Bükki - túra (Országos KÉK-túra szakasz - a 23. számú túra harmadik része)

2002. július - 22 -én

A gyalogtúra a  Dédestapolcsány – Mályinka – Szőlő-kő – Pirító-kő – Dédesi-vár – Kisvár – Verebecvár - Ördög-oldal – Bánkút – Bálvány (Petőfi-kilátó) – Ómassa – Garadna (vasútállomás) útvonalon tartott.

Táv: 21 km.

Szintemelkedés: 1001m (összesítve)

Dédestapolcsány - Dédesi-vár.: 451 méter

Dédesi-vár - Kisvár: 94 méter

Kisvár - Petőfi-kilátó: 456 méter

Időtartam: 7 óra.

Az elmúlt időszakban visszajáró lelkek lettünk a 6:25-ös buszon. Szombat reggel újra gyülekeztünk az ideiglenesen létesített Volán buszállomáson a Népstadionnál. Nyolcan indultunk útnak, szerencsére mindenki eljött. Az ismert útvonalon haladva 9:40-re után már Dédestapolcsányon voltunk. Sűrű bozótoson átvágva mentünk be a Nagy-kőhöz, a helyiek sziklamászó-gyakorlóhelyéhez. Fényképezés után az országúton indultunk el Mályinka felé. A dimbes-dombos mezők felől már tisztán láttuk a Dédesi-várat, a Kisvárat, a Bálványt, a Bükk északi vonulatát. Hamar elértük Mályinkát, megkerestük a helyi italboltot, ahol bélyegeztünk. Az italbolt melletti vegyesboltban feltöltöttük a készleteinket, majd tovább indultunk. A református templomot és a vele szemben elhelyezkedő haranglábat elhagyva egy kis tó – valószínűleg pisztráng keltető – mellett kapaszkodtunk fel a falu határán fekvő szántóföldek mellé. Innen már erdőben vezetett az út. Viszonylag könnyű, séta jellegű, hol emelkedő – hol lejtő erdei úton értünk fel a Szőlő-kőre, ahonnan egy kis sziklapadról visszaláttunk az kis falvakra. Innen lefele haladtunk, gyorsan lejutottunk a Barócz-patak partjára. Sötét patakparton haladtunk előre, csak néhol sütött be egy-egy kis vágáson a nap. Jobb oldalon mellettünk a Dédesi-várhegy magaslott. A ránk váró emelkedő nem sok jót sejtetett. Szerencsénkre a szárazság miatt a talaj nem volt felázva, nem csúszott, így nekivághattunk a meredek hegyoldalnak. A rendkívüli emelkedőt magunk mögött hagyva a Kisvár-Dédesi-vár nyeregben szusszantunk pár percet, s innen a sziklákon keresztül másztunk fel a vár romjaihoz. Akinek van kitartása, bátorsága és nincs tériszonya, annak mindenképp érdemes itt felmászni, ugyanis csodálatos kilátás nyílik a sziklákról a Kisvár és a Bükk belseje felé. Nehéz ettől a látványtól elszakadni. Itt tartottuk az ebédszünetet.

1247-ben a várjobbágyok eladták a várépítésre alkalmas Dédeskő egy részét a Miskolc nembeli File zágrábi prépostnak és testvéreinek, akik a birtokot rövidesen továbbadták az Ákos nembeli Endrew fia Ernye bánnak, aki 1254 előtt a várat felépítette. Ernye bán fia István és unokái Kopasz nádor oldalán harcoltak Károly Róbert király ellen. A lázadókat a debreceni csatában legyőzték és István fiai a dédesi várba menekültek, amelyet a király ostrommal elfoglalt. 1525-ben az ostrom során rommá lett várat Károly Róbert parancsára újjáépítették.

A király rendes várnagyot tartott benne. 1431-ben Borbála királyné a dédesi várat Rozgonyi Istvánnak elzálogosította, majd 1438-ban a visszaváltott várat Albert király a Pálóczyaknak adományozta. A Pálóczy család utolsó tagja mohácsi csatában meghalt, ezután a vár Szapolyai Jánosé lett. Szapolyaitól a Ferdinánd párti Perényi Péter szerezte meg. Tőle 1548-ban fia Gábor örökölte. Perényi Gábor örökös nélkül halt meg. Halála után a király a várat Erdőhegyi Boldizsárnak adományozta. 1567 április elején Bárius István várkapitánysága idején Hasszán temesvári pasa ostrommal foglalta el. A tizenöt napos ostrom során tarthatatlanná vált várat őrsége titkos alagúton elhagyta és az előre aláaknázott tornyot a bevonuló törökök alatt felrobbantották. A megmaradt falakat a török rombolta le és ezt követően már nem állították helyre.

A pihenő alatt felfedeztük a romokat: megnéztük az omladozó falmaradványokat, egy torony (?) alapjának maradványait. A pihenő és az ebéd után a kék L jelzésen kezdtük meg az ereszkedést. Rövid időn belül, még a csúcs közelében jutottunk ki egy sziklás perem tetejére, ahonnan szintén csodálatos panoráma tárult elénk szinte minden irányban: láttuk a kiinduló pontot, Dédestapolcsányt, Mályinkát, a Vár- és Recem-völgyet, a Mártus-követ, a Bálvány-hegyet. Ide tényleg megérte felmászni! Hamarosan ismét a nyeregben találtuk magunkat. A jelzést követve a Kisvár sziklatömbje alá értünk. Itt aztán fel kellett használnunk minden sziklamászó képességünket is, hogy feljussunk a szirt tetejére. Az 594 méter magas szikla hegyen ért minket az újabb meglepetés: az ÉNY felé, a Dédesi-várhegy irányába gyönyörű kilátást tárult elénk, D felé pedig a csodálatos hegyvonulatok kápráztatták el a szemet. A fényképek elkészítését követően leereszkedtünk a hegy alatt található táborhelyig, majd itt eldöntöttük, hogy nem ereszkedtünk vissza a Barócz-patak völgyébe a S jelzésen, hanem a Vásárhely-kő alatti nyergen keresztül a Verebecvár kúpja felé indulunk. A hegy oldalán haladva, erős napsütésben értük el a földvár maradványit, majd hamarosan a balról csatlakozó, a patakvölgy felől érkező kék jelzést követve az Ördög-oldal meredeken emelkedő kőtörmelékes útján kapaszkodtunk felfelé. A fák között néha-néha kilesve még láthatóvá vált az eddig megtett út is. Egy rövid, műúton megtett szakaszt követően kis ereszkedés után értük el a bánkúti Síház épületét. A büfé helységének elfoglalása után folyadékszükségletünk pótlása következett.

Miután teleittuk magunkat a fenti teraszon bélyegeztünk az igazoló füzetekbe, majd a Petőfi-kilátó felé vettük az irányt. A Fehér Sas Panzió (volt turistaház) mellett jobbra kanyarodva indultunk el, néhány lépés után a Z+ jelzésen pedig NY felé mentünk. A Bálvány hegy tetejére 15-20 perc alatt értünk fel az emelkedőkkel tarkított úton. A Bálvány a Bükk második legmagasabb csúcsa (956 méter). Neve a pogány korra utal, rajta a rádióadó mellett fémkilátót építettek (Petőfi-kilátó), amiről csodás körpanoráma tárult elénk. A mai napi utunk, a NY-i hegycsúcsok, a D felé eső „kövek” kúpja mind-mind látszott a csodás napsütésben. A kis kitérő után mai túránk utolsó szakasza következett: a Z+ jelzésen visszafordultunk Bánkút felé, majd a Síház aljától a S+ jelzést követtük. Itt a Száraz-völgyben ért minket a következő csoda: az út mindkét oldalán hatalmas lapu levelek nőttek, olyanok, amilyeneket még eddig sosem láttunk. A völgy a neve ellenére nem volt kifejezetten száraz. A kis patak, a sok vízi növény igazi páradús erdei utat biztosított. A szurdok két oldalán elhelyezkedő sziklatömbök között értünk ki a hegyvonulat mélyén megbúvó Ómassa falucskába. Mivel a 17.15-kor induló 15-ös busz éppen az orrunk előtt hagyta el a megállót, úgy döntöttünk, hogy sétálunk még egy keveset. A műúton haladva Garadna vasútállomás felé indultunk el. Sajnos a vasút csak jóval később indult volna, így az addigra Minket utolérő (17:50-es) busszal mentünk Miskolcra. 1 óra múlva már a Tiszai-pályaudvaron találtuk magunkat, ahonnan élményekkel gazdagon, kissé fáradtan értünk haza Budapestre.

A túra pontértéke: 51,5 pont. (A pontozás a Természetjáró Minősítési Szabályzat alapján készült www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/minszab.htm.)

Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárokból visszaköszönve /foto : Viola Zsolt

bukk01.jpg (13288 bytes)
bukk03.jpg (18036 bytes)
bukk04.jpg (10419 bytes)
bukk05.jpg (29885 bytes)
bukk06.jpg (45345 bytes)
bukk07.jpg (46381 bytes)
bukk08.jpg (32285 bytes)
bukk09.jpg (34373 bytes)
bukk010.jpg (21845 bytes)
bukk012.jpg (17444 bytes)
bukk013.jpg (15920 bytes)
bukk014.jpg (44642 bytes)
bukk017.jpg (11260 bytes)
bukk016.jpg (23958 bytes)
bukk018.jpg (12805 bytes)
bukk021.jpg (29447 bytes)