Üdvözöllek kedves Látogató ...


Szálas Jenőnek hívnak, 1965-en születtem, egy vidéki kis faluban. A gyerek koromat erdő mellett, a természet közelében éltem. Mindig érdekeltek a természetes anyagból készült használati, illetve dísztárgyak.

 

 


Célom ...

... hogy megismerkedjem több más technikával is, ezeket időnként ötvözzem, folyamatosan tanulok, képzem magam, több mesterrel tartom a kapcsolatot, hogy folyamatosan újabb és újabb saját tervezésű tárgy kerüljön ki a kezeim közül.

Ahogyan kezdődött anno ...

Az első fafaragói élményem még gyermek koromban történt. Nyári szünetben, egy rozsdás vésővel, egy vaskalapáccsal, a csirkéknek egy itató vályút készítettem. Később az életem úgy alakult, hogy Budapestre költöztem, a munkám úgy alakítottam, hogy itt is a természet közelében legyen. Többször megnéztem egy "fafaragót", bátorkodtam kérni tőle hulladék hárs deszka darabokat. Ezeken gyakoroltam, vésőket szintén kölcsönkértem, egy kedves barátomtól.

Úgy éreztem ezt magamtól nem tudom megtanulni, így beiratkoztam a Népi Mesterségek Szakiskolájába, faművesként eredményes vizsgát tettem.

 

 

Népi Mesterségek Szakiskolája       link   

Gondolataim ...

A tiszta alkotóerkölcs az, ami általában nem jellemzi egy mai művészt. Miért ?
 Egy olyan világban élünk, ahol a pénz a meghatározó, ahol a haszon a legfontosabb szempont. Ennek az az eredménye, hogy az alkotó nem azt és nem úgy hoz létre, ahogy ő szeretné, hanem amit a megrendelő akar. Persze ezzel sokan vitatkoznának, hiszen valamiből meg kell élni, de általánosságban érvényes a fenti megállapítás, hogy a művészet elanyagiasodott. A hit nélkül pedig nem lehet „élőt” alkotni, hiszen ha az alkotó nem hisz benne, hogy amit létrehozott, az hasznos, gyönyörködteti az embereket, meg is becsülik és megértik az üzenetét, akkor az egésznek nincs semmi értelme és ez meg is látszódik a tárgyon.

Érdekességek ...

"Tehetséges kézművesként új termék készítését, gyártását tervezed! Milyen módszereket alkalmazol annak érdekében, hogy felmérjed a piacot az új termék sikeres bevezetését illetően?"