Ötscheri - túra

2010. május 07 - 09 -én

Autóbuszos és gyalogtúra hegyen völgyön át.

  1. Indulás: 2010 május 7-én reggel fél 7-kor. Népliget. Határátkelés: Hegyeshalom reggel 9 órakor. Első megállás pihenőként "Interspar" /vásárlás/ 9:30-10:40 -ig. Indultunk tovább Sankt Pöltenbe , ahová 12: órára értünk meg. 1/2 óra várakozás után /"idegen" vezetőre/ indultunk a várost megnézni, amelyre 1 óra volt megszabva. A város gyönyörű volt, egy délelőtt is kevés lett volna a megtekintésére. 53 ezer lakosa van 1159 óta város 1785 -től püspöki székhely. 1860 óta vasúttal rendelkezik. Ma szinte teljes egészében sétáló övezet. A főpályaudvaron felújítás és átépítés történik, ami 500 méterre van a belvárostól, innen indultunk el körutunkra.  Láttuk a városházát (1503).   A városháza terén áll a Szentháromság oszlop (1782). Vele szemben a tér másik sarkán a Ferencesek temploma(1779).  Oltárát a híres Kremser Schmidt festett. A szentszék, gyóntatószék, szószék, orgona gazdagon faragott. A Karmeliták templomába nem tudtunk bemenni mert tatarozzák (1706). A sétáló utcán tovább haladva, láttuk az angol kisasszonyok templomát (1707). Sétánk kacskaringósan tovább folytatva a Dómhoz vezetett, ami eredetileg román stílusú bazilika (1081), amelyet barokk stílusban építettek újjá(1785). Sajnos az idő lejárt. 14:15 -kor indultunk tovább Lilienfeldbe. Lilienfeldbe megérkeztünk 15 órára. Tervbe volt véve az Apátság megtekintése, végül is az apátsági templomot néztük meg az Arborétummal együtt, ahol kellemes sétát tehettünk. Szálláshelyünkre Wienerbruckra 17 órára érkeztünk meg, ahol meglepetésünkre 1 pohár vörösborral vártak bennünket. A szoba kulcsok kiosztása, és a csomagok elhelyezése után sétára indultunk. Az "Anna Burger Hotel" -ben volt a szállásunk. A séta kb. másfél órás volt, nagyon szép környezetben. Az út erdőn mezőn át vezetett, az erdő széléről gyönyörű kilátás volt a környező sziklás hegyekre. vacsora este 7 órakor volt. A Hotelben ping-pong, rex játszási lehetőségek volta, amelyet ki is próbáltunk.

  2. Reggeli 1/2 8. Indulás 1/2 9 -kor a Trefflingfallhoz. Egy órai busz utazás után megérkeztünk. Közvetlen a vízeséshez sok-sok lépcsőn haladva jutottunk el. A látvány lenyűgöző volt. Igaz jól elfáradva értünk vissza a várakozó buszhoz, de megérte. A hotelhez 3/4 1 -re értünk vissza. Tizenöt perc "pihenő" után indultunk a nagy túrára, ami kb 8 km volt. Az utunk meredeken kiemelkedő sziklahegyek közé ékelődő völgyben egy patak mellett vezetett. A sziklás csodálatos volt. Alig tettünk meg 1-2 kilométert az ég beborult és szakadni kezdett az eső. Volt aki esernyővel, esőkabáttal védekezett az elázás ellen, de volt olyan túrázó is, aki mindkettőt hiányolta. A vízfolyások, a szikláról lezúduló vízen való átkeléseknél nem sok hasznát lehetett venni, így sok különbség nem volt a túrázók között az elázást illetően, mert bizony mindannyian mint az elázott ürgék úgy néztünk ki. Természetesen ez nem vette el kedvünket, a látnivaló gyönyörűsége még így is csodálatos volt. Mire kb. 2 órás út után fedett helyre érkeztünk az eső is elállt. Itt mindannyian az esőtől elázott ruhanemű kicsavarásával voltunk elfoglalva.
    Néhány perc "pihenő után jókedvvel, vidáman folytattuk utunkat, ami (kb. 2 Km-es) Hst. Erlaufklause vasútállomáshoz vezetett. Alig 20 perces (1 megálló) utazással már a Hotel közelbe meg is érkeztünk. Mindenki tele volt élménnyel, beszélgetett a megtett útról és élményeiről. Este 7 órakor vacsora. Utána mindenki kedve szerint kapcsolódott ki. Volt aki rexnél, ping-ponggal, asztali csocsóval, de voltak akik a szomszédban tartott Tűzoltó bálon szórakoztak a helyiekkel együtt.

  3. Reggeli 1/2 8 órakor. 1 óra múlva indulás Mariazellbe, városnézés. Hamar oda értünk busszal, mivel szálláshelyünk mindössze 12 km-re volt. Mariazell 868 m magasan fekszik. Csupán 3000 lakosú stájer kisváros, világhírű búcsújáró hely. Kőrbe hegyek veszik körül. Megérkezésünk után egy likőrmanufaktúrát látogattunk meg, ahol egy nagyon kedves úr (tulajdonos) Walter várt bennünket. Ismertette röviden a likőr készítését, bemutatta eszközeit, majd megkóstoltatta termékeit, amelyből vásárolni is lehetett. Programunk része volt a város egyik kiránduló helyének megtekintése. Mi a Burgeralpét vettük célba. A hegy magassága 1270 m, amit felfelé függőkabinos felvonóval tettünk meg. A hegy tetején természetesen sok látnivaló volt, ezek körbejárása után célba vettük a kilátótornyot, aminek tetejére nem kevés lépcső megmászása után fel is jutottunk. Gyönyörű panoráma tárult elénk. Szerencsére a nap is kisütött és jól láthatók voltak a környék hegyei. pl. az Ötscher(1893 m), Dürrenstein (1878 m), Göller (1766 m) és sorolhatnám tovább. Visszafelé a hegyről gyalogtúrával érkeztünk meg a város szívébe, kissé elfáradva, de élményektől gazdagon. A túra után következett a Zarándokok célpontjának megtekintése. Bazilika története 1157-ben december 21-én kezdődik a hagyományok szerint akkor alapították az első búcsújáró kápolnát.  A bazilika eredetileg román stílusú templom a 14 sz.-ban építették gótikus stílusa. Középpontjában a csodatévő kápolna áll, amelynek oltárán egy 47 cm-es faszobor a csipkeruhába öltöztetett Madonna található. Egyik kápolnájában Szelepcsényi György prímás síremléke látható, és egy emléktábla jelzi, hogy ide temették Mindszenty József prímást is, akinek földi maradványit végül 1991 -ben hazahoztak Esztergomba. A kincstár 600 év vallási emlékeit őrzi. Mariazell Nagy Lajos kora (1377) óta a magyarok legnagyobb búcsújáró helye, a magyarok Nagyasszonyának temploma. A Bazilika megtekintése után 13:30 órakor indultunk vissza a szálláshelyünkre. Csomagjainkat elhelyeztük a buszba és elindultunk hazafelé. Útközben megálltunk Thennebergben, megnéztük egy templomot, amit adományokból újítanak fel. Láttuk Mayerlingben a Habsburg dinasztia vadászházát, amely 1889 január 30-ára virradó éjszaka a trónörökös Rudolf főherceg és a 17 éves Vetsara Mária bárónőnek (szeretője) titokzatos halálának helyszíne. Az eredeti épületet még Ferenc József lebontatta, ma ezen a helyen Karmerita kolostor és templom áll. Megnéztük a Heiligenkreuz ciszterci kolostor, a mi Bécset körülvevő Bécsi erdő területén van. 850 éve kulturális központ. A tartomány középkori remeke a Cisztercita rend 1135 -ben épült bazilikája. E másfél órás kikapcsolódás után egy fotózási megálló következett a leichtensteini kastély, majd irány Budapest. Az ígért 20:00 időpontra szerencsésen haza is érkeztünk.

Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárokból visszaköszönve /