Tisza-tó nádasaiban való barangolás

Túra megnevezése: Horgász - bicikli - vízi és gyalogtúra
Túra vezető: Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2020.07.24 - 27 + 28. (péntek - szombat - vasárnap ) + hétfő, aki szeretne még maradni) előzetes megbeszélés szerint
Találkozó hely: 10:00 órakor - Patkós csárda - ha kocsival megyünk későbbi egyeztetés szerint.
Túra útvonal: Budapest - Tisza-tó - Budapest
Túra táv: 234 km, szakaszosan
Túra szintemelkedés: 20 m
Túra időtartam: - óra
Túra nehézsége (1-10): 3 (a hőség miatt)
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: Patkós csárda motelszobák:

3 felnőtt + 1 gyermek: 19 800.- Ft
4 felnőtt + 1 gyermek: 31 600.- Ft
1 felnőtt + 1 gyermek: 13 800.- Ft
+ 450.- HUF az IFA vagy

Jelentkezési határidő: 2020.07.13.
Utazás oda: 2020.07.24. - MÁV - Budapest-Keleti (péntek) vagy gépkocsik
Utazás vissza: egyénileg, autóval. akinek nincs, Őt megpróbáljuk beosztani valakihez utasnak.
Költségek: utazás, szállás, múzeumi belépő díj,  + utazás biztosítás egyénileg, költőpénz, étkezés miatti megbeszélés szerint
Támogatás: Unilever SE. a tagok részére 2 000.- Ft/fő
Részvételi feltételek: jókedv

 

 

Túra indulási pontunk:

Thermal Camping

Szélesség: N 47° 37' 27.3" / 47.62425
Hosszúság: E 20° 44' 51.6" / 20.7476789
Magasság: 124 m
Megye / ország:  / Magyarország  


Jó tanács:

  • Napi túraterv: ami persze változhat

  • Szállás:

  • Extrák:

  • evőeszközt és tányért mindenki hozzon magának.
  • A kerékpártúrák nehézsége:
    A kerékpártúrán való részvétel szempontjából fontos, hogy a résztvevők viszonylag gyakorlott kerékpárosok legyenek, akik le tudnak tekerni egy nap alatt 35 - 40 kilométert. Mivel a táv teljesítéséhez az egész nap rendelkezésünkre áll, azért senkinek nem kell sietnie; ráadásul a terep teljesen sík, így emelkedőkkel sem kell megküzdeni. A túrák sikeres teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét elegendő. Olyanoknak ajánljuk ezt az utazást, akik szoktak sportolni és/vagy kerékpározni. Lényeges, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek a kerékpárnak, tisztában legyenek a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, továbbá ne jelentsenek veszélyt magukra, társaikra, illetve az utakon közlekedőkre. Aki nem rendelkezik saját biciklivel, bicikli kölcsönzésre is van lehetőség.
  • szúnyogriasztó, naptej, sapka, sátor, és a többi ..

  • Ennyit ízelítőül a lehetőségekből, a teljesség igénye nélkül.

Program: választás joga mindenkit megillet

1. nap: (péntek) - 24.-én
Megérkezés Tiszafüredre a vízi és kerékpártúráink kiindulópontjába. 10:00 és 11:00 óra között találkozunk a szálláson, ahol túravezetőink várják az érkezőket, majd rövid ismertetőt tartunk a Tisza-tóról. Az időjárástól függően evezés vagy bicikli túra közötti választás, kerekezés a környéken ismerkedés a biciklivel és egymással.
Vizi túra - útvonal: Tiszafüred és környéke bejárása vízi úton szakavatott túravezetővel kialakított vízösvényen. Este fürdőzés és első vacsora a szálláson.

2. nap: (szombat) - 25.-én
09:00 reggelit követően indulás 10:00 órakor. Miután mindenki felkészült a túrára és összebarátkozott a kerékpárjával, megkezdjük biciklitúránkat a Tisza-tó körül. Kiegészítő program a horgász verseny a kijelölt területen.

a. Bicikli túra - útvonal: Tiszafüred vonattal Poroszlóra - Borsodivánka - Tiszavalk - Tiszabábolna - Tiszadorogma - Tiszafüred

Az útvonalunk egy nemrégiben kiépített kerékpáros útvonalon vezet, mely Európa legsíkabb kerékpárútja, és végig a tavat körbevevő töltés tetején halad; így folyamatosan gyönyörködhetünk a Tisza-tó festői látványában. Az Apota ingoványát megkerülve közvetlen a Tisza-tó partján folytatjuk utunkat Ezt követően Tiszavalk és Tiszabábolna falvak mellett elhaladva tekerünk Tiszadorogma faluig, ahol átkelünk a Tiszán egy kicsiny komp segítségével. Az élő Tiszát követve folytatjuk kerékpártúránkat Tiszafüredre, egy hosszabb pihenőt tartunk és elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiát. A nap hátralévő része a pihenésé. Második fürdőzés és vacsora a szálláson.
Táv: 25 km, szint: fel 10 m, le 10 m.

vagy

b. Bicikli túra - útvonal: Tiszafüred - Tiszaörvény - Tiszavirág tanösvény - Abádszalók - Kisköre - Tiszafüred

Reggel Tiszafüredről, a szállásunkról indulunk, és kitérőt teszünk egy igen érdekes helyre, a Tiszavirág tanösvényre. Rövid időre elbúcsúzunk itt kerékpárjainktól a Szabics kikötő és Szabadparknál, majd egy kishajóra szállunk, mely átvisz minket a Tiszán a tanösvény kiindulópontjára. Gyalogosan fogjuk bejárni a tíz állomásból álló, másfél kilométeres Tiszavirág Ártéri Sétautat, mely egy 2007-ben létesült ökoturisztikai program. Végigjárva az állomásokat rengeteg érdekességet tudhatunk meg többek között a tiszavirágokról, azaz a kérészek életéről, a térséghez szorosan köthető kosár- és gyékényfonásról, a teknővájásról, a hagyományos halászat eszközeiről, valamint a hajdani ártéri gyümölcsösök vadkertészetéről. Két madármegfigyelő toronyba is felkapaszkodhatunk, ahonnan elénk tárulnak a Borzanat - és Göbe-tavak, és azok változatos élővilága. A sétaút legtávolabbi pontja a sziget belső tava, a Göbe partján csónakok várnak minket, amik segítségével evezés közben is szemügyre vehetjük a Tisza-tó mesebeli világát. A Tiszavirág tanösvény belépője az ebédet is tartalmazza, ami bográcsban készült gulyás és rétes lesz. A szabad ég alatt elfogyasztott ebéd után ismét nyeregbe szállunk, irány Abádszalók. Itt is fürdőzhetünk, majd rövid kitérőkiskörei duzzasztóhoz és visszafordulás Tiszafüredre. A Tiszafüredi-medence partvonalát követve tesszük meg a hátralévő néhány kilométert a vissza a szállásunkig. Este fürdőzés
Táv: 45 km, szint: fel 10 m, le 10 m

3. nap: (vasárnap)  26-án

A szállás elhagyása után, a délelőtti program  evezés a Poroszlói Kis-Tiszán majd fürdőzés vagy Tisza-tavi Ökocentrum látogatás, aki úgy dönt hogy még maradna, esti lazítás a szálláson.

4. nap: (hétfő) 27-én

szabad program :)

A programok szabadon választhatóak, több pihenővel fürdéssel megszakítva ha hőség lenne.

Ami biztos, hogy minden nap a horgászok horgászhatnak, a horgászverseny vasárnap lenne számukra. Napijegy váltható 1700 .- Ft os áron a kempingben.

Bebringázott útvonal összesen kitérőkkel együtt kb. 70 km - 15 km/órás átlaggal.

A tervezett útvonal Térkép itt látható.


Elő jelentkezők:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thermal Campingben való szállás lehetőségei:

Sátorhely /  .............

Faház 1x3 személyes /  .............

Faház 2x2 személyes /  .............

Faház 2x2 személyes /  .............

Csatlakozók /  .............

 

 

 

 

 

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!