Kérdések és válaszok

1. Ki fedezte fel a margarint?
2. Mióta gyártanak Magyarországon margarint és mióta gyártják a Rama-t?
3. Mi a margarin és mire használható?
4. Hogyan készül a margarin?
5. Készíthető-e házilag margarin?
6. Mi a margarin színezőanyaga és miért sárgább a felülete?
7. Mi a margarinok összetétele és mennyi a lágyolajtartalmuk?
8. Milyen természetazonos aromákat tartalmaz a margarin?
9. Mennyi a margarinok transzsírsav tartalma?
10. Milyen ásványi anyagokat tartalmaz a margarin?
11. Milyen savat tartalmaz a margarin és rákkeltő-e?
12. Milyen konzerválószert tartalmaz a margarin?
13. Milyen anyagok a margarinban néha látható fehér szemcsék?
14. Lefagyaszthatók-e a margarinok?
15. Miért nem kenhető jól hidegen a kocka Rama margarin?
16. Mitől kenhetők a csészés margarinok?
17. Lehetséges-e vízkiválás a margarin felületén?
18. Mi történik a margarinnal melegítés hatására?
19. Mi a margarinokhoz használt E számú adalékok jelentése?
20. Mi a különbség a vaj és a margarin között?
21. A különböző fajta margarinok milyen speciális célnak felelnek meg?
22. Mi a különböző zsírtartalmú margarinok megnevezése?
23. Mi a különbség a Rama, Delma és Delma light margarinok között?
24. Miért különleges a Rama?
25. Rántott hús készítéséhez használható-e Rama margarin?
26. Miért látszik kevesebbnek a margarin mennyisége a Delma light dobozban?
27. Miért egészséges a margarin?
28. Tartalmaznak-e a margarinok koleszterint, van-e olyan fajta, amelyik csökkenti a koleszterinszíntet?
29. Mennyire hízlal a margarin, mennyi fogyasztható belőle?
30. Lisztérzékeny ember fogyaszthat-e margarint?
31. Tejérzékenyek fogyaszthatnak-e margarint?
32. Hol kapható Unilever által gyártott margarin?
33. Mennyi Rama-t fogyasztanak egy év alatt Magyarországon?
34. Mennyi a margarinok eltarthatósági ideje és milyen az ideális tárolási hőmérséklet?
35. A doboz alján található fogyaszthatósági dátum igaz-e?
36. Mi garantálja a margarinok állandó, jó minőségét ?
37. Mit kell tenni minőséghibás termék esetén?


1. Ki fedezte fel a margarint?

A vajnál olcsóbb és tovább eltartható étkezési zsiradék felfedezőjének III. Napóleon 100.000 aranyfrankot ajánlott fel. Ez elsőként a francia Hippolyte Mege-Mouries-nek sikerült. A marhafaggyút kristályosítással és sajtolással magasabb és alacsonyabb olvadáspontú részekre választotta szét. A magasabb olvadáspontút oleosztearinnak, az alacsonyabbat oleomargarinnak nevezte el. Az oleomargarint sovány tejjel keverte, gyorsan lehűtötte és gyúrógépen átgyúrta. Így a vajhoz hasonló terméket kapott. Gyöngyházfényű csillogása miatt a görög gyöngy szó alapján margarinnak nevezték. Simon van den Berg és Henri Jurgens holland vajkereskedők hamar felismerték a felfedezés jelentőségét és 1871-ben megszerezték a gyártási licencet. 1924. augusztus 15.-én Jurgens a Rahma, Van den Berg a kékszalagos hattyú margarint dobta piacra Németországban. A termékeknek óriási sikere volt. 1929-ben Jurgens és Van den Berg csatlakozott a Margarin Verkaufs Union GmbH vállalathoz. A Rahmaból és a kékszalagos hattyúból " kékszalagos Rama" lett.

 

2. Mióta gyártanak Magyarországon margarint és mióta gyártják a Rama-t?

Az első margaringyárat 1870-ben alapították Magyarországon 11 munkással. 1900-1910 között a Vegetán művekben (vágóhíd környéke) hidrogénezett zsiradékot állítottak elő. Az első margarint a győri gyárban gyártották az 1922-23-as években. A rákospalotai gyárat 1831-ben Hutter József szappanfőző mester alapította. 1920-ban az Unilever megvásárolta és a margaringyártás 1930-ban kezdődött meg, de csak úgynevezett vizes margarinokat készítettek Liga és Minőségi margarin néven. Az első tejes margarin gyártása Unilever licensz alapján 1972-ben kezdődött Rama néven, a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat Rákospalotai Gyárában. 1992-ben a privatizációt követően a rákospalotai gyár ismét az Unilever tulajdonába került. A csészés Rama gyártása 1987-ben kezdődött és ezt követte a következő évben a Delma margarin.

 

3. Mi a margarin és mire használható?

A margarin mesterséges étkezési zsiradék, ezáltal a legkülönfélébb felhasználási célokra gyártható margarin. A margarin víz az olajban típusú emulzió, amelyben az emulzió folytonos fázisa a zsiradék, és ebben az emulgeált vízcseppek mikron nagyságúak. A margarin fajtái két nagy csoportra oszthatók :
- ipari célú margarinok (nagyüzemi tovább feldolgozás)
- közvetlen fogyasztásra alkalmas margarinok (háztartásokban történő felhasználás)

A háztartási margarinok kenyérre kenve szendvicsként, krémek készítéséhez, továbbá sütésre használhatók. A kenyérre kenhetők közé tartoznak olyan különleges fajták is, mint kalóriaszegények, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok, sózottak.

 

4. Hogyan készül a margarin?

A margarint eredetileg a vaj pótlására kezdték gyártani. Az idők során sokat változtattak összetételén és ma már, a legkülönfélébb céloknak megfelelő speciális margarint gyártanak. A margarinok fő tömege kezdetben a zsiradék volt, az idők során azonban változott az összetétel, a nyersanyagok minősége, az alkalmazott zsír és vízoldható adalékanyagok fajtái, továbbá fejlődött a technológia, korszerűsödtek a berendezések. Az Unilever által gyártott margarinok tisztán növényi zsiradékokból készülnek. A margarin mint mesterséges étkezési zsiradék, vizet, zsiradékot, vízben és zsiradékban oldható adalékanyagokat tartalmaz. A két anyag (zsiradék és víz) egymásban nem oldódik, de erős keverés hatására egyik folyadék apró cseppjei, a másik folyadékban egyenletesen eloszlathatók. Ha az elosztott folyadék cseppjei megfelelően kicsik (mikron nagyságúak) az így keletkezett rendszer az emulzió. A gyártás során először a teljesen folyékony emulziót állítják elő, majd az emulziót hőkezelik, kristályosítják, megmunkálják. A kritályosított, megmunkált emulziót vagy kasírozott alumínium fóliába, illetve műanyag csészékbe csomagolják.

 

5. Készíthető-e házilag margarin?

A margarin gyártásához bonyolult gépi berendezésekre és gyártástechnológiára van szükség, ezért a háztartásokban nem állítható elő.

 

6. Mi a margarin színezőanyaga és miért sárgább a felülete?

A margarinok színezésére természetazonos anyagot, ß karotint használnak. Ez az anyag többek közt a sárgarépa színezőanyaga is. A margarinok felülete nincs hermetikusan elzárva a levegőtől, ezért felületén párolgás megy végbe, vizet veszít, a színezőanyag feldúsul, sárgább színárnyalatú lesz.

 

7. Mi a margarinok összetétele és mennyi a lágyolajtartalmuk?

A margarinok két fő alkotóanyaga a zsiradék és a víz, ezenkívül vízben és olajban oldható adalékanyagokat tartalmaznak. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az emulzió létrejöjjön, megfelelően finom és stabil legyen, továbbá kellemes ízét és színét adják a margarinnak. A zsiradékrész többféle, részben lágyolaj, részben különböző keménységű növényi zsiradék keveréke, amelyet megfelelő keményítési és átészterezési műveletekkel alakítanak a szükséges konzisztenciára. A lágyolaj, amely fő tömegében a többszörösen telítetlen zsiradékok hordozója, a különböző fajtákban különböző mennyiségben van jelen. A legtöbb a Flóra margarin lágyolaj tartalma (85 %), kevesebb a light margarinok (45-50 %) és a legkevesebb a kocka (20-25 %) margarin lágyolaj tartalma.

 

8. Milyen természetazonos aromákat tartalmaz a margarin?

A margarin olyan természetazonos aromákat tartalmaz, amelyek a vajra emlékeztető kellemes ízét és illatát adják. Összetételüket a gyártó nem adja meg, de élelmiszeripari célú felhasználásuk hatóság által engedélyezett.

 

9. Mennyi a margarinok transzzsírsav tartalma?

Az Unilever által gyártott margarinok transzzsírsav tartalma max. 1 g /100 g, azaz 1 %.

 

10. Milyen ásványi anyagokat tartalmaz a margarin?

A margarin tejsavóport tartalmaz, ami kultúrázott tejből készül és így a tejben előforduló ásványi anyagokat tartalmazza, ez kalciumot és magnéziumot jelent. Kalcium tartalmuk : 4-5 mg /100 g termék, magnézium tartalmuk : 0,9-1 mg / 100 g termék.

 

11. Milyen savat tartalmaz a margarin és rákkeltő-e?

A margarin étkezési savként citromsavat tartalmaz, amely a citrus gyümölcsök (pl. citrom, narancs) természetes komponense. A citromsav az Európai Unió országaiban engedélyezett adalékanyag, ami garantálja, hogy gondos mindenre kiterjedő vizsgálatokon ment át és nincs káros hatása, nem rákkeltő.

 

12. Milyen konzerválószert tartalmaz a margarin?

Az alkalmazott tartósítószer káliumszorbát, ami az Európai Unió országaiban engedélyezett adalékanyag és ez garantálja, hogy mindenre kiterjedő vizsgálatokon ment át, nem rákkeltő és a lebomlásakor a szervezetben nem képződik idegen anyag, mert széndioxidra és vízre bomlik.

 

13. Milyen anyagok a margarinban néha látható fehér szemcsék?

A margarinok a nem megfelelő hűtés, vagy tárolás során átkristályosodhatnak és egy másik kristálymódosulat alakul ki. Előfordulhat, olyan kristálymódosulat, amely színében világosabb, egészen fehér. Összetételükben azonban ezek a szemcsék teljesen azonos összetételűek a margarin zsiradékával, értékük nem csökkent. Kérjük, ha ilyet tapasztal a terméket küldje vissza a vásárlás helyének megjelölésével.

 

14. Lefagyaszthatók-e a margarinok?

Minden margarin lefagyasztható, de nem ajánlatos, mert megváltozik a benne lévő zsiradék kristályszerkezete. Ha lefagyasztottuk, a mélyhűtőből történő kivétel után ajánlatos egy napot a normál kb. 4 C°-os hűtőszekrényben tárolni és utána felhasználni. A margarint ezután fel kell használni, újra nem fagyasztható.

 

15. Miért nem kenhető jól hidegen a kocka Rama margarin?

A Rama margarincsalád tagjait különböző célokra fejlesztette ki a cég. A kocka illetve tégla Rama-t elsősorban sütésre, krémek készítésére ajánljuk és ezek a margarinok a hűtőszekrényből kivéve nem kenhetők és ebben az állapotában a krémhez sem használhatók, illetve nem habosodnak megfelelően. Az alkalmazott zsiradék-összetevőknek fel kell vennie a szobahőmérsékletet (kb. 22 - 24 C°-ot) és ekkor kenhetők illetve jól habosíthatók.

 

16. Mitől kenhetők a csészés margarinok?

A csészés Rama, a hűtőszekrényből kivéve azonnal kenhetők a kenyérre. A csészés Rama margarinok kenhetőségét, lágyságát, krémes, könnyű voltát részben a felhasznált zsiradék összetevők, részben a gyártás során alkalmazott technológia határozza meg. A Rama csészés margarin zsiradék-összetevőinek a kiválasztása oly módon történik, hogy azok a test hőmérsékletén megolvadnak, kellemes hűtőhatást fejtenek ki a szájban, így biztosítják a krémes ízt. A csészés Rama margarinok a következők: csészés Rama és a Rama Harmónia.

 

17. Lehetséges-e vízkiválás a margarin felületén?

Két esetben lehetséges:
1. Ha a margarint különböző (változó) hőmérsékleteken tárolták, ilyenkor a meleg helyről hidegre vitt margarin felületén kicsapódik a levegőből a víz (kondenzvíz képződés).
2. Ha a gyártáskor a rendszerben hűtési problémák voltak. Ha Ön ilyet tapasztal küldje vissza a terméket a vásárlás helyének pontos megjelölésével.

 

18. Mi történik a margarinnal melegítés hatására?

A Rama margarin zsiradék-összetevőit úgy választották ki, hogy a test hőmérsékletén megolvadnak, ez azt jelenti, hogy ha melegítem, először megolvad, majd 40 C°-on szétválik az emulzió. További melegítésre a víz párolog és kifröcsög, majd a zsiradék elkezd égni és ezáltal füstöl. A margarinok csak párolásra alkalmasak, húst, burgonyát, lángost sütni csak 100 %-os zsiradékban lehetséges, ez az úgynevezett mélysütési mód.

 

19. Mi a margarinokhoz használt E számú adalékok jelentése?

Az E 330 citromsavat jelent, amelyet a kellemes savanykás íz kialakításához, illetve a Ph beállítására használunk. A citromsav a citrus gyümölcsök (citrom, narancs, alma, körte, áfonya) természetes összetevője. A citromsav az Európai Unió országaiban engedélyezett adalékanyag, ami garantálja, hogy gondos mindenre kiterjedő vizsgálatokon ment át és nincs káros hatása, nem rákkeltő.
E 471 zsírsavmonoglicerid, E 322 lecitin, mindkettő emulgeálószer a víz az olajban típusú emulzió kialakításához szükséges.
E 202 tartósítószer káliumszorbát, a mikroorganizmusok okozta romlás megakadályozására adagoljuk a termékhez, amely a szervezetben széndioxidra és vízre bomlik.
E 160/a karotin, természetes színezőanyag a kellemes vajsárga szín kialakításához használjuk.

A felsorolt többi E számra vonatkozó információk :

E 102 tartrazin, E 110 narancssárga, E 123 amarant, E 131 pantenkék: riboflavinok csoportjába tartzó színezékek, az élelmiszernek színt adnak, megőrzik vagy erősítik annak színét.
E 142 zöld: klorofill és klorofillin komplexek csoportjába tartozó színezék.
E 210 benzoesav, E 211 nátriumbenzoát, E 213 káliumbenzoát, E 214 etil-p-hidroxi-benzoát, E 215 nátrium-etil-p-hidroxi-benzoát, E 217 nátrium-propil-p-hidroxi-benzoát, E 216 propil-p-hidroxi-benzoát, E 239 hexametilén-tetramin: a mikroorganizmusok okozta romlás megakadályozására szolgáló anyagok.

 

20. Mi a különbség a vaj és a margarin között?

A margarint eleinte csak vaj pótlására gyártották, mint a vajhoz hasonló, ugyanolyan értékes, de lényegesen olcsóbb és egészségesebb, időben hosszabban eltartható étkezési zsiradékot. Az idők során sokat változtattak az összetételén és ma már a legkülönfélébb célokra gyártanak speciális margarint. A margarinok fő tömege kezdetben a zsiradék volt, az elmúlt száz év alatt azonban sokat változott az összetétel, a nyersanyagok minősége, az alkalmazott zsír és vízoldható adalékanyagok fajtái, továbbá fejlődött a technológia, korszerűsödtek a berendezések. Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen ma már margarinok nélkül. Az állati zsiradékoknál mint pl. a vaj, a telített és az egyszerű telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban. A növényi olajok ezzel szemben gazdagok komplex telítetlen zsírsavakban, amelyet sem az állati, sem az emberi szervezet nem képes előállítani, viszont életfontosságú a szervezet számára. A tisztán növényi olajokból és zsiradékokból készített margarin nem tartalmaz koleszterint és életfontosságú vitaminok forrása.

 

21. A különböző fajta margarinok milyen speciális célnak felelnek meg?

Sütéshez használhatók: Rama kocka és tégla, Liga kocka margarin.
Krémek készítésére: Rama kocka és tégla margarin.
Szendvics készítésére: Rama csészés margarin, Rama Harmónia, Delma, joghurtos Delma.
Kalória szegények a Delma light és a Liga csészés (energiatartalom 1295 kJ / 100 g).
Telítetlen zsírsavakban gazdag a Flóra.
Főzéshez használható: Hera tégla.

 

22. Mi a különböző zsírtartalmú margarinok megnevezése?

A margarinok különböző zsiradéktartalommal készülnek és elnevezésük eszerint különbözik.

Megnevezésük a következő:
80 % zsiradéktartalom esetén margarin,
60 % zsiradéktartalom esetén 25 %-kal csökkentett zsírtartalmú margarin,
40 % zsiradéktartalom esetén 50 %-kal csökkentett zsírtartalmú margarin,
70 % zsiradéktartalom esetén margarinkrém,
55 % zsiradéktartalom esetén margarinkrém,
35 % zsiradéktartalom esetén margarinkrém.
A 40 % zsiradéktartalmú termékeket másképpen halvarinoknak is nevezik.
Rama halvarin nem létezik a termékeink között, a kocka és tégla Rama zsiradéktartalma 70 %, tehát margarinkrém, a Rama Harmónia zsiradéktartalma 55 %, szintén margarinkrém.

 

23. Mi a különbség a Rama, Delma és Delma light margarinok között?

A háromféle margarin elsősorban zsiradéktartalomban különbözik, Rama 70 %, a Delma 55 %, a Delma light 35 % zsírtartalommal rendelkezik. Kisebb a különbség a felhasznált adalékanyagokban, ezenkívül a Delma light margarin nem tartalmaz tejsavóport.

 

24. Miért különleges a Rama?

A Rama margarin a tejes margarinok közé tartozik, tisztán növényi zsiradékokból készül, nincs benne koleszterin. A különböző Rama fajták különböző speciális igényeknek felelnek meg. A kocka illetve tégla Rama-t elsősorban krémek készítésére és sütésre ajánljuk, a csészés Rama és Rama Harmónia hűtőszekrényből kivéve azonnal kenhető a kenyérre. A Rama margarin zsiradék összetevőinek kiválasztása oly módon történik, hogy azok a test hőmérsékletén megolvadnak, kellemes hűtőhatást fejtenek ki a szájban, így biztosítják a telt, krémes, kellemes ízt.

 

25. Rántott hús készítéséhez használható-e Rama margarin?

A rántott hús az úgynevezett mélysütéses eljárással készül, ehhez 100 % zsiradék szükséges. Ha Rama margarint használunk, mélysütéskor az emulzió szétválik a víz fröcsög, ami balesetveszélyt jelent, továbbá a termék íze és állaga sem lesz megfelelő.

 

26. Miért látszik kevesebbnek a margarin mennyisége a Delma light dobozban?

A csészés margarinok azonos tömegben kerülnek a műanyag dobozokba. A különböző fajták azonban, különböző fajsúlyúak, ezáltal ugyanannak a tömegnek különböző térfogat felel meg. Azonos tömeg (250 g) esetében a legnagyobb a térfogata a csészés Rama margarinnak, míg a legkisebb a Delma light margarinnak, így az azonos térfogatú csészében a Rama többnek, a Delma light kevesebbnek tűnik, ezért a szabadon maradt tér itt a legnagyobb.

 

27. Miért egészséges a margarin?

Az utóbbi évtized magyarországi élelmiszerfogyasztási statisztikája egészségünk szempontjából meglepően rossz eredményeket mutat. A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelentősen csökkent, inkább a szervezetünket jelentősen megterhelő vörös húsokat, tejterméket, tojást, zsírt fogyasztjuk nagy mértékben.

A hidegkonyhai készítmények rendszeres fogyasztása ellensúlyozza a beidegződött rossz étkezési szokásokat. Csökkenti a jó eredményt, ha a mártások, krémek és töltelékek vajjal készülnek. Ma már tudjuk, hogy nem vajat, hanem margarint célszerű használni egészségünk érdekében. A kiegyensúlyozott táplálkozás tökéletes megteremtéséhez nyújt segítséget a Rama margarinkrém.

A Rama margarinkrém fogyasztása azért egészséges, mert tisztán növényi olajokból, illetve zsiradékokból készül, tehát nem tartalmaz koleszterint. A margarin növényi zsiradéka olyan összetevőket (többszörösen telítetlen zsírsavakat) tartalmaz, amelyet sem az állati, sem az emberi szervezet nem képes előállítani, viszont létfontosságúak a szervezet számára. A Rama margarinkrém ezenkívül A, D és E vitaminokban gazdag.

Az A-vitamin legfontosabb hatása szervezetünkben látásunkkal kapcsolatos. Az A-vitamin segítségével alakul ki a rodopszin nevű anyag, amelynek fény hatására bekövetkező szerkezeti változása a fényérzékelés egyik legfontosabb mozzanata. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a hámszövet épségének fenntartásában is. Ezen kívül jó hatása van a növekedésre és egyéb életfolyamatokra is. Egy felnőtt ember napi A-vitamin szükséglete 1 mg, ami a mindennapos Rama fogyasztással és a sok karotint tartalmazó zöldségfélékkel (répafélék, zöldborsó, spenót, sóska, paradicsom, kajszibarack) tökéletesen biztosítható. A Rama margarinkrém nagy mennyiségben (630 mikrogramm/100 gramm) tartalmaz A-vitamint.

Az E-vitamin a szervezet öregedését lassítja. Hatása van a pajzsmirigy és a nemi mirigyek működésére. De igen hasznos az ionizáló sugárzások okozta sejtkárosodás megelőzésében, beleértve a Nap veszélyes sugarait is. Ismeretes ezen kívül az E-vitamin tüdő- és retinavédő képessége, valamint véd a nitrogén-dioxid és az ózon károsító hatásaitól. A felnőtt szervezet naponta 15 mg E-vitamint igényel. A Rama margarinkrém 100 grammja 10 mg E-vitamint tartalmaz. Az E-vitamin további természetes forrásai a saláta, a brokkoli, a búzacsíra, a spenót, a kelbimbó és a tojás. Túladagolástól nem kell tartani, mert a felesleg kiürül a szervezetből.

A D-vitamin a szervezet kalcium anyagcseréjét irányítja. Felelős a csontok és a fogak kalciumellátásáért. Különösen kismamáknak ajánlatos megfelelő mennyiségű D-vitamint juttatni a szervezetükbe, hiszen a fejlődő magzat is sok D-vitamint igényel. Szervezetünk napi D-vitamin igénye átlagosan 7-10 mikrogramm. A Rama margarinkrém 100 grammjának elfogyasztásával 5 mikrogramm D-vitamint juttathatunk szervezetünkbe. Ennél több csak a a tőkehalmájban fordul elő.

Az A-, és D-vitaminnál figyelni kell arra, hogy csak a napi szükséges mennyiséget fogyasszuk el.

 

28. Tartalmaznak-e a margarinok koleszterint, van-e olyan fajta amelyik csökkenti a koleszterinszintet?

Az Unilever által gyártott margarinok tisztán növényi zsiradékokból és olajokból készülnek, ezért koleszterint nem tartalmaznak. A margarin fajtái közül a Flóra fejt ki olyan hatást, hogy fogyasztásával csökken a szervezet koleszterin szintje. Nyugat-Európában végzett kísérletek bebizonyították, hogy a magas koleszterinszintű betegek táplálékába bevitt zsiradék egy részét Flórára cserélve már tizenkét hetes időszak után szignifikánsan csökkent a koleszterinszint.

 

29. Mennyire hizlal a margarin, mennyi fogyasztható belőle?

Táplálkozástudósok véleménye szerint ügyelni kell arra, hogy a naponkénti szükséges, összes energia mennyiségének 30 %-a származzon a felvett zsiradékból. Statisztikai adatok azt igazolják, hogy ez a mennyiség Magyarországon meghaladja a 40 %-ot, ezért sok az elhízott ember. A naponkénti szükséges energiamennyiséget a fogyasztó kora, neme, az elvégzett naponkénti munka fajtája és minősége határozza meg. Átlagosan kb. 75 g zsiradékot fogyaszthatunk. Ha feltételezzük, hogy egy szelet kenyérre 10 g-ot kenünk, a 70 % zsiradéktartalmú Rama margarinból és más zsiradéktartalmú ételt nem fogyasztunk, akkor naponta 10 -11 db Rama margarinos kenyeret ehetünk. Ilyen mennyiségű zsiradék fogyasztása nem jelent hízást.

 

30. Lisztérzékeny ember fogyaszthat-e margarint?

Minden Unilever által gyártott margarin gluténmentes, ezért lisztérzékenyek fogyaszthatják.

 

31. Tejérzékenyek fogyaszthatnak-e margarint?

Minden Rama margarin savóporral készülnek, tehát tejfehérjét illetve tejcukrot (tejfehérje : 0,06 g / 100 g termék, tejcukor : 0,35 g / 100 g termék) tartalmaznak, tehát a tejre érzékenyek nem fogyaszthatják. Az Unilever által gyártott margarinok közül viszont sem a Delma light, sem a Liga light illetve a Liga kocka margarinok nem tartalmaznak tejet illetve tejszármazékot, tehát akik a tejfehérjére, vagy tejcukorra érzékenyek, fogyaszthatják, nekik ezeket ajánljuk.

 

32. Hol kapható Unilever által gyártott margarin?

Az Unilever által gyártott margarinok részben kasírozott alumínium fóliába csomagolva (Rama kocka és tégla, Liga kocka, Héra főző margarin) részben műanyag csészékbe csomagolva kerülnek forgalomba (Rama, Rama sós, Liga, Delma, Delma light, Flóra). Többségük évtizedek óta ismert a hazai piacon, hazai részarányuk e cikkcsoportban 85-90 %, így nagyrészük az ország bármelyik élelmiszer üzletében megtalálható.

 

33. Mennyi Ramat fogyasztanak egy év alatt Magyarországon?

A Rama margarinokat részben kasírozott alumínium fóliába csomagolva 250 illetve 500 g-os kiszerelésben, részben műanyag csészékbe csomagolva 250 illetve 500 g-os kiszerelésben gyártjuk és forgalmazzuk. E termékekből az éves forgalom mintegy 27000 to, ez a teljes háztartásokban felhasznált margarin forgalomnak kb. 60 %-a.

 

34. Mennyi a margarinok eltarthatósági ideje és milyen az ideális tárolási hőmérséklet?

A margarinok eltarthatósági ideje 120 nap. Az ideális tárolási hőmérséklet 15 C ° alatt. A tárolás során ügyelni kell arra, hogy a hőmérséklet ne váltakozzon, mert a hőmérsékletkülönbség hatására lecsapódó kondenzvíz romlást okozhat.

 

35. A doboz alján található fogyaszthatósági dátum igaz-e?

A doboz alján látható jelölés nem a fogyaszthatóság dátuma, azt a doboz előállítója használja azonosításra. A margarinok fogyaszthatósági dátuma a tető peremén található.

 

36. Mi garantálja a margarinok állandó, jó minőségét?

A margarinok minőségét elsősorban a hazai igények szerint történő fejlesztés határozza meg, az új termékek kialakításánál. A kiválasztott fajták gyártása ISO minőségbiztosítási rendszerben történik, ami kiterjed a beszállított alap-, segéd-, illetve csomagolóanyagok minőségétől, a gyártás ellenőrzésén át a termék kiszállításáig.

 

37. Mit kell tenni minőséghibás termék esetén?

A hiba megállapításához cégünknek az alábbiakban felsorolt adatokra lenne szüksége:
- a termék pontos megnevezése,
- a minőségi hiba pontos megnevezése,
- a minőségmegőrzés pontos dátuma (csészéseknél a tető peremén év, hó, nap * óra, kockánál év, hó, nap, A1, B1, C1 illetve A2, B2, C2 jelölés),
- a vásárlás pontos helye (bolt megnevezése, címe),
- ha van Önnek a hibás termékből, minta küldése.
A fentiekben felsoroltakat a következő címre kell elküldenie :

Unilever Magyarország Kft.
Vevőreklamáció
Budapest, XIII. ker. Váci u. 182.