Magyarpolányi szállás

KULCSOSHÁZ

Elérhetőségek:
8449 Magyarpolány, Petőfi u. 4.
Tel./Fax: 88/503-820, 20/433-2703,
E-mail: turizmus@magyarpolany.hu , hivatal@magyarpolany.hu

Szolgáltatások:
Egész évben 12 fős ifjúsági szállás áll az érdeklődők rendelkezésére, amely alkalmanként 25 főre egészíthető ki.

Árak:
1.300 Ft/fő/éj, 200 Ft/fő/éj idegenforgalmi adó

Mi is az a kulcsosház?
A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsosház. Eltérően a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, így ára is jóval olcsóbb azoknák. A kulcsosházakat többnyire egyesületek, szakosztályok tartják fenn, felügyelője legtöbbször a ház közelében vagy a házhoz legközelebb eső településen lakó gondnok. Érkezéskor általában tőle kell átvenni és távozáskor neki kell leadni a ház kulcsait. Saját érdekünkben is érdemes tehát értesíteni a gondnokot érkezésünk várható időpontjáról.
A kulcsosház félig-meddig önellátó intézmény. Alapfelszereléséhez az ágyakon (általában emeletes) kívül vegyestüzelésű kályhák, felszerelt konyha, közös helyiség (étkező), mosdó, latrina tartozik. A legeldugottabb házakat kivéve ma már villanyvilágítás is általános. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb néhány nem romló alapanyag (só, cukor, egyéb fűszerek, teafű, stb.). Mindenkinek magával kell tehát hoznia a szükséges élelmet. Az adott ház sütési-főzési lehetőségeiről célszerű előzetes tájékoztatást kérni.
A kulcsosházak tehát speciális helyet foglalnak el a turistaszállások között. Az ide érkező vendéget a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az előző csoport otthagyott. Ebből az alapvető tényből következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály. A házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná. Mit is jelent ez? Távozás előtt a következőket kell elvégezni: 1. A házat ki kell takarítani. 2. A használt ágyneműt le kell húzni, azt összehajtogatva, csoportosítva (párnahuzatok, lepedők, ...) az erre kijelölt helyre tenni. 3. A konyha felszerelését tisztán, elmosogatva hagyjuk ott. A megmaradt élelmiszerből semmilyen romlandó ételt ne hagyjunk a házban. Ezeket, ha nem visszük magunkkal haza, akkor az erre a célra kijelölt szemétgyűjtőbe kell elhelyezni, a többi háztartási hulladékkal együtt. 4. A kályhákat indulás előtt ki kell hamuzni, majd tűzgyújtásra alkalmas tüzelőanyagot kell bekészíteni a házba érkező következő csoport számára.
Mit kell tenni, ha csak ideiglenesen hagyjuk el a házat? A kályhákban a tüzet el kell oltani, a villanyt le kell kapcsolni, az ajtókat pedig gondosan be kell zárni.
A házban való tartózkodásról. A házak elsősorban a pihenést szolgálják, ezért illik kerülni a hangoskodást. Bár a kulcsosházak berendezése többségében régi, használt darabokból áll, ezek mégsem felesleges, kidobásra ítélt tárgyak. Vigyázni kell tehát rájuk. Ha mégis tönkremegy valami, azt illik pótolni, vagy anyagilag kell kárpótolni a kezelő szakosztályt. A kulcsosházak többségében van vendégkönyv. Ez, és csak ez szolgál a nevek, vélemények megörökítésére.
E szabályok betartása közös érdek, azt szolgálja, hogy a kulcsosházat még sokan, sokáig kedvükre használhassák.

Kapcsolódó képek: