Pünkösdi túra / Dorog - Piliscsaba OKT 12.

Túra megnevezése: Kéktúra 12. szakasza
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.: +36 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com)
Túra időpontja: 2018. május 19. (szombat)
Találkozó hely: 09:25 óra Újpest vmh. A vonat 09:35 órakor indul tovább, és a jegyeket előtte meg kell venni. (ez a 09:20 Budapest Nyugati pu. -ról induló vonat.)
Túra útvonal: 1. Újpest - vonattal (táv 24 km, 40 perc - Piliscsaba, - Kesztölc busszal 16:52óra (9,7 km, 15 perc) - Piliscsév busszal 17:26 óra (29,8 km, 49 perc) - Budapest, Árpád híd vagy,
2. Újpest - vonattal (táv 24 km, 40 perc - Piliscsaba, - Dorog 18:21 óra - vonattal (táv 38 km, 62 perc) - Újpest vmh.
Túra táv: 14.6 km / vagy 18.5 km
Túra szintemelkedés: fel: 530 m / le: - 425 m
Túra időtartam: kb. 5 - 6 óra
Túra nehézsége (1-10): 5
Jelentkezési határidő: 2018.05.17.
Költségek: utazási költségek:
1. vonat / 465.- Ft + autóbusz / 250.- Ft + 560.- Ft = 1275.- Ft vagy
2. vonat / 465.- Ft + 745.- Ft = 1210.- Ft
támogatás az Unilever Se. részéről: 500.- /fő
+ almás pite + csoki.
Részvételi feltételek: kitartás és OKT pecsételő füzet

 

 

Túra indulási pontunk:

Dorog
Szélesség: N 47° 43' 23" / 47.72309
Hosszúság: E 18° 43' 58" / 18.73287
Magasság: 245 m
Megye / ország: Komárom - Esztergom / Magyarország
A látvány teszi teljessé ezt az egyedülálló látnivalót,  és ezután még jön a többi ...
 

1.  Geocaching titokláda találhatósága: 133. Klastrom-túra (GCKlas)

Szélesség: N 47° 42,319'
Hosszúság: E 18° 50,324
Magasság: 445 m
Megye/ország: Komárom - Esztergom / Magyarország
Geo láda típusa: Hagyományos geoláda
 

Jó tanács:

  • A ruházatunk és a cipőnk legyen a lehető legkényelmesebb. Ha sokat megyünk egy tartalék tornacipő legyen nálunk, mert az idő előtt feltört lábbal kínszenvedés továbbhaladni. Legyen nálunk tartalék zokni is, hűvösebb időben sapka, sál. Hozzunk magunkkal valamit amire le tudunk ülni. Kispokrócot, felfújható párnát, vagy legalább egy Polifoam darabkát. Amire bármikor szükségünk lehet: bicska, tű- cérna, öngyújtó, étkezéshez műanyagtányér, pohár és törlőkendő. Jól jöhet egy elemlámpa is. A kiírásokhoz mindig mellékelünk térképet, aki eligazodik rajta, az nyomtassa ki. Eltévedős gyerekeknek adjunk sípot.

  • Legyen a hátizsákban minimum 1 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz, ivóvíz, meleg tea.


Program : kirándulás, fényképezéssel egybekötve.

1. Piliscsaba vasútállomásra érkezve megkeressük a bélyegződobozt, amit a vasúti sínek keresztezése előtt, a Wesselényi, az Árpád vezér és a Kálmán király utca találkozásánál, egy villanyoszlopon találjuk meg.  Piliscsaba városának szélső házait elhagyva (Kék sáv jelzés) a Nagy-Kopasz hegy (447,4 m) mellett utunk folytatódik a gyertyános oldalában, néha két méter mélyre is bevágódva a homokos talajba. Követve a kék jelet egy nagyjából negyedórás út végén megpillantjuk Piliscsévet. ASzilvás dülő utcáról jobbra fordulunk és megyünk tovább a Temető utcán (kocsma, csapolt barna sör). A főutcáról a római katolikus templomnál letérünk jobbra a Nehéz Járom söröző felé kanyarodva majd a kék jelzést követve elhagyjuk Piliscsévet. Irány Klastrompuszta. A Vad-föld mezejétől kisebb kaptatón elérjük az erdő szélét, .elhaladunk a Szent Péter-fa mellett, itt érdemes hát rövid kitérőt tenni a Legény- és a Leány-barlang bejárataihoz a Csévi-szirtekhez. Klastrompuszta nevezetességei közé tartoznak a felette magasodó szirtek barlangjai. Ha időnk engedi látogassuk meg a Klastrom szirteket  is. (+ 700 m út). Ezután a Kemény utcán lecsorogva a Kémény utca – Klastrompuszta út elágazásában a villanyoszlopra felszerelt bélyegzővel igazolhatunk vagy a Tölgyfa büfé kapuján kihelyezett bélyegzővel. A Klastrompusztáról vezető aszfaltúttól felkapaszkodunk a Borostás-hegy (567,5 m) oldalán egy kisebb gerincre majd a Sziklák alatti dűlőn végigoldalazva leereszkedünk a Sármány-lyuk felé. A Kétágú-hegy oldalába, a rét közepén jobbra fordulunk, a Cseresznyés-háton (259,1 m) át Kesztölcre.  A községben elérjük az Esztergomi utcát, kanyarogva hamarosan a Malom utcán keresztül sétálunk az autóbusz állomáshoz. Az autóbusz indulása Csévi utcától 16:52 órakor Budapest felé.

2. Aki nem érzi még fáradtnak magát, tovább haladva Dorogra a vasútállomásra megyünk (3 km). A Malom utcai elágazásnál jobbra fordulva előbb a Jószerencsét utcán, majd az Akácos utcán utunk beletorkollik a Dorogot elkerülő 117-es útba. Balra indulunk, és rögtön utána jobbra tartva hagyjuk magunk mögött Kesztölcöt. Eljutunk az Nyáras erdő szélére, a távolban irány a dorogi lőtér és a kutyakiképző mezeje. Keresztezzük a Kenyérmezői-patakot, a Kesztölci útnál elérjük Dorogot, a már rég felszámolt homokvasút töltésén. Az út innen a töltés mellett halad a Köztársaság úton a Református templomnál, a Petőfi téren átsétálunk, majd Zsigmondy Vilmos-lakótelep szélén jövünk a Munkás úton a Dorog vasútállomásra. A vonat 18:21 órakor indul Újpestre.

Előjelentkezők:

és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!