Pannonhalmi séta

2006.április.22-én.

A kirándulás első napja is jókedvvel telítve telt .

/ "Túra utas szemen" keresztül röviden megismerheted mi is történt e napon.

Áprilisi buszkirándulás

Az Unilever Tömegsport Egyesület két napos buszkirándulást szervezett. 2006. április 22 -én reggel az Unilever parkolójában várakozott az autóbusz. Az indulás 6:30 órára volt megbeszélve. Miután mindenki elhelyezkedett indulhatott is a 43 főből álló kirándulós csapat. Útközben tapasztalhattuk, hogy a hangulat kitűnő. A ragyogó napsütésben haladhattunk az utunk első állomása felé Pannonhalmára.

Megérkezésünkkor már fogadtak is bennünket - na nem pálinkával -  egy filmvetítéssel, amelyben rövid ismertetőt kapott mindenki az Pannonhalmi Főapátságon belüli életről és történelméről.  Tíz évszázad  alatt alakult ki az épület együttes, amely klasszikus homlokzatával a dombtetőről messzire látszóan uralkodik, a hegyvidék és a Kisalföld találkozásánál. A kolostor alapjait Géza fejedelem rakta le 996 - ban. A megkezdett munkát fia Szent István fejezte be 1001 - ben. Ma a kolostorba, 1943 - ban épült háromnyílású kapuépítményen keresztül nyílik a bejárat. Akkor hát induljunk is neki!

Egy idegenvezető hölgy társaságában, egy rövid séta az erdőn keresztül - ahol már előkerültek a fényképezőgépek (sic. kat - kat : Csoportkép). Mindenki nagy várakozással lépett be a boltíves bejárati kapun. A főbejárat felett a Főapátság kovácsolt vas címere látható mondta idegenvezetőnk és már kattogtak is a fényképezőgépek. A kolostor bejáratától az épület együttes legfiatalabb részétől a legrégibb (középkori) szinte az egész magyar művészettörténeti múlt megelevenedik előttünk. Megismerkedhettünk az építészeti, szobrászati, festészeti, iparművészeti alkotásokkal. Az öreg épület az elmúlt századok küzdelmeiből szigetként emelkedik ki. A sziget tetejéről csodás panoráma nyílik elénk a tájra, majd belépünk a zárt épület együttesbe egy pávás kapun keresztül.
A küszöbön ez állt: " EGO SUM OSTIUM PER ME SI QUIS INTROIERIT SALVABITUR " JN 10.9
Egy kis folyóson keresztül a főtemplomba jutottunk, -  vissza a múltba  - ami a XIII. században épült.  Régen eltemetett emberek alusszák örök álmukat a vastag falak között.
Idegenvezetés mellett, bejártuk az egész templomot, majd megnéztük az altemplomot, az altemplom nyugati felének gazdag plasztikai díszét, a záró falba mélyülő apáti trónust. A szertartások idején itt ült a kolostor feje, de ha királyi vendége volt akkor annak adta át a helyét. Közülünk is volt aki ki is próbálta. Az üldögélés után végig sétáltuk a középkori kerengőt. Kikukkantottunk a a kerengő folyosóval körbefogott kis udvarra, ami a kolostor középpontja. Itt bonyolódott a kolostor élete. Az érdekesség hogy az egyik sarok pillér záró alakja maga a kolostor építő egyik mestere magáról mintázott alakja és hogy a vastag falak mögött is freskók találhatóak, amelyek az előző épület falakat díszítették. Az épületek teljesen zárt alakzatot képeznek ezért kis séta után már a könyvtárba találtuk magunkat. A hatalmas terem falain világosszürke oszlopokon nyugvó aranysárga cseresznye fa karzat fut körbe, a körüljáró mögött berakásos cseresznye faszekrények takarják a falat, teljesen feltöltve a régi könyvekkel. Ezen a helyen csak a XIX. századtól őrzik a kolostor könyveit, ma több mint 300 000 darabot. A könyvtár után a fotó kiállítás következett, amely a bentlakók által készített életképeken keresztül - emberileg kielégítették - a még a túránk végén is meglévő kíváncsiságunkat.

  • A Kolostor kapuján kilépve újra a napsütés fogadott. Az Arborétum, ahol 750 fajta értékes fa és cserje hívogatott bennünket és az Apátság borospincéjének megtekintésére egy másik túra alkalmával kerül majd sor . Így is sok látnivaló után, élményekben gazdagodva és a finom kávé elfogyasztása után kényelmesen elhelyezkedve indultunk tovább Pápára a következő állomásunk felé.

    Köszönet a szervezőknek!

    Legközelebb te is gyere el!

  • Az utunkról többet a képek beszéljenek.
    / A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárakból visszaköszönve / Ha nagyobb és jobb minőségben szeretnéd látni, írj.