Börzsöny túra gyerek táborozóinknak 

Túra megnevezése: Szabadidő hasznos eltöltése, ami egész hónapban folytatódik a Börzsöny-hegységben
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2018.07.11 (szerda)
Találkozó hely: 08:50 óra - XV. kerületi napközis tábor, vagy a helyszínen
Túra útvonal: Budapest - Királyrét (51 km / 52 perc) - Budapest
Túra táv: kb. 2,5 km
Túra szintemelkedés: 45 m
Túra kezdete: várhatóan 10:00 órakor.
Túra időtartam: kb. 2,5 óra pihenőkkel együtt.
Túra vége: 14:00 óra
Túra nehézsége (1-10): 1
Jelentkezési határidő: 2018.07.09. vagy a helyszínen
Költségek:

-

Részvételi feltételek: jókedv és pozitív érdeklődés

 

 

Túra indulási pontunk:

Királyréti Oktatóközpont,

http://openmaps.eu/rastermaposmt
Szélesség: N 47° 53' 48.5" / 47.89683325
Hosszúság: E 18° 58' 25.2" / 18.97367885
Magasság: 280 m
Megye / ország: Pest / Magyarország

Békák és teknősök nyomában: A Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelye, a Szokolyától északra található, kiválóan megközelíthető Királyrét. A Kismarosról induló erdei kisvasút végállomása, a Magas-Börzsönybe induló túrák kitűnő kiindulópontja számtalan programlehetőséget kínál az oda látogatóknak.

Királyréti tanösvény igen! . és ezután még jön a többi ...

1. Geocaching titokláda találhatósága: 970. Királyréti Erdei Vasút (GCKiEV)

Szélesség N 47° 49,658'
Hosszúság E 19° 0,818'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Pest
Geo láda típusa: Hagyományos geoláda

Királyréti látnivalók: A négy patak összefolyásánál létesült Királyrét (254 m) autóval, autóbusszal és kisvasúttal is könnyen megközelíthető. Az Y alakú elágazásnál található a központi nagy parkoló, balra a Cseresznyefa parkolóig mehetünk kocsival, mely a Nagy-Hideg-hegy, Csóványos felé induló túrák kedvelt kiindulópontja, jobbra pedig a Szén-Patak-völgyben folytatódik még pár kilométert a kocsiút. A Spartacus-kulcsosházig csak engedéllyel lehet menni.

Királyrét központjából indul a 2,9 km hosszú Királyréti tanösvény, mely a környék legfontosabb látnivalóit fűzi össze. Piknikezésre legjobban alkalmas tisztások a jobb oldali út mellett, a Szén-Patak-völgyében találhatók. Itt alakították ki az erdei játszóteret is. közösségi játékunkat itt ejtjük meg a gyerekek nagy örömére.

Térkép itt: Térképkivágat: Börzsöny 1:30 000 (Szarvas-Faragó), Királyrét melléktérkép, www.map.hu

Jó tanács:

  • Kicsiket, nagyokat, tehát mindenkit szeretettel várunk, ne papucsba gyere, hanem zárt cipőben.

  • Legyen a hátizsákban tízórai eleség, ivóvíz + plusz alma és répa.


Királyréti tanösvény: A tanösvény hossza: 2,9 km Jellege: Minimális szintkülönbség, könnyen járható, kitűnően jelzett ösvények, ill. széles utak. Kisgyerekekkel is vidáman végig tudunk menni, babakocsival azonban a Látogatóközpont és a Bajdázói-tó közti szakasz nem járható.

A tanösvény körtúra, Királyrét központjából indul, természetesen mindkét irányból járható. Érdemes a balra induló kocsiúton, az aszfaltra festett bakancsnyomokat követve először a Látogatóközpont felé indulni. A Királyréti Erdei Iskola bővítésével kialakított Látogatóközpont 2014-ben nyílt meg, az információs pont és a „zöld” bolt mellett a fő látnivaló a rendkívül informatív és szórakoztató „Börzsöny lakói” című kiállítás. A Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő kiállítás csupán egyetlen szoba, de meglehetősen hosszú időt el lehet itt tölteni, ismerkedni a hegység lakóival, legyenek azok állatok, a hiúztól a szarvason át a rókáig, vagy növények, a gombáktól a fákig. Számos játék, interaktív elem teszi izgalmassá minden korosztálynak a Börzsöny élővilágának, földrajzának a megismerését. A padlót teljesen beborítja a Börzsöny nagy felbontású műholdas felvétele, rengeteg mindent kézbe lehet fogni, még borzkoponyát is simogathatunk. Beazonosíthatjuk a hegység különböző hangjait, kitalálhatjuk milyen állat bundáját simogattuk meg, a légi felvételen pedig megkereshetjük a nevezetességeket, de még egy vashámor működő modelljét is beindíthatjuk. A kiállítás abszolút megéri a szerény belépődíjat, és még felnőtteknek is igazán izgalmas. A Látogatóközpontban mosdó is található. A Látogatóközpontban vehetjük meg a tanösvény vezető füzetét, melyből felnőtt és gyerek variáció is létezik.

A tanösvény kilenc állomását, a szokásostól eltérően nem táblák, hanem csak számmal jelölt oszlopok jelzik, a füzetből ismerhetjük meg a tudnivalókat. Ráadásul az oszlopokon lévő betűhalmazt is megfejthetjük a titkosírás kódjával a színes füzet segítségével. Az épület mögött a Bagoly-bükki-patak partján folytatódik a zöld T betűvel jelzett   tanösvény. A patakon egy kis hídon, egy fatörzsön ügyeskedjük át magunkat, majd a jól jelzett, kényelmes sétaút rövidesen egy fenséges fenyvesbe fúrja magát. Pár száz méter után ismét egy fatörzsön keresztezünk egy patakot, majd kibukkanunk egy nagy tisztáson, melynek túlsó végében terül el a festői Bajdázói-tó. A Bajdázói-tavat mesterségesen hozták létre a vasmű működése idején, majd halastónak használták. Jelenleg a védett tóban egyetlen vadon élő teknősfajunk, a mocsári teknős elég nagy állománya éldegél, szinte mindig láthatunk néhány jól kifejlett példányt a tóban lévő fatörzseken napozni. A tanösvény megkerüli a tavacskát, majd közel ahhoz a helyhez, ahonnan bejöttünk, egy széles erdei úton át folytatódik a következő tó felé, itt már a kék négyzet jelek is segítenek a tájékozódásban. A Királyréti-tó mostanra már teljes egészében a horgászok birodalma, partja drótkerítéssel le is van zárva. Déli részén nem horgászok is bemehetnek a büféig. A tavacskától pár méter csupán a betonút, melyen hamarosan visszaérünk Királyrét központjába.

Királyréti erdei vasút: A közkedvelt erdei kisvasút Kismaros központjából indulva Szokolyán át ér Királyrétre. A menetrendet és díjszabást ezen a honlapon találjuk: http://kisvasut-kiralyret.hu/

A kisvasút végállomása mellett egy hajtánypálya és a Királyréti-tó felé vezető út mellett egy kerti vasút teszi kerekké a vonatozás élményét. Mindkettő külön jeggyel vehető igénybe.

Vár-hegy: A kissé aktívabb mozgást kedvelők felmehetnek a Királyrét felett 80 méterrel magasodó Vár-hegyre (339 m), ahonnan remek, bár részleges panoráma élvezhető. A jobb oldali kocsiúton induljunk el, a piros sáv jelzést és a zöld sáv jelzést követve az út rövidesen jobbra betér az erdőbe, majd közepes emelkedőn a piros háromszög jelzésen   érjük el a Vár-hegy tetejét. Visszafelé ugyanazon az úton tudunk jönni.

Gyakorlati tudnivalók:

Megközelítés: Autóval Kismaros központjából jobbra Királyrét, Szokolya irányába térünk le, majd a szép fekvésű Szokolyán keresztül az egyre rosszabb minőségű úton a táblákat követve érünk Királyrétre.
Parkolás: Királyréten a parkolás fizetős, két zónára osztották a területet, ha csak a központig megyünk úgy 400 Ft a napijegy, amennyiben a Cseresznyefa parkolóig vagy tovább a Szén-Patak-völgybe mennénk, úgy 1000 Ft-ot kell fizetnünk.
Látogatóközpont nyitva tartás: H-P: 9.00-15.00, Szo-V: 9.30-17.00,
Belépő:
300 / 200 Ft

http://www.dinpi.hu/kiralyreti-erdei-iskola-es-latogatokozpont

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!