Türkizkék tavak - túra

Túra megnevezése: Ismeretszerző túra - autóval
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.: 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com
Túra időpontja: 1./ 2017.07.08-10.(3 nap, 2 éjszaka)
Találkozó hely: 08.10 órakor - Újpest városkapu - 08.30 órakor Blaha Lujza tér  (Corvin autó parkoló)
Túra útvonal: Budapest - Nagykanizsa - Plitvička jezera - Zalakaros - Budapest (map24 útvonaltervező)
Túra táv: - km
Túra szintemelkedés: 200 m
Túra időtartam: 14 óra
Túra nehézsége (1-10): 3
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: 1./ Nagykanizsa -
2./ Zalakaros - előzetese megbeszélés szerint (2 ágyas szobák) - (5000.- Ft/fő - 2 éjszaka)
Jelentkezési határidő: 2017.04.20.
Utazás oda: 08:30 - órakor.
Utazás vissza: 17:00 - órakor Zalakarosról
Visszaérkezés: 20:00 - órakor
Költségek: szállás költség és autóbuszos utazás hozzájárulás a Unilever SE. részéről,  belépőjegy (felnőtt :  110 kuna, gyermek:  70 kuna ) és étkezés önköltséges
Támogatás: Unilever SE. a tagok részére 5 000.- Ft/fő
Részvételi feltételek: tömegsport tagság és egészséges állapot

 

 

A Plitvicei-tavak Horvátországban található tórendszer. A 16 tóból álló tórendszer egy völgyben terül el, a Dinári-hegység hegyei között.

Plitvicei Tavak Nemzeti Park (Nacionalni park Plitvička jezera) Horvátország legnagyobb, és Délkelet-Európa legrégebbi nemzeti parkja, 1979 óta a világörökség része. 1949-ben alapították, legmagasabb pontja az 1279 méter magas Sliski vrh. A területén 1267 növényfaj él. A védett terület nagysága 295 km², ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A nemzeti park szépségéről mindenki áradozva mesél. Hatalmas élményt jelent végignézni. A 16, lépcsőzetesen, elhelyezkedő, összekapcsolt tó, és a 92 csodálatos vízesés Európa egyik leggyönyörűbb helyévé teszik, a tórendszer egy völgyben terül el, a Dinári-hegység hegyei között. Szinte minden méteren találhatunk egy csodálatos fotótémát. A természeti szépségek részei a nemzeti park területén elhelyezkedő karsztbarlangok, a környező hegyek (ahonnan a víz lecsordul), a mohával benőtt sziklák és a csodálatos állat- és növényvilág is. A nemzeti park vizei mentén lévő erdőkben barnamedve, hiúz, őz, vaddisznó, farkas és róka is él, valamint 160 madárfaj, köztük fekete gólya, sas, vándorsólyom, kuvik. A tavakban vízililiom fedezhető fel.

Plitvice Tavak Nemzeti Parkot két részre szokták osztani, a felső és az alsó tavakra. Mindkét részt érdemes megnézni.

A felső tavak területén található a nemzeti park legnagyobb tava, a Kozjak. Itt van a Crna és a Bijeja Rijeka folyónak a forrása is. Ezt a részt 12 tó alkotja, a legmagasabban fekvő 636, a legalacsonyabban fekvő 435 méteren. Ezen a területen van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk. Ez egy vadabb, zabolázatlan természeti kincseket kínáló, ugyanakkor nyugodtabb, békésebb rész.

Az alsó tavak még szebbek, itt láthatók a leghíresebb, képeslapi vízesések, sokkal nagyobb is a tömeg ezen a részen. Az alsó tavak része Plitvice és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés (Veliki slap) is. Az alsó tavak 4 tóból állnak, melyek 503-523 méter magasan helyezkednek el. http://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/plitvicei-tavak-nemzeti-park.html

Jó tanács:

  • Kicsiket, nagyokat, tehát mindenkit szeretettel várunk

  • A Plitvicén belüli hajókázást és a busz igénybevételét a belépődíj tartalmazza, külön értük nem kell fizetni, de a jegyünket meg kell mutatni.
  • Fontos megfelelő sportcipőt, és ásványvizet magunkkal vinni, valamint megfelelő ruházatot, mivel az időjárástól függően az útvonalak vizesek, nedvesek, sárosak, akár csúszósak lehetnek. Egyébként is néhány helyen óvatosnak kell lenni.
  • Kérek minden résztvevőt, hogy megfelelően öltözködjön, számítani lehet tűző napsütésre vagy szakadó esőre, bár egyik sem számit számunkra. Legyen a hátizsákban pogácsa és kuna ... .


Programok :

Első nap: Balatoni körút - egy kis kitérővel

           majd Nagykanizsára megyünk  (Budapest - Nagykanizsa /   km)

Második nap: Irány a tavakhoz (Nagykanizsa - Plitvička jezera /indulás 5:30 órakor / érkezés 10:00 órakor / 288 km

Horvát autópályadíj kalkulátor  GORIČAN - KARLOVAC (170.5 km / 83 kuna)  KARLOVAC -  GORIČAN 170.5 km / 83 kuna)

tavi túra : (nagy kör részletesen a csatolásban .pdf) Szépségükről híres tavak Lika Krbava vm. É. - i határán, a Kis-Kapela és Pljesevica hegységek közt 6 nagyobb és 7 kisebb tó van itt gyönyörű erdős hegyvidéken, terasz szerűleg egymás fölött, amelyeket egymással 20 nagyobb és 10 kisebb vízesés köt össze. Összes hosszuk 7. 9 km. A legmagasabban fekvő első tó Proscansko jezero (800 m. magasságban) a legalsó a Fakinovac tó (647 m. ), tehát a tavak szintkülönbsége 153 m. Legszebb és legnagyobb a Kozjak-tó (3 km. hosszú és 613 m. széles), Legnagyobb vízesésük a 78 m. magas Plitvicai-vízesés. A P. lefolyása a Korana (l. o. ). Megközelíthetők Ogulin felől, a tavak partján turistaházak vannak. A tavak környékén újabban karsztos barlangokat fedeztek fel. (Tr. SzHSz.) - http://www.vilaglato.hu

visszaérkezés: indulás 18:00 órakor Plitvička jezera / érkezés 22:00 óra Nagykanizsára / 288 km

Harmadik nap: 10:00 óra Zalakarosi fürdőzés, Zalakaros - Budapestre /indulás 17:00 órakor/érkezés 20:00 órakor /   km

Pihenők: megbeszélés és fáradsági szint szerint.

 

Információk: hu.croatia.hr

Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok.

E-mail :                  klikk-klikk !!