Tavaszi Zemplén-túra

Túra megnevezése: Tengerszemes gyalogtúra és még más is.
Túra vezető: Viola Zsolt (Tel.: +36 1 920 2183/ vagy E-mail: Zsolt.Viola@erstealapkezelo.hu)
Mecsnóber Attila (Tel.: +36 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com)
Túra időpontja: 2018. április 28. (szombat) - május 01. (kedd)
Találkozó hely: 10:15 - 10:30 óra között. Boldogkőváralja, a vár melletti parkolóban (fent a várhegyen)
Túra útvonal: Budapest - Boldogkőváralja - Sátoraljaújhely / táv: 278 km -- 3 óra 26 perc
Sátoraljaújhely - Fűzér - Füzérradvány- Sátoraljaújhely / táv: 59,6 km -- 1 óra 14 perc
Sátoraljaújhely - Regéc - Sárospatak - Sátoraljaújhely / táv: 77,2 km -- 1 óra 32 perc
Sátoraljaújhely - Budapest / táv: 255 km -- 2 óra 44 perc
Túra táv: összesen a 4 nap: 19.5 km
Túra szintemelkedés: összesen a 4 nap: 1190 m
Túra időtartam: 4,5 óra
Túra nehézsége (1-10): 4
Szálláshely: neve,típusa, paraméterei: Várhegy Üdülő cím: 3980 Sátoraljaújhely, Oremus út 10. telefon:  +36 30 958 4926 // szállás 2 ágyas "hotel": 4500.- Ft/éj; félpanzió: 2500.- Ft/fő; ifa: 300.- Ft/fő/éj (18 év felett)
Jelentkezési határidő: 2018.04.22.
Költségek: lentebbi részletezés szerint; + utazási költségek + almás pite + elemlámpa + csoki.
Részvételi feltételek: fürgeség és lazaság

 

 

Túra indulási pontunk:

Boldogkőváralja
Szélesség: N 48° 20' 45" / 48.345833
Hosszúság: E 21° 13' 56" / 21.232222
Magasság: 245 m
Megye / ország: Borsod - Abaúj - Zemplén / Magyarország
A Zempléni-hegység nyugati szélén egy hatalmas kopár sziklagerincen magasodnak Boldogkő várának romjai. A hihetetlenül meredek, szinte függőleges falú sziklán álló festői vár nemcsak a Zemplén, hanem egész Magyarország egyik legkülönlegesebb vára.

 Egyedülálló látványosság a Sátoraljaújhely felett magasodó Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvária, melynek stációi a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jeleníti meg. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolna és a 100. Országzászló áll.

A Sátoraljaújhelytől alig 3 km-re északra található Széphalom a XIX. század eleji nagy nyelvújítás központja volt, a mozgalom vezéralakja Kazinczy Ferenc (1759-1831) lakott itt, családi sírkertje igazi zarándokhely már a reformkor óta. Az Ybl Miklós által tervezett Emlékcsarnok a magyar klasszicista építészet remekművének számít, a közelében pár éve átadott, modern épületben lévő Magyar Nyelv Múzeuma teszi teljessé ezt az egyedülálló látnivalót,  és ezután még jön a többi ...

1.  Geocaching titokláda találhatósága: 347.Boldogkő vára (GCBOLD)

Szélesség: N 48° 20,647'
Hosszúság: E 13° 13,978
Magasság: 240 m
Megye/ország: Borsod - Abaúj - Zemplén / Magyarország
Geo láda típusa: Hagyományos geoláda
 

Jó tanács:

  • A túratervekben megjelölt időpontokat próbáljuk betartani, de általában 10-15 percet szoktunk várni a későn jövőkre. Ennél nagyobb késés esetén célszerű telefonon elérni a túravezetőt, vagy a kiírásban szereplő térkép alapján próbáljuk a csapatot utolérni.

  • A ruházatunk és a cipőnk legyen a lehető legkényelmesebb. Ha sokat megyünk egy tartalék tornacipő legyen nálunk, mert az idő előtt feltört lábbal kínszenvedés továbbhaladni. Legyen nálunk tartalék zokni is, hűvösebb időben sapka, sál. Hozzunk magunkkal valamit amire le tudunk ülni. Kispokrócot, felfújható párnát, vagy legalább egy Polifoam darabkát. Amire bármikor szükségünk lehet: bicska, tű- cérna, öngyújtó, étkezéshez műanyagtányér, pohár és törlőkendő. Jól jöhet egy elemlámpa is. A kiírásokhoz mindig mellékelünk térképet, aki eligazodik rajta, az nyomtassa ki. Eltévedős gyerekeknek adjunk sípot.

  • Legyen a hátizsákban minimum 1 liter folyadék tárolására alkalmas eszköz, ivóvíz, meleg tea.


Program : kirándulás, fényképezéssel egybekötve.

1. nap: 2018. április 28. szombat

Boldogkőváralja találkozó után megnézzük a várat (https://boldogkovara.hu), a kiállítást (belépő árak: felnőtt – 1.100,- HUF, gyermek, nyugdíjas – 700,- HUF).

Közösen tovább indulunk Vizsolyra. Itt meglátogatjuk a Vizsolyi Református templomot, ahol idegenvezetőnk bemutatja a híres Vizsolyi Bibliát (http://vizsolyibiblia.hu) is (belépő árak: felnőtt – 900,- HUF, gyermek, nyugdíjas, pedagógus – 500,- HUF, nagycsaládos 1.400,- HUF).

Ezután – idő függvényében – meglátogatjuk még a Vizsolyi kőfejtőt is.

Ezután kb. 1 óra alatt érkezünk Sátoraljaújhelyre a szállásra, a Várhegy Üdülőbe. Este szabadprogram, vacsora, séta, játék stb.

2. nap: 2018. április 29. vasárnap

Kirándulás a Füzéri-várhoz. Reggel autókkal átmegyünk Füzérre. Ott két túralehetőség közül lehet választani:

hosszú túra: 12,5 km, 660 m szint fel és le – Füzér - László-tanya - Nagy-Milic (Mo. legészakiabb pontja) - Kakas-bérc - Füzéri-vár - Füzér útvonalon (Kék+ jelzés - Kék sáv jelzés)

kis túra: kirándulás fel és le a várhoz, majd a Tájház Porták megtekintése, illetve aki a rövid túrát választja, az a nap folyamán – amíg a hosszú túrázók visszaérnek Füzérre, meglátogathatja a közeli Füzérradványon található Károlyi-kastélyt és a parkját.

A vár honlapja https://fuzervara.hu , (belépő árak: felnőtt – 1.700,- HUF, diák, nyugdíjas – 1.100,- HUF, csoportos kedvezmény van). Parkolási lehetőség a Várparkolóban 600,- HUF.

Tájház Porták: (belépő árak: felnőtt – 400,- HUF, diák, nyugdíjas – 200,- HUF.)

Füzérradványi kastély http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/fuezerradvany/.

Délután itt találkozunk a várnál, majd akinek kedve van, együtt megyünk Telkibányára egy vacsorára az Ezüstfenyő Hotel éttermébe megízlelni egy kicsit a helyi konyha remekeit http://ezustfenyo.hu/etlap/.

3. nap: 2018. április 30. hétfő

Kirándulás a Regéci-várhoz. Reggel autókkal átmegyünk Regécre. Ott kirándulás lesz fel és le a várhoz, 2 + 2 km és 220 m szint fel és le.
Regéci vár honlapja http://www.regecivar.hu , (belépő árak: felnőtt: felnőtt – 800,- HUF, diák, nyugdíjas – 600,- HUF, csoportos kedvezmény van.)

A vár után két lehetőség közül lehet majd választani: a szállás felé visszaúton megállunk Sárospatakon, ahol megtekintjük a várat és a parkot.
Sárospataki vár honlapja: https://www.rakoczimuzeum.hu/hu, a jegyára itt tekinthetők meg: https://www.rakoczimuzeum.hu/hu/informaciok/muzeumi-informaciok/jegyarak-a-varba,
a (belépő árak: kombinált jegy ára 1.500,- HUF a felnőttek és 750,- HUF a gyerekek, diákok és nyugdíjasok részére.)

Aki nem szeretné megnézni ezt a várat, az kirándulást tehet a közelben található Megyer-hegyi tengerszemhez. ehhez Károlyfalvára kell átautóznia, ahonnan 1,5 km-t és 170 m szintet megtéve jut el a tengerszemhez.

A tengerszem elérhetősége: http://sarospatak.varosom.hu/latnivalok/kirandulas/Megyer-hegyi-tengerszem.html.

Este közös játék lesz!

4. nap: 2018 május 01.

programok Sátoraljaújhely környékén

Látogatás a Zempléni kalandparkba http://www.zemplenkalandpark.hu/ - libegő, bob pálya, műjég, kori pálya, mászó fal, kalandtúra-pályák, játszótér, tanösvény, kilátó, extrém átcsúszó pályák – érdemes előre megnézni a honlapon, hogy mit szeretnétek, mert rengeteg lehetőség van;

Magyar Kálvária bejárása: http://www.satoraljaujhely.hu/index.php/satoraljaujhelyi-telepulesi-ertektar/item/5550-01-magyar-kalvaria kiegészítve a Zsolyomkai-pincesorral;

Kazinczy-emlékhely – Széphalom http://www.satoraljaujhely.hu/index.php/satoraljaujhelyi-telepulesi-ertektar/item/5500-24-szephalmi-kazinczy-emlekhely;

kirándulás a Várromhoz, kb. 2 km-es körút 140 m szinttel;

kisvasutazás a Pálházi-vasútvonalon https://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=1695&rfa=129

Délután ki-ki a saját kedve szerint indulhat haza. Ha az egyes napokon - a saját meglátásotok szerint - túl sok szabadidőtök maradna, akkor számtalan programlehetőség vár még ránk a közelben, számtalan turistaút kanyarog a hegyek között. Bátran szóljatok róla!!!

Fontos! A jelentkezők közül aki még nem küldte el a személyes adatait, kérem ne habozzon megtenni ezt! Név, születési idő, sz. ig. szám és lakcím.

Kérem, hogy 2018. április 22-ig jelezzetek vissza, hogy kértek-e félpanziós ellátást! Ha igen, melyik napra stb. A szállásdíjat és az esetleges félpanzió díját 2018. április 25-ig kellene eljuttatni hozzám a szokásos módokon.

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!