Túrázhatunk-e és ha igen, akkor azt mikor és hogyan?

A kérdés első részére egyértelmű választ ad a rendelet 4.§ (2). bekezdése, amely szerint a gyaloglás szabadidős sporttevékenység, amelyet nyilvános helyen – tehát erdőn, mezőn - egyedül nyugodtan végezhetünk.

Hivatkozás a rendelet 4. § (2). bekezdésére: „a közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett.„

A túrázás során különösen figyeljünk arra, hogy • viseljünk maszkot azokon a frekventált helyeken, ahol sokan tartózkodnak egyszerre (például tömegközlekedés), valamint a tízezer főnél nagyobb lakosságú település belterületén a kijelölt közterületeken és nyilvános helyeken.

Hivatkozás a rendelet 1. § (1) bekezdésére: „a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a) a tömegközlekedési eszközön, b) a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen…” • a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat tartsuk be. Este 8 óra és reggel 5 óra között tilos minden lakó-, tartózkodási és szálláshelyen kívül történő tartózkodás (például vadkempingezés)!

Hivatkozás a rendelet 3 §. (1) bekezdésére: „este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni”. • turistaként szabadidő eltöltése céljából nem tartózkodhatunk szálláshelyen.

Hivatkozás a rendelet 10. §. (1) és (3) bekezdésére: „A szálláshelyen – e rendelet szerinti kivétellel – tilos tartózkodni. A szálláshelyen az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett."

Szervezhetünk-e csoportos túrákat?

 A kormányrendelet értelmében nem szervezhetünk sporteseményeket (például túraverseny, teljesítménytúra) és egyesületi rendezvényeket (pl. emléktúra, munkatúra, programsorozat, tábor stb.) sem, továbbá tilos nyilvános helyen csoportosulni, rendezvényt szervezni, azaz erdőn, mezőn sem túrázhatunk szervezetten, csoportosan!

Hivatkozás a rendelet 5. § (1) - (2). bekezdéseire: „Tilos – a 6. § szerinti kivétellel – rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani …rendezvény helyszínén – a 6. § szerinti kivétellel – a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodni tilos”.

A 6. §. (3) pontja a családi események és magánrendezvények tudnivalóiról tájékoztat bennünket.

Az abban foglaltak alapján jogosan tehetjük fel a kérdést: szervezhetünk-e 10 főnél nem nagyobb családi vagy baráti kirándulásokat?

Az egyértelmű válasz megadásában a jogalkotó segítségét kérte az MTSZ az Operatív Törzsön keresztül. Az állásfoglalás megérkezéséről és tartalmáról tájékoztatni fogunk benneteket.

Hivatkozás a rendelet 6. § (3). bekezdésére: „A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.

Intézkedéseink a rendelet tükrében.

Ahogy már utaltunk rá, a kormányrendelet 4. § (1), és 5. § (1-2) pontjai egyértelműen tiltják a rendezvényszervezést és a közterületen, illetve nyilvános helyen történő csoportosulást. Ehhez különösebb magyarázatot nem kell fűzni, hiszen sajnos egyértelmű, hogy a vészhelyzet visszavonásáig semmilyen szervezett túrát nem lehet rendezni. A programban leírt túrákat felelősségteljes gondolkodással egyénileg megtehetitek.

Kérdés esetén keressetek minket a mecsnober.attila@gmail email címen.

Az előttünk álló időszakban, a 2020.11.11. én éjfélkor életbe lépett kormányrendelet intézkedései miatt jelentősen átrendezik, esetenként felborítják életünket. Ezért arra kérjük a hazai természetjárók közösségét, hogy segítsünk egymásnak türelemmel, toleranciával áthidalni a megpróbáltatásokkal járó heteket.

Figyeljünk egymás és a saját egészségünkre, tartsuk meg a szükséges távolságot egymástól és lehetőség szerint használjunk mosható, textilből készült maszkot! Kerüld a zsúfolt helyeket, lehetőleg ne tömegközlekedéssel, hanem autóval vagy kerékpárral menj, a természetben is tartsd mindenkitől a 1,5 méteres távolságot, és ne feledd, hogy a 65 évesnél idősebbeknek a saját biztonságuk érdekében még jobb otthon maradniuk.

A továbbiakban is tájékozódjunk hiteles forrásokból, ezért figyeljétek a www.koronavirus.gov.hu -t  és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük. Vigyázzunk egymásra, jó egészséget kívánunk!

 

Mi addig is igyekszünk minél több tippet adni a kevésbé felkapott kirándulóhelyekről, amíg teljesen helyreáll a rend.

 

E-mail :  klikk-klikk !!