Börzsöny titkai vagy nem titkai - gyalogtúra

Túra megnevezése: Őszi körtúrák
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.: 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com
Túra időpontja: 2018.10.20 - 23 (szombat - vasárnap - hétfő - kedd). előzetes egyeztetés szerint.
Találkozó hely: szombat 10:15 órakor XV. kerületi Bernecebaráti Tábor, vagy amikorra oda érsz ...
Túra útvonal: Budapest - Nagybörzsöny - Bernecebaráti / Bernecebaráti - Budapest
Túra táv: választás szerint
Túra szintemelkedés: 220 m
Túra időtartam: -
Túra nehézsége (1-10): 4
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: Ifjúsági szállás / központi fűtéssel, zuhanyzóval,WC -vel ellátott faházak
Jelentkezési határidő: 2018.09.07 - aki nem autóval jön, annak gépkocsi beosztás lehetséges. (minél kevesebb cuccot pakolj) A jelentkezés 1 000.- Ft előleg befizetése mellett elfogadott.
Utazás gépkocsi
Visszaérkezés: 2018.10.23 - 18:00 órára Budapestre
Költségek:

egy éjszakára: szállásdíj  1 003 .- Ft +  mosatási díj 669.- Ft + idegenforgalmi adó 200.- Ft/éjszaka
- étkezés önköltséges (egyéni) / Esti közös vacsora (6-7 euró szükségeltetik), Szlovákiában Bieta étteremben. (+421/36/7413373) - (0903461357)

vagy Kemence Kőrózsa panzió +36-30-650 4112
Támogatás:
Unilever SE. a tagok részére 2 000.- Ft/fő

Részvételi feltételek: jókedvű túrázók

 

 

Túra indulási pontunk:

Nagybörzsönyi Kisvasút végállomása
Szélesség: N 47° 55' 53.8932" / 47.9316367
Hosszúság: E 18° 50' 13.1676" / 18.8369908
Magasság: 270 m
Megye / ország: Nógrád / Magyarország

1. Geocaching titokláda találhatósága: : 762. Nagybörzsönyi túra (CGNABO)

Szélesség N 47° 56,175'
Hosszúság E 18° 49,075'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Pest
Geo láda típusa: Multi geoláda (2H+1V)

Jó tanács:

  • Legyen a hátizsákban minimum 2 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz, ivóvíz, meleg tea.

Program:

1 nap: amerre még nem jártunk:) Nagybörzsönyi látnivalók - séta a környéken.

Vajon hány magyar faluban találunk rá mindjárt két Árpád-kori templomra? Nagybörzsöny már a sűrű magaslatok ölelte völgyben, a Magyar-hegy alatt ül. A csúcs onnan kapta a nevét, hogy - még ma láthatóan is - oldalában az erdészek a fák és a rét váltakozásával rajzolták ki a trianoni Magyarországot, alatta a "Nem, nem, soha" fölirattal. A híres Szent István-i templomtól messzire látni. A szentély külső falán tizenhét fej sorakozik körbe. Legendaszerűen úgy maradt meg, hogy a tatárok elől menekülő IV. Béla király üldözőit itt fogták el a börzsönyiek, szám szerint tizennyolcukat, tizenhetet közülük meg is öltek, egynek sikerült elmenekülnie. Annak a helyét üresen hagyták. Lenn a völgyben a tájház mellett emelkedik a bányásztemplom. Állítólag már 1000 táján érkeztek ide német bányászok, 1200 körül tiroliak, Zsigmond király pedig 1400 elején szászokat hozott földalatti munkára. A német bányászok és a magyar paraszti nép elkülönülten élt, az, hogy külön templomot építettek maguknak, saját nyelvű papot hoztak, erre enged következtetni. De mit bányásztak itt, s miért a suttogó történetek, amelyeket ma is hallani? - Egy régi mondás szerint az aranyborjúnak csak a farka van Selmecbányán, a feje biz´ a Börzsönyben élt. - Nagybörzsöny annak idején Selmecbánya alárendeltségébe tartozott. Gazdag aranybányákról beszélnek itt, a török időkig azután kutattak, később vas, réz, ólom került elő. Rózsabánya, Ludmilla, Fagyos Asszony - az egykori, gazdag fantáziájú neveket viselő bányák bejárata ma lezárva. 1990 után feltört az aranyláz, vannak, akik állítják, hogy a Börzsöny mélyén rendkívül gazdag aranykincs húzódik meg. A szocializmus idején bányászok és geológusok állítólag szándékosan hamisították meg a próbafúrások eredményeit, nehogy a gazdagság a szovjet megszállók kezére jusson. Tonnánként két gramm arany már bányászásra érdemes, híresztelések szerint itt harminc gramm is előfordult. Nagybörzsöny mindenesetre kincses hely. 1997 óta a Duna- Ipoly Nemzeti Park részeként.

Bernecebaráti:

Vajon hányan tudják, hogy 1-es rajtszámmal 1896-ban Athénban, az első újkori olimpián síkfutásban harmadik helyezést ért el?
S hazatérve megalapította a Magyar Atlétikai Szövetséget.
Még a helybéliek közül is többen bizonytalanok: - Talán valami sportoló lehetett?

Étkezés: - önköltséges (egyéni) / Esti közös vacsora (6-7 euró szükségeltetik), Szlovákiában Bieta étteremben. (+421/36/7413373) - (0903461357)

2. nap: / A Nagybörzsönyi Erdei Vasút - Nagybörzsöny állomást az utunkat végigkísérő Hosszú-völgy felé hagyjuk el, s gyakorlatilag végig a kisvasút mentén sárga sáv jelzésen kell haladnunk Kisirtáspusztáig. Itt rövid pihenő következik egy kis elemózsia elfogyasztása mellett. Ezt követően a Kollár-völgyön át a sárga kereszt jelzésen folytatjuk utunkat, amíg a sárga kocka jelzést meg nem pillantjuk balra. Itt egy kis rövid kaptató után a Száraz-fa bérc mellett egészen a János forrásig haladunk. Itt található a király-rét és a Vasedény kulcsos ház, ahol új fenn megpihenhetünk, szomjunkat olthatjuk. A pihenő után a kék kereszt jelzésen fordulunk vissza a Kereszt-völgyet követve a Rustok-hegy alatt, egészen vissza a sárga jelzésig a Hosszú völgyi patakig. Innen már csak egy rövid szakasz van hátra a kiinduló állomásunkig a Nagybörzsöny végállomásig.  .. km, szintemelkedés: .. m , .. óra

Étkezés: - önköltséges (egyéni) / Esti közös vacsora Kemencén Kőrózsa panzió +36-30-650 4112 vagy bográcsozunk ...

3. nap:

a./ Sport program a focipályán - meghívott vendégek: ÁMK Bernecebaráti Általános Iskola tanulói és vállalkozó kedvű szülei .

b./ Ipolydamásdi kör: könnyű gyalogtúra
/ Misa réti völgy kék sáv jelzésen - Zuvári hegy - Lábas erdő - Hosszú völgy zöld sáv jelzésen - Galla tisztás zöld kereszt jelzésen - Nagy Galla kék háromszög jelzésen   zöld  háromszög jelzésen zöld sáv jelzésen - Galla tisztás - Hosszú völgy kék sáv jelzésen  - Lábas erdő - Misa réti völgy K  - Misa rét / 6 km, szintemelkedés: 160 m , 4.5 óra

c./ Bernecebaráti  - Laza kirándulás a környéken - Kemence (kisvasutazás)
- Perőcsényi kör : / Tilalmas lápa piros sáv jelzésen , Világos pallag tisztása , Jancsi hegy , Ökör orom , Holló kő piros sáv jelzésen , Veres várom / jelzetlen /, Büzmöd-rét piros kereszt jelzésen , Perőcsény / .. km, szintemelkedés: .. m , .. óra

Étkezés: - önköltséges (egyéni) / Esti közös vacsora Kemencén Kőrózsa panzió +36-30-650 4112 vagy bográcsozunk ...

4. nap: majd kitaláljuk lehetőség.

előjelentkezők:

       

és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!