Receptek / 2011 minden havára 1.
1. EMELETES DIÓSLEPÉNY
Beküldte: Batki Sándorné, Selyp
 |
Elkészítése:
A 4 db tojássárgáját, a margarint, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, és
a rumot összedolgozzuk, és egy habkártyával a sütőpapírral kibélelt tepsibe
simítjuk. A töltelékhez habosra keverjük a margarint a cukorral, vaníliás
cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót. A 6 db tojásfehérjét kemény habbá
verjük, majd apránként összevegyítjük a diós masszával. A tölteléket
rásimítjuk a tésztára, és előmelegített 180
°C fokos sütőben sütjük. 41 x 29 cm -es
tepsiben sütöttem.
|
Hozzávalók (-):
Tésztához:
40 dkg Rama margarin |
46 dkg rétesliszt |
26 dkg porcukor |
4 db tojás |
1 csomag sütőpor |
0,7 dl rum |
kevés tejföl |
egy csipet só |
Töltelék:
20 dkg Rama margarin |
20 dkg darált dió |
2 dl tej |
6 db tojásfehérje |
10 dkg porcukor |
1 cs. vaníliás cukor |
1 citrom reszelt héja |
2. HÁZTETŐ
Beküldte: Vitai Lászlóné, Nagykanizsa
Hozzávalók (-): 1 csomag nápolyi ostyalap
 |
Elkészítése:
Az ostyalapokat hosszában kettévágjuk. A tejből a liszttel sűrű krémet
főzünk. A cukrot, vaníliáscukrot és a margarint habosra keverjük, majd a
kihűlt krémmel összedolgozzuk. Ezután elkészítjük a tésztát.
|
Krémhez:
40 dkg Rama margarin |
6 evőkanál liszt |
25 dkg porcukor |
5 dl tej |
1 csomag vaníliás cukor |
|
|
Elkészítése:
A felsorolt anyagokat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát
kapjunk. A tésztát 24 részre osztjuk és nápolyi lap hosszúságú rudakat formázunk
belőle, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Ha a tészta megsült a nápolyi lapra krémet kenünk, és abba három rudat nyomunk, majd
a tetejére újabb réteg krémet teszünk, ebbe két rudat nyomunk, újabb krém réteg
következik, majd egy tésztarúd és végül krém. Az oldalakra szintén nápolyi
lap kerül borítónak. Ha elkészült, hűtőbe tesszük, hogy jól tudjuk szeletelni.
|
Tésztához:
15 dkg Rama margarin |
40 dkg liszt |
10 dkg porcukor |
1 db tojás |
1 csomag sütőpor |
kevés tej |
3. FEHÉRVÁRI SÜTEMÉNY
Beküldte: Tarczi Sándorné, Vönöck
 |
Elkészítése:
Egy kb. 3 l-es edénybe beletesszük a tojásokat, hozzákeverjük a cukrot és a
margarint, majd kis lángon melegítve, állandó keverés mellett megolvasztjuk. Ezután
hozzáadjuk a pudingport, a két evőkanál kakaót és beletördeljük a nápolyit, majd
hozzáadunk egy marék vágott diót és egy narancs lereszelt héját. A masszát jól
elkeverjük és alumínium fóliával kibélelt őzgerinc formába töltjük. Ezután egy
napra hűtőbe tesszük, vékony szeletekre vágva tálaljuk.
|
Hozzávalók (-):
20 dkg Rama margarin |
25 dkg kristálycukor |
2 db tojás |
2 csomag vaníliaízű pudingpor |
2 evőkanál kakaó |
1 csomag nápolyi tortalap |
vágott dió, narancs héj |
4. SONKÁS RÉTES
Beküldte: Novák Attiláné, Budapest, XVI. ker.
|
Elkészítése:
A lisztet, a tehéntúróval, a Rama margarinnal, a tojással és a delikát
ételízesítővel összegyúrjuk, néhányszor hajtogatjuk, majd néhány órára
hűtőbe tesszük. A megtisztított, szeletelt gombát egy kevés olajon lepároljuk és
delikát ételízesítővel fűszerezzük. A tésztát kivesszük a hűtőből
kinyújtjuk, beborítjuk szeletelt bacon szalonnával, erre rakjuk a sonkaszeleteket és
végül a gombás ragut. Az egészet feltekerjük, megkenjük tojással és
előmelegített sütőben pirosra sütjük. Vékony szeletekre vágva kínáljuk.
|
Hozzávalók (-):
25 dkg Rama margarin |
25 dkg liszt |
25 dkg tehéntúró |
1 db tojás |
1 csipet delikát ételízesítő |
20 dkg bacon szalonna |
20 dkg gépsonka |
15 dkg gomba |
2 evőkanál étolaj |
1 kis fej vöröshagyma |
1 gerezd fokhagyma |
4 kanál delikát ételízesítő |
|
|
5. GESZTENYEFELFÚJT
Beküldte: Kutiné, Lőczi Krisztina, Marcali
|
Elkészítése:
A margarinból a liszttel és vaníliacukros tejjel besamelt készítünk. Ha
kihűlt
összekeverjük a ledarált gesztenyemasszával. A tojások sárgáját cukorral
kihabosítjuk, hozzáadjuk a piskóta vagy kekszmorzsát, a rumot és belekeverjük a
gesztenyemasszába, végül a tojások felvert habját lazán hozzákeverjük. Egy formát
kikenünk margarinnal, majd megszórjuk porcukorral és háromnegyed részig megtöltjük a
masszával. Az formát vízzel telt edénybe tesszük és 150-170 °C -os sütőben
gőzöljük. Ha megsült a formát egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd kiborítjuk
egy tálra a formából. Csokoládé öntettel, vagy tejszínhabbal tálaljuk.
|
Hozzávalók (-):
Tésztához:
5 dkg Rama margarin |
5 dkg liszt |
3 dl tej |
1 csomag vaníliás cukor |
35 dkg gesztenyemassza |
5 cl rum |
5 db tojás |
1 evőkanál keksz, vagy piskótamorzsa |
10 dkg cukor |
|
|
|
|
|
Tálaláshoz: csokoládé öntet.
6. BEATRIX TORTA
Beküldte: Rideg Pálné, Békéscsaba
|
Elkészítése:
A tojásfehérjékből a cukorral, a fele vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd
hozzáadjuk a héjától megtisztított, pirított ledarált mandulát. A masszát
margarinnal kikent formába vagy tepsibe öntjük és közepes lángon megsütjük. A
tejből a liszttel, a cukorral, a másik fél adag vaníliás cukorral a tojássárgákkal
és a kakaóval sűrű krémet főzünk. Ha a krém kihűlt, hozzákeverjük a margarint.
A tortát félbevágjuk, rummal meglocsoljuk és megtöltjük a krémmel. A tetejét és
az oldalát szintén krémmel vonjuk be. 5 dkg mandulából és cukorból karamellt
készítünk, ha kihűlt apróra tördeljük és ezzel hintjük meg a tortát.
|
Hozzávalók (-):
Tésztához:
20 dkg Rama margarin |
20 dkg porcukor |
6 db tojás |
20 dkg mandula, vagy dió |
4 dl tej |
4 dkg vaníliás cukor |
1 dl rum, vagy néhány csepp rumaroma |
3 dkg kakaó, vagy étcsokoládé |
1 evőkanál liszt |
|
7. ZEBRA SÜTI
Beküldte: Tóthné Gulyás Éva, Hatvan
|
Elkészítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral
majd hozzákeverjük a margarint, a vaníliás cukrot, jól kidolgozzuk, ezután
belekeverjük a liszttel elkevert sütőport, végül a felvert fehérjehabot. A tészta
felét belesimítjuk a tepsibe, a másik feléhez egy kanál kakaót keverünk és
rákenjük a fehér tésztára. Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
|
Hozzávalók (-):
25 dkg Rama margarin |
20 dkg liszt (3 tojás súlyával azonos) |
4 db tojás (le kell mérni) kb. 25 dkg |
25 dkg porcukor (a négy tojás súlyával azonos) |
1 csomag vaníliás cukor |
1 csomag sütőpor |
8. VADÁSZKENYÉR
Beküldte: Krizsánné Földi Hajnal, Békéscsaba
|
Elkészítése:
A Rama margarint, a túrót, a sajtot kikeverjük, sóval, borssal, petrezselyemmel
ízesítjük. A paprikákat, a sonkát, az uborkát apró kockákra vágjuk, majd a
krémhez keverjük. Kivesszük a franciakenyér belsejét, felaprítjuk, a krémhez
keverjük, és az üreget megtöltjük az így elkészített krémmel, majd néhány
órára hűtőbe tesszük. Amikor "kifagyott", szeletelve tálaljuk.
|
Hozzávalók (-):
10 dkg Rama margarin |
15 dkg gépsonka |
1 db zöld |
1 db piros paprika |
1 db sárga |
2 db kisebb savanyú uborka |
10 dkg túró |
10 dkg camping sajt |
só, bors, petrezselyem |
1 db francia kenyér |
9. KORHELY SZELET
Beküldte: Ónodi Lászlóné, Gávavencsellő
|
Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert
lisztet, a bort és a kakaót. Végül a tojások felvert habját keverjük hozzá.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítjük a krémet: hat tojássárgájához hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a
lisztet, a tejet és sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a margarint, majd
megkenjük vele a tésztát. A hat tojásfehérjét összekeverjük a cukorral és a
vaníliás cukorral, majd gőz fölött kemény habbá felverjük. A krém tetejére
kenjük, majd csokoládét reszelünk rá.
|
Hozzávalók (-):
Tésztához:
6 db tojás |
15 dkg cukor |
10 dkg liszt |
1 csomag sütőpor |
3 dkg kakaó |
3 evőkanál bor, vagy víz |
Krémhez:
6 db tojássárgája |
1 csomag vaníliás cukor |
2 evőkanál liszt |
3 dl tej |
25 dkg Rama margarin |
|
Habhoz:
6 db tojásfehérje |
30 dkg cukor |
1 csomag vaníliás cukor |
|
|
|
10. PETTYES SZELET
Beküldte: Kosztoláncziné Fehér Andrea, Vönöck
|
Elkészítése: Az egész tojásokat, a
cukorral, a vízzel felhabosítjuk, majd a liszttel elkevert sütőporral
összekeverjük. A masszát zsiradékkal kikent, kilisztezett tepsiben
megsütjük. Ha a tészta kihűlt, hosszában kettévágjuk. A háztartási kekszet
ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a rumot és annyi forró tejet,
hogy formázható masszát kapjunk. A masszából a piskóta hosszával megegyező
nagyságú 6 db rudat formázunk.
A három dl tejben elkészítjük a pudingot, ha kihűlt, hozzákeverjük a
cukorral kihabosított margarint.
Összeállítás: a piskótára
rákenjük a krém felét, erre helyezzük egyenletesen elosztva a keksz rudakat,
majd a krém másik fele következik, erre a piskóta. A tetejét csokoládé
reszelékkel díszíthetjük.
|
Hozzávalók (-):
Tésztához:
6 db tojás |
37 dkg cukor |
30 dkg liszt |
6 evőkanál víz |
1 csomag sütőpor |
Töltelékhez:
25 dkg háztartási keksz |
10 dkg cukor |
1 evőkanál kakaó |
5 cl rum |
tej |
Krémhez:
25 dkg Rama margarin |
1 csomag puncsízű pudingpor |
25 dkg porcukor |
3 dl tej |
|
11. MIRANDÁS SÜTEMÉNY
Beküldte: Túri Diana, Hajdúszoboszló
|
Elkészítése: A hat tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a
lisztet, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, majd az olajjal együtt a
kikevert sárgájához adjuk. Ezután a felvert tojáshabot kis adagokban, lazán
hozzákeverjük. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett formába, vagy tepsibe
öntjük és előmelegített sütőben, közepesen lángon megsütjük. Elkészítjük a
krémet oly módon, hogy a túrót áttörjük és a margarinnal és a cukorral
kikeverjük, majd a kihűlt tésztára kenjük. A 7 dl mirandából a cukorral és a
pudingporral megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt a krém tetejére kenjük.
|
Hozzávalók (-):
Tésztához:
6 db tojás |
15 dkg porcukor |
4 evőkanál liszt |
2 evőkanál kakaópor |
1 dl étolaj |
1 csomag sütőpor |
krémhez:
25 dkg margarin |
15 dkg porcukor |
25 dkg tehéntúró |
|
|
|
zseléhez:
7 dl miranda üdítő |
3 evőkanál cukor |
2 csomag vanília puding |
|
|
|
12. HÚSVÉTI KOSÁR
(A Rama háziasszonyának húsvéti ajánlata.)
|
Elkészítése:
Előtészta: A lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, langyos tejet hozzáadjuk és
tésztát gyúrunk belőle. Ezután meleg helyen tizenöt percig pihentetjük.
A tészta elkészítése: A langyos tejben a cukrot feloldjuk, a margarint megolvasztjuk,
a tojással, vaníliás cukorral, kicsavart citrom levével, a liszttel, az
előtésztával, egy élesztős tésztát dagasztunk. A tésztát egy fél órán át
meleg helyen pihentetjük.
A kosár formájának és nagyságának megfelelő, fél tojást papírból
elkészítjük, vagy a kiválasztott nagyságnak megfelelő ovális tálat használunk.
Az adott tészta mennyiségből vagy egy kb. 28 cm hosszú (ez belső méretet jelent)
vagy két kisebb hosszúságú kosarat készíthetünk. A papírból elkészített formát
bevonjuk alumínium fóliával.
Egy nagyon vékony sütőfólia segítségével meghatározzuk a kosárforma felületét,
illetve annak a négyzetnek az él hosszúságát, ami ezt a területet befedi. (Ez lesz a
szükséges tésztafelület). 10 cm hosszúságú élhez kb. 5-7 db tésztafonatot
számolunk.
A tészta kétharmadából megfelelő számú, ceruza vastagságú és megfelelő
hosszúságú tésztafonatot készítünk.
Fonási munkák:
1. Először két tésztafonatot derékszögben keresztezünk és a négyzet alakú fólia
közepére helyezzük és innen kiindulva a szükséges méretű négyzetrácsot
elkészítjük.
2. Amikor a megfelelő méretű tésztarács elkészült a tésztafonat végeit egyforma
hosszúra vágjuk.
3. Az alumínium fóliával fedett kosárformát a rács mellé helyezzük és a
sütőfóliával együtt, a rácsot óvatosan a formára húzzuk.
4. A tészta feleslegét a formán körbe haladva levágjuk és a végeket a formához
nyomjuk. A tésztát ismét pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük,
előmelegített sütőben 200 C°-on, 25-30 percig sütjük, kihűtjük, majd levesszük
az alumínium fóliáról, és a sütőfóliát eltávolítjuk.
5. A talapzathoz(valamivel kisebb kerületű mint a felső kosár széle), a felső
széléhez és a közepéhez elkészítjük a kartonsablonokat. A megmaradt tésztából
megfelelő hosszúságú fonatot készítünk, a talapzathoz két fonatot összesodrunk, a
felső szélhez és a középsőhöz három-három fonatot készítünk és mint a copfot
megfonjuk, élére állítva ovális formára összenyomjuk a végeiket. Ezután
pihentetjük, tojással megkenjük és margarinnal megkent sütőfólián kb. 20 percig
sütjük.
A kosár összeállítása:
Egy kevés tojásfehérjét néhány csepp citromlével és annyi porcukorral keverünk
össze, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. A masszát egy pergament
papírból
készült zacskóba tesszük és ezzel ragasztjuk össze a kosár részeit.
Először a talpat helyezzük az asztalra, a felső szélét bekenjük a cukormázzal és
ráhelyezzük a középső részt. Ezután ezt kenjük be cukormázzal, majd a kosár
következik és végül a felső szél. |
Hozzávalók (-):
Előtésztához:
5 dkg sima liszt |
3 evőkanál tej |
4 dkg élesztő |
|
|
|
Tésztához:
20 dkg Rama margarin |
20 dkg cukor |
4 db tojás |
2,5 dl tej |
1 csomag vaníliás cukor |
1 kávéskanál só |
1 kicsavart citrom leve |
1 kg simaliszt |
1 tojás, a tészta kenéséhez |
|
|
|
További RÁMA
SÜTI GYÁR receptek a
www.sutigyar.hu
linkre kattintva elérhetők.
Bácskai legényfogó
 |
Elkészítése: A lisztet
a margarinnal, sóval és a sütőporral elmorzsoljuk, hozzáadunk két
tojássárgáját, egy kevés tejfölt, és könnyű tésztává gyúrjuk. Cipót
formázunk belőle, és fóliával letakarva pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a
tölteléket. A sonkát ledaráljuk, a túrót áttörjük, és az egészet
margarinnal, és egy csipet sóval elkeverjük. A két tojásfehérjét kemény
habbá verjük, és lazán a masszába keverjük. Kinyújtjuk a tésztát vékonyra,
kockákra vágjuk, majd megtöltjük a masszával, és lazán buktaformára
feltekerjük. Kikent tepsibe rakjuk. A tetejét kissé felvert tojással
megkenjük, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Melegen is, hidegen is
élvezetes. Borkorcsolyaként is finom.
|
Hozzávalók (-):
35 dkg liszt |
20 dkg margarin |
fél csomag sütőpor |
2 tojás |
kevés tejföl |
só |
· A
töltelékhez:
20 dkg sovány, főtt sonka |
20 dkg tehéntúró |
5 dkg margarin |
a kenéshez tojás |
só |
|
Sajtos pufi
 |
Elkészítése: A tejet,
a margarint és a sót együtt felforraljuk, a tűzről levéve belekeverjük a
lisztet, és addig keverjük, amíg a lábas oldaláról el nem válik. Ekkor
egyenként beleütjük a tojásokat, tovább keverjük, majd hozzáadjuk a sajtot.
Simára kidolgozzuk, és hagyjuk kihűlni. Kikent tepsire vizes kézzel kis
gombócokat formázunk, és kb. 30 percig közepes lángon sütjük. 15 percig a
sütőt nem szabad kinyitni.
|
Hozzávalók (-):
2,5 dl tej |
8 dkg margarin |
15 dkg liszt |
3 tojás |
kevés tejföl |
12 dkg reszelt sajt |
1 kávéskanál só |
Burgonyás-sajtos
rúd
 |
Elkészítése: A
burgonyát héjában megfőzzük, még melegen áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A
lisztbe belekeverjük a sót. A margarint és a reszelt sajtot elmorzsoljuk a
liszttel, hozzáadjuk a tojássárgát, majd a masszát összegyúrjuk. Egyórai
pihentetés után vékonyra nyújtjuk, és derelyemetszővel ujjnyi széles
csíkokra vágjuk. Tepsibe rakosgatjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt
sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon pirosra sütjük.
|
Hozzávalók (-):
25 dkg margarin |
30 dkg liszt |
20 dkg főtt, áttört burgonya |
1 tojás |
20 dkg reszelt sajt |
1 kávéskanál só |
Káposztás pogácsa
 |
Elkészítése: A
káposztát kitorzsázzuk, foltos leveleit lebontjuk, a fejet apróra reszeljük.
Egy lábasban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára
karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A
káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon,
kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk. Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi
cukorral ízesített kb. 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval
és a margarinnal elmorzsoljuk. A tojással, a többi langyos tejjel és az
élesztővel 2-3 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 50 percen át
kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 cm vastagságúra,
téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk.
A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet
a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk. A
tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával
megszórjuk, majd az előző, úgynevezett dupla hajtást megismételjük. 10
percnyi pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. 10 perc elteltével másfél
ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval
kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük.
Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal
(180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C), kb. 25 percig sütjük. Közben a
szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk (nem gyúrjuk
össze, mert levelességét elveszíti), ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.
|
Hozzávalók (30 darab):
·
A tészta lekenéséhez: 1 tojás
·
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt
·
A tészta nyújtásához: 2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt is
lehet)
·
A tésztához:
10 dkg margarin |
1 kg finomliszt (a fele Graham-liszt
is lehet) |
5 dl tej (kb.) |
2 tojás |
1 mokkáskanál kristálycukor |
5 dkg élesztő |
1 csapott evőkanál só |
·
A pirított káposztához:
1 kg fejes káposzta |
1 csapott kiskanál őrölt fekete bors
|
1 vöröshagyma |
4 evőkanál olaj |
2 csapott evőkanál kristálycukor |
1 csapott evőkanál só |
|
Sós rudacskák /2/
|
Elkészítése: A lisztben a Ramát
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet és a vizet. Jól kidolgozzuk, cipót
formálunk belőle és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Meglisztezett gyúródeszkán
ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, tetejét
megszórhatjuk sóval elkevert köménymaggal, sajttal, szezámmaggal, lenmaggal,
mákkal. Előmelegített sütőben sütjük.
|
Hozzávalók (-):
25 dkg Rama margarin |
40 dkg liszt |
4 evő kanál víz |
1 tojás |
4 evő kanál ecet |
2 teás kanál só |
szezámmag |
lenmag |
köménymag |
mák |
sajt |
|
Csavart sajtos
 |
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt összemorzsolva adjuk hozzá,
nem kell felfuttatni. Alaposan kidolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Ezután
kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk és 1-1,5 cm széles, kb. 10 cm hosszú
rudakat vágunk belőle. A tetejüket megkenjük a tojással és a szálakat
megcsavargatva tesszük a sütőlemezre. A tetejére szórhatunk sajtot. Forró
sütőben aranysárgára megsütjük. Finom puha és mutatós.
|
Hozzávalók (-):
·
A tetejére:
25 dkg Rama margarin |
25 dkg liszt |
1 evő kanál rum |
1 tojás |
1 dkg élesztő |
2 teás kanál só |
12 dkg reszelt sajt |
tojás |
só |
1 dl tejföl |
|
|
Habkönnyű sóskifli
 |
Elkészítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk,
majd kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk a tálban. 1
részt kiveszünk, és elfelezzük, kinyújtjuk kör formára, kb. 30 cm-es méretre
mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a habosra, lágyra kikevert sós vaj vagy
sütőmargarin krémmel. A megkent lapot befedjük a másikkal, majd 16 cikkre
felvágjuk. A nagyobbik feléről kezdve kifli formára feltekerjük. Szilikonos
sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük tojással. Öreg sóval díszítjük.
Bármivel megszórhatjuk a tetejét pl. magokkal, fűszerekkel, sajttal.
Tölthetjük is az ízlésünknek és alkalomnak illően sonkával, kolbásszal,
gombával, különböző krémekkel is.
|
Hozzávalók (-):
·
A tésztához:
700 g liszt |
2 db tojás |
1 kis pohár kefir |
100 ml étolaj |
60 g cukor |
csipet só |
·
A krémhez:
200 g Rama margarin |
30 g só |
|
|
|
|
Sajtos hajtovány
 |
Elkészítése: A lisztet
egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet,
az olajt, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát
gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt
duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott
tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal vagy sütőmargarinnal, és bőven
megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy
bejglit, feltekerjük. Az így kapott tekercset éles késsel V alakban
felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól
2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal,
vagy reszelt sajttal, és előmelegített, 220 °C fokos sütőben arany barnára
sütjük.
|
Hozzávalók (-):
50 dkg liszt |
3 dl langyos tej |
2,5 dkg élesztő |
5 evőkanál étolaj |
1 csapott ek cukor |
2 kiskanál só |
·
Töltelék:
25 dkg kemény, reszelhető sajt |
5 dkg puha, könnyen kenhető vaj vagy
sütőmargarin |
|
·
Tetejére:
1 felvert tojás |
darabos só |
mák |
vagy köménymag |
tökmag |
szezámmag |
napraforgómag |
reszelt sajt |
Sajtos csiga
 |
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk és 4 cipót formálunk
belőle. A vajat vagy sütőmargarint a sajttal habosra keverjük. A tésztát
elnyújtjuk és rákenjük a sajtos tölteléket, feltekerjük, mindet külön-külön.
Az így kapott rudakat egy éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt vékony
szeletekre vágjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük.
|
Hozzávalók (-):
·
Töltelék:
20 dkg sajt |
20 dkg vaj vagy sütőmargarin |
|
|
·
Tészta:
25 dkg margarin |
50 dkg liszt |
|
1 cs. sütőpor |
2 tojássárgája |
1 pohár (175 g) tejföl |
1 evőkanál só |
|
Sajtos kosár
|
Elkészítése: A tésztához valókat
összegyúrjuk, hűvös helyen (hűtőben) pihentetjük, majd a formákat kibéleljük
vele. A krémhez a tojássárgákat a liszttel, a sajt felével, tejjel, sóval
simára keverjük, sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a
margarint, a maradék sajtot, végül a tojások habbá vert fehérjéjét. Ezzel a
krémmel töltjük meg a kosárka formába nyomkodott tésztát. Forró sütőben
pirosra sütjük.
|
Hozzávalók (24 db kosárka):
·
Tészta:
10 dkg margarin |
20 dkg liszt |
1 tojássárgája |
egy kevés tejföl |
só |
·
Töltelék:
4 dkg margarin |
10 dkg reszelt sajt |
2 és fél evőkanál liszt |
2 dl tej |
2 tojás |
só (érezhető legyen) |
Sajtos perec
 |
Elkészítése: A lisztet, a margarint és 20 dkg sajtot
összemorzsoljuk. A tejfölt, a tojássárgákat, a sót és a szalakálit
összekeverjük, felfuttatjuk, majd a két anyagot összedolgozzuk. Pereceket
szúrunk ki, tojásfehérjével megkenjük, sajttal megszórjuk és 150-180 °C
fokon sütjük. Nálunk a családnak ez a kedvenc sajtos sütije, mindig dupla
adagból sütöm. Jó étvágyat, és jó sütögetést mindenkinek!
|
Hozzávalók (-):
25 dkg margarin |
50 dkg liszt |
2 tojás |
2 dl tejföl |
30 dkg sajt |
1 zacskó szalakáli |
3 mokkáskanál só |
Sajtos rúd (omlós)
 |
Elkészítése:
Figyelem! Ezt a receptet azoknak ajánlom, aki akár több nap múlva is omlós
sajtos rudat akarnak enni, feltéve, ha marad! A lisztet a Ramával, majd a
zsírral vagy sütőmargarinnal összedolgozom. Belekeverem a sót, belemorzsolom
az élesztőt, majd a tejföllel összegyúrom. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd
tojással megkenjük. A sajtot lereszeljük egy tányérba. Derelyevágóval, vagy
pizzavágóval (ez jobb, mert a hagyományosnál magasabbak a rudak) 3-4 mm
széles rudakat vágunk, melyeket kb. 8-10 cm-enként elvágjuk. A reszelt
sajtra fektetjük tojásos felükkel lefelé. Kb. 200 °C fokon sütjük
előmelegített sütőben. Ebből az adagból kb. 6-7 nagy tepsi lesz.
|
Hozzávalók (6-7 nagy tepsi):
·
Tetejére:
3-4 evőkanál zsír vagy sütőmargarin |
1,2 kg rétesliszt |
köménymag |
2 (50 dkg) Rama Sütőmargarin |
1 (5 dkg) friss élesztő |
1 nagy doboz tejföl |
tojás |
sajt (kb. 15 dkg) |
6 enyhén púpozott kávéskanál só |
Sajtos rúd (szalalkális)
 |
Elkészítése: A lisztet a margarinnal összemorzsolgatom,
beledolgozom a tejfölt, a tojásokat, a sót és a szalalkálit. Amikor már kezd
összeállni nyújtódeszkára teszem. Kisujjnyi vastagra kinyújtom. Lekenem a
felvert egész tojással, megszórom a köménymaggal, és a sajttal.
Felszeletelem. Kiolajozott tepsibe teszem. Ebből a mennyiségből nekem 3
tepsi szokott lenni. Előmelegített 180 °C fokos sütőbe teszem, és figyelem
őket, mert 10-12 perc alatt meg is sülnek! Jó étvágyat!
|
Hozzávalók (-):
25 dkg margarin |
60 dkg liszt |
2 db tojás |
1 pohár tejföl |
1 cs. szalalkáli |
1,5-2 evőkanál só |
1 tojás a kenéshez |
egész köménymag |
20-25 dkg reszelt sajt (kb) |
|
|
|
Sajttekercs
 |
Elkészítése: A sajtot egy erősebb zacskóban forró vízbe
lógatjuk, és fél órát főzzük. Miután szépen meglágyult, nyújtódeszkán
téglalap alakúra nyújtjuk. A kockasajtot a fele vajjal vagy sütőmargarinnal,
és a villával szétnyomkodott tojásfehérjével kikeverjük, ízesítjük sóval,
borssal és az apróra vágott snidlinggel. Én petrezselyem levéllel szoktam.
Ezt a krémet a kinyújtott sajtra kenjük, sonkaszeleteket teszünk rá. A
maradék vajjal vagy sütőmargarinnal elkeverjük az összetört tojássárgáját,
mustárt, sót borsot. Ezt a krémet a sonkára kenjük. Az egészet a hosszabbik
oldalánál kezdve feltekerjük szorosan. Szemből is feltekerhetjük még, és így
középen elvágjuk, ekkor két rúd lesz belőle. Magában is, és pirítóssal is
nagyon finom.
|
Hozzávalók (-):
30 dkg vaj vagy sütőmargarin |
40 dkg trapista sajt |
30 dkg gépsonka |
1 doboz kockasajt |
3 kemény főtt tojás |
só |
1 ek. mustár |
snidling |
bors |
|
|
|
Sós kifli
 |
Elkészítése: A margarint habosra keverjük a sóval, az élesztőt
a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük az élesztővel, a
kefirrel, az olajjal, a tojással, és úgy állítjuk össze a tésztát, hogy az
rugalmas legyen. Ha szükséges kefirt vagy tejfölt lehet még hozzáadni. Só
nem kell a tésztába. 8 egyenlő részre vágjuk. Egyet kb. tányér nagyságú
kerek lappá nyújtunk és félre rakjuk. Kinyújtjuk a másodikat is, és a sós
margarin egy részével megkenjük. A félrerakott lappal beborítjuk, 4 felé
vágjuk, majd minden cikket még 3 felé. Egy kerekből 12 db kifli lesz.
Szorosan feltekerjük és ritkán a tepsibe rakjuk. Így elkészítjük a többit
is. A tetejét megkenjük tojással, ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot,
vagy szezámmagot, köménymagot. Hideg sütőben 30-35 percig sütjük.
|
Hozzávalók (2 nagy tepsihez):
1 Rama margarin |
70 dkg liszt |
2 tojás |
1 kefir |
1 dl étolaj |
1 ek. só |
1 dl tej |
2 ek cukor (a tejbe) |
5 dkg élesztő |
só |
1 tojás a kenéshez |
1 tejföl (ha még kell a tésztába) |
Puncsszelet
 |
Elkészítése: A tésztához keverjük krémesre a tojásokat a
cukorral. Apránként szitáljuk bele a lisztet, majd dolgozzuk bele az olajat.
Töltsük két, magas falú tepsibe, és süssük 180
°C fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig. Hintsük meg
liszttel, és borítsuk konyharuhára. Szórjuk a 30 dkg cukrot 3 dl vízbe, és
kis lángon főzzünk belőle szirupot, ízesítsük a citromsavval, a rummal, a
puncs- és a vanília aromával, majd hagyjuk kihűlni. Osszuk két adagra, és az
egyiket fessük meg az ételszínezékkel. Vágjuk el vízszintesen az egyik
tésztalapot, majd mindkét darabot kenjük meg a lekvár 2/3-val. A másik
tésztalapot vágjuk kb. 3 cm széles csíkokra. Tegyük tepsibe az egyik
lekváros lapot. Váltogatva mártogassuk a tésztacsíkokat a színtelen, meg a
piros szirupba, és rakjuk szorosan egymás mellé a tepsiben lévő tésztára.
Borítsuk rá a másik lapot a lekváros oldalával lefelé, majd fektessünk rá
nehezéknek vágódeszkát, és tegyük a hűtőbe éjszakára. Vegyük ki a tepsiből a
süteményt. Kenjük meg a maradék lekvárral, majd vonjuk be a porcukorból, a
citromléből, és a 4 evőkanál forró vízből kevert mázzal, végül díszítsük a
pisztáciával.
|
Hozzávalók (-):
·
Tészta:
34 dkg liszt |
1 dl olaj |
32 dkg kristálycukor |
8 tojás |
·
Cukorszirup:
30 dkg kristálycukor |
1/4 teáskanál citromsav |
3 teáskanál rum, vagy aroma |
3 teáskanál puncs, vagy aroma |
1 teáskanál vanília aroma |
néhány csepp piros ételfesték |
·
Töltelék: 20 dkg eperlekvár
·
Máz és díszítés:
15 dkg porcukor |
2-3 evőkanál citromlé |
2 evőkanál pisztácia |
|
·
Tepsi: liszt
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőmérséklet: 180°C
Banánkocka
 |
Elkészítése:
A tésztához válasszuk szét a tojásokat, és keverjük krémesre a sárgáját 8
dkg cukorral. Forgassuk bele a fehérjékből meg a többi cukorból vert kemény
habot, és adjuk hozzá a kakaóporral elvegyített lisztet. Töltsük a masszát
kikent, lisztezett tepsibe, és süssük 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30
percig. A sütőből kivéve pihentessük pár percig, majd óvatosan borítsuk ki a
tepsiből. A töltelékhez öntsük kis lábasba a tejszínt. Keverjük bele a
cukrot meg a kakaóport, és főzzük 2 percig. Hűtsük ki, és éjszakára tegyük
hűtőbe. Másnap verjük fel keményre a hideg tejszínes masszát. Rakjuk ki a
tésztalapot a hosszában félbevágott banánokkal, és simítsuk rájuk a habot.
Faragjunk forgácsokra 2 dkg tortabevonót. A maradékot olvasszuk fel gőz
fölött, és kenjük a habra. Szórjuk meg csokiforgácsokkal, és a hűtőben
hagyjuk megszilárdulni.
|
Hozzávalók (-):
16 dkg kristálycukor |
16 dkg liszt |
4 dkg kakaópor |
6 db tojás |
|
·
A tepsihez: margarin, liszt
·
A töltelékhez:
2 dkg kristálycukor |
4 db banán |
4 dkg kakaópor |
12 dkg ét tortabevonó |
3 dl habtejszín |
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőmérséklet: 160°C
Tojáslikőrös
vaníliatorta
 |
Elkészítése:
A tojások fehérjéjét 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, közben
beleszórunk 10 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd
beleszitáljuk a keményítővel, és a sütőporral elvegyített lisztet. Az alján
sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és
előmelegített sütőben, 175 °C fokon kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük,
keresztben félbevágjuk, és az alsó lap köré karimát pattintunk. A befőttet
lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A pudingport 2 dkg cukorral együtt 4
evőkanál vízben csomómentesre keverjük. A befőttlevet felforraljuk.
Belevegyítjük a feloldott pudingport, felforraljuk, és beleforgatjuk a
befőttet. A kompótot a tortalapra halmozzuk, és kb. 30 percre hűtőbe
tesszük. Hideg vízzel 12 g zselatint elkeverünk. Alacsony hőfokon feloldjuk,
és a likőrrel összekeverjük. A tejfölt a vaníliás cukorral és a maradék
cukorral ízesítjük. A maradék zselatint feloldjuk, 2-3 evőkanál krémmel
elkeverjük, és a többi krémhez adjuk. 4 dl tejszínt felverünk. A habot a
dermedő tejfölös krémbe forgatjuk, és 2/3-át a gyümölcsökre simítjuk. A
tojáslikőr 2/3-ával meglocsoljuk, márványosra keverjük, és elsimítjuk.
Ráhelyezzük a második lapot, végül a maradék krémmel és likőrrel megkenjük.
Legalább 4 órára hűtőbe tesszük. A karima eltávolítása után a torta oldalát
a maradék tejszínből vert kemény habbal megkenjük. Tetejére szív alakú
kiszúrókat helyezünk, és közepükbe szórjuk a lereszelt csokoládét. A
fennmaradó részekre kevés kakaóport hintünk.
|
Hozzávalók (-):
22 dkg kristálycukor |
7,5 dkg liszt |
5 dkg étkezési keményítő |
1 teáskanál sütőpor |
1 üveg meggybefőtt (720 ml) |
3 tojás |
1 cs. vaníliaízű pudingpor |
36 g színtelen zselatin |
3 dl tojáslikőr |
5 dl tejföl |
5 dl tejszín |
1 cs. vaníliás cukor |
·
A díszítéshez:
4 dkg reszelt étcsokoládé |
2 evőkanál kakaópor |
|
|
|
|
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőmérséklet: 175°C
Gesztenyés tekercs, sütés nélkül

|
Elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk. A krém hozzávalóit
is összedolgozzuk, szintén két részre osztjuk, megkenjük vele a tésztát, és
feltekerjük. A csokoládét megolvasztjuk, és a feltekert sütemény tetejére
simítjuk. Hűtőszekrényben lehűtjük, majd 1 cm-es szeletekre vágjuk.
|
Hozzávalók (-):
18 dkg margarin |
25 dkg darált háztartási keksz |
10 dkg porcukor |
fél dl sütőrum |
1 evőkanál kókuszreszelék |
1 kávéskanál kakaópor |
·
A krémhez:
12 dkg margarin |
25 dkg gesztenyemassza |
10 dkg cukor |
2 cl rum |
1 kávéskanál kókuszreszelék |
|
·
A tetejére: 20 dkg tejcsokoládé
Babapiskótás puncsszelet

|
Elkészítése: A piskótához a hozzávalókat jól elkeverjük, majd
két lapot sütünk belőle. A krémhez a pudingport felfőzzük a tejben. A
margarint a porcukorral kikeverjük, és ha a puding kihűlt, hozzáadjuk. Az
egyik lapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a babapiskótákat, melyet
meglocsolunk a rumaromával, majd rákenjük a maradék krémet, és a másik
piskótalappal befedjük. A tetejére puncsízű mázat kenünk. Dermedés után
szeleteljük.
|
Hozzávalók (-):
5 dkg margarin |
25 dkg liszt |
8 dkg porcukor |
1 kávéskanál szódabikarbóna |
2 tojássárgája |
2 evőkanál méz |
1 dl tej |
·
A krémhez:
25 dkg margarin |
3 cs. puncs ízű pudingpor |
7 dl tej |
25 dkg porcukor |
1 db rumaroma |
1 cs. babapiskóta |
|
Darázsfészek
 |
Elkészítése:
Kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojásokkal, a
liszttel és a maradék tejjel jól összedolgozzuk. Egy órát pihentetjük, és
ismét hólyagosra bedagasztjuk úgy, hogy elváljon az edény falától. Újabb 30
percnyi kelesztés után a tésztát 3 mm vastagságban téglalap alakúra
kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, mint a piskótatekercset,
és olvasztott margarinba mártott késsel 3 cm széles szeletekre felvágjuk.
Lapjára téve, jól kikent tepsibe tesszük, olvasztott margarinnal megkenjük,
és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Kevés cukros tejszínnel
meglocsoljuk, és 200 °C fokos sütőbe még 15 percre visszatesszük. Tálra
kiszedjük és vaníliás cukorral meghintjük. Töltelék készítése: a margarint
habosra keverjük a porcukorral, beleszórjuk a darált diót, jól kikeverjük,
majd a kinyújtott tésztán egyenletesen elkenjük.
|
Hozzávalók (-):
·
A töltelékhez:
30 dkg margarin |
30 dkg porcukor |
30 dkg dióbél |
1 kg liszt |
3 tojás |
5 dkg élesztő |
3 dkg cukor |
7 dl tej |
·
Tetejére:
10 dkg margarin |
1 dl tejszín |
|
|
|
|
|
|
Aranygaluska töltve
|
Elkészítése: Az élesztőt kevés cukros
tejben felfuttatjuk, majd 50 dkg liszttel, 5 dkg langyos vajjal vagy
sütőmargarinnal, 5 dkg cukorral, egy csipetnyi sóval és tejjel könnyű
tésztát keverünk. Lisztezett tálban, meleg helyen másfél óra hosszat
kelesztjük. Azután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk,
pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik tésztalap közepére kiskanállal
egy kis barackízt teszünk és gombócokká formáljuk. Egy lábast kikenünk és az
olvasztott vajban vagy sütőmargarinban mártott gombócokat sorban belerakjuk.
A sorközöket bőven megszórjuk cukros darált dióval. A formát csak félig
töltjük meg, azután a tésztát újra állni hagyjuk langyos helyen. Mikor a
tészta annyira felemelkedett, hogy az edényt kitölti, sütőbe tesszük és
lassú tűznél megsütjük.
|
Hozzávalók (-):
60 dkg liszt |
8 dkg vaj vagy margarin |
3 tojássárgája |
2 dkg élesztő |
tej |
5 dkg cukor |
10 dkg cukros darált dió |
15 dkg baracklekvár |
só |
Elefántszem
 |
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Beletesszük a
tojássárgákat, a kakaót, a szódabikarbónát és a lisztet. Jól összekeverjük
és kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. (Minél nagyobb tepsit használjunk,
hogy fel tudjuk majd tekerni a tésztát.) Amikor megsült, darált dióval
meghintett ruhára borítjuk, és feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a
lisztet a tojással kikeverjük és a tejjel sűrűre főzzük. A margarint a
porcukorral habosra keverjük és a kihűlt krémhez keverjük. Elfelezzük, és az
egyik felébe belekeverjük a kakaót. A kihűlt tésztát kitekerjük, és
megkenjük a fehér krémmel, majd arra rákenjük a barna krémet. Az egyik
szélére banánkarikákat rakunk, és feltekerjük a tésztát. Hűtőszekrényben jól
megdermesztjük, majd felszeletelve kínáljuk.
|
Hozzávalók (-):
|
12 dkg porcukor |
2 evőkanál liszt |
6 tojás |
|
2 evőkanál kakaó |
10 dkg darált dió |
1 teáskanál szódabikarbóna |
|
·
Krémhez:
20 dkg margarin |
12 dkg porcukor |
2 evőkanál liszt |
1 tojás |
2 dl tej |
1 evőkanál kakaó |
2-3 banán |
|
|
Somlói torta
 |
Elkészítése: A tésztát 4 részletben készítjük el. A tojásokat
kettéválasztjuk, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük. A fehérjét kemény
habbá verjük, a két masszát lazán összekeverjük, azután négyfelé osztjuk. Az
egyikhez 3 evőkanál sütőporral elkevert lisztet, a másikhoz 3 evőkanál
darált diós, sütőporos lisztet, a harmadikhoz és a negyedikhez ugyancsak 3-3
evőkanál kakaós-sütőporos lisztet keverünk, majd a piskótákat 22 cm-es
kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett tortaformában külön-külön
megsütjük. Az egyik kakaós piskótalapot a tortaformába helyezzük, és finoman
meglocsoljuk a rumos öntettel. Rákenjük a krém harmadát, és megszórjuk rumba
áztatott mazsolával, meg durvára vágott dióval. Befedjük a sima piskótával,
locsolunk, kenünk és szórunk. Erre a diós lap kerül, amit ugyancsak
meghintünk az öntettel, rákenjük a maradék krémet, rászórjuk a maradék diót
és a mazsolát, majd betakarjuk a másik kakaós lappal. A tortát hűtőbe
tesszük, amíg megszilárdul. Tálalás előtt kivesszük a formából, és a tetejét
kakaóval díszítjük. Krém: a krémhez a tojások sárgáját a liszttel, és egy
kevés tejjel palacsintatészta sűrűségűre kikeverjük. A többi tejet a cukor
felével, és a félbevágott vaníliával felforraljuk. A tojásfehérjét a maradék
cukorral kemény habbá verjük. A felforralt tejet a lisztes-tojásos-tejes
masszához öntjük, és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Végül
belekeverjük a tojáshabot, és a kevés langyos tejben feloldott zselatint.
Öntet: az öntethez a cukrot 1 dl vízben sűrű sziruppá főzzük, majd amikor
kihűlt, összekeverjük a rummal, és a reszelt citromhéjjal.
|
Hozzávalók (-):
12 evőkanál kristálycukor |
12 evőkanál finomliszt |
12 tojás |
2 teáskanál kakaópor |
1 evőkanál darált dió |
1 csomag sütőpor |
·
Krém:
15 dkg kristálycukor |
5 evőkanál finomliszt |
5 tojás |
1/2 vaníliarúd |
8 dl tej |
1 evőkanál zselatin |
·
Öntet:
10 dkg kristálycukor |
10 dkg mazsola |
1 dl rum |
15 dkg dió |
reszelt citromhéj |
|
Kakucsi, túrós-krémes
 |
Elkészítése: A 8 tojásból hagyományos módon piskótát
készítünk, miután a habot is belekevertük, kettéválasztjuk, és az egyik
felébe belekeverjük a kakaóport. Egy négyszögletes tepsit kibélelünk
sütőpapírral, és a tészta világos felét beleöntjük, majd a kakaósat is. 180
°C fokon 25 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a túrótölteléket. A
hozzávalókat 1 tálba öntjük, a tejföl mennyisége kb. 2 evőkanálnyi, az a
lényeg, hogy krémes legyen, mert akkor nem kell bele zselatin. Ha elkészült
hűtőbe tesszük. Krém: a 2 tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral,
majd a Ramával. A piskótát kettévágjuk középen, és utána hosszában is
mindegyiket. Mindegy milyen színűvel kezdünk, az alsó lapra túrót teszünk, a
következő lapra, a krém egészét rákenjük, majd újra piskóta, és a
túrótöltelék másik fele. Piskótával zárunk, amit olvasztott csokival vonunk
be. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.
|
Hozzávalók (-):
·
Piskótatészta:
8 tojás |
8 ek liszt |
8 ek porcukor |
2 ek keserű kakaópor |
|
|
·
Krém:
10 dkg puha Rama |
2 dkg porcukor |
2 tojássárgája |
1 cs vaníliás cukor |
|
|
·
Túrótöltelék:
25 dkg túró |
pici tejföl |
1 cs vaníliás cukor |
1 1/2 ek cukor |
mazsola |
|
·
Teteje: 15 dkg étcsoki
·
A tepsibe: sütőpapír
Hólabda
 |
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Közben kanalanként hozzáadjuk a
vizet, majd a felverés befejeztével a sütőporral elkevert lisztet is. A
keveréket tepsibe öntve, az ismert módon megsütjük. Ha csokoládés piskótát
készítünk, akkor a 20 dkg liszt helyett 15 dkg lisztet és 5 dkg kakaót
használunk. Kétféle piskótát sütünk, egy sárgát, és egy kakaósat, a fent
leírt módon. Krém készítése: a tejből és a lisztből besamelt főzünk. 25 dkg
Ramát a porcukorral habosra keverünk, és a hideg besamellel összedolgozzuk.
A piskótákat pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a krémmel megtöltjük,
kívülről is bekenjük a kémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. 10 dkg
csokoládét 3 evőkanál olajjal felolvasztunk, és a tetejére tesszük.
|
Hozzávalók (50-55 darabhoz kb.):
20 dkg liszt |
20 dkg porcukor |
5 tojás |
5 evőkanál víz |
1 teáskanál sütőpor |
|
|
·
Krémhez:
25 dkg Rama |
5 evőkanál liszt |
25 dkg porcukor |
5 dl tej |
20 dkg kókuszreszelék |
10 dkg csokoládé |
3 evőkanál olaj |
Hófehérke
 |
Elkészítése: A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre
osztjuk, vékonyra nyújtva tepsi hátán megsütjük. A krémhez a tejből és
lisztből sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A vajat vagy sütőmargarint habosra
keverjük a porcukorral, hozzáadagoljuk a lisztes pépet, vaníliacukrot, ezzel
is jól kikeverjük, elosztjuk négy részre, és összerakjuk a lapokat. A
tetejét is megkenjük, majd megszórjuk darabosra vágott dióval.
|
Hozzávalók (-):
·
Tészta:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin vagy 1
dl olaj |
50 dkg finomliszt |
10 dkg porcukor |
1 egész tojás |
1 dl tej |
1 mokkáskanál szalakáli |
1 citrom reszelt héja |
·
Krém:
30-35 dkg vaj vagy Rama margarin |
4 halmozott evőkanál liszt |
25 dkg porcukor |
2 vaníliacukor |
1/2 l tej |
|
|
·
Tetejére: vagdalt dióbél
Rákóczi-túrós
 |
Elkészítése: A lisztet megszitáljuk hozzáadjuk a sütőport, a
vajat vagy sütőmargarint, belemorzsoljuk a porcukrot, a tojássárgáját,
citromhéjat. Összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a
tölteléket. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a
citromhéjat, és simára keverjük. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán
kinyújtjuk, tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, 180 °C fokon félig
megsütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk zsemlemorzsával, egyenletesen
rákenjük a túrótölteléket, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
|
Hozzávalók (-):
·
Tojáshab a tetejére:
15 dkg kristálycukor |
6 db tojásfehérje |
|
|
|
|
·
Töltelék:
6 dkg zsemlemorzsa |
15 dkg kristálycukor |
3 db tojássárgája |
50 dkg túró |
reszelt citromhéj |
|
·
Tészta:
15 dkg vaj vagy sütőmargarin |
25 dkg liszt |
1 db tojássárgája |
8 dkg porcukor |
kevés reszelt citromhéj |
1 csomag sütőpor |
Diós, mogyorós gyerek szelet
 |
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összekeverem és megszórom a
dióval, 180 °C-on 30-35
percig sütöm. (TŰPRÓBA). Melegen rákenem a mogyorókrémet. Krém: A 6 sárgáját
25 dkg porcukorral és a vanília pudingporral, 3 ek liszttel és 1 dl tejjel
simára keverem, majd a maradék 4 dl tejet forralom, hozzáöntöm és állandó
keverés mellett sűrítem. A vajat vagy sütőmargarint kihabosítom a cukorral,
a csokoládét felolvasztom vízgőz felett. A vajkrémet megfelezem. Egyik
felébe a sárga krémet teszem, másikba az olvasztott csokit. A kekszet 2 dl
tejbe áztatom egyenként. A mogyorókrémes tésztára először a sárga krém, majd
a tejbe áztatott keksz kerül. Erre jön a csoki krém. A tetejére a
porcukorral felvert kemény tejszínhabot teszem.
|
Hozzávalók (-):
·
Krém:
25 dkg Rama Sütőmargarin |
3 ek liszt |
25 dkg porcukor |
6 db tojássárgája |
2 dl tejszín |
10 dkg étcsoki |
5 dkg porcukor |
1/2 l tej |
1 cs vaníliás pudingpor |
·
Tészta:
1 cs egész háztartási keksz |
1/2 ü mogyorókrém |
6 db tojásfehérje |
6 ek porcukor |
1 ek étolaj |
2 ek liszt |
2 ek zsemlemorzsa |
1/2 cs sütőpor |
15 dkg vágott dió |
Pehelykönnyű túrós pite
 |
Elkészítése: 1. Az élesztőt a cukorral ízesített langyos
tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha margarinnal kikeverjük. A
felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két
részre osztjuk. 2. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és margarinnal kikent
tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a
citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát
keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A
tésztára simítjuk. 3. A másik kinyújtott tésztával befedjük. 3 órán át
pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített, közepesen forró
sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kockákra vágva, még melegen tálaljuk!
|
Hozzávalók (30 szelet):
·
a töltelékhez:
1 kg tehéntúró |
1,5 evőkanál finomliszt |
1 darab nagy citrom reszelt héja |
2 csomag vaníliás cukor |
30 dkg kristálycukor |
4 darab tojásfehérje |
maréknyi mazsola |
·
a tésztához:
15 dkg Rama Sütőmargarin |
30 dkg finomliszt |
1 kiskanál kristálycukor |
4 darab tojássárgája |
0,5 dl tej |
3 dkg élesztő |
|
·
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama Sütőmargarin
Túrókrémes fánkocskák málnaöntettel
 |
Elkészítése:
Egy nagyobb lábasba beletesszük a vizet és a margarint, majd felforraljuk.
Ezután hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük, amíg elválik az edény
falától. A tűzről levéve, még forrón beleütjük egyenként az egész tojásokat
és jól elkeverjük. A masszát habzsákba töltjük és margarinnal megkent
sütőlapra, kb. 6-6 cm távolságra, diónyi halmokat nyomunk. Előmelegített
sütőben, 230 °C-on 5 percig, majd 200 °C-on további 20 percig sütjük. A sütő
aljára egy vízzel telt lábast teszünk, hogy a tészta sütés közben gőzt
kapjon. (Egyenletesen meleg sütőben süssük, de kb. 15 percig ne nyissuk ki a
sütő ajtaját.) 20 perc után kivesszük a vizes lábast és egy sütjük tovább.
Amikor kész, levágjuk a fánkocskák tetejét, az üregekbe töltjük a krémet,
majd visszahelyezzük rá a tetejüket. A töltelékhez a túrót szitán áttörjük,
hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a krémport és az
egészet mixerrel összekeverjük. Az öntethez a málnát megmossuk, a cukorral
felfőzzük, majd kihűtjük. Tálaláskor a fánkocskákat ízlésesen a tányérra
rendezzük és az öntetet mellé csurgatjuk. A fánkok tetejét csokoládémázzal
vékony csíkokban áthúzhatjuk.
|
Hozzávalók (-):
·
Az öntethez:
25 dkg málna |
10 dkg kristálycukor |
|
|
|
·
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró |
15 dkg kristálycukor |
1 dkg vanília ízű krém pudingpor |
1 csomag vaníliás cukor |
1 db citrom reszelt héja |
·
A sütőlap megkenéséhez: Rama Sütőmargarin
·
A tésztához:
20 dkg Rama Sütőmargarin |
20 dkg finomliszt |
5 db tojás |
2 dl víz |
|
Meggyes sütemény
 |
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a
margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük
pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent sütőlapra tesszük. Külön
megfőzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt,
és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett,
kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 °C fokon. A
meggy léből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még
forró süteményt, lehűtjük és tálaljuk.
|
Hozzávalók (- 35x25 cm-es sütőlaphoz):
·
Az öntethez:
0,5 liter meggykompót lé |
2 csomag tortazselé |
|
|
|
·
A töltelékhez:
25 dkg kimagozott meggy |
3 evőkanál kristálycukor |
3 dl tej |
2 pohár tejföl |
1 csomag vaníliás pudingpor |
·
A tésztához:
10 dkg Rama Sütőmargarin |
20 dkg finomliszt |
8 dkg porcukor |
1 db tojás |
egy csipetnyi sütőpor |
Zöldcitromos túrótorta
 |
Elkészítése: A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát
és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól
lenyomkodjuk. 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A zselatint hideg vízbe
áztatjuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt
lime /zöld citrom/ héját. A zselatint kicsavarjuk, /vagy a zseléport/ kis
lángon fölolvasztjuk a lime levében. A lime-os zselatint hozzáadjuk a
túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a
felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt
tésztán, majd a tortát még 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. A
túrótortát kivesszük a formából, majd lime szeletekkel és citromfűvel
díszítjük.
|
Hozzávalók (- 22 cm átmérőjű tortaformához):
·
A díszítéshez: citromfű és lime szeletek
·
A töltelékhez:
40 dkg sovány túró |
15 dkg porcukor |
2 db lime a levét és a reszelt héját
használjuk |
2,5 dl tejszín |
4 nagy levél zselatin 18 g zselépor |
·
A tésztához:
10 dkg Rama Sütőmargarin |
25 dkg reszelt keksz- vagy
piskótamorzsa |
|
|
|
Pávaszem
 |
Elkészítése:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport,
a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a
kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe
simítjuk, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-20
perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad,
nehezebb feltekerni, törik. A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel
simára keverjük, vízgőzre (a bátrabbak közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A
margarint először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral
keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. A
krémet elfelezzük, az egyik felét a kakaóval barnára színezzük. A tésztát –
miután a sütőpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós
krémet rásimítjuk. Alulról is, felülről is a közepe felé feltekerjük.
Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át hűtőszekrényben
dermesztjük. Utána kicsomagoljuk. Az étcsokoládét a margarinnal
fölolvasztjuk (mikrohullámú készülék legkisebb fokozatán a legkényelmesebb),
a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel
fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörű pávaszemes
rajzolatot mutatnak.
|
Hozzávalók (16 szelet):
·
A tetejére:
5 dkg Rama Sütőmargarin |
15 dkg étcsokoládé |
|
|
|
|
|
·
A krémhez:
20 dkg Rama Sütőmargarin |
20 dkg porcukor |
1 db tojás |
2,5 dl tej |
1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
|
1 csomag főzni való vanília ízű
pudingpor (4 dkg) |
1 csomag vaníliás cukor |
·
A tésztához:
4 dkg keserű kakaópor |
12 dkg porcukor |
6 db tojás |
1 púpozott evőkanál finomliszt |
fél mokkáskanálnyi sütőpor |
|
|
Keksztekercs
 |
Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, hozzáadunk 10 dkg
porcukrot, a baracklekvárt, a kakaót, a rumot, a citromhéjat. Jól
összegyúrjuk, (ha nem áll össze, kevés tejet teszünk hozzá). Alufólián
téglalap alakúra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket: 10 dkg porcukrot
habosra keverünk a vajjal vagy sütőmargarinnal, majd hozzáadjuk a
kókuszreszeléket. A kinyújtott masszára simítjuk, majd szorosan feltekerjük.
Az alufóliát vékonyan meghintjük kókuszreszelékkel, és beleforgatjuk a
rudat. Ezután becsomagoljuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.
|
Hozzávalók (-):
20 dkg háztartási keksz |
kevés tej |
20 dkg porcukor |
2 ek. baracklekvár |
2 ek. kakaópor |
0,5 dl rum |
1 citrom reszelt héja |
10 dkg vaj vagy sütőmargarin |
3 dkg kókuszreszelék |
|
|
|
Havas háztető
 |
Elkészítése: A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes
lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belőle. A
közepére valókat összegyúrjuk, és a tésztára, hosszában, fél henger alakban
ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a margarin kivételével,
kevergetve, sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is
belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára
kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a
formája, mint a háztető. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat
kevergetve simára főzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt
teljesen megszilárdulna kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt,
forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
|
Hozzávalók (12 nagy szelet): 6 tojásból
sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
·
A közepéhez:
6 dkg Rama Sütőmargarin |
4 evőkanál kristálycukor |
25 dkg darált háztartási keksz |
2,5 dl tej |
2 evőkanál rum |
2 evőkanál keserű kakaópor |
·
A vaníliás krémhez:
15 dkg Rama Sütőmargarin |
3 evőkanál kristálycukor |
1 csomag (40 g) főznivaló vanília ízű
pudingpor |
4 dl tej |
1 csomag vaníliás cukor |
|
·
A csokoládémázhoz:
10 dkg Rama Sütőmargarin |
20 dkg porcukor |
2 evőkanál keserű kakaópor |
4 evőkanál víz |
|
|
·
A tetejére: 10 dkg kókuszreszelék
Lekváros-diós kocka
 |
Elkészítése: Egy nagyobb keverőtálban elkeverjük a tojást, a
cukrot, a felolvasztott margarint, a tejet, 10 dkg darált diót, végül a
liszttel elkevert sütőport hozzáadva a masszát simára keverjük. A tésztát
egy magas oldalfalú, margarinnal kikent tepsibe öntjük és előmelegített
sütőben, 180 °C-on, 30-35 percig sütjük. Amikor kihűlt, három lapra vágjuk.
A lapokat lekvárral megkenjük és a maradék darált dióval megszórjuk, majd
egyenként egymásra helyezzük. Felülre lekváros-diós réteg kerüljön. Kockára
vágva tálaljuk, felezett diószemekkel díszítjük.
|
Hozzávalók (-):
·
A tésztához:
15 dkg Rama Sütőmargarin |
18 dkg kristálycukor |
20 dkg finomliszt |
10 evőkanál baracklekvár |
1 db tojás |
1 csomag sütőpor |
30 dkg darált dió |
2 dl tej |
·
A tepsi kikenéséhez: Rama Sütőmargarin
Rumos diós kocka
 |
Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral, és lassan
hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikeverjük. Hozzákeverjük a lekvárt,
lisztet, sütőport, diót, és végül adagokban hozzáadjuk a habbá vert
tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük. Elkészítjük a krémet: a
vanília pudingot 6 dl tejben megfőzzük, hűlni hagyjuk. 30 dkg Rama margarint
kikeverünk 30 dkg porcukorral jó habosra, hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot,
és jól összedolgozzuk. A kihűlt diós lapot kettévágjuk, meglocsoljuk rummal
ízesített sziruppal, megkenjük krémmel, rárakjuk a kávéba mártogatott
babapiskótát, újra krém, és rátesszük a rummal meglocsolt diós lapot. Ezt is
megkenjük krémmel, megszórjuk vagdalt dióval és fehér csokoládéreszelékkel.
Kockára vágva tálaljuk. Hogy ünnepélyesebbé tegyük, felverünk egy 2 dl-es
növényi tejszínt kemény habnak, mindegyik kocka tetejére egy-egy rózsát
nyomunk, és a tetejét ízlés szerint díszítjük. Nagyon finom sütemény, torta
helyett is megfelel.
|
Hozzávalók (-):
·
Diós piskóta:
30 dkg liszt |
30 dkg porcukor |
6 tojás |
2 evők. baracklekvár |
15 dkg darált dió |
9 evők. víz |
1 sütőpor |
·
Krém:
30 dkg Rama margarin |
30 dkg porcukor |
6 dl tej |
2 vanília pudingpor |
rum |
lehűtött feketekávé |
24 db babapiskóta |
Csiga linzer
 |
Elkészítése: A hozzávalókat a kakaó és a
vanília kivételével összegyúrjuk, két cipót formázunk. Az egyikbe gyúrunk
kakaóport, a másikba pedig vaníliás cukrot. Mindkét cipót egyforma nagyságra
nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük,
amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk. Kicsit
megnyomkodjuk, hogy jobban összeálljanak a csíkok, majd még formázunk rajta.
Vajazott vagy sütőmargarinozott tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 190 °C
fokon, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
|
Hozzávalók (-):
25 dkg margarin |
50 dkg liszt |
20 dkg porcukor (ha édesebben
szeretik, akor mehet több is) |
1 sütőpor |
1 vaníliás cukor |
2 db tojás |
2 evőkanál kakaópor |
csipetnyi só |
Nagymama gesztenyés tekercse
 |
Elkészítése: A kekszet a margarinnal, a cukorral, a rummal, a
kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozzuk (akkor jó, amikor a cukor
elolvadt benne) és félretesszük, amíg elkészül a krémje. Ehhez a
szobahőmérsékleten fölengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük,
vagy villával jól összetörjük, és a margarinnal, a cukorral, a rummal meg a
kókuszreszelékkel addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne. Egy tiszta
konyharuhát megvizezünk, kiterítjük, és a kekszmassza felét egy vízbe
mártott késsel kenegetve kb. 20 x 25 cm-es téglalappá formáljuk rajta. A
gesztenyetöltelék felét rásimítjuk, majd a konyharuha segítségével
fölgöngyöljük. A másik tekercset is ugyanígy készítjük el, majd legalább
1órára a hűtőszekrénybe tesszük. Végül a tetejét olvasztott csokoládéval
vékonyan (ha vastag rajta a csokoládé, nem lehet felszeletelni a puha
tésztát) bevonjuk. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük föl, és kínálhatunk
hozzá tejszínhabot is. Hűtőszekrényben hosszú ideig eláll, és nagyon finom.
|
Hozzávalók (40 szelet):
·
A tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé
·
A krémhez:
12 dkg Rama Sütőmargarin |
10 dkg kristálycukor |
1 kiskanál kókuszreszelék |
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza |
1-2 kiskanál rum |
|
·
A tésztához:
18 dkg Rama Sütőmargarin |
10 dkg kristálycukor |
1 evőkanál kókuszreszelék |
25 dkg darált háztartási keksz |
0,5 dl rum |
1-2 kiskanál keserű kakaópor (minél
sötétebb színű) |
Konyakmeggyes
 |
Elkészítése: A cukorból, lisztből, tojássárgájából,
sütőporból, zsírból vagy sütőmargarinból, kakaóporból tejjel rugalmas
tésztát gyúrunk, 2 lapot sütünk belőle. A piskótát a szokásos módon
készítjük el. A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, ha kihűlt
hozzákeverjük a margarinnal elkevert cukrot és a meggyaromát. A kisült
piskótát kockákra vágjuk, óvatosan a krémbe vegyítjük, meggyszemekkel
dúsítjuk. A meggyes krémmel megtöltjük a két lapot. A csoki mázhoz a
tojásfehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, belekeverjük a vajat vagy
sütőmargarint és a kakaóport, majd a tésztára tesszük.
|
Hozzávalók (-):
·
Csoki máz:
5 dkg vaj vagy sütőmargarin |
12 dkg porcukor |
2 tojásfehérje |
1-2 evőkanál kakaópor |
|
|
·
Krém:
1 Rama Sütőmargarin |
4 evőkanál liszt |
20 dkg porcukor |
konyakmeggy aroma |
magozott meggy |
1/2 liter tej |
·
Piskóta:
6 kanál liszt |
6 kanál cukor |
6 tojás |
|
|
|
|
·
Tésztához:
5 dkg zsír vagy sütőmargarin |
5 dkg cukor |
25 dkg liszt |
2 tojássárgája |
tej |
1 evőkanál kakaópor |
1/2 sütőpor |
Jó étvágyat kívánunk!
|