Megalakult a Ground Golf szakosztályunk !!!

A Ground Golf, mint sportág Japánból indult és a kezdetektől fogva az ázsiai kontinensen igen nagy népszerűségnek örvend. Európában is egyre elterjedtebb és felszálló ágban van a golfnak ezen ága, amely már Nemzetközi Szövetséggel is rendelkezik.

Egyszerűségének köszönhetően Európán belül Lengyelországban, Spanyolországban, Ausztriában, Csehországban, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Oroszországban, és Magyarországon is egyre jobban reprezentálja magát ez az új sportág.

Hazánkban a Magyar Ground Golf Egyesületet egy 38 éve itt élő mongol származású hölgynek, Cerendulam Togmid megalapításának köszönhető.

Cerendulammal nagyon jó kapcsolatot ápolunk, amikor a Ground Golfot elindította 2018-ban, ekkor jómagam is az alapító tagok egyikévé váltam. Hárman kezdtük az edzéseket Kőbányán, azóta egyre többen csatlakoztak hozzánk, a bővülő létszám ösztönzött minket egy újabb szakosztály létrehozásán. Magyarországon mára már körülbelül 600 főt számláló taglétszámmal büszkélkedhetünk.

A Magyar Ground Golf Egyesület szoros kapcsolatot ápol a Kőbányai Sportszövetséggel, ahol nemrégiben megalakult egy új Ground Golf Szakosztály, Fortuna néven.

A Kőbányai Sportszövetséggel karöltve több rendezvényen is részt vehettünk.

Többek között:

- 2018 decemberében a Magyar Honvédség szervezésében ,,minden gyermek arcán legyen mosoly"

- Stroke-on átesett betegeknél tartottunk bemutatót a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet felkérésére

- A Hajdúszoboszlói gyógyfürdőtől kaptunk meghívást

- A Veszprémi Honvéd Sportegyesületnél voltunk bemutatón.

- több gyerek is idősotthonban voltunk nagy örömünkre.

 

Magyarországon jelenleg 5 helyen működik a Ground Golf önállóan:

Tata: ÁHI JÓGA Grund Golf TATA Hungária

Budapest:

- Magyar Ground Golf Egyesület

- Fortuna Ground Golf Szakosztály (Kőbányai Sportszövetség)

- EGIS Ground Golf Szakosztály (EGIS gyógyszergyár)

- Lombik Ground Golf Szakosztály

Az öt alapító tag 3 éve golfozik a saját költségen, magánúton Japánból beszerzett játékhoz szükséges speciális felszerelésekkel.

A tagok mindegyike részt vett több hazai és/vagy nemzetközi versenyen is.

 

Mongóliában 2019 júniusában megrendezésre került egy nemzetközi Ground Golf bajnokság.

A versenyen válogatott sportolók képviseletében ott volt Magyarország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Spanyolország, Svédország, Oroszország, India, Japán, Kína, Mongólia. Összesen 687 fő, nemek arányát tekintve 267 férfi és 420 nő.

A versenyzői összesítésben, a versenyzők rangsorolás alapján, kiválasztásra került a legjobb női és férfi külföldi versenyző, ők díjat vehettek át.

 - Nagyné Istvánné első helyezett, Ázsia bajnoka lett, valamint a legjobb nemzetközi női sportoló címet is elnyerte.

A versenyen a 267 férfi versenyző körül a legjobbak kategóriájába került Szűcs Ádám is.

 

Lengyelországban, 2019 szeptemberében Európa Bajnokság került megrendezésre.

A Magyarországot képviselő csapat jól szerepelt, a férfiak kategóriájában a 4.-6. helyen végzett: Csöndör András és Erdődi László, 311 férfi versenyző közül.

A női kategóriában (219 versenyző közül) 4. helyen Vancsigdorjrzsa Szarantuja és 10. helyen pedig Nagy Istvánné végzett.

 

Spanyolországban, 2020 februárjában egy barátságos mérkőzés valamint egy Edzői Továbbképzés folyt.

A versenyeken elért sport teljesítmények követően Szücs Ádám és én, Nagy Istvánné sikeresen levizsgáztunk a Nemzetközi Ground Golf Szövetségnél és megkaptuk az edzői engedélyt mindketten.

A versenyeken nyújtott kiemelkedő teljesítmények alapján a 2020-as évben elnyerte Magyarország a II. Európai Ground Golf verseny rendezésének jogát, azonban a fokozódó járványhelyzet miatt a verseny megvalósítása meghiúsult. A tervek szerint ez a jövőben megrendezésre kerül.
 

 

 

A  tulajdonságai:

Filozófiája:

Számos jótékony hatását tekintettünk át röviden, reméljük, minél több emberben keltettük fel az érdeklődést eme hasznos és remek szabadidős tevékenység iránt.

 

Játszma, meccs:

 

Bár nagyon könnyű összekeverni a sportokat, mind a Ground Golf, mind a Park Golf különböző játékok. Mindkettőnek megvan a hasonlósága, mivel mindkettő normál golfra épül, és felszereléseik szinte felcserélhetően használhatók, de különböző sportágak.

A Ground Golf sokkal inkább hasonlít a mini golfra, abban az értelemben, hogy többnyire sík felületeken, egyenes vonalban játszik. A tanfolyamok köré fonódnak, és nagyon kevés helyet foglalnak el, ami megmagyarázza, miért sokkal gyakoribb a kettő közül.

Etikett - Szabálykönyv:
 

1. Amikor a játékos befejezi a játékot, azonnal olyan helyre megy, amely nem zavarja a következő játékost.

2. A játékos nem beszél vagy áll a labda vagy lyukoszlop (zászlóval jelzett kapu) közelében vagy mögött, amikor a kísérő játékos üt. Továbbá, ne üsse meg a labdát, amíg az előttük álló játékos játéka be nem fejeződik.

3. A játékos kijavítja az általa készített lyukakat és lábnyomokat.

 

 Az a tény, hogy az etikett akár három cikket is elfoglal a szabályok elején, olyan jellemző, amely más sportágakban nem fordul elő, és látható, hogy ez egy olyan sport, amely kiemeli a méltóságot és a személyiségi viselkedést.

 

Játékszabályok:


Játék: A játék a meghatározott ütési sorrend szerint számolja a találatok számát a kezdő szőnyegtől a „Tomari” álló állapotig a lyukoszlopban.

Felszerelés: A botokat, labdákat, lyukas oszlopokat és rajtszőnyegeket az előírásoknak megfelelően kell használni.

Játékon belüli ütési gyakorlat: A játékosok nem gyakorolhatnak ütéseket a játékban. Ennek a cikknek a hibája egy mozdulattal jár.

Támogatás: A játékosok úgy játszanak, hogy fizikai és emberi segítséget és tanácsot kérnek vagy kapnak, például ütközéskor deszkákkal állványokat készítenek, és az emberek támogatják őket, vagy védelmet nyújtanak a szél és az eső ellen.

Nem szabad játszani a labdát úgy, hogy a játékos üt egy labdát a hosszú fűbe vagy egy fa szorításába, csak olyan mértékben, amennyire a labda megtalálható, és hogy ha az a sajátja megérintheti. Ne szakítson füvet és ne törje le a faágakat a játékhoz.

Hogyan kell ütni a labdát: A labda ütésekor a játékos helyesen üti, ha azt az ütő fejével teszi, és nem nyomja vagy szorítsa. Viszont a lengetés esetén nem számít bele az ütések számába.

Elveszett labda és hol a labda: A játékosoknak hozzá kell adniuk egy lövést, amikor a találati labda elveszik, vagy elmennek a pályáról, a labdát játszható helyre kell tenni, anélkül, hogy megközelítenék a lyukas oszlopot, és utána kell megtenniük a következő ütést.

Labda: A játékot zavaró játékos kérheti a játékot zavaró labda ideiglenes eltávolítását. A labdát úgy kell eltávolítani, hogy megjelölik a labda helyét a lyukoszlophoz képest.

Amikor egy másik játékos labdájába üt, amikor az ütő labda üt: Egy másik játékos labdája eltalálja a egy másik játékos labdáját, a játékos folytatja a játékot onnan, ahol a labda megállt. Az ütő játékosnak vissza kell állítania a labdát az eredeti helyzetébe.

Amikor a megállított labdát a szél mozgatja: A játékos nem ütheti a labdát mozgás közben. Amikor a labda a szél hatására mozog, játsszon álló helyről, ha pedig megmozdul és belép a lyukoszlopba, Tomari -nak számít.

Amikor az első lövés belép a lyukoszlopba: A játékos úgy számol, hogy kivon 3 ütést a teljes ütésszámból, amikor az ütés labdája Tomari lesz az első ütésben (lyuk az egyben).

Ítélet: A játékot a játékban maga a játékos ítéli meg. Ha azonban nehéz megítélni, akkor a kísérő játékos beleegyezését kérik.

Szabványos játékmenet: A standard pálya 2 lyukból áll, egyenként 50 m, 30 m, 25 m és 15 m mélységben, összesen 8 lyukból.

 

2019.06.29-30. között Chingis Khan faluban szervezték a Mongóliai Nemzetközi Ground Golf Open versenyt, ahol 10 országból 420 sportoló vett részt.

Magyar sportolók közül Nagy Istvánné, Mária 1. helyezett aranyérmet nyert, Togmid Tserendulam különdíjat, Szűcs Ádám Atilla sikeres szerepeléséért emléklapot kapott.

 

 

Az Unilever Tömegsportegyesület  Ground Golf szóró lapja a nyílra klikkelve tölthető le.  

 

Az Unilever Tömegsportegyesület egyesületi ismertető szóró lapja a nyílra klikkelve tölthető le.  

 

 

A továbbiakban is tájékozódjunk hiteles forrásokból, ezért figyeljétek a www.koronavirus.gov.hu -t  és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük. Vigyázzunk egymásra, jó egészséget kívánunk!

 

További  javaslat és gondolatok itt!

E-mail :  klikk-klikk !!