Bernecei gyalogtúra focitornával kiegészítve!

2008.10.23-25.

Az időjárás minden arcát bemutatta az egész túránkon keresztül a lelkes és kitartó csapatunk számára. Zebegénybe érve következett egy kis hegymászási gyakorlat a Kálvária dombra /Maróti Géza szobrászművész tervei alapján a 30-as években elkezdték építeni/ a "trianoni" emlékhelyhez, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az egész szép kis magyar honra. Itt készült csoportkép gazdagítja a gyűjteményünket. Visszafelé betértünk a Hajózási Múzeumba /Farkas hajóskapitány gyűjteménye/ami állandóan bővül a sok relikvia már lassan el, sem fér. Gazdag élmény és ismertető beszámolók után alig tudtunk elszakadni innen is, de folytatni kellett utunkat. A Múzeum után a szétszéledt csapat tagjai a zebegényi Katolikus templomot /Kós Károly és Jánszki Béla tervei alapján 1908-1910 között épült/ és dísztök érés idején a töklámpa árust is meglátogatták.

A második napunk reggel is jól kezdődött: - az egész tájat napsütés ragyogta be. E napra eltervezett gyalogtúrát választottuk kisvasutazással egybekötve, aminek a vendég gyermekek is nagyon örültek. A fatelepről, kis "zötykölődő" vasúttal jutottunk el a Feketevölgy Panzió "Vilati" üdülőig. Az innen induló gyalogtúra a nem focizó sporttársaknak csekély 19 km-re sikeredett. A délután tervezett focibajnokság szabadtéren került megrendezésre, a nedves füvön nagyon sokat csúszkáltak a játékosok, de szerencsére nem történt sérülés, pedig az akarat nagy volt mindegyik csapatban. A mérkőzéseken a lányok remekeltek, amit néhány sajgó boka bánt, no meg a vesztes csapat. Este külön pingpong csata zajlott csocsó bajnoksággal párhuzamosan nem eléggé elfáradt sportolók között egészen az éjszakába nyúltan. A tűzrakhelyen rakott tábortűz körül összegyűlt csapat a vacsorát kiegészítve, egy kis szalonna sütéssel, borozgatással is jól érezte magát.

Harmad nap reggel a társaság a gyalogtúrát választotta a Drégely várhoz. A gyalogtúra csekély 3 km-re sikeredett: - kövecses P indulva, az Aranygomb hegyoldalában egyenesen a várhegy felé vettük az irányt, a változó terepszakaszokat leküzdve, tanösvény menti ismertető táblák gyakori olvasgatása mellett. Ám ezután következett a neheze, a vár bevétele. Többszöri fenyegetések mellett / mit is fog kapni a túravezető ezekért a kínokért, amit ki kell állniuk a hős gyalogosoknak / mindannyian felértünk a csúcsra. A kilátás viszont nagyon szép volt, az őszi táj napsütésben, érdekes arcát mutatta meg számunkra. Arany János állított örök emléket, Drégely várát védő Szondi Györgynek, aki 150 fős védősereg élén állt, az 1552.07.06 támadást indító 12 ezer fős török haddal szemben " Szondi két apródja " című balladájában. A túrát szerencsésen túlélte mindenki és az autókban kipihentük magunkat. Az útitervünkhöz igazodva, a Nógrádi vár megmászása már nem jelentett akadályt edzett túrázóinknak. A túra után hazafelé vettük az irányt kellemesen elfáradva és szerencsésen mindenki túlélte a megpróbáltatások.

Budapest, 2008-11-12

/ "Túra utas szemen" keresztül röviden megismerheted mi is történt e napokon/

Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai fali naptárakból visszaköszönve / Ha nagyobb és jobb minőségben szeretnéd látni, írj.