Tisza-tó vizitúra

2011. július 25 - 31 -én

Tisza-tó Ismeretszerző sporttábor

Miután mindenki felkészült a túrára és összebarátkozott a kerékpárjával, kenujával és evezőivel, megkezdtük többnapos csillagtúra rendszerben tervezett bicikli és kenutúránkat a Tisza-tó körül. Kiegészítő program volt Poroszló és környéke bejárása vízi úton szakavatott túravezetővel, kialakított vízösvényen és a horgász verseny a kijelölt területen.

1. Tudományos ismertető túra / Első vízi ismertetőnk a „Sarudi medence vizei és élővilága” négy csoport részletben került bejárásra, mivel 10 főnél többen a motorcsónakban nem fértünk be. Így a természet is jobban bemutatható volt, a különböző madarak becserkészése sem keltett nagy kalamajkát. Szakavatott vezetőnk az útvonalunkon elmondta, hogy jelentősebb vízi- és mocsári növénytársulások a medencét szegélyező sekélyebb, nyugodt vizű területeken, pl. Kozma-fok, Danyi puszta, V. öblítő csatorna környékén és a Kis -Tiszát övezően alakultak ki. Korábban a Sarudi öblöt - elsősorban a Kozma-fok környékén - a gyönyörű látványt nyújtó tündérfátyol (Nymphoides peltata (Gmel.) Ktze.) polikormonok jellemezték. Napjainkra ebben a medencében is a sulyomos területek túlsúlyba kerültek. A széltől védett öblökben a rucaöröm-sulyomhínár (Salvinio-Trapetum) társulás több szubasszociációja fordul elő [pl. nagy tüskéshínáros (Salvinio-Trapetum najadetosum marini) és pongyola rencés sulyomhínár (Salvinio-Trapetum utricularietosum negleti)]. A hullámveréstől nem védett, nyílt víz felöli partszakaszok jellemző társulása az imbolygó békaszőlő hínár (Potamogetum nodosi). Mocsári növénytársulások közül a domináns keskenylevelű gyékényes mellett előfordul a harmatkásás-békabuzogányos (Glycerio-Sparganietum) társulás is. A túra mindenkinek nagyon tetszett, mivel sok érdekességet megtudtunk és még egy evező csapást sem kellett érte tennünk.


1. Biciklis túra / Poroszló - Sarud - Tiszanána - Kisköre – Abádszalók - Tiszaderzs - Tiszaszőlős - Tiszaörvény - Tiszavirág tanösvény - Tiszafüred – Poroszló.

Reggel Poroszlóról, a szállásunkról indultunk, a Tisza-tó gátat követve karavánként haladtunk egészen a Kiskörei duzzasztóig, rövid pihenőkkel megszakítva mivel legfiatalabb túrázó gyermek 5 és féléves Bendegúz néha kissé lemaradt a biciklis csapattól. A folyamatos tekerést megszakítva kitérőt tettünk egy igen érdekes helyre, a Tiszavirág tanösvényre. Itt rövid időre elbúcsúztunk kerékpárjainktól, majd egy kishajóra szálltunk, mely átvitt minket a Tiszán a tanösvény kiindulópontjára. Gyalogosan jártuk be a tíz állomásból álló, másfél kilométeres Tiszavirág Ártéri Sétautat, mely egy 2007-ben létesült ökoturisztikai program által lett kialakítva. Végigjárva az állomásokat, rengeteg érdekességet tudhattunk meg többek között a tiszavirágzásról, azaz a kérészek életéről, a térséghez szorosan köthető kosár- és gyékényfonásról, a teknővájásról, a hagyományos halászat eszközeiről, valamint a hajdani ártéri gyümölcsösök vadkertészetéről. Két madármegfigyelő toronyba is felkapaszkodhattunk, ahonnan elénk tárult a Borzanat - és Göbe-tavak, és azok változatos élővilága. A sétaút legtávolabbi pontja a sziget belső tava, a Göbe tó partján csónakok vártak minket, amik segítségével evezés közben is szemügyre vehettük a Tisza-tó mesebeli világát. Ismét nyeregbe szálltunk és a Tiszafüredi-medence partvonalát követve tettük meg a hátralévő néhány kilométert a poroszlói szállásunkig. (Táv: 70,1 km / szint: fel 10 m, le 10 m)


1. Kenu túra / – Tiszavalki medence - Szartos – Nagy Morotva – élő Tisza– Kis Tisza folyó – Poroszló

Tiszavalki –tó rész zegzugos csatornáival, nádasaival, surranóival talán a legváltozatosabb hazai víz. Itt nem berregnek motorcsónakok, a gém- és kormorántelepek így háborítatlanok. Páratlan szépségei csak a Kis-Balaton csodás evezős útjaihoz hasonlíthatók. A vízfelületet milliónyi nádas- bozótos - vízigazos terület tarkította, az ártéri erdők garmadája ücsörög a szigetecskéken, a fák lábaikat áztatták a smaragdzöld vízben. Megdöbbentő látvány volt – egy életre szóló élmény – miként az is, ahogyan a vízimadarak élettel töltötték meg azt a különös tájat. A Magyar Biológiai Társaság Fiatalok Természetismereti Klub ifjúsági szakága „Tudósainak” ismertetése folyamán sok érdekességet is megtudtunk pl., hogy Tiszavalk a különböző növényi élőhelyek szempontjából a legmozaikosabb medence. Ezen a helyen szinte mindegyik hínár- és mocsári növénytársulás képviseltette magát. A sulyom (Trapa natansL.) térhódítása itt a legerőteljesebb. További hínár növények közül tömegesen előfordult az apró békalencse (Lemna minor L.), a bojtos békalencse (Spirodela polyrrhiza Schleid) és az érdes tócsagaz (Ceratophyllum demersum L.), melyek karater fajai a békalencse hínárnak (Lemno-Spirodeletum). A nagy- (Najas marina L.) és kis tüskéshínárnak (Najas minor All.) jelentős állományait találhattuk meg itt. A medence morotváiban a tündérrózsán (Nymphaea alba L.) és a vízitökön (Nuphar lutea (L.) Sm.) kívül nem ritka, a szubmerz-gyökerező életmódú, gyűrűs- (Myriophyllum verticillatum L.) és a füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum L.). A tározó területén csak itt fordult elő a békatutaj-kolokánhínár (Hydrochari-Stratiotetum) társulás jellemző faja a kolokán (Stratiotes aloides L.). Ez a faj az elmúlt években jelent meg a Háromágú nevű morotvában. Az Eger patakban és környékén, különösen nyár végén, a sulymot felváltotta, a víz felszínén úszó vízipáfrány, a rucaöröm (Salvinia natans All.) egybefüggő "szőnyeget" alkottak. A Tisza-tó flórája – faunája páratlan. Sokan a szabályzás előtti Tisza reinkarnációjaként tekintenek rá – nem alaptalanul.


2. Biciklis túra / Poroszló – Tiszafüred – Tiszadorogma - Tiszabábolna - Tiszavalk - Borsodivánka – Poroszló.

Az útvonalunk egy nemrégiben kiépített kerékpáros útvonalon vezetett, mely Európa legsíkabb kerékpárútja, és végig a tavat körbevevő töltés tetején halad; így folyamatosan gyönyörködhetünk a Tisza-tó festői látványában. Az Apota ingoványát megkerülve közvetlen a Tisza-tó partján folytattuk utunkat. Ezt követően Tiszavalk és Tiszabábolna falvak mellett elhaladva tekertünk Tiszadorogma faluig, ahol átkelünk a Tiszán egy kicsiny komp segítségével. Az élő Tiszát követve folytatjuk kerékpártúránkat Tiszafüredre, egy hosszabb pihenőt tartunk és elfogyasztjuk a magunkkal hozott elemózsiát. Majd átkelünk egy kishajóval, és hamarosan megérkezünk a szállásunkra, Poroszlóra. A nap hátralévő része a pihenésé. Második vacsora a szálláson. Táv: 69 km, szint: fel 10 m, le 10 m.

 


2. Kenu túra / Poroszlói medence szépségeinek felfedezése, kristálytiszta reggeli verőfényben csodáltuk meg a Csapói holt-Tisza nádasait, a bennük megbúvó szárcsapárokat, az Öreg rét vízből kikandikáló tuskórengetegét, az Óhalászi holtág érintetlenségét. Növényzet szempontjából a legdinamikusabban fejlődő medence. Az itt található holtmedrek (Óhalász Holt-Tisza, Csapói Holt-Tisza) növényvilága teszi botanikailag is különlegessé e területet. Ezekben a holtmedrekben tenyészik a tározó egyik legszebb társulása a tündérrózsahínár (Nymphaeetum albo-luteae). Igaz a tündérrózsa (Nymphaea alba L.) kisebb-nagyobb állományai másutt is megtalálhatók (pl. Valki medencében, Tiszafüredi Holt-Tiszában), de összefüggő, más vízinövény együttesekkel kevert állományaiban csak itt gyönyörködhetünk. Ebben a medencében fordul elő, a nyár közepén virágzó, rovaremésztő vízinövény, a pongyola rence (Utricularia australis R. Br.) legnagyobb állománya is. Megfáradva érkeztünk vissza a körtúra kiinduló pontjára és annyi sok élménnyel gazdagodtak a túrán részt vevők, hogy egyszerre szerintem nem is tudták feldolgozni a sok ismeretlent.

 


3. Biciklis túra / Bicikli túra - útvonal: vasúton 9:32 Poroszló vasútállomás - Tiszafüred - 10:15 Hortobágy vasútállomás (4 megálló, 39.8 km, 43') - Máta - Hortobágy - Egyek - Tiszafüred - Poroszló. Táv: 50 km

Ez a biciklis túra csak tervezett maradt mivel a szakadó eső közbeszólt, de a legközelebbi látogatásunkkor ezt éjszakai túrának tervezzük és biztosra vehető, hogy nagyon érdekesnek és izgalmasnak tudható lesz, így, a Hortobágy puszta a csillagos ég alatt.


Érdeklődő túrázóink túráink és foglalkozásaink közül a honlapunkról (www.unileversport.hu) választva válogathattak és válogathatnak. Az év folyamán még rengeteg sport programunk van az érdeklődők számára, ami a fentebb említett Web címen elérhető.

Szeretettel várunk minden kedves természetet és sportolást szerető embert.

Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárokból visszaköszönve /