormok, mint a Tátrában, de lehet hosszú gerinctúrát tenni , mint az Alacsony-Tátrában is. És persze háborítatlan erdőségek! Mindenből egy kicsi! Ezen kívül pedig festői várromok övezik több helyen is.

Jó tanács:

  • Meleg ruha, mert addig még lehűlhet a hőmérséklet

  • Legyen a hátizsákban minimum 1 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz, ivóvíz, meleg tea.

FONTOS INFORMÁCIÓ!


 A főbb tudnivalók:

Sziasztok! Megvannak az augusztusra tervezett kirándulás részletei (ezúton is köszönöm Szász Kati segítségét a szállás intézésében!).

1. nap:
- kora reggeli indulással, délelőttre (10:30 óra) kiérünk majd a hegység D-i oldalához. A Vág mellett van egy kis üdülőfalu, Rieka  (270 km/ 5 óra). Itt letesszük majd az autókat/buszt és eltúrázunk a Fátra legszebb és egyben legmagasabb vízeséséhez (Šútovský-vízesés). Ez nagyjából egy 3 órás kirándulás, nagyjából 8,5 km, 315 m szinttel. Ezután átmegyünk (kb. 14:30 óra) a közeli Sztrecsénybe (31 km/ 30 perc), ahol megnézzük (15:00 óra) a méltán híres Sztrecsényi-várat, (https://hu.wikipedia.org/wiki/Sztrecs%C3%A9ny) amely a Vág-folyó egyik legfestőibb, legromantikusabb kanyarjában helyezkedik el.

A belépők: 5 EUR/felnőtt, 3 EUR/gyermek (6-15), nyugdíjas. Van családi jegy is: 2 felnőtt+2 gyermek -13 EUR.

Innen pedig (17:30 óra) már egyenesen Hotel Bobotyba (36 km/ 37 perc) a szálláshelyre utazunk. Este vacsora, játék, igény szerint esti túra lesz.

2. nap:
-
erre a napra egy nagyon különleges túrát találtam ki. Talán ez a legszebb az egész Fátrában. Elsétálunk Stefanovába, majd onnan Podziar következik. Innen indul a Horne diery szurdokvölgy, létrákkal, vízesésekkel, pallókkal váltakozva. A szurdok tetejétől vezet fel a turistaút a Velky-Rozsutec-hegy (1609m) tetejére. Ezt érdemes megnézni a google-n. A nehéz kaptató Pazar sziklaformákkal, csodás körpanorámával örvendezteti meg a kirándulókat. A lefele menet innen lánccal biztosított úton kezdődik (lánc nélkül is bejárható). folyamatosan ereszkedik le a hegy másik oldalára. Innen egy szép völgyön keresztül jutunk vissza a kiindulási pontra.

A teljes túra kb. 16 km és 1105 m a szint benne. Részekre is lehet bontani, aki kevesebbet szeretni bejárni, illetve a igény esetén kibővíthető még egy 1600-as csúcs megmászásával. Mivel ezen a napon teljes nap áll rendelkezésünkre, ezért akár ez is beleférhet még. Aki nem vállalkozna ilyen nagy túrára, annak Podziar központtal több kisebb szurdok bejárható (létrák, vízesések, pallók) csillagtúraszerűen.

Este a szokásos programok: játék, séta, éjszakai túra.

3. nap:
-
reggel (9:00 óra) az autókkal/busszal átmegyünk a Vratna (5 km/ 10 perc) felvonóhoz, ami 1524 méter magasra visz fel minket a nyeregbe. Innen két 1600 méter feletti csúcs, illetve a legmagasabb pont a Velky Kriván (1709 m) meghódítása történi majd. Igény esetén még bejárhatjuk a Maly Krivánt is. A felvonóval mindenki feljöhet, a gerince komoly megerőltetés nélkül lehet kirándulni, sétálni is. A fáradtabbak a nyeregtől felvonóval jöhetnek vissza, a többiek gyalogszerrel mennek majd le a parkolóig.

A teljes túra kb. 13 km, a szint 520 m, aki gyalog jön majd le, annak lefele összesen 1290 m.

A túra után pedig (16:30 óra) már egyenesen Budapestre jövünk haza 22:00 órás érkezéssel.

Kérlek Titeket, hogy a jelentkezéseket a mobil e-mailre is küldjétek el: alapkezelo2@t-email.hu. Az utazásról, időpontokról, egyéb tudnivalókról majd később egyeztetünk a jelentkezőkkel.

Jelentkezők:

Viola Zsolt
Tölgyesi Ágnes
Viola Nóra
Viola Blanka
Viola Eszter
Nemcsics András
Fekete Gábor
Nádudvari Ágota
Andavölgyi Teréz
Mecsnóber Attila
Kovács Gábor
Bereczki Ágnes
Kosztolányi Melinda
Hajdu Anna Zsófia
Sidó Katalin
Bordás Sándor
Bordás Karolina
Krejcarekné Erdős Éva
Krejcarek Ferenc
Bognár Károlyné Detti
Pozsárné Szabady Júlia
Kiss Ágnes
Nemcsics Anna
Bakonyi Gergely
Kiss Zsolt
Kissné Hargitay Emese
Kiss Réka Margit
Baloghné Tóth Gyöngyi
Balogh Péter
 
és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!