Kőszeg - túra

2000.július - 10 -én

A gyalogtúra több napig tartott

Úticél : Sopron, Burgerlandi várak, Kőszeg.

Útvonal : Budapest - Sopron - Kőszeg – Güssing – Budapest

Időpont : 2000.07.07.-10.

Utazás:- 07.30 órakor Budapestről - 09.55 órakor Sopronba, Intercity vonattal. 1084.-Ft
-
08 .00 órakor Sopronból Ausztrián keresztül Kőszegre, bérelt autóbusszal. .1950 - Ft
- 17.06 órakor Koszegrol -17.32 órakor Szombathely 18.05 - 20.58 órakor Budapestre vonattal. 1268.-Ft

Program:

1. nap: Soproni városnézés, ismerkedés a város nevezetességeivel.Szállásunk Sopronban lenne.
Ózon Kemping Kft. 4 ágyas faháza 800 Ft/fo. Reggeli igény esetén +250 Ft/fo

2. nap: Folyamatos utazással, rövid pihenőkkel érünk Güssing várához. Folytatva utunkat Lékára érnénk, majd Mariasdorf templomát és a Berstein szikla múzeumot tekintenénk meg. Rövid szabadidő után indulunk Kőszegre ahol meg szeretnénk szállni.
AGORA-BUSZ 19+1 fos IVEKA kisbusz
Sopron- Deutschkreutz- Güssing illetve Güssing- Kőszeg- Sopron / 250 km

3. nap: Kőszegről busszal Velemre mennénk ,és onnan az Országos Kék túra útvonalán Írottkő érintésével újra Kőszegre térnénk vissza a szállásra /Jurisics M. Kisérleti Gimnázium Kollégium/.

4. nap: Kőszegi városnézés, ismerkedés a város nevezetességeivel.

Részvételi díj : kb 8000 Ft / fő

Részvételi taglétszám : 18 / fő

Belépőjegyek összesen: kb.100 .- Schilling / fő

Budapest, 2000.02.21.

Sopron –Ausztria – Kőszeg

Sopron Belváros - Tüztorony Péntek reggel indult el kis csapatunk a négy napos kirándulásra. A IC vonatozás alatt kártyázásal vertük el az időt.Sopronba érkezésünk után egy városnéző sétára indultunk, ahol egy idegenvezető is a segítségünkre volt.A kacskaringós utcák gót és barokk stílusú házai között számtalan galéria és múzeum bújik meg.Sétánk végén a Tuztoronyból gyönyörködhettünk a város és környéke gyönyörű panorámájában.Szálláshelyünkön az Ózon kemping medencéjében igyekeztünk felfrissülést találni, de sajnos hamarosan egy felhőszakadás vetett véget a lubickolásnak.

Szombaton újult erővel vágtunk neki Ausztriának. Rövid megállót tartottunk Deutsch-kreutznál (Sopron keresztúr), a soproni hegyek lábánál, palackjainkat megtöltöttük alkalikus-sós gyógyforrás vizével.

Liszt Ferenc szülöi háza Folytatva utunkat Raiding faluba (Doborján) ahol megtekintettük Liszt Ferenc szülőházát, ami egyben emlékmúzeum is, ahol látható a lóti templom régi orgonája, amelyen Liszt Ferenc játszott gyermekkorában. Oberpullendorfi (Felsőpulya) megállónk rövidre sikeredett mivel a plébánia templomot hangverseny rendezvény miatt nem tudtuk megnézni.Keresztül haladtunk Stoobon (Csáva) , ahol évszadok óta nevezetes a cserépedény gyártása. Elhagytuk a Rabnitz (Répce) völgyét, immár a Kőszegi-hegyvidékkel párhuzamosan “két szomszédvárhoz”, Léka, illetve Borostyánkő-várhoz jutottunk. Léka vára, - csodálatos erdős környezetben 360 m magasan - a XII sz.-ban épült felsovárból és a Nádasdy Ferenc által épített alsó várból áll. Eszterházi Miklós 1902-1906 között helyre állította a várat, amely most Anton Keller osztrák költő tulajdonában van.A gótikus lovagterem és a bizánci stílusú festményekkel díszített várkápolna , az öregkút, a kultikus teremet érdemes megnézni.A templom alatt van a Nádasdiak sírboltja, itt nyugszik az ún. Wesselényi-összeesküvés miatt lefejezett Nádasdy Ferenc is.
Léka vára - udvar belsö Bernstei (Borostyánkő vára) neve eredetileg Medvekő volt. Europa egyik leggazdagabb jade-lelőhelye ez a táj. 1892-ben Almássy család tulajdonába került és itt született a híres Afrika kutató, gróf Almássy László (1895-1951).Az építményt Zwinger (szorító) övezi, melyet börtönnek használtak.Bástyákkal a XVII sz.-ban egészítették ki. Földszintjén Lovagterem, Alkimista mühely. A várból nagyszerű kilátás nyílik Magyarországra, Burgerlandra, Stájerországra egészen a Karawankák hegyláncig. Borostyánkő vidékén, a hegyekben megbújt szénsavas savanyúvíz forrásai közül a legismertebb Bad Tatzmanndorf (Tarcsafürdő) itt fejeződött be autóbuszos turánk utolsó osztrák látnivalója. Nyolc féle gyógyvízet kostolhattnk meg a híres szívszanatóriumban amely egy hatalmas gyógycentrum közepén található.
Léka vára - külsö várudvar
refTemplom.jpg (24983 bytes) A parkban tett rövid sétánk alatt megnéztünk három különböző felekezett egymás mellett megférő modern templomát, miközben a szelid mókusok futkároztak körülöttünk.Utunkat a határ felé véve folytattuk.

Utolsó állomásunk a nap folyamán a nemrégen épült református templom , amely modern és egyben nem hivalkodó volt, teljesen belesimulva a körülvevő kis utcák hangulatába. Hűvös éjszaka már Kőszegen a Jurisics M. Kisérleti Gimnázium Kollégiumában  talált bennünket.

Hegyestetö félteteje Vasárnap borongós reggelre ébredtünk, de ez nem tántoríthatott el bennünket attól, hogy megmásszuk a kőszegi hegyeket. Utunk felvezetett a 609 m magasan fekvő Óház-tetőre, ahol egy kilátó található, majd megkóstoltuk a Hét Vezér forrás vizét. Néhány lábrándulást követően a Kálvária templom lábánál tartottunk pihenőt.
A mintegy 12-15 km-es túra után a társaság egy részét a borospincékhez húzta volna szíve, de végül jóleső fáradtsággal vetettük bele magunkat egy kis kőszegi barangolásba. Megtekintettük az 1894-ben épült Jézus Szíve plébánia templomot, a várat és a patika múzeumot.
koszeg.jpg (32437 bytes)

Az utolsó napon megcsodáltuk a Chernel-kertet, majd egy tóparti sétával elbúcsúztunk Kőszegtől. A hazaút önfeledt bolondozással és az élmények felelevenítésével telt.