Az autóbuszos utazással kapcsolatos fontos tudnivalók!

 

 

A gépkocsivezető(k) vezetési és pihenőidejének szabályozása.

Az Európai Unió Tanácsának 561/2006/EK rendelet szerint:

Egy gépkocsivezető napi 9 órát tölthet vezetéssel, mely heti két alkalommal 10 órára emelhető.

Munkaideje maximum 15 óra lehet 24 órás perióduson belül, abban az esetben, ha a 15 órás munkaidőn belül 3 óra egybefüggő pihenőidőt tudott tartani. Ha a 3 óra folyamatos pihenőidőre nincs lehetőség, a munkaidő maximum 13 óra lehet. (A gépkocsivezető indulástól-érkezésig 13 órát tölthet úton).

Egy gépkocsivezető folyamatosan 4 és fél órát vezethet. A vezetési idő letelte után a vezetést kötelezően meg kell szakítani legalább 45 percre. Ha 4 és fél órán belül áll meg és nem veszi ki egyszerre a 45 perc pihenőt, először minimum 15 perc, utána minimum 30 perc megszakítás szükséges 15 percen belüli megállás vezetésnek számít !

A gépkocsivezetőknek heti 2 pihenőnap jár. Lehetőség van arra, hogy az egyik héten 6 napot dolgozzon, utána 1 pihenőnapot kell kapnia. A következő héten már kötelező a 2 pihenőnap és a 3. hét végéig az egy elmaradt pihenőnap pótlása. Tehát vagy a második vagy a harmadik héten már csak 4 napot dolgozhat !

Amennyiben a program nem teszi lehetővé a fenti szabályok betartását, úgy Két fő gépkocsivezető részvétele szükséges !

Két gépkocsivezető folyamatosan 21 órát tölthet úton, ezután 9 óra egybefüggő pihenőidőt kötelesek szálláshelyen eltölteni. Ebben az esetben folyamatos a haladás, a 2 gépkocsivezető felváltva vezet, a technikai pihenők beosztása a csoport igénye szerint történik.

Az 561/2006/EK rendelet területi hatálya: segédlet.

Utazási feltételek:

Az autóbusz megrendelésének visszaigazolásával a Vállalkozó és Megrendelő (Unilever SE. / Utas) között utazási szerződés jön létre.

A Vállalkozó kijelenti, hogy az autóbuszos személyszállítási tevékenység végzéséhez valamennyi hatósági engedéllyel rendelkezik és a jogszabályokban előírt kötelezettségeinek eleget tett.

Az autóbusz és vezetőjének iratainak és okmányainak meglétéért a Vállalkozó felel, azért felelősséget vállal.

Az utazási szerződés akkor jön létre, amikor a Megrendelő vagy képviselője a Vállalkozó ajánlata szerint a szolgáltatásokat megrendelte, a megrendelést a Vállalkozó elfogadta, visszaigazolta,

Az, az utas (utasok), aki a buszt beszennyezi, vagy megrongálja, a takarítás illetve a javítás költségéért, valamint az emiatt keletkező egyéb károkért teljes anyagi, valamint büntetőjogi felelősséggel tartozik!

Induláskor az autóbusz az esetleges későkre maximum 10 percet vár, utána jegyzőkönyv felvétele mellett elindul úti célja felé.

Az Utas iratainak, okmányainak meglétéért az Utas egymaga felel! A határokon való átlépéskor esetleges probléma esetén az autóbusz maximum 30 percet várakozik, majd jegyzőkönyv felvétele mellett továbbhalad úti célja felé.

A vállalkozó köteles csereautóbuszt biztosítani, ha egy esetleges műszaki hiba esetén a kényszerpihenő várhatóan meghaladja a 12 órát, és a csereautóbusszal az Utasok várhatóan hamarabb hazaérkeznek.

Az autóbuszon felejtett tárgyakért a vállalkozó nem tud felelősséget vállalni, az esetlegesen megtalált tárgyakat legfeljebb két hétig őrizzük.

Az autóbusz fuvardíja nem tartalmazza az utasok egyéni betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítását.

 

Bármilyen egyéb a túrával kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszolok. Üdvözlettel Mecsnóber Attila.

E-mail : klikk-klikk !!