Gemenci barangolás kerékpárral és kenuval

Szekszárd - Gemenc - Kölked - 2017.07.22 - 25.-én

2017.07.22. (szombat) Budapest-Szekszárd : 2 óra 10 perc. Szállásunk Szekszárdon: Kőrózsa vendégház, Esze Tamás utca 17. Idegenvezetővel belvárosi séta. Béla tér a város főtere. Belvárosi templom, copf stílus, egyhajós. Szemben a templommal Szentháromság szobor. Városháza felújított épülete nyugatról, keletről Vármegyeháza. Pollack Mihály tervezte, ma múzeum. Fehér, oszlopos épület. A főtér másik oldalán egy épületegyüttes: Bíróság, Ügyészség, Börtön. Séta a Babits házhoz. Hat éves koráig ez volt az otthona, később is visszajárt. Múzeumlátogatás. Szobra a kertben. Német nyelven jártszó színház. Sétáló utcán keresztül le a Garay térre. Járásbíróság épülete, ez a régi pártszékház. Prometheus Park. Agóra színház. Szt István szobor, vele szemben egy nagyon kifejező Babits szobor. Értelmiségi tekintet, összetört test. Zsitvai cukrászda. Első osztály! Tovább a parkban a Zsinagóga, ma rendezvényhelyszín. Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Visszafelé sétálva körbejárjuk a Vármegyeházat körülvevő ligetet. A társaság egy része strandra megy. A többiek a Béla térről a Bartina utcán felfelé indulunk. Aztán áttérünk a Bethlen Gábor utcára. Kb 30 perc felfelé. És elérünk egy nagyon érdekes régi pincesorhoz. Az egész utca. Egyszerű, egyszintes, jellegzetes épületek. Néhány nagyon jó minőségben felújítva. Fehér fal, kék ablakkeretek és ajtók. Mi még este beiktattunk egy programot. Szőlőszobor kilátó, kb. egy méteres szőlőfürtök díszítik a kilátót. A szőlőkacsok felkúsznak a kilátó tartóoszlopaira. A Béla térről indulva. A biciklit toltuk felfelé a meredek országúton. Lefelé pedig száguldottunk. Fentről jó a kilátás a városra. De igazán a belváros mögötti domboldal, szőlőültetvényekkel és elszórt tanyákkal.

Gasztro ajánlat: Aranykulacs vendéglő. Szekszárd, Nefelejcs Köz 5. Megéri ide betérni!

2017.07.23. (vasárnap) Reggeli. Indulás kocsival, biciklikkel: 08.45. Pörböly, Ökoturisztikai Központ. A kisvasút megállóhelye. Innen indul a biciklitúra. Kb 16 km. Holt-Duna környéke. Utána autóval tovább. Baja-Dunafürdő, Bárka Pihenőház, Bárka utca 75. Kenu túra a Vén Dunán, vezetővel. Indulás: 14.20. Kb 8 km. Felfelé, aztán lefelé. A Vén-Duna 100 évvel ezelőtt a Duna fő ága volt. Megálló egy iszapszigetnél. Megkerüljük a szigetet. Hódok lakhelye. A hód 35-40 kg is lehet. Vissza ugyanazon az útvonalon. Túra befejezés: 18.10.Innen Szekszárd 38km, kb 40 perc.

Gasztro ajánlat: Potyka csárda. Baja-Dunafürdőn, közvetlenül a Duna híd lábánál.

2017.07.24. (hétfő) Indulás ½ 9. Pörböly vasútállomás. Kenuk felpakolása a kisvonatra. Nyárilegelő megállónál lepakolás. Kenutúra indul:10.00. Rezéti mellékág. Széles a meder. Sekély a víz. Néhol van egy enyhe sodrás, de nagyon gyengén. A partokon sűrű nyírfa ligetek. Harsány zöld a természet. Árvíz nyomai mindenhol. Madarak, vaddisznók. 15.00-ra érünk vissza Nyárilegelőre. Kb 14km. Van időnk, ezért az érkező kisvonattal elmegyünk az ellenkező irányú végállomásig. Kilátó, vadlessel. Vissza Pörbölyre. 17.00.

Gasztro ajánlat: a Pörböly vasútállomással rézsút szemben levő bisztró. Programajánlat: esti sétánk. Bottyán –hegyi lakótelep. Szállásunk melletti meredek utcán egyenesen felfelé. Néhány szép villa, és csodás hegyoldal.

2017.07.25. (kedd) Reggeli után indulás: 10.15. Kölked, 56 km. Fehér gólya múzeum. Tárlatvezetés. A múzeum 2012.-ben nyílt. Miért itt? Duna ártér. Hullámtér: a Duna vize kijön áradáskor. A faluban 13 fészekben van kölykezés. A gólya nem a hideg miatt megy el ősszel, hanem a táplálékhiány miatt. A gólyák márciusban térnek vissza. Cinege cipője vers: fészek, amit régen zokninak használtak. Gólyafészek: körben gallyakból, középen fűvel kibélelve. 90%-ban villanypóznák tetejére rakják a fészküket. Márciusban a hím érkezik először, ő választ fészket, a tojó később érkezik. Másfél hét után a tojó lerakja a tojásokat. A kis gólya egy hónap után bújik ki a tojásból. Egy hónapos korában feláll, 2 hónaposan elhagyja a fészkét. A fióka előemésztett ételt, visszaöklendezett táplálékot kap. Az apa dönt, hogy melyik fióka maradhat meg. Szelektálás. A gólyafészekben több madárfaj is lakhat együtt. Verebek. A nagy gólya védelmet jelent az ő számukra is. A gólya takarítja a fészkét. Az ott maradt magokat, maradékot lefedi fűfélével. Ezért a fészek gödre feltöltődik. A gólya a saját ürülékével hűti a lábát. 3-4 éves kor után lesz ivarérett. Fehér gólya: 5-6 ezer Magyarországon. Fekete gólya: 250. Fehér gólya: 110cm magas. Az európai gólyák Afrikában telelnek, kb. tíz nap alatt érik el Afrika partjait. A teljes odaút 2-3 hónap. A fiatalabbak hamarabb útra kelnek. És bevárják az öregeket. Visszafelé 1,5 hónap az út. Élettartamuk: 20-30 év. Repülési magasságuk:2000m felett. Biciklitúra indul: 12.40. Béda-Karapancsa. Kb 25 km. Töltésen, erdei ösvényeken. gyönyörű kék színű az ég, fehér bodorfelhőkkel. Horvát határ közelében brutál drótkerítés. Migránsok ellen. Útközben Erdőfű település. 2007-ben 51 lakos, ma csak 20 fő. Rendezett házak, gondozott kertek. Szép fatábla mutatja a volt iskolát, a volt óvodát. A legközelebbi település min 10km, naponta két buszjárat. Biciklitúra vége: 16.00. Indulás hazafelé. Mohács-Budapest: 210 km.

Gasztro ajánlat: Mohács, Révkapu vendéglő. Közvetlenül a Duna parton, a révkikötő mellett. Halászlé.

Jól éreztük magunkat! Kellemes napokat kívánunk! Kné Erdős Éva


Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárokból visszaköszönve /