Szarvasi - túra

2003. augusztus - 01-03 -án

A szarvasi kollégiumból a holtág és az élővíz találkozásig tartott.

Első nap:

A találkozó gördülékenyen lebonyolódott , az indulás előtt 28 perccel 1 fő kivételével mindenki elfoglalta  a számunkra lefoglalt " vasúti " fülkéinket. A hiányzó 1 fő az indulásig izgalomban tartotta a társulatot , miután kiderült , hogy Ő egy múltkori esetben a város másik pu.- rára törtetet ki és félő volt a második ez irányú kísérlete is bejön . Azonban megérkezésekor fény derült arra , - most más miatt történt a " pontos időre " való érkezése. A szokásos ismerkedés után hirtelen átszálláshoz kellet készülődni Mezőtúron , mindenki felpattant és csomagolt , mivel egy kedves idősebb nénike felvilágosított bennünket arról , hogy most kell leszállnunk , csodálkoztunk is - előbb érkezik az érkezési időpont előtt  a vonatunk Mezőtúrra ?. A sietős felsorakozás után a vonat teljes sebességgel robogott a cél állomás felé . Az érkezési időt is elértük " ácsorogva " és a csatlakozó vonat indulási idejét is elhagytuk " időben " pontosan 8 perccel , de bizony még mindig csak vágtattunk előre . Biztosan állítottuk , hogy - bizony a szarvasi vonat már nem vár meg vagy 56 embert , de nem így történ . Nagy nyugalommal rostokolt a várakozó szerelvény és addig ki is tartott amíg az összes lihegő utas el nem foglalta a helyét .

Szerencsésen megérkeztünk a szarvasi pu.-ra ahol éppen elcsíptük a városba és rajta keresztül tartó autóbuszt . A szállás elfoglalása a szokásos bonyodalmakkal zajlott .
Az első nekifutásra , - két ismeretlen lakos biztos irányítása és helyszíni " elkísérése " után csak nem jó helyre cuccoztunk le.
A második nekifutásra , - a helyszín megtalálása / amely a busz megállóval közvetlenül átellenben volt /
A harmadik , - nem is tudnak ami létezésünkről , hát még a szállás előzetes lefoglalásáról . / telefonos és faxos foglalás volt /

A szerencse és a szerencsétlenség egymást követően és a Kollégium igazgatónője segítségével / köszönet neki / végre révbe értünk és a szobákat elfoglalhattuk.

A következő megpróbáltatás az előre megrendelt kenuk megvételének igazolása . Már nem volt meglepő , hogy a csónakok nem álltak rendelkezésünkre ... etc. .... .

A végkövetkeztetés minden jó ha .....,  most is így történt , mert a segítőkész emberek csodákra képesek és ez most is beigazolódott .

A programunk úgy alakult , hogy mindenki jól érezte magát. : még a délután folyamán vízre szálltunk és kirobbanó erővel és jókedvvel a tervezett útvonalon eljutottunk a Történelmi Magyarország közepére egy kis jelképes szélmalomhoz , amely talán azt jelképezi , hogy a magyarok kissé szétszóródtak a világ minden része felé . Rövid fényképezkedés és víz vételezés után tovább indultunk a holttér két oldaláról a vízbe lógatott horgász zsinórokat kerülgetve.
A csendes utazásunkat sokszor megszakítottuk a szélesebb részeknél a körös-holtági fürdőzéssel , amiben majdnem mindenki részt vett kivéve a mentőmellénnyel ellátott kedves sporttársunkat , akinek víz iszonya van mellesleg , bár az evezést nagyon megszerette . Az utunk egészen a holt ágat elzáró gátig tartott , amelynél a csónakok átemelése volt az első gondolat és utunkat továbbá az élő Körösön folytattuk volna tovább , de erről rövid felfedezés után letettünk és visszafordultunk Szarvas felé .

A sporttelepre való vissza evezgetés után rövid kormányzási tanfolyamban vett részt aki elakarta sajátítani e mesterséget ami nem volt számukra könnyű a feltámadt szelő miatt és el is tartott még vagy egy órácskáig amely mint a pinty úgy elrepült . Az estét volt akik a közeli étteremben múlatta el és voltak akik , a csendes kisváros éjszakai barangolásával töltötték / - amely néhol kanyargósra sikeredett és egy két véletlenül letaposott bogár halálával végződött . /

második nap:

A reggeli elszunyókálás után a csapat összerázódott és az Arborétum felé vette az irányzékot , amely egy olyan úton történt amely oly táblával volt ellátva ami feltüntette  , hogy ez az út nem az Arborétumba vezet . A tábláknak sem lehet mindig hinni mivel nyílegyenesen oda vezetett és igaz , hogy egy kicsit porosan de rövid úton megérkeztünk a bejárathoz ahol egy nyomós kútnál mindenki szomját olthatta . A társulat a jegy megvétele után " több ágra szakadt " . Volt akik a hajózástól nem tudtak elszakadni és a Katalin II sétahajózást választották , ami nagyszerű élmény volt a hajós kapitány szenzációs előadásmódja miatt is. Volt akiket szólított a természet és az összes létező fát megmászták - volt belőle jócskán . Volt akik felfedező útra indultak és az útmutatóban feltüntetett összes növényt felkeresték és az egész kertet bejárták . A bolyongások után a megbeszélt időpontban találkoztunk és a hazafelé vezető úton már egységesen hosszú sorban trappoltunk haza / a bandukolást meg - meg szakítottuk egy kis fosóka szilva szüreteléssel /.

Délután a csónakházban már vártak a kenuk , amelyek a maratón túrából visszatértek és már alig vártuk mi is , hogy elinduljunk a Békésszentandrási ág felé . Két dolog miatt is : a gyaloglás után jól esett mindenkinek az üldögélés és a nagy hőség miatt a fürdőzési lehetőség , amely az indulás után a campingnél be is következett . Kis felfordulást okozott a megjelenésünk a stégen való kikötést követően , mivel a csónakok rögzítése után / a holt ágban is van egy állandó vízmozgás a szivornyánál való állandó víz utánpótlás miatt / azonnal megkezdődött az ugrálás , amit a lányok egymás utáni vízbe potyogtatása követett . Mindenki vízre érkezett ki - ki különböző pózban , ahogy sikerült , ámbár volt aki annyira " sírdogált " ,hogy megkönyörültünk rajta és Ő megúszta " - az az átkozott jó szívünk , már megint .. " . A pancsolást követően mindenki kezébe kapta az evezőjét vagyis majdnem mindenki mivel most is voltak lógósak akik egy kicsit "szárítkoztak" , igaz amikor megszáradtak valahogy nagy kedvet éreztek arra , hogy elkezdjenek locsolkodni és ha már a szándék megvolt hát a tett is elkövetkezett , ami persze általános víz zuhany követett majd a csónak víztelenítése / "fürdőnadrággal" vagy bármivel ami kicsit is szívta a vizet . A megbeszélés szerint nem kellett sietnünk vissza és bizony ezt be is tartottuk és a kijelölt utunkat bejárva este " holdfénybe " érkeztünk vissza 10:00-re . Az esti fényképezés miatt azonban még meglátogattuk a kivilágított nevezetességeket , bár a szúnyogok már nagyon csipkedtek bennünket . A csónakok elrendezése után egy kis kerítés mászás következett , mivel a telep estére bezáratatott / igaz , hogy a kulcs ott volt felakasztva de Mi ezt nem vettük észre , így mindenki átmászta az akadályt /. Az éjszaka egy kis esti város nézéssel záródott , így 00.47.perckor mindenki ágyba került mivel másnap korán keltünk a harmadik úti célunk teljesítése miatt.

harmadik nap

A reggelizést követően megfogyatkozva / volt ki most lemaradt és a strandolást választotta / csak két csónak indult el a déli halastó felé , kicsit átrendeződve de szintén jó tempóban csendesen surranva . Erre felé megritkultak a kis horgásztelkek és a civilizációt felváltotta a nádassal és vízbe hajló ágakkal övezett / a horgászok szerint nagyon jó csukázási hely / partoldal , ahol már megjelentek a molnár fecskék nagy csapatban a nádon csipegetve és hintázva . Sajnos a halastó le van zárva / kisajátítva / és így nem tudtunk a kerülő ágon áthaladni és vissza kellett fordulni , azonban a visszafelé vezető úton ez eddig látott táj tükörképét láthattuk és ezáltal más szemszögből vetődött szemünk elé . Összegezve egyáltalán nem volt unalmas e kirándulásunk sem .

A vonatra várva még egy asztali csocsó parti is belefért a helyi vasúti büfében , bár az eredmény nem volt " záró " mivel a vonatunk megérkezett és elindultunk haza felé .... .

Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárokból visszaköszönve /