Pécsi  - túra

2001. szeptember - 15 -án

 Pécs - látnivalók : Barbakán * Botanikus kert, szubmediterrán növénygyujtemény * Dóm tér - Székesegyház, eredetileg középkori templom, Pollack Mihály tervei szerint gótikus stílusban átépítve, Lotz Kárly, Székely Bertalan festmények, XI. századi Szent István korabeli altemplom * Janus Pannonius Múzeum kotára * Rokokó stílusú Berényi-kút * Ókeresztény sírok, kápolna és mauzóleum * Barokk, középkori eredetű püspöki palota * Vasarely Múzeum a festo szüloházában * Zsolnay Múzeum * Leonardo da Vinci utca klasszicista Egyetemi Könyvtár * "Szerecsen Patika" * Jakováli Hasszán dzsámija * Jókia tér műemlékházai, pl. a klasszicista Elefántos ház (étterem) * Széchenyi tér - Gázi Kaszim pasa dzsámija (XVI. sz.), ma Belvárosi templom * Zsolnai kút eozinmázas díszítéssel * Csontváry Múzeum * Amerigo Tot Múzeum * Modern Magyar Képtár * Néprajzi Gyujtemény * Régészeti Gyujtemény * Pécsi Nemzeti Színház * Misina-teto, TV torony, meteorológiai obszervatórium * Kanta vár romjai * Tettye - sétahely Szathmári György XVI. századi palotájának romjai * Dömörkapu - Flóra piheno, turistacentrum * Mecseki Kultúrpark (Állatkert és Vidámpark) * Rókusdomb Idrisz baba türbéje * Égervölgy * Óbányai-völgy, Óbányai-patak vízesései * Tubes-teto * Zengo, Zengo Vár romjai

Emlékező:

1. nap : A túránk első megpróbáltatása a korán kelés volt, de szerencsére mindenki ( kivéve 2 fő, aki igazolt távollét miatt hiányzott ) a megbeszélt időpontban az indulás helyszínén megjelent. Az autóbuszban kényelmesen elhelyezkedtünk és az álmosító szemerkélő eső hatására, volt aki tovább folytatta a szendergést, mivel hosszú út ált elöttünk. Az egyre jobban szakadó esőben érkeztünk meg Pécs központjába. Az esernyőkkel felfegyverkezett csapatunk nekivágott Pécs felfedezésének. Egésznapos városnéző programunk alatt megnéztük a Csontváry Múzeumot, Dóm téren -   a Székesegyházat, a Vasarely Múzeumot a festő szülőházában, a múzeum mellett és alatt elhelyezkedő Bányász Múzeumot - amely Európában egyedül álló érdekesség - a pincerendszerben elhelyezett teljesen berendezett és a tárnákban járás illuzióját keltő séta után  a Széchenyi téren - Gázi Kaszim pasa dzsámiját, Zsolnay Múzeumot és a földszinten elhelyezet kis területű Amerigo Tot Múzeumot.
Az itt látogatásunkor zajló Pécsi Napokat, sajnos majdnem elmosta a mostoha időjárás, csak a délutáni időszakra állt el a szakadó eső. Szerencsénk volt, mert igy a városháza elött felsorakozott nagy számú - régi múltat idéző - OPEL PENTHE VII. Nemzetközi Gépjármű Találkozó résztvevői között közelről is megbámulhattuk a már lassan elfelejtett " gépcsodákat "
A városnézésben elfáradva indultunk el a Mecsekben rejtőzködő Zobákpusztai kulcsos házi szállásunkra, aminek a megközelítése nem kis feladat volt, az átázott csúszós talajon, csomagokkal megpakolva. De ezt is leküzdöttük. Az est folyamán közös vacsorakészítés volt az első "program" - a pörköltfőző versenyen tapasztalatot szerezve, több főszakács közreműködésével -  ami annyira jól sikerült, hogy - mindenki a tányérokat kitörölve, jóllakottan várta a második "programot", ami lefekvésig tartó kártya csata volt. Az éjszaka folyamán rendkivüli esemény nem történt - a lányok az egyik, a fiúk a másik szobában háltak.
2. nap : Reggel ragyogó napsütésre ébredtünk az erdészház mögött két őz lakmározott jóízűen az érett lehullott almákból , mindenki meglepődött Ők azért mert megleptük Őket, Mi azért mert nem mindennap találkozhatunk ilyen közel szelíd vadállattokkal. Ezután, hogy mókusok futkároztak a ház előtt álló hatalmas diófán már meg sem kottyant.
A második túránk következő állomása a Harkányi fürdő volt, ahol a szikrázó napsütésben strandolhattunk "09. 16 -án". A fürdő után mivel a közelben volt, hát megnéztük a Siklósi várat - Jól tettük ! A vár udvarán az ott vásárolt "csikós" ostorral különböző figurákat mutattak be a kedves sporttársak, a múzeumi teremőrök nagy tetszésére.
Ez a nap is jól végződött, mivel szerencsésen, este 9.20 percre hazaérkeztünk.
10.jpg (10527 bytes)

Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Uniler SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bizva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárakból visszaköszönve /foto : Viola Zsolt

Képcsarnok:

0.jpg (8174 bytes) 1.jpg (6003 bytes) 5.jpg (9081 bytes)
3.jpg (11126 bytes) 8.jpg (8158 bytes) 2.jpg (9808 bytes)
6.jpg (8909 bytes) 4.jpg (7934 bytes) 7.jpg (9710 bytes)
  9.jpg (6374 bytes)