Beszámoló

2018

1./ Egyesületünk az ifjúságnak szervezett minden hónapban megrendezésre kerülő természetjáró sport programjának ismertetése: Természetjáróink szervezésében megrendezésre került sportprogramunkban továbbra is a célunk, hogy tudatosan neveljük gyermekeinket a környezeti kultúrára a szabadidő sport segítségével, ami kiegészült természeti oktatással is. A szabadtéri rendezvények közül a teljesség nélkül kiemelhető a Családok együttműködésén belül, a családi összetartozás erősítése, a családi életre nevelésnek elősegítése, egészséges életmód propagálása.

Hagyomány teremtőileg megrendezésre kerülő programokban az ifjúsági csoportok a természet-megfigyelő program során együtt dolgoznak. Feljegyzéseket készítenek az általunk, számukra készített füzetbe (helyszín, időpont, csoport neve, jelképe; szöveg, rajz).

Visszatérő részprogramjaink: Erdő-mező vizsgálata / Madármegfigyelés Tatán, és a Budai hegységben. (odúzás, vonulás) / Vizes élőhely vizsgálata „Börzsönyi patakok - rákásznap” / Esti égbolt vizsgálata / Éjszakai lepkék vizsgálata (Béka-tó). A sportolás mellett ismeretterjesztésként egy adott útvonal végigjárása során bemutatásra kerülnek a területen a természeti értékek is.

E szellemben programsorozatot hirdettünk, amelynek, egyik állomása a tavalyi évben jubiláló, 2008. év óta folyamatosan megrendezésre kerülő XV. kerületi Természetjáró nap, amely Csillebérc és környék területre fókuszált.

Továbbá a szabadidő hasznos eltöltésében a sporttal egybefonódottan oktató jelleggel a gyermekek körében minden hónapban megrendezésre kerülnek a gyermek gyalogtúrák, amelyek szintén kibővülnek természeti ismeretekkel is (rovarcsapdázás, növény- és állattan ismertetés). Itt szorosan kapcsolódik a Budapesti Szabadidős Szövetség és a Fiatalok Természetismereti Klubja rendezvényeken való részvétel népszerűsítése, amely erejéhez mérten szakmailag támogatja programjainkat, mint az életvitel oktatást, képzéseket, és táborainkat.

Belföldi túráink között a rövid egynapos és több napos táborok is megtalálhatóak voltak a 2018. évi programjainkban.

Úgymint,

- Budai-hegység: Hűvösvölgy nyugdíjas és kisgyermekes rövid túrák, Nagykovácsi barangoló, Zsiros-hegy, Normafa, Kevélyek,
- Börzsöny hegység: Kemencei körtúrák, Bernecebaráti TT találkozó, Törökmező, Királyrét, Márianosztra környéke
- Pilis hegység: Dobogókő, Rámszakadék, Körösi Csoma emléktúra, Apátkúti völgy,
- Mátra-hegység: Gyöngyös környéke, Mátraszentimre,
- Gerecse: Dorog környéke
- Vértes hegység: Gaja szurdok,
- Balaton felvidék: Badacsony, Tihany és Almádi és környéke,

 Az elszánt túravezetők öt fős kis csapata és a hozzájuk csatlakozó túrázókkal együtt felvállalta az Országos Kék Túra útvonalának bejárását. A kijelölt útvonalunk bejárása, két hét alatt történt. A felvállalt következő rész a 2019-as évben folytatódik és reméljük más vállalkozó és kitartó természetjáró csatlakozik hozzánk a kerületből is.

2./  Természetjáróink nem csak belföldön, hanem a környező országokban is szerveztek túrákat, külhoni természetjárókkal karöltve. Túravezetők számára szakmai tovább képzést tartottunk 1 fő rendezvény megtartásával.

„Lengyel tájak felfedezése” programunk első évada: A több napos túra alatt a „Lengyel Tátra” bejárása volt a célunk, itt 73 fő résztvevő túratárs és a 9 fő túravezetőnk bizonyíthatták felkészültségi szintjüket és tudásukat mind a gyakorlatban és az esti játékos kvíz jellegű összefoglalóban, elméletben is.

3./ A vízi túrázóink hagyományos „Nyári Természetjáró vízitúra tábor program a Szigetköz és Csallóközben” elnevezésű 5 napos evezős vizi tábor alatt megismerkedhettek a Szigetköz és Csallóköz természeti értékeivel. Az ismeretszerző sportprogramokban a terv elsődlegesen Dunakiliti és környékének bejárása vízi úton szakavatott túravezetővel a kialakított vízösvényeken és szárazföldi ösvényeken. A táboron belül pedig megrendezésre került a szokásos és bevált különböző sportverseny lebonyolítása, úgymint tollaslabda, röplabda, falmászás, ping-pong, kispályás foci és a kijelölt területen elterülő kalandparki „famászás” gyerekek számára is biztonságos rögzítő védő felszereléssel, valamint a felnőtteknek kiegészítőileg horgász verseny a kijelölt területen. A programunk sikerrel zárult és a résztvevők (47 fő) élményekkel gazdagodtak.

4./ Hagyományos „Rákász gyermektábort” (23 fő), és a börzsönyi „Kézműves tábort” hagyomány teremtőileg tovább folytattuk (52 fő) nagy népszerűségnek örvendett a résztvevő gyermekek körében.

5./ Kerékpár szerelmesei számára az előző évhez viszonyítva több túrát szerveztünk. A megrendezett túráink közül nagyobb létszámmal a Nógrádi vártól Királyrétig és a Duna parti kerékpártúrákon, Tisza tavi III. potykabarangoló és a Velencei-tó környéke kerékpárral programsorozat volt népszerűbbek.

 Az Unilever Tömegsport egyesület társadalmi szerepvállalásának segítését szolgálják programjaink úgymint a természetjáró, vízitúrázó, nem versenyszerű pingpong, lábtenisz, teremlabdarúgó, horgász és kerékpáros szakosztályunk.

 Működésünkkel a XV. kerületi lakosság számára nyújtunk lehetőséget az egészséges életmódra nevelés mellett, a szabadidő hasznos eltöltésére. Az ifjúságnak, illetve az idősebb korosztály számára szervezett ismeretterjesztő és készségfejlesztő természetjáró programunk közvetlenül kapcsolódik a Budapest Főváros, XV. kerület Környezetvédelmi Program 2015 -jának népszerűsítéséhez, megismeréséhez.

Több rendezvényen részt veszünk az év folyamán, és folyamatosan szervezünk sport és természeti ismeretterjesztő programokat. Nevelési, oktatási tevékenység – elsősorban közösségi életre nevelés érdekében szervezett programjaink közül kiemelhető a az ifjúságnak, illetve kisgyermekeknek családjaikkal az év folyamán megrendezésre kerülő ismeretterjesztő és készségfejlesztő, természetjáró oktató programok, hagyományteremtő jelleggel a 2011 évtől kerülnek megrendezésre. A program sport rendezvényekkel is kiegészül, túra versenyek kiírásával egybekötve.

Egyesületünk 2018. évben betöltötte a 33 –adik évét és a célunkat továbbra is jól kifejezi az életmód meghatározása, melynek összetevői: "Életmód: az a közeg, ami az ember életterét biztosítja, hatással van az egyénre az egyén környezetére is. Az életmód az ember sajátja, az egyén életmódját, szabadidejét is befolyásolja. Rekreáció az életmód része kell, hogy legyen! Az életmód a rekreáció része – a rekreációs, szabadidős tevékenység, amit az egyén végrehajt, egyúttal befolyásolja az egyén életmódját."

6./ Egyéb programjainkban a pingpong, teremlabdarúgó és horgász szakosztályunk működésével az egészséges életmódra nevelés mellett, a fizikai és szellemi teljesítő képesség fokozása, a feszültség oldása célunk megvalósításában. Az idősebb korosztály (nyugdíjas) körében a tömegsport népszerűsítésében szerepet vállaltunk. /Sport verseny sorozatok, XV. kerületi Természetjáró nap és tervszerű kirándulások, kék túrák, nyugdíjas túrák, a Budapesti Állatkert látogatása, múzeumi és vidéki ” Város néző” séták, kecskeméti , kiskunhalasi barangolás.

A 371 fős kis közösségünk nevében összegezve, tehát, a működési célú támogatására kapott támogatás, az „új természetjáró és szabadidősport nemzedékek megalapozása” elgondolással - gyermekek üdültetése, táboroztatása, egészséges életmód propagálása, terjesztése, oktatási tevékenység, elsősorban közösségi életre nevelés érdekében tömegsport programok szervezése szakértőkkel együttműködve, - az Unilever Tömegsportegyesület társadalmi szerepvállalásának segítését szolgálta a 2018-os évben. A hagyományokat folytatva a 2019 év folyamán is rengeteg szabadidő hasznos eltöltésére irányuló szabadidősport programunk lesz az érdeklődők számára, amik közül a (www.unileversport.hu) választva válogathat mindenki érdeklődése szerint.  Szeretettel várunk minden kedves természetet és sportolást szerető embert köreinkbe, hogy a jelenlegi taglétszámunk tovább bővüljön és élményekben való feltöltődést biztosítsunk.

 

Budapest, 2019.január 09.


Az utunkról többet a képek beszéljenek.
/ A képek az Unilever SE tulajdonát képezik ! Bárminemű terjesztése a terjesztő lelkére van bízva, mivel úgyis terjesztik: irodai falinaptárokból visszaköszönve /