Lengyel Tátra túratábor

Túra megnevezése: Önköltséges bemutató túra túravezetők részére a Lengyel Tátrában
Túra vezető: Viola Zsolt (Tel.:  (+36) 1 235 5183 / vagy E-mail: alapkezelo2@t-email.hu
Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2018. augusztus 23-26. / 3 éjszaka (csütörtök - péntek - szombat - vasárnap)
Találkozó hely: 1./ 04:50 órakor (Árpád-hid) József Attila színház taxi parkoló
2./ 05:30 órakor , A busz költségéről csak később tudok tájékoztatást adni, a megtett km függvénye. elő terv: 15 050.- Ft

3./ 11:30 órakor, Zakopane-ban, a Giewont parkolónál (pontos helyet majd később küldöm).
Az út nagyjából 5 óra autóval (busszal még számítás alatt) Budapestről, a táv kb. 336 km.

Túra útvonal: Budapest - Zakopane - Budapest
Túra táv: 8 - 10 km
Túra szintemelkedés: 550 m
Túra időtartam: 4 - 5 óra
Túra nehézsége (1-10): 4
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: Willa Pod Orlem - http://pod-orlem.pl/  illetve https://www.zakopaneinfo.hu/index.php?strona,doc,pol,glowna,1420,0,383,1,1420,ant.html

a helyet a Zakopaneinfo segítőkész üzemeltetőin keresztül kaptuk, igen kedvező csoportos árazással.

cím: 34-511 Kościelisko  ul. Królewska 53  oś. Budzówka / telefonszám: +48 601 33 84 52
• 89 PLN/fő/éj félpanziós ellátással (1 zloty most kb. 74-75 HUF körül van – devizaközép)
• 3 év alatt: ingyenes
• IFA: 1,50 PLN/fő/nap
• ágyneműhuzatot, törölközőt kapunk
• 2-3-4 ágyas szobák, WC-vel, fürdőszobával, WIFI-vel
• svédasztalos reggeli
• vacsora menüs rendszerben (van lehetőség vegetáriánus, gluténmentes stb. figyelembe vételére).

Jelentkezési határidő: 2018.06.18. A jelentkezés a szállásdíj befizetésével történik majd.
A megfelelő összeget a következő módokon lehet befizetni:
- átutalással vagy kp befizetéssel az ERSTE-s euro számlámra (11600006-00000000-37805476) – ezt azért írom ide, mert tavaly is voltak, akiknek ez volt a legegyszerűbb, ez bármely ERSTE fiókban megtehető.
Fontos! A befizetést követően már nincs lehetőség a visszamondásra, ha valaki mégsem tud eljönni, akkor neki gondoskodnia kell maga helyett más résztvevőről! A befizetett összegeket átutalom a szálláshely részére, így abból visszafizetni nem áll módunkban.
Utazás oda: 2018.08.23. (csütörtök)
Utazás: autókkal – akiknek szabad helyük marad még a kocsiban, az kérem, hogy jelezze felém a szabad helyek számát.
Utazás vissza: 2018.08.26. (vasárnap)
Költségek: utazás: busszal és autókkal – akiknek szabad helyük marad még a kocsiban, az kérem, hogy jelezze felém a szabad helyek számát.
szállás félpanziós étkezés (reggeli + vacsora),   +  múzeumi belépő díj, függő vasút, nemzeti parki belépő díj, utazás biztosítás egyénileg, költőpénz
Támogatás: Unilever SE. a tagok részére 3 000.- Ft/fő
Részvételi feltételek: tömegsport tagság és egészséges állapot

 

 

Túra indulási pontunk:

Pod-Orlem

Szélesség:

N 49° 17' 34.2558" ; 49.292849

Hosszúság:

E 19° 52' 56.7366" ; 19.882427

Magasság:

493 m

Megye / ország:

 / Lengyelország

Gyalog túránk:

részletes térképe


A bemutató túra célja, hogy a túravezetők megismerhessék a Lengyel-Tátra környéke kínálta túrák sokszínűségét és nagy választékát.

Jó tanács:

  • Kicsiket, nagyokat, tehát mindenkit szeretettel várunk

  • Kérek minden résztvevőt legyen a hátizsákban fényképezőgép, térkép.

  • Fontos megfelelő túra cipőt, és ásványvizet magunkkal vinni, valamint megfelelő ruházatot, mivel az időjárástól függően az útvonalak vizesek, nedvesek, sárosak, akár csúszósak lehetnek. Egyébként is néhány helyen óvatosnak kell lenni.

  • Kérek minden résztvevőt, hogy megfelelően öltözködjön, számítani lehet tűző napsütésre vagy szakadó esőre, bár egyik sem számit számunkra. Legyen a hátizsákban pogácsa és csoki ...

  • A Magyar Közútkezelő tájékoztatása alapján 2018.06.01-el lejárt a türelmi időszak a TSM rendszer által bemért túlsúlyos autóbuszok és tehergépjárművel bírságolására. 2018.06.01-el a túlsúly bírság mértéke: - 5% túlsúly alatt 50.000 Ft - 5-10% túlsúly között 100.000 Ft - 10-20% között 200.000 Ft - 20-30% között 350.000 Ft - 30% felett 500.000 Ft. Ennek alapján sajnos kénytelenek vagyunk súlykorlátozást bevezetni a csomagokra vonatkozóan, így általánosságban számítva egy utazó maximum 18 kg-ot vihet magával. Mivel a rendelet nagyon szigorú, a jövőben nem tudunk kiegészítő poggyászokat, csomagokat szállítani, illetve ha ezekhez a megrendelő továbbra is ragaszkodik, a túlsúlyból eredő bírságot a megrendelőre hárítják.

1. Geocaching titokláda találhatósága: 2725. Zakopane (GCZKPN)

Szélesség N 49° 17,559'
Hosszúság E 19° 57,410'
Magasság: 846 m
Megye/ország: Lengyelország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps

 

Programok: Tervezett programok (egyelőre még csak felsorolás – lehetőségek – szintjén):

1. kirándulás a Dolina Strążyska-ban (Zakopane legszebb völgyében) a Lengyel-Tátra csodás vízeséséhez, a 10-13 m magasságról zuhogó Siklawa-vízeséshez;

2. túra a Kasprowy-(Gáspár-) csúcsra (1947m) és a környékére;

3. túra a Svinica (Świnica) 2301 m magas csúcsára, a Svinica-hágóból érkező, jelentős részében láncokkal biztosított, közepesen meredek terepen vezető útvonalon;

4. a Giewont-csúcsának meghódítása (1894 m)

5. túra a Lengyel-Öt-tó völgyébe;

6. kirándulás a Halastóhoz (Morskie Oko);

7. kirándulás Koscielisko-, vagy a Chocholówi-völgybe;

8. ? Dunajec-tutajozás ? és Nedec-várának megtekintése;

9. Zakopane látványosságai – városnéző túra;

10. nagyon rossz idő esetén kirándulás Wielicka-ba és Krakkóba. A végleges programot majd később fogom küldeni a jelentkezőknek!


 Egyelőre ez a jelenlegi terv (az utolsó két nap helyei módosulhatnak még, de arányaiban ugyanaz a táv lesz, illetve nagyon rossz idő esetén más célok lesznek):

1. nap: (2018.08.23.) – Árpád-híd – Brassó utcai Általános iskola XVIII. – Parassapuszta – Zólyom – Besztercebánya – Rózsahegy – Árvaváralja (tervezett megálló várnézés) – Chocholów (határ) – Koscielisko (Vila Pod Orlem – szállás) – 358 km

Az első programunk Árvaváralján lesz. Az autóval érkezőknek ¾ 11-re kellene legkésőbb odaérkezniük. Az ajánlott útvonal kb. 280 km: Budapest - Parassapuszta (M2) – Zólyom – Besztercebánya – Rózsahegy – Árvaváralja. 11 órától lesz vezetett túránk az Árva-várában, ezért kérem, hogy időben érjetek oda. Ez kb. 1,5 órás lesz. A belépőket euróban kell majd fizetni a következők szerint: 6 év alatt ingyenes, gyerek, diák és nyugdíjas 3,50 EUR, a felnőtteknek pedig 7 EUR/fő.

 Miután megnéztük a várat, indulunk tovább a szállásunk felé Lengyelországba. A szállás: Villa Pod Orlem, Kościelisko, Lengyelország. Átvesszük a szállásokat, majd a délután – a vacsoráig hátralevő maradék idő függvényében vagy a Siklawica-vízesést nézzük meg, vagy Zakopane-ban sétálunk egyet. Esetleg még szóba jöhet a Butorowy Wierch felvonó is, mely nagyon közel van a szállásunkhoz.

2. nap: (2018.08.24.) - Koscielisko (Vila Pod Orlem – szállás) - Rondo Jana Pawła II, Zakopane (parkoló) és délután vissza – összesen 16,6 km

Gáspár-csúcs túrák

3. nap: (2018.08.25.) – 2 terv van (ez az elsődleges egyelőre) - Koscielisko (Vila Pod Orlem – szállás) - Parking Łysa Polana, Droga Oswalda Balzera (parkoló) és délután vissza – összesen 53,4 km

túra a Giewontra. Ezen a napon a Lengyel-Tátra másik ikonikus hegyét vesszük majd célba. Az 1894 m magasan található csúcskereszt elérése több útvonalon is lehetséges, a részleteket majd ott helyben megbeszéljük. Ha csütörtökön nem sikerül esetleg megnézni a vízesést, akkor az út során ennek megtekintésére is nyílik majd lehetőség. Sőt! Aki nem szeretne feljönni a magasba, az egy rövidített kirándulással csak a vízesést is megtekintheti. Aki pedig végképp nem szeretni a hegyek közé jönni, annak lehetősége lesz Zakopane-ban sétálni, várost nézni, a Gubalowka hegyre felmehet a siklóvonattal. (Zakopane északi részén, a központ szélén fekszik az 1123 méter magas Gubałówka-hegy (esetenként a helyiek szóhasználatában domb), melyet nyugodtan tekinthetünk a turisták egyik legfőbb célpontjának a városban. A hegyre sikló közlekedik a PKL javából, amelynek alsó, indító állomása a híres Zakopanei Piac végéből indul. Fent a hegyen télen-nyáron bazár, éttermek és lovaskocsisok vagy lovasszánosok várnak! Érdemes egyet sétálni a hegyen a kiépített ösvényen, vagy valamelyik csodás kilátóteraszon ücsörögni kicsit, és megcsodálni a Tátra szépségeit! Nyáron a környező túraútvonalakat is érdemes bejárni, vagy akár bobozni is lehet. Az alsó indító állomás a városközpontból (Krupówki, piac) könnyen megközelíthető gyalog, de a közelében számos parkoló is szolgálja az autósok kényelmét. Fontos tudni, hogy a felső állomásra ez már nem igaz, a fenti útra csak ott lakók, az ott szállással rendelkezők, vagy igazoltan áruszállítást végzők hajthatnak be kocsival). Ezen a napon is részt lehet venni az 50. Nemzetközi Folk Fesztivál eseményein.

Zakopane további látnivalói:

-  Tátrai Múzeum: ha sétáló utcán járva, elteltél a boltokkal és bazárral vagy szeretnél többet tudni a Tátra hegyalja régióról érdemes ide benézned. A múzeum nem túl nagy, gyerekeknek is élvezhető, kellemes színfoltja lesz a napotoknak.

-  Zakopanei Stílus Múzeum - Willa Koliba: iskolapéldája a Zakopanei stílusnak, a hosszabb zakopanei idegenvezetések is útba ejtik. Ha időtök engedi ne hagyjátok ki, hogy be kukucskáltok. Csodásan megmunkált fa tárgyakat, hangulatos lakásbelsőt láthattok itt.

- Zakopanei Stílus Múzeum – Inspirációk: a Tátrai Múzeum egyik legújabb szerzeménye: gyönyörűen felújított 130 éves górál stílusú parasztház. Aki szeretne többet megtudni a zakopanei stílus gyökereiről avagy, hogy mi ihlette e mézeskalács házikók tervezőit mindenképpen látogasson el ide.

-  Tátrai Nemzeti Park Természettudományi Múzeuma és Oktatási Központja: a Tátrai Nemzeti Park (Tatrzański Park Narodowy) az elmúlt években számos érdekes és gyerekekkel is élvezetes kiállítást, oktató helyszínt nyitott meg. Céljuk közelebb hozni a természetet, megértetni annak működését és megkedveltetni még a legkisebbekkel is. Persze a felnőttek sem fognak unatkozni.

-  Willa Atma: e villát  a zakopanei építészet rajongóinak és a klasszikus zene kedvelőinek ajánljuk. Karol Szymanowski életét és munkásságát mutatja be, esténként koncerteket tartanak benne.

-  Jan Kasprowicz Múzeum: a Harenda városrészben járva érdemes beugrani és megcsodálni ezt az aprócska villát, amely egykor a zakopanei művészélet központja volt.

-  Zakopanei Piac: Nincs egyértelmű nyitvatartás, inkább az árusok önállóan döntenek, mikor éri meg nyitva lenniük. Azonban nagy általánosságban elmondható, hogy reggel 9-10 körül már érdemes lenézni, nyári szezonban minimum este 8 körül is pezseg még az élet. Hétköznap és hétvégén ugyanúgy, kivéve nagy egyházi ünnepeket, pl. Karácsony vagy Húsvét vasárnap és hétfő, mert ilyenkor minden zárva van. Maga a piac a Krupówki utca folytatásaként indul az aluljáró túloldalán, és egészen a Gubałówka hegyre felvezető sikló épületéig tart, majd folytatódik a Gubałówka gerincén.

-  Kápolnák: Jaszczurówka kápolna – Jaszczurówkán, Rózsafűzéres Szűz Anya Kápolna - Gubałówkán, Keresztelő Szt. János templom - Krupówki alján, Albert barátok kápolnája -  Kalatówki rét.

-  Zakopane és a Tárta hegyalja (Podhale) régió egyik legnagyobb vonzereje az élő népművészete. Az itt élő népcsoport, a góralok (ejtsd: gurál) kultúrája a lengyel, a szlovák, a balkáni és a magyar, ahogy ők mondják "madziarski" kultúra szintéziséből jött életre. Rokonukként tartják számon a székelyeket, és más Kárpátokban élő, legeltetéssel foglalkozó népcsoportokat. A góral kultúra egyik legerősebben élő eleme a nyelv. E tájszólásban beszélnek egymás közt, és szavaikat bele-bele keverik a lengyel nyelvű táralgásokban. Így igen csak hegyeznie kell a fülét még a lengyeleknek is, ha érteni akarják miről van szó. Dalaikban, zenéikben elevenen él e nyelv, bárki meghallgathatja őket a legtöbb regionális étteremben, általában este 7 óra után. Magyarként ne csodálkozzunk, ha népdalaikat véljük felismerni, csak mintha a szöveg lenne kicsit más. Szabados, gyakran káromkodásokkal tűzdelt, góral beszédfolyamokkal szerencsére csak a lengyel turistáknak kell megbírkózni, ha szólunk, hogy magyarok vagyunk elnézően mosolyognak ránk és ...  lassabban, hangosabban folytatják. A górál népművészet másik igen erős ága a ruhaviselet. Jelenleg már csak ünnepnapokra vagy fellépésekre vesznek a helyiek népviseletet. Így, ha a városban népviseletben járó embert látunk, szinte biztosan templomba megy, esetleg temetőből jön, vagy a városon kívülre készül, esetleg turisztikában dolgozik. Pincérnőkön, kocsisokon leplezetlenül megcsodálhatjuk a népviseletet. Ez a hölgyek esetében nagy, virágmintás szoknyából (piros, zöld, fehér), fehér blúzból és gazdagon hímzett fűzőből áll. Az urak vastag, gazdagon díszített, nemez nadrágban, széles övben és fehér ingben járnak, természetesen a kalapot sem nélkülözik. Zakopane környékén falunként változik a népviselet , így igen széles és gyakran nagyon eltérő ruházatokkal is összefuthatunk. Minden helyi büszkén viseli népviseletét, és a közelmúltig kötelezőnek számított hivatalos eseményekkor, így a góral küldöttek a parlamentben is ebben szólaltak fel, a polgármester is ebben fogadja rangos vendégeit. A népművészet szerves részei a házak is, melyekben élnek (erről bővebben az építészet menü pont alatt olvashatsz), és a használati tárgyak nagy része, amelyet nem egyszer helyi mesteremberek készítenek. Alkotásaikat a piacon is meg lehet kapni, vagy a város számos művészeti galériájában.

Este közös játék lesz!!! Ezen a napon vacsora után lesz a kvízjátékunk következő fordulója, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Izgalmas és érdekes kérdésekkel, „értékes” díjakkal. J

4. nap: (2018.08.26.) – hazaút Kassán keresztül – reggeli után indulás Zakopánéba (városnézés) – Lysa Polana – Poprád – Szepesváralja – Eperjes – Kassa (rövid városnézés) – Tornyosnémeti – Miskolc - Brassó utcai Általános iskola XVIII. - Árpád-híd – 472 km

A reggeli után becsomagolunk, majd két programlehetőség alapján indulunk túrázni. Az első a közelben található, a csodálatos DOLINA KOŚCIELISKA (völgy) bejárása lenne. Ez kb. 10-11 km útvonal a völgyben, nagyjából 3 órás túrával abszolválható. A túra célpontja az Ornak menedékház, ahol ebédelhetnénk. A másik lehetőség a Morskie Oko (Halastó) vagy a Lengyel-Öt-tó völgye felkeresése lenne. Ez egyébként Kassa felé esik útba. A szlovák határ mellett Lysa polana-nal vannak a parkoló (a lengyel és a szlovák oldalon is), ahonnan 9 km-es túra vezet be mindkét tóhoz, tórendszerhez. Gyalog kb. 2,5 óra az út egy irányba, de van lehetőség bérelni lovaskocsit és azzal végig zakatolni. Ez kb. 50 zloty-ba kerül megállapodás alapján. Az út során kb. 30 perces sétát követően található a Mieklewicza-vízesés is. A túra után indulás lenne hazafelé. (A buszosoknak információ: a hazaút Kassa felé történik majd, ahol lehetőség szerint megnéznénk a világhírű dómot. Persze az autósok közül is bárki választhatja ezt az irány a hazaútnak.) Hazaérkezés az esti órákban lesz majd vasárnap!

További információk:

-  A szállás és ellátás második részletét kézpénzben kellene kifizetni, méghozzá lengyel zloty-ban. Aki még nem adta nekem oda ezt, az kérem majd a csütörtöki nap során adja majd oda nekem.

-  Az első napi Árva-vár látogatáshoz a fentebb megadottak alapján eurót kell hozni.

-  A Gáspár-csúcs túra kivételével minden nap 5 zloty-t kell tátrai belépőként fizetni a hegység bejáratainál fejenként.

-  Félpanziós ellátásunk lesz, tehát csak a napközbeni étkezéseket kell mindenkinek önállóan megoldania (erre célszerű zloty-t hozni, az árak a hazaiakhoz hasonlóak).

-  Törülközőt kapunk!

-  A biztonság kedvéért fürdőruhát pakoljatok be, ha nagyon rossz idő lenne, akkor van lehetőség fürdeni is.

-  A Gáspár-csúcsról lefelé nincs kifizetve a felvonó. aki nem gyalog jönne le a hegyről, annak ott a helyszínen kell majd a visszaútra megvennie a jegyet. Erre kb. ugyanannyi zloty-t érdemes számolni, mint amennyibe a felfele út került (ott a helyszínen egy kicsit kevesebb az ár.)

-  A parkolási költségek 25-30 zloty között vannak egy személyautóra.

-  A Gubalovka és a  Butorowy Wierch felvonóira 17-23 zloty között vannak a jegyek. Ezt is számoljátok hozzá a váltáshoz, ha szeretnétek használni ezeket.

-  Szükség lehet még Zakopanéban belépők fizetésére, ha mentek várost nézni.

-  A többi költség már mindenkinek saját „ízlésére” van bízva (emlékek, ajándék tárgyak stb.).


Előjelentkezők: max. 76 fő.

Bándi Anna
Bándi Zete Ákos
Bándi Botond
Bándi Csongor
Bándi Keve Kund
Bándiné Zakariás Eszter
Bíróné Szeibert Zsuzsanna
dr. Bíró Zsófia
Tóvizi András
Tóvízi Tibor
Tóviziné Tóth Mária
Tóvizi Réka
Bognár Károlyné
Kiss Ágnes
Baloghné Tóth Gyöngyi
Tölgyesi Ágnes
Viola Blanka
Viola Eszter
Viola Nóra

Viola Zsolt
Andavölgyi Teréz
Mecsnóber Attila
Világos Andrea
Világos Katalin
Erdős Gáborné Ildikó
Erdős Ildikó
Jakabné Csürke Éva
Jakab Tibor János
Koncsik Viktor
Tar Noémi
Takács Tímea
Koncsik Tünde
Békefi Árpád
Derdák Zsuzsa
Békefi Edina
Békefi Marcell
Kovács Ferenc Gábor
Bendzsuk János
Bendzsukné dr. Szabó Krisztina
Bendzsuk Borbála Luca
Mózes Enikő
Méray-Horváth Bence
Sárkány Gyuri
Kraus Csanád
Farkas Ildikó
Gudman Judit
Kántor Zsolt
Farkas Judit
Bogár, József
Barkó Szabolcs
Füssi Zoltán
Nagy Réka
Barkóci Csaba
Balogh Péter
Zámbó Panna
Zámbó Balázs
Zámbó Bence
Farkas Ildikó
Zámbó Rozi
Keppinger Boglárka
Kraus Hajnalka
 
     
és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

 E-mail :                  klikk-klikk !!