Lengyel Tátra túratábor

Túra megnevezése: Önköltséges bemutató túra túravezetők részére a Lengyel Tátrában
Túra vezető: Viola Zsolt (Tel.:  (+36) 1 235 5183 / vagy E-mail: alapkezelo2@t-email.hu
Mecsnóber Attila (Tel.:  (+36) 1 305 2472 / vagy E-mail: mecsnober.attila@gmail.com )
Túra időpontja: 2020. augusztus 20-24. / 4 éjszaka (csütörtök - péntek - szombat - vasárnap-hétfő)
Találkozó hely: 1./ 04:50 órakor (Árpád-hid) József Attila színház taxi parkoló
2./ 05:30 órakor , A busz költségéről csak később tudok tájékoztatást adni, a megtett km függvénye. elő terv: 15 050.- Ft

3./ 11:30 órakor, Zakopane-ban, a Giewont parkolónál (pontos helyet majd később küldöm).
Az út nagyjából 5 óra autóval (busszal még számítás alatt) Budapestről, a táv kb. 336 km.

Túra útvonal: Budapest - Zakopane - Budapest
Túra táv: 8 - 10 km
Túra szintemelkedés: 550 m
Túra időtartam: 4 - 5 óra
Túra nehézsége (1-10): 4
[Szálláshely: neve, típusa, paraméterei]: Willa Pod Orlem - http://pod-orlem.pl/  illetve https://www.zakopaneinfo.hu/index.php?strona,doc,pol,glowna,1420,0,383,1,1420,ant.html

a helyet a Zakopaneinfo segítőkész üzemeltetőin keresztül kaptuk, igen kedvező csoportos árazással.

cím: 34-511 Kościelisko  ul. Królewska 53  oś. Budzówka / telefonszám: +48 601 33 84 52
xx PLN/fő/éj félpanziós ellátással (1 zloty most kb. xx HUF körül van – devizaközép)
• 3 év alatt: ingyenes
• IFA: 1,50 PLN/fő/nap
• ágyneműhuzatot, törölközőt kapunk
• 2-3-4 ágyas szobák, WC-vel, fürdőszobával, WIFI-vel
• svédasztalos reggeli
• vacsora menüs rendszerben (van lehetőség vegetáriánus, gluténmentes stb. figyelembe vételére).

Jelentkezési határidő: 2020.05.21. A jelentkezés a szállásdíj befizetésével történik majd.
A megfelelő összeget a következő módokon lehet befizetni:
- átutalással vagy kp befizetéssel az ERSTE-s euro számlámra (11600006-00000000-37805476) – ezt azért írom ide, mert tavaly is voltak, akiknek ez volt a legegyszerűbb, ez bármely ERSTE fiókban megtehető.
Fontos! A befizetést követően már nincs lehetőség a visszamondásra, ha valaki mégsem tud eljönni, akkor neki gondoskodnia kell maga helyett más résztvevőről! A befizetett összegeket átutalom a szálláshely részére, így abból visszafizetni nem áll módunkban.
Utazás oda: 2018.08.20. (csütörtök)
Utazás: autókkal – akiknek szabad helyük marad még a kocsiban, az kérem, hogy jelezze felém a szabad helyek számát.
Utazás vissza: 2018.08.24. (hétfő)
Költségek: utazás: busszal és autókkal – akiknek szabad helyük marad még a kocsiban, az kérem, hogy jelezze felém a szabad helyek számát.
szállás félpanziós étkezés (reggeli + vacsora),   +  múzeumi belépő díj, függő vasút, nemzeti parki belépő díj, utazás biztosítás egyénileg, költőpénz
Támogatás: Unilever SE. a tagok részére 3 000.- Ft/fő
Részvételi feltételek: tömegsport tagság és egészséges állapot

 

 

Túra indulási pontunk:

Pod-Orlem

Szélesség:

N 49° 17' 34.2558" ; 49.292849

Hosszúság:

E 19° 52' 56.7366" ; 19.882427

Magasság:

493 m

Megye / ország:

 / Lengyelország

Gyalog túránk:

részletes térképe


A bemutató túra célja, hogy a túravezetők megismerhessék a Lengyel-Tátra környéke kínálta túrák sokszínűségét és nagy választékát.

Jó tanács:

  • Kicsiket, nagyokat, tehát mindenkit szeretettel várunk

  • Kérek minden résztvevőt legyen a hátizsákban fényképezőgép, térkép.

  • Fontos megfelelő túra cipőt, és ásványvizet magunkkal vinni, valamint megfelelő ruházatot, mivel az időjárástól függően az útvonalak vizesek, nedvesek, sárosak, akár csúszósak lehetnek. Egyébként is néhány helyen óvatosnak kell lenni.

  • Kérek minden résztvevőt, hogy megfelelően öltözködjön, számítani lehet tűző napsütésre vagy szakadó esőre, bár egyik sem számit számunkra. Legyen a hátizsákban pogácsa és csoki ...

  • A Magyar Közútkezelő tájékoztatása alapján 2018.06.01-el lejárt a türelmi időszak a TSM rendszer által bemért túlsúlyos autóbuszok és tehergépjárművel bírságolására. 2018.06.01-el a túlsúly bírság mértéke: - 5% túlsúly alatt 50.000 Ft - 5-10% túlsúly között 100.000 Ft - 10-20% között 200.000 Ft - 20-30% között 350.000 Ft - 30% felett 500.000 Ft. Ennek alapján sajnos kénytelenek vagyunk súlykorlátozást bevezetni a csomagokra vonatkozóan, így általánosságban számítva egy utazó maximum 18 kg-ot vihet magával. Mivel a rendelet nagyon szigorú, a jövőben nem tudunk kiegészítő poggyászokat, csomagokat szállítani, illetve ha ezekhez a megrendelő továbbra is ragaszkodik, a túlsúlyból eredő bírságot a megrendelőre hárítják.

1. Geocaching titokláda találhatósága: 2725. Zakopane (GCZKPN)

Szélesség N 49° 17,559'
Hosszúság E 19° 57,410'
Magasság: 846 m
Megye/ország: Lengyelország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps

 

Programok: Tervezett programok (egyelőre még csak felsorolás – lehetőségek – szintjén):

1. kirándulás a Dolina Strążyska-ban (Zakopane legszebb völgyében) a Lengyel-Tátra csodás vízeséséhez, a 10-13 m magasságról zuhogó Siklawa-vízeséshez;

2. túra a Kasprowy-(Gáspár-) csúcsra (1947m) és a környékére;

3. túra a Svinica (Świnica) 2301 m magas csúcsára, a Svinica-hágóból érkező, jelentős részében láncokkal biztosított, közepesen meredek terepen vezető útvonalon;

4. a Giewont-csúcsának meghódítása (1894 m)

5. túra a Lengyel-Öt-tó völgyébe;

6. kirándulás a Halastóhoz (Morskie Oko);

7. kirándulás Koscielisko-, vagy a Chocholówi-völgybe;

8. ? Dunajec-tutajozás ? és Nedec-várának megtekintése;

9. Zakopane látványosságai – városnéző túra;

10. nagyon rossz idő esetén kirándulás Wielicka-ba és Krakkóba. A végleges programot majd később fogom küldeni a jelentkezőknek!


 Egyelőre ez a jelenlegi terv (az utolsó két nap helyei módosulhatnak még, de arányaiban ugyanaz a táv lesz, illetve nagyon rossz idő esetén más célok lesznek):

1. nap: (2018.08.20.) – Árpád-híd – Brassó utcai Általános iskola XVIII. – Parassapuszta – Zólyom – Besztercebánya – Rózsahegy – Árvaváralja (tervezett megálló várnézés) – Chocholów (határ) – Koscielisko (Vila Pod Orlem – szállás) – 358 km

Az első programunk Árvaváralján lesz. Az autóval érkezőknek ¾ 11-re kellene legkésőbb odaérkezniük. Az ajánlott útvonal kb. 280 km: Budapest - Parassapuszta (M2) – Zólyom – Besztercebánya – Rózsahegy – Árvaváralja. 11 órától lesz vezetett túránk az Árva-várában, ezért kérem, hogy időben érjetek oda. Ez kb. 1,5 órás lesz. A belépőket euróban kell majd fizetni a következők szerint: 6 év alatt ingyenes, gyerek, diák és nyugdíjas 3,50 EUR, a felnőtteknek pedig 7 EUR/fő.

 Miután megnéztük a várat, indulunk tovább a szállásunk felé Lengyelországba. A szállás: Villa Pod Orlem, Kościelisko, Lengyelország. Átvesszük a szállásokat, majd a délután – a vacsoráig hátralevő maradék idő függvényében vagy a Siklawica-vízesést nézzük meg, vagy Zakopane-ban sétálunk egyet. Esetleg még szóba jöhet a Butorowy Wierch felvonó is, mely nagyon közel van a szállásunkhoz.

2. nap: (2018.08.21) - Koscielisko (Vila Pod Orlem – szállás) - Rondo Jana Pawła II, Zakopane (parkoló) és délután vissza – összesen 16,6 km

Gáspár-csúcs túrák

3. nap: (2018.08.22) – 2 terv van (ez az elsődleges egyelőre) - Koscielisko (Vila Pod Orlem – szállás) - Parking Łysa Polana, Droga Oswalda Balzera (parkoló) és délután vissza – összesen 53,4 km

túra a Giewontra. Ezen a napon a Lengyel-Tátra másik ikonikus hegyét vesszük majd célba. Az 1894 m magasan található csúcskereszt elérése több útvonalon is lehetséges, a részleteket majd ott helyben megbeszéljük. Ha csütörtökön nem sikerül esetleg megnézni a vízesést, akkor az út során ennek megtekintésére is nyílik majd lehetőség. Sőt! Aki nem szeretne feljönni a magasba, az egy rövidített kirándulással csak a vízesést is megtekintheti. Aki pedig végképp nem szeretni a hegyek közé jönni, annak lehetősége lesz Zakopane-ban sétálni, várost nézni, a Gubalowka hegyre felmehet a siklóvonattal. (Zakopane északi részén, a központ szélén fekszik az 1123 méter magas Gubałówka-hegy (esetenként a helyiek szóhasználatában domb), melyet nyugodtan tekinthetünk a turisták egyik legfőbb célpontjának a városban. A hegyre sikló közlekedik a PKL javából, amelynek alsó, indító állomása a híres Zakopanei Piac végéből indul. Fent a hegyen télen-nyáron bazár, éttermek és lovaskocsisok vagy lovasszánosok várnak! Érdemes egyet sétálni a hegyen a kiépített ösvényen, vagy valamelyik csodás kilátóteraszon ücsörögni kicsit, és megcsodálni a Tátra szépségeit! Nyáron a környező túraútvonalakat is érdemes bejárni, vagy akár bobozni is lehet. Az alsó indító állomás a városközpontból (Krupówki, piac) könnyen megközelíthető gyalog, de a közelében számos parkoló is szolgálja az autósok kényelmét. Fontos tudni, hogy a felső állomásra ez már nem igaz, a fenti útra csak ott lakók, az ott szállással rendelkezők, vagy igazoltan áruszállítást végzők hajthatnak be kocsival). Ezen a napon is részt lehet venni az 50. Nemzetközi Folk Fesztivál eseményein.

Zakopane további látnivalói:

-  Tátrai Múzeum: ha sétáló utcán járva, elteltél a boltokkal és bazárral vagy szeretnél többet tudni a Tátra hegyalja régióról érdemes ide benézned. A múzeum nem túl nagy, gyerekeknek is élvezhető, kellemes színfoltja lesz a napotoknak.

-  Zakopanei Stílus Múzeum - Willa Koliba: iskolapéldája a Zakopanei stílusnak, a hosszabb zakopanei idegenvezetések is útba ejtik. Ha időtök engedi ne hagyjátok ki, hogy be kukucskáltok. Csodásan megmunkált fa tárgyakat, hangulatos lakásbelsőt láthattok itt.

- Zakopanei Stílus Múzeum – Inspirációk: a Tátrai Múzeum egyik legújabb szerzeménye: gyönyörűen felújított 130 éves górál stílusú parasztház. Aki szeretne többet megtudni a zakopanei stílus gyökereiről avagy, hogy mi ihlette e mézeskalács házikók tervezőit mindenképpen látogasson el ide.

-  Tátrai Nemzeti Park Természettudományi Múzeuma és Oktatási Központja: a Tátrai Nemzeti Park (Tatrzański Park Narodowy) az elmúlt években számos érdekes és gyerekekkel is élvezetes kiállítást, oktató helyszínt nyitott meg. Céljuk közelebb hozni a természetet, megértetni annak működését és megkedveltetni még a legkisebbekkel is. Persze a felnőttek sem fognak unatkozni.

-  Willa Atma: e villát  a zakopanei építészet rajongóinak és a klasszikus zene kedvelőinek ajánljuk. Karol Szymanowski életét és munkásságát mutatja be, esténként koncerteket tartanak benne.

-  Jan Kasprowicz Múzeum: a Harenda városrészben járva érdemes beugrani és megcsodálni ezt az aprócska villát, amely egykor a zakopanei művészélet központja volt.

-  Zakopanei Piac: Nincs egyértelmű nyitva tartás, inkább az árusok önállóan döntenek, mikor éri meg nyitva lenniük. Azonban nagy általánosságban elmondható, hogy reggel 9-10 körül már érdemes lenézni, nyári szezonban minimum este 8 körül is pezseg még az élet. Hétköznap és hétvégén ugyanúgy, kivéve nagy egyházi ünnepeket, pl. Karácsony vagy Húsvét vasárnap és hétfő, mert ilyenkor minden zárva van. Maga a piac a Krupówki utca folytatásaként indul az aluljáró túloldalán, és egészen a Gubałówka hegyre felvezető sikló épületéig tart, majd folytatódik a Gubałówka gerincén.

-  Kápolnák: Jaszczurówka kápolna – Jaszczurówkán, Rózsafűzéres Szűz Anya Kápolna - Gubałówkán, Keresztelő Szt. János templom - Krupówki alján, Albert barátok kápolnája -  Kalatówki rét.

-  Zakopane és a Tárta hegyalja (Podhale) régió egyik legnagyobb vonzereje az élő népművészete. Az itt élő népcsoport, a góralok (ejtsd: gurál) kultúrája a lengyel, a szlovák, a balkáni és a magyar, ahogy ők mondják "madziarski" kultúra szintéziséből jött életre. Rokonukként tartják számon a székelyeket, és más Kárpátokban élő, legeltetéssel foglalkozó népcsoportokat. A góral kultúra egyik legerősebben élő eleme a nyelv. E tájszólásban beszélnek egymás közt, és szavaikat bele-bele keverik a lengyel nyelvű táralgásokban. Így igen csak hegyeznie kell a fülét még a lengyeleknek is, ha érteni akarják miről van szó. Dalaikban, zenéikben elevenen él e nyelv, bárki meghallgathatja őket a legtöbb regionális étteremben, általában este 7 óra után. Magyarként ne csodálkozzunk, ha népdalaikat véljük felismerni, csak mintha a szöveg lenne kicsit más. Szabados, gyakran káromkodásokkal tűzdelt, góral beszédfolyamokkal szerencsére csak a lengyel turistáknak kell megbírkózni, ha szólunk, hogy magyarok vagyunk elnézően mosolyognak ránk és ...  lassabban, hangosabban folytatják. A górál népművészet másik igen erős ága a ruhaviselet. Jelenleg már csak ünnepnapokra vagy fellépésekre vesznek a helyiek népviseletet. Így, ha a városban népviseletben járó embert látunk, szinte biztosan templomba megy, esetleg temetőből jön, vagy a városon kívülre készül, esetleg turisztikában dolgozik. Pincérnőkön, kocsisokon leplezetlenül megcsodálhatjuk a népviseletet. Ez a hölgyek esetében nagy, virágmintás szoknyából (piros, zöld, fehér), fehér blúzból és gazdagon hímzett fűzőből áll. Az urak vastag, gazdagon díszített, nemez nadrágban, széles övben és fehér ingben járnak, természetesen a kalapot sem nélkülözik. Zakopane környékén falunként változik a népviselet , így igen széles és gyakran nagyon eltérő ruházatokkal is összefuthatunk. Minden helyi büszkén viseli népviseletét, és a közelmúltig kötelezőnek számított hivatalos eseményekkor, így a góral küldöttek a parlamentben is ebben szólaltak fel, a polgármester is ebben fogadja rangos vendégeit. A népművészet szerves részei a házak is, melyekben élnek (erről bővebben az építészet menü pont alatt olvashatsz), és a használati tárgyak nagy része, amelyet nem egyszer helyi mesteremberek készítenek. Alkotásaikat a piacon is meg lehet kapni, vagy a város számos művészeti galériájában.

Este közös játék lesz!!! Ezen a napon vacsora után lesz a kvízjátékunk következő fordulója, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Izgalmas és érdekes kérdésekkel, „értékes” díjakkal. J

4. nap: (2018.08.23.) A reggeli után elindulunk túrázni. A programunk a közelben található csodálatos DOLINA KOŚCIELISKA (völgy) bejárása lesz. Ez kb. 10-11 km útvonal a völgyben, nagyjából 3 órás túrával abszolválható. A túra célpontja az Ornak menedékház, ahol ebédelhetnénk. Délután Zakopané városnézése.

5. nap: (2018.08.24.) – hazaút Kassán keresztül – reggeli után indulás Zakopáné – Lysa Polana – Poprád – Szepesváralja – Eperjes – Kassa (rövid városnézés) – Tornyosnémeti – Miskolc - Brassó utcai Általános iskola XVIII. - Árpád-híd – 472 km

A reggeli előtt becsomagolunk, majd a programunk a Morskie Oko (Halastó) vagy a Lengyel-Öt-tó völgye felkeresése lenne. Ez egyébként Kassa felé esik útba. A szlovák határ mellett Lysa polana-nal vannak a parkoló (a lengyel és a szlovák oldalon is), ahonnan 9 km-es túra vezet be mindkét tóhoz, tórendszerhez. Gyalog kb. 2,5 óra az út egy irányba, de van lehetőség bérelni lovaskocsit és azzal végig zakatolni. Ez kb. 50 zloty-ba kerül megállapodás alapján. Az út során kb. 30 perces sétát követően található a Mieklewicza-vízesés is. A túra után indulás lenne hazafelé. (A buszosoknak információ: a hazaút Kassa felé történik majd, ahol lehetőség szerint megnéznénk a világhírű dómot. Persze az autósok közül is bárki választhatja ezt az irány a hazaútnak.) Hazaérkezés a késő esti órákban lesz majd !

További információk:

-  A szállás és ellátás második részletét kézpénzben kellene kifizetni, méghozzá lengyel zloty-ban. Aki még nem adta nekem oda ezt, az kérem majd a csütörtöki nap során adja majd oda nekem.

-  Az első napi Árva-vár látogatáshoz a fentebb megadottak alapján eurót kell hozni.

-  A Gáspár-csúcs túra kivételével minden nap 5 zloty-t kell tátrai belépőként fizetni a hegység bejáratainál fejenként.

-  Félpanziós ellátásunk lesz, tehát csak a napközbeni étkezéseket kell mindenkinek önállóan megoldania (erre célszerű zloty-t hozni, az árak a hazaiakhoz hasonlóak).

-  Törülközőt kapunk!

-  A biztonság kedvéért fürdőruhát pakoljatok be, ha nagyon rossz idő lenne, akkor van lehetőség fürdeni is.

-  A Gáspár-csúcsról lefelé nincs kifizetve a felvonó. aki nem gyalog jönne le a hegyről, annak ott a helyszínen kell majd a visszaútra megvennie a jegyet. Erre kb. ugyanannyi zloty-t érdemes számolni, mint amennyibe a felfele út került (ott a helyszínen egy kicsit kevesebb az ár.)

-  A parkolási költségek 25-30 zloty között vannak egy személyautóra.

-  A Gubalovka és a  Butorowy Wierch felvonóira 17-23 zloty között vannak a jegyek. Ezt is számoljátok hozzá a váltáshoz, ha szeretnétek használni ezeket.

-  Szükség lehet még Zakopanéban belépők fizetésére, ha mentek várost nézni.

-  A többi költség már mindenkinek saját „ízlésére” van bízva (emlékek, ajándék tárgyak stb.).


Előjelentkezők: max. 76 fő.

         
         
         
 

 

 

 
és a többiek ...

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel        Mecsnóber Attila.

 E-mail :                  klikk-klikk !!