Receptek / 2011 minden havára 1.

1. EMELETES DIÓSLEPÉNY

Beküldte: Batki Sándorné, Selyp

Elkészítése: A 4 db tojássárgáját, a margarint, a lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, és a rumot összedolgozzuk, és egy habkártyával a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. A töltelékhez habosra keverjük a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót. A 6 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként összevegyítjük a diós masszával. A tölteléket rásimítjuk a tésztára, és előmelegített 180 °C fokos sütőben sütjük. 41 x 29 cm -es tepsiben sütöttem.

Hozzávalók (-):

Tésztához:

40 dkg Rama margarin 46 dkg rétesliszt 26 dkg porcukor 4 db tojás 1 csomag sütőpor 0,7 dl rum kevés tejföl egy csipet só

Töltelék:

20 dkg Rama margarin 20 dkg darált dió 2 dl tej 6 db tojásfehérje 10 dkg porcukor 1 cs. vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja

2. HÁZTETŐ

Beküldte: Vitai Lászlóné, Nagykanizsa

Hozzávalók (-): 1 csomag nápolyi ostyalap

Elkészítése: Az ostyalapokat hosszában kettévágjuk. A tejből a liszttel sűrű krémet főzünk. A cukrot, vaníliáscukrot és a margarint habosra keverjük, majd a kihűlt krémmel összedolgozzuk. Ezután elkészítjük a tésztát.

Krémhez:

40 dkg Rama margarin 6 evőkanál liszt 25 dkg porcukor 5 dl tej 1 csomag vaníliás cukor  

 

 

Elkészítése: A felsorolt anyagokat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát 24 részre osztjuk és nápolyi lap hosszúságú rudakat formázunk belőle, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Ha a tészta megsült a nápolyi lapra krémet kenünk, és abba három rudat nyomunk, majd a tetejére újabb réteg krémet teszünk, ebbe két rudat nyomunk, újabb krém réteg következik, majd egy tésztarúd és végül krém. Az oldalakra szintén nápolyi lap kerül borítónak. Ha elkészült, hűtőbe tesszük, hogy jól tudjuk szeletelni.

Tésztához:

15 dkg Rama margarin 40 dkg liszt 10 dkg porcukor 1 db tojás 1 csomag sütőpor kevés tej

3. FEHÉRVÁRI SÜTEMÉNY

Beküldte: Tarczi Sándorné, Vönöck

Elkészítése: Egy kb. 3 l-es edénybe beletesszük a tojásokat, hozzákeverjük a cukrot és a margarint, majd kis lángon melegítve, állandó keverés mellett megolvasztjuk. Ezután hozzáadjuk a pudingport, a két evőkanál kakaót és beletördeljük a nápolyit, majd hozzáadunk egy marék vágott diót és egy narancs lereszelt héját. A masszát jól elkeverjük és alumínium fóliával kibélelt őzgerinc formába töltjük. Ezután egy napra hűtőbe tesszük, vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Hozzávalók (-):

20 dkg Rama margarin 25 dkg kristálycukor 2 db tojás 2 csomag vaníliaízű pudingpor 2 evőkanál kakaó 1 csomag nápolyi tortalap vágott dió, narancs héj

4. SONKÁS RÉTES

Beküldte: Novák Attiláné, Budapest, XVI. ker.

 

Elkészítése: A lisztet, a tehéntúróval, a Rama margarinnal, a tojással és a delikát ételízesítővel összegyúrjuk, néhányszor hajtogatjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük. A megtisztított, szeletelt gombát egy kevés olajon lepároljuk és delikát ételízesítővel fűszerezzük. A tésztát kivesszük a hűtőből kinyújtjuk, beborítjuk szeletelt bacon szalonnával, erre rakjuk a sonkaszeleteket és végül a gombás ragut. Az egészet feltekerjük, megkenjük tojással és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Vékony szeletekre vágva kínáljuk.

Hozzávalók (-):

25 dkg Rama margarin 25 dkg liszt 25 dkg tehéntúró 1 db tojás 1 csipet delikát ételízesítő 20 dkg bacon szalonna 20 dkg gépsonka
             
15 dkg gomba 2 evőkanál étolaj 1 kis fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 4 kanál delikát ételízesítő    

5. GESZTENYEFELFÚJT

Beküldte: Kutiné, Lőczi Krisztina, Marcali

 

Elkészítése: A margarinból a liszttel és vaníliacukros tejjel besamelt készítünk. Ha kihűlt összekeverjük a ledarált gesztenyemasszával. A tojások sárgáját cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a piskóta vagy kekszmorzsát, a rumot és belekeverjük a gesztenyemasszába, végül a tojások felvert habját lazán hozzákeverjük. Egy formát kikenünk margarinnal, majd megszórjuk porcukorral és háromnegyed részig megtöltjük a masszával. Az formát vízzel telt edénybe tesszük és 150-170 °C -os sütőben gőzöljük. Ha megsült a formát egy pillanatra hideg vízbe mártjuk, majd kiborítjuk egy tálra a formából. Csokoládé öntettel, vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Hozzávalók (-):

Tésztához:

5 dkg Rama margarin 5 dkg liszt 3 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 35 dkg gesztenyemassza 5 cl rum 5 db tojás
             
1 evőkanál keksz, vagy piskótamorzsa 10 dkg cukor          

Tálaláshoz: csokoládé öntet.


6. BEATRIX TORTA

Beküldte: Rideg Pálné, Békéscsaba

 

Elkészítése: A tojásfehérjékből a cukorral, a fele vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a héjától megtisztított, pirított ledarált mandulát. A masszát margarinnal kikent formába vagy tepsibe öntjük és közepes lángon megsütjük. A tejből a liszttel, a cukorral, a másik fél adag vaníliás cukorral a tojássárgákkal és a kakaóval sűrű krémet főzünk. Ha a krém kihűlt, hozzákeverjük a margarint. A tortát félbevágjuk, rummal meglocsoljuk és megtöltjük a krémmel. A tetejét és az oldalát szintén krémmel vonjuk be. 5 dkg mandulából és cukorból karamellt készítünk, ha kihűlt apróra tördeljük és ezzel hintjük meg a tortát.

Hozzávalók (-):

Tésztához:

20 dkg Rama margarin 20 dkg porcukor 6 db tojás 20 dkg mandula, vagy dió 4 dl tej
         
4 dkg vaníliás cukor 1 dl rum, vagy néhány csepp rumaroma 3 dkg kakaó, vagy étcsokoládé 1 evőkanál liszt  

7. ZEBRA SÜTI

Beküldte: Tóthné Gulyás Éva, Hatvan

 

Elkészítése: A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral majd hozzákeverjük a margarint, a vaníliás cukrot, jól kidolgozzuk, ezután belekeverjük a liszttel elkevert sütőport, végül a felvert fehérjehabot. A tészta felét belesimítjuk a tepsibe, a másik feléhez egy kanál kakaót keverünk és rákenjük a fehér tésztára. Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

Hozzávalók (-):

25 dkg Rama margarin 20 dkg liszt (3 tojás súlyával azonos) 4 db tojás (le kell mérni) kb. 25 dkg 25 dkg porcukor (a négy tojás súlyával azonos) 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag sütőpor

8. VADÁSZKENYÉR

Beküldte: Krizsánné Földi Hajnal, Békéscsaba

 

Elkészítése: A Rama margarint, a túrót, a sajtot kikeverjük, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. A paprikákat, a sonkát, az uborkát apró kockákra vágjuk, majd a krémhez keverjük. Kivesszük a franciakenyér belsejét, felaprítjuk, a krémhez keverjük, és az üreget megtöltjük az így elkészített krémmel, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Amikor "kifagyott", szeletelve tálaljuk.

Hozzávalók (-):

10 dkg Rama margarin 15 dkg gépsonka 1 db zöld 1 db piros paprika 1 db sárga
         
2 db kisebb savanyú uborka 10 dkg túró 10 dkg camping sajt só, bors, petrezselyem 1 db francia kenyér

9. KORHELY SZELET

Beküldte: Ónodi Lászlóné, Gávavencsellő

 

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a bort és a kakaót. Végül a tojások felvert habját keverjük hozzá. Előmelegített sütőben megsütjük.
Elkészítjük a krémet: hat tojássárgájához hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a lisztet, a tejet és sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a margarint, majd megkenjük vele a tésztát. A hat tojásfehérjét összekeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd gőz fölött kemény habbá felverjük. A krém tetejére kenjük, majd csokoládét reszelünk rá.

Hozzávalók (-):

Tésztához:

6 db tojás 15 dkg cukor 10 dkg liszt 1 csomag sütőpor 3 dkg kakaó 3 evőkanál bor, vagy víz

Krémhez:

6 db tojássárgája 1 csomag vaníliás cukor 2 evőkanál liszt 3 dl tej 25 dkg Rama margarin  

Habhoz:

6 db tojásfehérje 30 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor      

10. PETTYES SZELET

Beküldte: Kosztoláncziné Fehér Andrea, Vönöck

 

Elkészítése: Az egész tojásokat, a cukorral, a vízzel felhabosítjuk, majd a liszttel elkevert sütőporral összekeverjük. A masszát zsiradékkal kikent, kilisztezett tepsiben megsütjük. Ha a tészta kihűlt, hosszában kettévágjuk. A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a rumot és annyi forró tejet, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából a piskóta hosszával megegyező nagyságú 6 db rudat formázunk.
A három dl tejben elkészítjük a pudingot, ha kihűlt, hozzákeverjük a cukorral kihabosított margarint.
Összeállítás: a piskótára rákenjük a krém felét, erre helyezzük egyenletesen elosztva a keksz rudakat, majd a krém másik fele következik, erre a piskóta. A tetejét csokoládé reszelékkel díszíthetjük.

Hozzávalók (-):

Tésztához:

6 db tojás 37 dkg cukor 30 dkg liszt 6 evőkanál víz 1 csomag sütőpor

Töltelékhez:

25 dkg háztartási keksz 10 dkg cukor 1 evőkanál kakaó 5 cl rum tej

Krémhez:

25 dkg Rama margarin 1 csomag puncsízű pudingpor 25 dkg porcukor 3 dl tej  

11. MIRANDÁS SÜTEMÉNY

Beküldte: Túri Diana, Hajdúszoboszló

 

Elkészítése: A hat tojás fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a lisztet, a sütőporral és a kakaóval összekeverjük, majd az olajjal együtt a kikevert sárgájához adjuk. Ezután a felvert tojáshabot kis adagokban, lazán hozzákeverjük. A masszát margarinnal kikent, kilisztezett formába, vagy tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, közepesen lángon megsütjük. Elkészítjük a krémet oly módon, hogy a túrót áttörjük és a margarinnal és a cukorral kikeverjük, majd a kihűlt tésztára kenjük. A 7 dl mirandából a cukorral és a pudingporral megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt a krém tetejére kenjük.

Hozzávalók (-):

Tésztához:

6 db tojás 15 dkg porcukor 4 evőkanál liszt 2 evőkanál kakaópor 1 dl étolaj 1 csomag sütőpor

krémhez:

25 dkg margarin 15 dkg porcukor 25 dkg tehéntúró      

zseléhez:

7 dl miranda üdítő 3 evőkanál cukor 2 csomag vanília puding      

12. HÚSVÉTI KOSÁR

(A Rama háziasszonyának húsvéti ajánlata.)

 

Elkészítése:

Előtészta: A lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, langyos tejet hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle. Ezután meleg helyen tizenöt percig pihentetjük.
A tészta elkészítése: A langyos tejben a cukrot feloldjuk, a margarint megolvasztjuk, a tojással, vaníliás cukorral, kicsavart citrom levével, a liszttel, az előtésztával, egy élesztős tésztát dagasztunk. A tésztát egy fél órán át meleg helyen pihentetjük.
A kosár formájának és nagyságának megfelelő, fél tojást papírból elkészítjük, vagy a kiválasztott nagyságnak megfelelő ovális tálat használunk.
Az adott tészta mennyiségből vagy egy kb. 28 cm hosszú (ez belső méretet jelent) vagy két kisebb hosszúságú kosarat készíthetünk. A papírból elkészített formát bevonjuk alumínium fóliával.
Egy nagyon vékony sütőfólia segítségével meghatározzuk a kosárforma felületét, illetve annak a négyzetnek az él hosszúságát, ami ezt a területet befedi. (Ez lesz a szükséges tésztafelület). 10 cm hosszúságú élhez kb. 5-7 db tésztafonatot számolunk.
A tészta kétharmadából megfelelő számú, ceruza vastagságú és megfelelő hosszúságú tésztafonatot készítünk.

Fonási munkák:
1. Először két tésztafonatot derékszögben keresztezünk és a négyzet alakú fólia közepére helyezzük és innen kiindulva a szükséges méretű négyzetrácsot elkészítjük.
2. Amikor a megfelelő méretű tésztarács elkészült a tésztafonat végeit egyforma hosszúra vágjuk.
3. Az alumínium fóliával fedett kosárformát a rács mellé helyezzük és a sütőfóliával együtt, a rácsot óvatosan a formára húzzuk.
4. A tészta feleslegét a formán körbe haladva levágjuk és a végeket a formához nyomjuk. A tésztát ismét pihentetjük, majd felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőben 200 C°-on, 25-30 percig sütjük, kihűtjük, majd levesszük az alumínium fóliáról, és a sütőfóliát eltávolítjuk.
5. A talapzathoz(valamivel kisebb kerületű mint a felső kosár széle), a felső széléhez és a közepéhez elkészítjük a kartonsablonokat. A megmaradt tésztából megfelelő hosszúságú fonatot készítünk, a talapzathoz két fonatot összesodrunk, a felső szélhez és a középsőhöz három-három fonatot készítünk és mint a copfot megfonjuk, élére állítva ovális formára összenyomjuk a végeiket. Ezután pihentetjük, tojással megkenjük és margarinnal megkent sütőfólián kb. 20 percig sütjük.

A kosár összeállítása:
Egy kevés tojásfehérjét néhány csepp citromlével és annyi porcukorral keverünk össze, hogy egy sűrűn folyó masszát kapjunk. A masszát egy pergament papírból készült zacskóba tesszük és ezzel ragasztjuk össze a kosár részeit.
Először a talpat helyezzük az asztalra, a felső szélét bekenjük a cukormázzal és ráhelyezzük a középső részt. Ezután ezt kenjük be cukormázzal, majd a kosár következik és végül a felső szél.

Hozzávalók (-):

Előtésztához:

5 dkg sima liszt 3 evőkanál tej 4 dkg élesztő      

Tésztához:

20 dkg Rama margarin 20 dkg cukor 4 db tojás 2,5 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 kávéskanál só
           
1 kicsavart citrom leve 1 kg simaliszt 1 tojás, a tészta kenéséhez      

 További RÁMA SÜTI GYÁR receptek a www.sutigyar.hu linkre kattintva elérhetők.

      


Bácskai legényfogó

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval és a sütőporral elmorzsoljuk, hozzáadunk két tojássárgáját, egy kevés tejfölt, és könnyű tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és fóliával letakarva pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, a túrót áttörjük, és az egészet margarinnal, és egy csipet sóval elkeverjük. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a masszába keverjük. Kinyújtjuk a tésztát vékonyra, kockákra vágjuk, majd megtöltjük a masszával, és lazán buktaformára feltekerjük. Kikent tepsibe rakjuk. A tetejét kissé felvert tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Melegen is, hidegen is élvezetes. Borkorcsolyaként is finom.

Hozzávalók (-):

35 dkg liszt 20 dkg margarin fél csomag sütőpor 2 tojás kevés tejföl

·      A töltelékhez:

20 dkg sovány, főtt sonka 20 dkg tehéntúró 5 dkg margarin a kenéshez tojás  

Sajtos pufi

Elkészítése: A tejet, a margarint és a sót együtt felforraljuk, a tűzről levéve belekeverjük a lisztet, és addig keverjük, amíg a lábas oldaláról el nem válik. Ekkor egyenként beleütjük a tojásokat, tovább keverjük, majd hozzáadjuk a sajtot. Simára kidolgozzuk, és hagyjuk kihűlni. Kikent tepsire vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és kb. 30 percig közepes lángon sütjük. 15 percig a sütőt nem szabad kinyitni.

 

 

Hozzávalók (-):

2,5 dl tej 8 dkg margarin 15 dkg liszt 3 tojás kevés tejföl 12 dkg reszelt sajt 1 kávéskanál só

Burgonyás-sajtos rúd

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A lisztbe belekeverjük a sót. A margarint és a reszelt sajtot elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojássárgát, majd a masszát összegyúrjuk. Egyórai pihentetés után vékonyra nyújtjuk, és derelyemetszővel ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Tepsibe rakosgatjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon pirosra sütjük.

Hozzávalók (-):

25 dkg margarin 30 dkg liszt 20 dkg főtt, áttört burgonya 1 tojás 20 dkg reszelt sajt 1 kávéskanál só

Káposztás pogácsa

Elkészítése: A káposztát kitorzsázzuk, foltos leveleit lebontjuk, a fejet apróra reszeljük. Egy lábasban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk. Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk. A tojással, a többi langyos tejjel és az élesztővel 2-3 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 50 percen át kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával megszórjuk, majd az előző, úgynevezett dupla hajtást megismételjük. 10 percnyi pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. 10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C), kb. 25 percig sütjük. Közben a szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk (nem gyúrjuk össze, mert levelességét elveszíti), ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.

Hozzávalók (30 darab):

·         A tészta lekenéséhez: 1 tojás

·         A tetejére: 10 dkg reszelt sajt

·         A tészta nyújtásához: 2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt is lehet)

·         A tésztához:

10 dkg margarin 1 kg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) 5 dl tej (kb.) 2 tojás 1 mokkáskanál kristálycukor 5 dkg élesztő 1 csapott evőkanál só

·         A pirított káposztához:

1 kg fejes káposzta 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors 1 vöröshagyma 4 evőkanál olaj 2 csapott evőkanál kristálycukor 1 csapott evőkanál só  

Sós rudacskák /2/

 

Elkészítése: A lisztben a Ramát elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, az ecetet és a vizet. Jól kidolgozzuk, cipót formálunk belőle és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Meglisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, tetejét megszórhatjuk sóval elkevert köménymaggal, sajttal, szezámmaggal, lenmaggal, mákkal. Előmelegített sütőben sütjük.

Hozzávalók (-):

25 dkg Rama margarin 40 dkg liszt 4 evő kanál víz 1 tojás 4 evő kanál ecet 2 teás kanál só
           
szezámmag lenmag köménymag mák sajt  

Csavart sajtos

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, az élesztőt összemorzsolva adjuk hozzá, nem kell felfuttatni. Alaposan kidolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Ezután kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk és 1-1,5 cm széles, kb. 10 cm hosszú rudakat vágunk belőle. A tetejüket megkenjük a tojással és a szálakat megcsavargatva tesszük a sütőlemezre. A tetejére szórhatunk sajtot. Forró sütőben aranysárgára megsütjük. Finom puha és mutatós.

 

 

Hozzávalók (-):

·         A tetejére:

25 dkg Rama margarin 25 dkg liszt 1 evő kanál rum 1 tojás 1 dkg élesztő 2 teás kanál só
           
12 dkg reszelt sajt tojás só 1 dl tejföl    

Habkönnyű sóskifli

Elkészítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd kelt tésztát dagasztunk. Amikor megkelt 4 részre osztjuk a tálban. 1 részt kiveszünk, és elfelezzük, kinyújtjuk kör formára, kb. 30 cm-es méretre mindkettőt. Egyik lapot megkenjük a habosra, lágyra kikevert sós vaj vagy sütőmargarin krémmel. A megkent lapot befedjük a másikkal, majd 16 cikkre felvágjuk. A nagyobbik feléről kezdve kifli formára feltekerjük. Szilikonos sütőpapírra tesszük, tetejét megkenjük tojással. Öreg sóval díszítjük. Bármivel megszórhatjuk a tetejét pl. magokkal, fűszerekkel, sajttal. Tölthetjük is az ízlésünknek és alkalomnak illően sonkával, kolbásszal, gombával, különböző krémekkel is.

Hozzávalók (-):

·         A tésztához:

700 g liszt 2 db tojás 1 kis pohár kefir 100 ml étolaj 60 g cukor csipet só
           
100 ml tej 50 g élesztő        

·         A krémhez:

200 g Rama margarin 30 g só        

Sajtos hajtovány

Elkészítése: A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajt, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal vagy sütőmargarinnal, és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük. Az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól 2 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal, vagy reszelt sajttal, és előmelegített, 220 °C fokos sütőben arany barnára sütjük.

Hozzávalók (-):

50 dkg liszt 3 dl langyos tej 2,5 dkg élesztő 5 evőkanál étolaj 1 csapott ek cukor 2 kiskanál só

·         Töltelék:

25 dkg kemény, reszelhető sajt 5 dkg puha, könnyen kenhető vaj vagy sütőmargarin  

·         Tetejére:

1 felvert tojás darabos só mák vagy köménymag tökmag szezámmag napraforgómag reszelt sajt

Sajtos csiga

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk és 4 cipót formálunk belőle. A vajat vagy sütőmargarint a sajttal habosra keverjük. A tésztát elnyújtjuk és rákenjük a sajtos tölteléket, feltekerjük, mindet külön-külön. Az így kapott rudakat egy éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt vékony szeletekre vágjuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük.

Hozzávalók (-):

·         Töltelék:

20 dkg sajt 20 dkg vaj vagy sütőmargarin    

·         Tészta:

25 dkg margarin 50 dkg liszt   1 cs. sütőpor 2 tojássárgája 1 pohár (175 g) tejföl 1 evőkanál só  

Sajtos kosár

 

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, hűvös helyen (hűtőben) pihentetjük, majd a formákat kibéleljük vele. A krémhez a tojássárgákat a liszttel, a sajt felével, tejjel, sóval simára keverjük, sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a margarint, a maradék sajtot, végül a tojások habbá vert fehérjéjét. Ezzel a krémmel töltjük meg a kosárka formába nyomkodott tésztát. Forró sütőben pirosra sütjük.

Hozzávalók (24 db kosárka):

·         Tészta:

10 dkg margarin 20 dkg liszt 1 tojássárgája egy kevés tejföl

·         Töltelék:

4 dkg margarin 10 dkg reszelt sajt 2 és fél evőkanál liszt 2 dl tej 2 tojás só (érezhető legyen)

Sajtos perec

Elkészítése: A lisztet, a margarint és 20 dkg sajtot összemorzsoljuk. A tejfölt, a tojássárgákat, a sót és a szalakálit összekeverjük, felfuttatjuk, majd a két anyagot összedolgozzuk. Pereceket szúrunk ki, tojásfehérjével megkenjük, sajttal megszórjuk és 150-180 °C fokon sütjük. Nálunk a családnak ez a kedvenc sajtos sütije, mindig dupla adagból sütöm. Jó étvágyat, és jó sütögetést mindenkinek!

Hozzávalók (-):

25 dkg margarin 50 dkg liszt 2 tojás 2 dl tejföl 30 dkg sajt 1 zacskó szalakáli 3 mokkáskanál só

Sajtos rúd (omlós)

Elkészítése: Figyelem! Ezt a receptet azoknak ajánlom, aki akár több nap múlva is omlós sajtos rudat akarnak enni, feltéve, ha marad! A lisztet a Ramával, majd a zsírral vagy sütőmargarinnal összedolgozom. Belekeverem a sót, belemorzsolom az élesztőt, majd a tejföllel összegyúrom. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd tojással megkenjük. A sajtot lereszeljük egy tányérba. Derelyevágóval, vagy pizzavágóval (ez jobb, mert a hagyományosnál magasabbak a rudak) 3-4 mm széles rudakat vágunk, melyeket kb. 8-10 cm-enként elvágjuk. A reszelt sajtra fektetjük tojásos felükkel lefelé. Kb. 200 °C fokon sütjük előmelegített sütőben. Ebből az adagból kb. 6-7 nagy tepsi lesz.

Hozzávalók (6-7 nagy tepsi):

·         Tetejére:

3-4 evőkanál zsír vagy sütőmargarin  1,2 kg rétesliszt köménymag

 

2 (50 dkg) Rama Sütőmargarin 1 (5 dkg) friss élesztő 1 nagy doboz tejföl tojás sajt (kb. 15 dkg) 6 enyhén púpozott kávéskanál só

Sajtos rúd (szalalkális)

Elkészítése: A lisztet a margarinnal összemorzsolgatom, beledolgozom a tejfölt, a tojásokat, a sót és a szalalkálit. Amikor már kezd összeállni nyújtódeszkára teszem. Kisujjnyi vastagra kinyújtom. Lekenem a felvert egész tojással, megszórom a köménymaggal, és a sajttal. Felszeletelem. Kiolajozott tepsibe teszem. Ebből a mennyiségből nekem 3 tepsi szokott lenni. Előmelegített 180 °C fokos sütőbe teszem, és figyelem őket, mert 10-12 perc alatt meg is sülnek! Jó étvágyat!

Hozzávalók (-):

25 dkg margarin 60 dkg liszt 2 db tojás 1 pohár tejföl 1 cs. szalalkáli 1,5-2 evőkanál só
           
1 tojás a kenéshez egész köménymag 20-25 dkg reszelt sajt (kb)      

Sajttekercs

Elkészítése: A sajtot egy erősebb zacskóban forró vízbe lógatjuk, és fél órát főzzük. Miután szépen meglágyult, nyújtódeszkán téglalap alakúra nyújtjuk. A kockasajtot a fele vajjal vagy sütőmargarinnal, és a villával szétnyomkodott tojásfehérjével kikeverjük, ízesítjük sóval, borssal és az apróra vágott snidlinggel. Én petrezselyem levéllel szoktam. Ezt a krémet a kinyújtott sajtra kenjük, sonkaszeleteket teszünk rá. A maradék vajjal vagy sütőmargarinnal elkeverjük az összetört tojássárgáját, mustárt, sót borsot. Ezt a krémet a sonkára kenjük. Az egészet a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük szorosan. Szemből is feltekerhetjük még, és így középen elvágjuk, ekkor két rúd lesz belőle. Magában is, és pirítóssal is nagyon finom.

Hozzávalók (-):

30 dkg vaj vagy sütőmargarin 40 dkg trapista sajt 30 dkg gépsonka 1 doboz kockasajt 3 kemény főtt tojás
           
1 ek. mustár snidling bors      

Sós kifli

Elkészítése: A margarint habosra keverjük a sóval, az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük az élesztővel, a kefirrel, az olajjal, a tojással, és úgy állítjuk össze a tésztát, hogy az rugalmas legyen. Ha szükséges kefirt vagy tejfölt lehet még hozzáadni. Só nem kell a tésztába. 8 egyenlő részre vágjuk. Egyet kb. tányér nagyságú kerek lappá nyújtunk és félre rakjuk. Kinyújtjuk a másodikat is, és a sós margarin egy részével megkenjük. A félrerakott lappal beborítjuk, 4 felé vágjuk, majd minden cikket még 3 felé. Egy kerekből 12 db kifli lesz. Szorosan feltekerjük és ritkán a tepsibe rakjuk. Így elkészítjük a többit is. A tetejét megkenjük tojással, ízlés szerint tehetünk rá reszelt sajtot, vagy szezámmagot, köménymagot. Hideg sütőben 30-35 percig sütjük.

Hozzávalók (2 nagy tepsihez):

1 Rama margarin 70 dkg liszt 2 tojás 1 kefir 1 dl étolaj 1 ek. só
           
1 dl tej 2 ek cukor (a tejbe) 5 dkg élesztő 1 tojás a kenéshez 1 tejföl (ha még kell a tésztába)

Puncsszelet

Elkészítése: A tésztához keverjük krémesre a tojásokat a cukorral. Apránként szitáljuk bele a lisztet, majd dolgozzuk bele az olajat. Töltsük két, magas falú tepsibe, és süssük 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig. Hintsük meg liszttel, és borítsuk konyharuhára. Szórjuk a 30 dkg cukrot 3 dl vízbe, és kis lángon főzzünk belőle szirupot, ízesítsük a citromsavval, a rummal, a puncs- és a vanília aromával, majd hagyjuk kihűlni. Osszuk két adagra, és az egyiket fessük meg az ételszínezékkel. Vágjuk el vízszintesen az egyik tésztalapot, majd mindkét darabot kenjük meg a lekvár 2/3-val. A másik tésztalapot vágjuk kb. 3 cm széles csíkokra. Tegyük tepsibe az egyik lekváros lapot. Váltogatva mártogassuk a tésztacsíkokat a színtelen, meg a piros szirupba, és rakjuk szorosan egymás mellé a tepsiben lévő tésztára. Borítsuk rá a másik lapot a lekváros oldalával lefelé, majd fektessünk rá nehezéknek vágódeszkát, és tegyük a hűtőbe éjszakára. Vegyük ki a tepsiből a süteményt. Kenjük meg a maradék lekvárral, majd vonjuk be a porcukorból, a citromléből, és a 4 evőkanál forró vízből kevert mázzal, végül díszítsük a pisztáciával.

Hozzávalók (-):

·         Tészta:

34 dkg liszt 1 dl olaj 32 dkg kristálycukor 8 tojás

·         Cukorszirup:

30 dkg kristálycukor 1/4 teáskanál citromsav 3 teáskanál rum, vagy aroma 3 teáskanál puncs, vagy aroma 1 teáskanál vanília aroma néhány csepp piros ételfesték

·         Töltelék: 20 dkg eperlekvár

·         Máz és díszítés:

15 dkg porcukor 2-3 evőkanál citromlé 2 evőkanál pisztácia  

·         Tepsi: liszt

Sütési idő: 25 perc

Sütési hőmérséklet: 180°C


Banánkocka

Elkészítése: A tésztához válasszuk szét a tojásokat, és keverjük krémesre a sárgáját 8 dkg cukorral. Forgassuk bele a fehérjékből meg a többi cukorból vert kemény habot, és adjuk hozzá a kakaóporral elvegyített lisztet. Töltsük a masszát kikent, lisztezett tepsibe, és süssük 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig. A sütőből kivéve pihentessük pár percig, majd óvatosan borítsuk ki a tepsiből. A töltelékhez öntsük kis lábasba a tejszínt. Keverjük bele a cukrot meg a kakaóport, és főzzük 2 percig. Hűtsük ki, és éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap verjük fel keményre a hideg tejszínes masszát. Rakjuk ki a tésztalapot a hosszában félbevágott banánokkal, és simítsuk rájuk a habot. Faragjunk forgácsokra 2 dkg tortabevonót. A maradékot olvasszuk fel gőz fölött, és kenjük a habra. Szórjuk meg csokiforgácsokkal, és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

Hozzávalók (-):

16 dkg kristálycukor 16 dkg liszt 4 dkg kakaópor 6 db tojás  

·         A tepsihez: margarin, liszt

·         A töltelékhez:

2 dkg kristálycukor 4 db banán 4 dkg kakaópor 12 dkg ét tortabevonó 3 dl habtejszín

      Sütési idő: 30 perc

Sütési hőmérséklet: 160°C


 Tojáslikőrös vaníliatorta

Elkészítése: A tojások fehérjéjét 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, közben beleszórunk 10 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd beleszitáljuk a keményítővel, és a sütőporral elvegyített lisztet. Az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 °C fokon kb. 25 percig sütjük. Kihűtjük, keresztben félbevágjuk, és az alsó lap köré karimát pattintunk. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A pudingport 2 dkg cukorral együtt 4 evőkanál vízben csomómentesre keverjük. A befőttlevet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, felforraljuk, és beleforgatjuk a befőttet. A kompótot a tortalapra halmozzuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. Hideg vízzel 12 g zselatint elkeverünk. Alacsony hőfokon feloldjuk, és a likőrrel összekeverjük. A tejfölt a vaníliás cukorral és a maradék cukorral ízesítjük. A maradék zselatint feloldjuk, 2-3 evőkanál krémmel elkeverjük, és a többi krémhez adjuk. 4 dl tejszínt felverünk. A habot a dermedő tejfölös krémbe forgatjuk, és 2/3-át a gyümölcsökre simítjuk. A tojáslikőr 2/3-ával meglocsoljuk, márványosra keverjük, és elsimítjuk. Ráhelyezzük a második lapot, végül a maradék krémmel és likőrrel megkenjük. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük. A karima eltávolítása után a torta oldalát a maradék tejszínből vert kemény habbal megkenjük. Tetejére szív alakú kiszúrókat helyezünk, és közepükbe szórjuk a lereszelt csokoládét. A fennmaradó részekre kevés kakaóport hintünk.

Hozzávalók (-):

22 dkg kristálycukor 7,5 dkg liszt 5 dkg étkezési keményítő 1 teáskanál sütőpor 1 üveg meggybefőtt (720 ml) 3 tojás
           
1 cs. vaníliaízű pudingpor 36 g színtelen zselatin 3 dl tojáslikőr 5 dl tejföl 5 dl tejszín 1 cs. vaníliás cukor

·         A díszítéshez:

4 dkg reszelt étcsokoládé 2 evőkanál kakaópor        

Sütési idő: 25 perc

Sütési hőmérséklet: 175°C


Gesztenyés tekercs, sütés nélkül

Elkészítése: A tésztát összegyúrjuk, két részre osztjuk, kinyújtjuk. A krém hozzávalóit is összedolgozzuk, szintén két részre osztjuk, megkenjük vele a tésztát, és feltekerjük. A csokoládét megolvasztjuk, és a feltekert sütemény tetejére simítjuk. Hűtőszekrényben lehűtjük, majd 1 cm-es szeletekre vágjuk.

Hozzávalók (-):

18 dkg margarin 25 dkg darált háztartási keksz 10 dkg porcukor fél dl sütőrum 1 evőkanál kókuszreszelék 1 kávéskanál kakaópor

·         A krémhez:

12 dkg margarin 25 dkg gesztenyemassza 10 dkg cukor 2 cl rum 1 kávéskanál kókuszreszelék  

·         A tetejére: 20 dkg tejcsokoládé


Babapiskótás puncsszelet

Elkészítése: A piskótához a hozzávalókat jól elkeverjük, majd két lapot sütünk belőle. A krémhez a pudingport felfőzzük a tejben. A margarint a porcukorral kikeverjük, és ha a puding kihűlt, hozzáadjuk. Az egyik lapot megkenjük a krémmel, rárakjuk a babapiskótákat, melyet meglocsolunk a rumaromával, majd rákenjük a maradék krémet, és a másik piskótalappal befedjük. A tetejére puncsízű mázat kenünk. Dermedés után szeleteljük.

Hozzávalók (-):

5 dkg margarin 25 dkg liszt 8 dkg porcukor 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 tojássárgája 2 evőkanál méz 1 dl tej

·         A krémhez:

25 dkg margarin 3 cs. puncs ízű pudingpor 7 dl tej 25 dkg porcukor 1 db rumaroma 1 cs. babapiskóta  

Darázsfészek

Elkészítése: Kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojásokkal, a liszttel és a maradék tejjel jól összedolgozzuk. Egy órát pihentetjük, és ismét hólyagosra bedagasztjuk úgy, hogy elváljon az edény falától. Újabb 30 percnyi kelesztés után a tésztát 3 mm vastagságban téglalap alakúra kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, mint a piskótatekercset, és olvasztott margarinba mártott késsel 3 cm széles szeletekre felvágjuk. Lapjára téve, jól kikent tepsibe tesszük, olvasztott margarinnal megkenjük, és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Kevés cukros tejszínnel meglocsoljuk, és 200 °C fokos sütőbe még 15 percre visszatesszük. Tálra kiszedjük és vaníliás cukorral meghintjük. Töltelék készítése: a margarint habosra keverjük a porcukorral, beleszórjuk a darált diót, jól kikeverjük, majd a kinyújtott tésztán egyenletesen elkenjük.

Hozzávalók (-):

·         A töltelékhez:

30 dkg margarin 30 dkg porcukor 30 dkg dióbél 1 kg liszt 3 tojás 5 dkg élesztő 3 dkg cukor 7 dl tej

·         Tetejére:

10 dkg margarin 1 dl tejszín            

Aranygaluska töltve

 

Elkészítése: Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd 50 dkg liszttel, 5 dkg langyos vajjal vagy sütőmargarinnal, 5 dkg cukorral, egy csipetnyi sóval és tejjel könnyű tésztát keverünk. Lisztezett tálban, meleg helyen másfél óra hosszat kelesztjük. Azután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, mindegyik tésztalap közepére kiskanállal egy kis barackízt teszünk és gombócokká formáljuk. Egy lábast kikenünk és az olvasztott vajban vagy sütőmargarinban mártott gombócokat sorban belerakjuk. A sorközöket bőven megszórjuk cukros darált dióval. A formát csak félig töltjük meg, azután a tésztát újra állni hagyjuk langyos helyen. Mikor a tészta annyira felemelkedett, hogy az edényt kitölti, sütőbe tesszük és lassú tűznél megsütjük.

Hozzávalók (-):

60 dkg liszt 8 dkg vaj vagy margarin 3 tojássárgája 2 dkg élesztő tej 5 dkg cukor 10 dkg cukros darált dió 15 dkg baracklekvár

Elefántszem

Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Beletesszük a tojássárgákat, a kakaót, a szódabikarbónát és a lisztet. Jól összekeverjük és kikent, lisztezett tepsiben megsütjük. (Minél nagyobb tepsit használjunk, hogy fel tudjuk majd tekerni a tésztát.) Amikor megsült, darált dióval meghintett ruhára borítjuk, és feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni. A krémhez a lisztet a tojással kikeverjük és a tejjel sűrűre főzzük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt krémhez keverjük. Elfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A kihűlt tésztát kitekerjük, és megkenjük a fehér krémmel, majd arra rákenjük a barna krémet. Az egyik szélére banánkarikákat rakunk, és feltekerjük a tésztát. Hűtőszekrényben jól megdermesztjük, majd felszeletelve kínáljuk.

Hozzávalók (-):

  12 dkg porcukor 2 evőkanál liszt 6 tojás   2 evőkanál kakaó 10 dkg darált dió 1 teáskanál szódabikarbóna  

·         Krémhez:

20 dkg margarin 12 dkg porcukor 2 evőkanál liszt 1 tojás 2 dl tej 1 evőkanál kakaó 2-3 banán    

Somlói torta

Elkészítése: A tésztát 4 részletben készítjük el. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgáját a cukorral kikeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, a két masszát lazán összekeverjük, azután négyfelé osztjuk. Az egyikhez 3 evőkanál sütőporral elkevert lisztet, a másikhoz 3 evőkanál darált diós, sütőporos lisztet, a harmadikhoz és a negyedikhez ugyancsak 3-3 evőkanál kakaós-sütőporos lisztet keverünk, majd a piskótákat 22 cm-es kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett tortaformában külön-külön megsütjük. Az egyik kakaós piskótalapot a tortaformába helyezzük, és finoman meglocsoljuk a rumos öntettel. Rákenjük a krém harmadát, és megszórjuk rumba áztatott mazsolával, meg durvára vágott dióval. Befedjük a sima piskótával, locsolunk, kenünk és szórunk. Erre a diós lap kerül, amit ugyancsak meghintünk az öntettel, rákenjük a maradék krémet, rászórjuk a maradék diót és a mazsolát, majd betakarjuk a másik kakaós lappal. A tortát hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul. Tálalás előtt kivesszük a formából, és a tetejét kakaóval díszítjük. Krém: a krémhez a tojások sárgáját a liszttel, és egy kevés tejjel palacsintatészta sűrűségűre kikeverjük. A többi tejet a cukor felével, és a félbevágott vaníliával felforraljuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A felforralt tejet a lisztes-tojásos-tejes masszához öntjük, és lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük. Végül belekeverjük a tojáshabot, és a kevés langyos tejben feloldott zselatint. Öntet: az öntethez a cukrot 1 dl vízben sűrű sziruppá főzzük, majd amikor kihűlt, összekeverjük a rummal, és a reszelt citromhéjjal.

Hozzávalók (-):

12 evőkanál kristálycukor 12 evőkanál finomliszt 12 tojás 2 teáskanál kakaópor 1 evőkanál darált dió 1 csomag sütőpor

·         Krém:

15 dkg kristálycukor 5 evőkanál finomliszt 5 tojás 1/2 vaníliarúd 8 dl tej 1 evőkanál zselatin

·         Öntet:

10 dkg kristálycukor 10 dkg mazsola 1 dl rum 15 dkg dió reszelt citromhéj  

Kakucsi, túrós-krémes

Elkészítése: A 8 tojásból hagyományos módon piskótát készítünk, miután a habot is belekevertük, kettéválasztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Egy négyszögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta világos felét beleöntjük, majd a kakaósat is. 180 °C fokon 25 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a túrótölteléket. A hozzávalókat 1 tálba öntjük, a tejföl mennyisége kb. 2 evőkanálnyi, az a lényeg, hogy krémes legyen, mert akkor nem kell bele zselatin. Ha elkészült hűtőbe tesszük. Krém: a 2 tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral, majd a Ramával. A piskótát kettévágjuk középen, és utána hosszában is mindegyiket. Mindegy milyen színűvel kezdünk, az alsó lapra túrót teszünk, a következő lapra, a krém egészét rákenjük, majd újra piskóta, és a túrótöltelék másik fele. Piskótával zárunk, amit olvasztott csokival vonunk be. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.

Hozzávalók (-):

·         Piskótatészta:

8 tojás 8 ek liszt 8 ek porcukor 2 ek keserű kakaópor    

·         Krém:

10 dkg puha Rama 2 dkg porcukor 2 tojássárgája 1 cs vaníliás cukor    

·         Túrótöltelék:

25 dkg túró pici tejföl 1 cs vaníliás cukor 1 1/2 ek cukor mazsola  

·         Teteje: 15 dkg étcsoki

·         A tepsibe: sütőpapír


Hólabda

Elkészítése: A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Közben kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a felverés befejeztével a sütőporral elkevert lisztet is. A keveréket tepsibe öntve, az ismert módon megsütjük. Ha csokoládés piskótát készítünk, akkor a 20 dkg liszt helyett 15 dkg lisztet és 5 dkg kakaót használunk. Kétféle piskótát sütünk, egy sárgát, és egy kakaósat, a fent leírt módon. Krém készítése: a tejből és a lisztből besamelt főzünk. 25 dkg Ramát a porcukorral habosra keverünk, és a hideg besamellel összedolgozzuk. A piskótákat pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a krémmel megtöltjük, kívülről is bekenjük a kémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. 10 dkg csokoládét 3 evőkanál olajjal felolvasztunk, és a tetejére tesszük.

Hozzávalók (50-55 darabhoz kb.):

20 dkg liszt 20 dkg porcukor 5 tojás 5 evőkanál víz 1 teáskanál sütőpor    

·         Krémhez:

25 dkg Rama 5 evőkanál liszt 25 dkg porcukor 5 dl tej 20 dkg kókuszreszelék 10 dkg csokoládé 3 evőkanál olaj

Hófehérke

Elkészítése: A tészta anyagait összegyúrjuk, négy részre osztjuk, vékonyra nyújtva tepsi hátán megsütjük. A krémhez a tejből és lisztből sűrű pépet főzünk, kihűtjük. A vajat vagy sütőmargarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadagoljuk a lisztes pépet, vaníliacukrot, ezzel is jól kikeverjük, elosztjuk négy részre, és összerakjuk a lapokat. A tetejét is megkenjük, majd megszórjuk darabosra vágott dióval.

Hozzávalók (-):

·         Tészta:

10 dkg vaj vagy sütőmargarin vagy 1 dl olaj 50 dkg finomliszt 10 dkg porcukor 1 egész tojás 1 dl tej 1 mokkáskanál szalakáli 1 citrom reszelt héja

·         Krém:

30-35 dkg vaj vagy Rama margarin 4 halmozott evőkanál liszt 25 dkg porcukor 2 vaníliacukor 1/2 l tej    

·         Tetejére: vagdalt dióbél


Rákóczi-túrós

Elkészítése: A lisztet megszitáljuk hozzáadjuk a sütőport, a vajat vagy sütőmargarint, belemorzsoljuk a porcukrot, a tojássárgáját, citromhéjat. Összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a citromhéjat, és simára keverjük. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, tepsibe terítjük, villával megszurkáljuk, 180 °C fokon félig megsütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk zsemlemorzsával, egyenletesen rákenjük a túrótölteléket, majd visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.

Hozzávalók (-):

·         Tojáshab a tetejére:

15 dkg kristálycukor 6 db tojásfehérje        

·         Töltelék:

6 dkg zsemlemorzsa 15 dkg kristálycukor 3 db tojássárgája 50 dkg túró reszelt citromhéj  

·         Tészta:

15 dkg vaj vagy sütőmargarin 25 dkg liszt 1 db tojássárgája 8 dkg porcukor kevés reszelt citromhéj 1 csomag sütőpor

Diós, mogyorós gyerek szelet

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összekeverem és megszórom a dióval, 180 °C-on 30-35 percig sütöm. (TŰPRÓBA). Melegen rákenem a mogyorókrémet. Krém: A 6 sárgáját 25 dkg porcukorral és a vanília pudingporral, 3 ek liszttel és 1 dl tejjel simára keverem, majd a maradék 4 dl tejet forralom, hozzáöntöm és állandó keverés mellett sűrítem. A vajat vagy sütőmargarint kihabosítom a cukorral, a csokoládét felolvasztom vízgőz felett. A vajkrémet megfelezem. Egyik felébe a sárga krémet teszem, másikba az olvasztott csokit. A kekszet 2 dl tejbe áztatom egyenként. A mogyorókrémes tésztára először a sárga krém, majd a tejbe áztatott keksz kerül. Erre jön a csoki krém. A tetejére a porcukorral felvert kemény tejszínhabot teszem.

Hozzávalók (-):

·         Krém:

25 dkg Rama Sütőmargarin 3 ek liszt 25 dkg porcukor 6 db tojássárgája 2 dl tejszín 10 dkg étcsoki 5 dkg porcukor 1/2 l tej 1 cs vaníliás pudingpor

·         Tészta:

1 cs egész háztartási keksz 1/2 ü mogyorókrém 6 db  tojásfehérje 6 ek porcukor 1 ek étolaj 2 ek liszt 2 ek zsemlemorzsa 1/2 cs sütőpor 15 dkg vágott dió

Pehelykönnyű túrós pite

Elkészítése: 1. Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha margarinnal kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. 2. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk. 3. A másik kinyújtott tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk!

Hozzávalók (30 szelet):

·         a töltelékhez:

1 kg tehéntúró 1,5 evőkanál finomliszt 1 darab nagy citrom reszelt héja 2 csomag vaníliás cukor 30 dkg kristálycukor 4 darab tojásfehérje maréknyi mazsola

·         a tésztához:

15 dkg Rama Sütőmargarin 30 dkg finomliszt 1 kiskanál kristálycukor 4 darab tojássárgája 0,5 dl tej 3 dkg élesztő  

·         a tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama Sütőmargarin


Túrókrémes fánkocskák málnaöntettel

Elkészítése: Egy nagyobb lábasba beletesszük a vizet és a margarint, majd felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük, amíg elválik az edény falától. A tűzről levéve, még forrón beleütjük egyenként az egész tojásokat és jól elkeverjük. A masszát habzsákba töltjük és margarinnal megkent sütőlapra, kb. 6-6 cm távolságra, diónyi halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben, 230 °C-on 5 percig, majd 200 °C-on további 20 percig sütjük. A sütő aljára egy vízzel telt lábast teszünk, hogy a tészta sütés közben gőzt kapjon. (Egyenletesen meleg sütőben süssük, de kb. 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) 20 perc után kivesszük a vizes lábast és egy sütjük tovább. Amikor kész, levágjuk a fánkocskák tetejét, az üregekbe töltjük a krémet, majd visszahelyezzük rá a tetejüket. A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a krémport és az egészet mixerrel összekeverjük. Az öntethez a málnát megmossuk, a cukorral felfőzzük, majd kihűtjük. Tálaláskor a fánkocskákat ízlésesen a tányérra rendezzük és az öntetet mellé csurgatjuk. A fánkok tetejét csokoládémázzal vékony csíkokban áthúzhatjuk.

Hozzávalók (-):

·         Az öntethez:

25 dkg málna 10 dkg kristálycukor      

·         A töltelékhez:

50 dkg tehéntúró 15 dkg kristálycukor 1 dkg vanília ízű krém pudingpor 1 csomag vaníliás cukor 1 db citrom reszelt héja

·         A sütőlap megkenéséhez: Rama Sütőmargarin

·         A tésztához:

20 dkg Rama Sütőmargarin 20 dkg finomliszt 5 db tojás 2 dl víz  

Meggyes sütemény

Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent sütőlapra tesszük. Külön megfőzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 °C fokon. A meggy léből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehűtjük és tálaljuk.

Hozzávalók (- 35x25 cm-es sütőlaphoz):

·         Az öntethez:

0,5 liter meggykompót lé 2 csomag tortazselé      

·         A töltelékhez:

25 dkg kimagozott meggy 3 evőkanál kristálycukor 3 dl tej 2 pohár tejföl 1 csomag vaníliás pudingpor

·         A tésztához:

10 dkg Rama Sütőmargarin 20 dkg finomliszt 8 dkg porcukor 1 db tojás egy csipetnyi sütőpor

Zöldcitromos túrótorta

Elkészítése: A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos tortaforma alján és jól lenyomkodjuk. 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt lime /zöld citrom/ héját. A zselatint kicsavarjuk, /vagy a zseléport/ kis lángon fölolvasztjuk a lime levében. A lime-os zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a krémet elosztjuk a kihűlt tésztán, majd a tortát még 2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. A túrótortát kivesszük a formából, majd lime szeletekkel és citromfűvel díszítjük.

Hozzávalók (- 22 cm átmérőjű tortaformához):

·         A díszítéshez: citromfű és lime szeletek

·         A töltelékhez:

40 dkg sovány túró 15 dkg porcukor 2 db lime a levét és a reszelt héját használjuk 2,5 dl tejszín 4 nagy levél zselatin 18 g zselépor

·         A tésztához:

10 dkg Rama Sütőmargarin 25 dkg reszelt keksz- vagy piskótamorzsa      

Pávaszem

Elkészítése: A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-20 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik. A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgőzre (a bátrabbak közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A margarint először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. A krémet elfelezzük, az egyik felét a kakaóval barnára színezzük. A tésztát – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülről is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk. Az étcsokoládét a margarinnal fölolvasztjuk (mikrohullámú készülék legkisebb fokozatán a legkényelmesebb), a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörű pávaszemes rajzolatot mutatnak.

Hozzávalók (16 szelet):

·         A tetejére:

5 dkg Rama Sütőmargarin 15 dkg étcsokoládé          

·         A krémhez:

20 dkg Rama Sütőmargarin 20 dkg porcukor 1 db tojás 2,5 dl tej 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor 1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor (4 dkg) 1 csomag vaníliás cukor

·         A tésztához:

4 dkg keserű kakaópor 12 dkg porcukor 6 db tojás 1 púpozott evőkanál finomliszt fél mokkáskanálnyi sütőpor    

Keksztekercs

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, a baracklekvárt, a kakaót, a rumot, a citromhéjat. Jól összegyúrjuk, (ha nem áll össze, kevés tejet teszünk hozzá). Alufólián téglalap alakúra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket: 10 dkg porcukrot habosra keverünk a vajjal vagy sütőmargarinnal, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. A kinyújtott masszára simítjuk, majd szorosan feltekerjük. Az alufóliát vékonyan meghintjük kókuszreszelékkel, és beleforgatjuk a rudat. Ezután becsomagoljuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Hozzávalók (-):

20 dkg háztartási keksz kevés tej 20 dkg porcukor 2 ek. baracklekvár 2 ek. kakaópor 0,5 dl rum
           
1 citrom reszelt héja 10 dkg vaj vagy sütőmargarin 3 dkg kókuszreszelék      

Havas háztető

Elkészítése: A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belőle. A közepére valókat összegyúrjuk, és a tésztára, hosszában, fél henger alakban ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a margarin kivételével, kevergetve, sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztető. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Hozzávalók (12 nagy szelet): 6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap

·         A közepéhez:

6 dkg Rama Sütőmargarin 4 evőkanál kristálycukor 25 dkg darált háztartási keksz 2,5 dl tej 2 evőkanál rum 2 evőkanál keserű kakaópor

·         A vaníliás krémhez:

15 dkg Rama Sütőmargarin 3 evőkanál kristálycukor 1 csomag (40 g) főznivaló vanília ízű pudingpor 4 dl tej 1 csomag vaníliás cukor  

·         A csokoládémázhoz:

10 dkg Rama Sütőmargarin 20 dkg porcukor 2 evőkanál keserű kakaópor 4 evőkanál víz    

·         A tetejére: 10 dkg kókuszreszelék


Lekváros-diós kocka

Elkészítése: Egy nagyobb keverőtálban elkeverjük a tojást, a cukrot, a felolvasztott margarint, a tejet, 10 dkg darált diót, végül a liszttel elkevert sütőport hozzáadva a masszát simára keverjük. A tésztát egy magas oldalfalú, margarinnal kikent tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, 180 °C-on, 30-35 percig sütjük. Amikor kihűlt, három lapra vágjuk. A lapokat lekvárral megkenjük és a maradék darált dióval megszórjuk, majd egyenként egymásra helyezzük. Felülre lekváros-diós réteg kerüljön. Kockára vágva tálaljuk, felezett diószemekkel díszítjük.

Hozzávalók (-):

·         A tésztához:

15 dkg Rama Sütőmargarin 18 dkg kristálycukor 20 dkg finomliszt 10 evőkanál baracklekvár 1 db tojás 1 csomag sütőpor 30 dkg darált dió 2 dl tej

·         A tepsi kikenéséhez: Rama Sütőmargarin


Rumos diós kocka

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral, és lassan hozzáadagolva a vizet, jó habosra kikeverjük. Hozzákeverjük a lekvárt, lisztet, sütőport, diót, és végül adagokban hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Előmelegített sütőben megsütjük. Elkészítjük a krémet: a vanília pudingot 6 dl tejben megfőzzük, hűlni hagyjuk. 30 dkg Rama margarint kikeverünk 30 dkg porcukorral jó habosra, hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot, és jól összedolgozzuk. A kihűlt diós lapot kettévágjuk, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, megkenjük krémmel, rárakjuk a kávéba mártogatott babapiskótát, újra krém, és rátesszük a rummal meglocsolt diós lapot. Ezt is megkenjük krémmel, megszórjuk vagdalt dióval és fehér csokoládéreszelékkel. Kockára vágva tálaljuk. Hogy ünnepélyesebbé tegyük, felverünk egy 2 dl-es növényi tejszínt kemény habnak, mindegyik kocka tetejére egy-egy rózsát nyomunk, és a tetejét ízlés szerint díszítjük. Nagyon finom sütemény, torta helyett is megfelel.

Hozzávalók (-):

·         Diós piskóta:

30 dkg liszt 30 dkg porcukor 6 tojás 2 evők. baracklekvár 15 dkg darált dió 9 evők. víz 1 sütőpor

·         Krém:

30 dkg Rama margarin 30 dkg porcukor 6 dl tej 2 vanília pudingpor rum lehűtött feketekávé 24 db babapiskóta

Csiga linzer

Elkészítése: A hozzávalókat a kakaó és a vanília kivételével összegyúrjuk, két cipót formázunk. Az egyikbe gyúrunk kakaóport, a másikba pedig vaníliás cukrot. Mindkét cipót egyforma nagyságra nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük, amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk. Kicsit megnyomkodjuk, hogy jobban összeálljanak a csíkok, majd még formázunk rajta. Vajazott vagy sütőmargarinozott tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 190 °C fokon, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók (-):

25 dkg margarin 50 dkg liszt 20 dkg porcukor (ha édesebben szeretik, akor mehet több is) 1 sütőpor 1 vaníliás cukor 2 db tojás 2 evőkanál kakaópor csipetnyi só

Nagymama gesztenyés tekercse

Elkészítése: A kekszet a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozzuk (akkor jó, amikor a cukor elolvadt benne) és félretesszük, amíg elkészül a krémje. Ehhez a szobahőmérsékleten fölengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, vagy villával jól összetörjük, és a margarinnal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne. Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítjük, és a kekszmassza felét egy vízbe mártott késsel kenegetve kb. 20 x 25 cm-es téglalappá formáljuk rajta. A gesztenyetöltelék felét rásimítjuk, majd a konyharuha segítségével fölgöngyöljük. A másik tekercset is ugyanígy készítjük el, majd legalább 1órára a hűtőszekrénybe tesszük. Végül a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan (ha vastag rajta a csokoládé, nem lehet felszeletelni a puha tésztát) bevonjuk. Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük föl, és kínálhatunk hozzá tejszínhabot is. Hűtőszekrényben hosszú ideig eláll, és nagyon finom.

Hozzávalók (40 szelet):

·         A tetejére: 10 dkg tortabevonó étcsokoládé

·         A krémhez:

12 dkg Rama Sütőmargarin 10 dkg kristálycukor 1 kiskanál kókuszreszelék 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza 1-2 kiskanál rum  

·         A tésztához:

18 dkg Rama Sütőmargarin 10 dkg kristálycukor 1 evőkanál kókuszreszelék 25 dkg darált háztartási keksz 0,5 dl rum 1-2 kiskanál keserű kakaópor (minél sötétebb színű)

Konyakmeggyes

Elkészítése: A cukorból, lisztből, tojássárgájából, sütőporból, zsírból vagy sütőmargarinból, kakaóporból tejjel rugalmas tésztát gyúrunk, 2 lapot sütünk belőle. A piskótát a szokásos módon készítjük el. A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, ha kihűlt hozzákeverjük a margarinnal elkevert cukrot és a meggyaromát. A kisült piskótát kockákra vágjuk, óvatosan a krémbe vegyítjük, meggyszemekkel dúsítjuk. A meggyes krémmel megtöltjük a két lapot. A csoki mázhoz a tojásfehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, belekeverjük a vajat vagy sütőmargarint és a kakaóport, majd a tésztára tesszük.

Hozzávalók (-):

·         Csoki máz:

5 dkg vaj vagy sütőmargarin 12 dkg porcukor 2 tojásfehérje 1-2 evőkanál kakaópor    

·         Krém:

1 Rama Sütőmargarin 4 evőkanál liszt 20 dkg porcukor konyakmeggy aroma magozott meggy 1/2 liter tej

·         Piskóta:

6 kanál liszt 6 kanál cukor 6 tojás        

·         Tésztához:

5 dkg zsír vagy sütőmargarin 5 dkg cukor 25 dkg liszt 2 tojássárgája tej 1 evőkanál kakaópor 1/2 sütőpor

 

Jó étvágyat kívánunk!